Connect with us

Horvátország

HÉTFŐI GÁZMESE HALADÓKNAK: Piroska és a farkas

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gazszerzodes
Olvasási idő: 3 perc

Bár az európai gázellátással kapcsolatos szolidaritásról és takarékossági intézkedésekről szóló egyezményt a nemrégiben elfogadottnak nyilvánították, ha valaki veszi magának a fáradtságot és ebben a dög melegben figyelmesebben elolvassa a brüsszeli dokumentumot, magától is rájöhet, hogy lényegében véve nem egyeztek meg semmiről sem. Miután az EU ejtőernyő nélkül ugrott ki a repülőgépről – annak reményében, hogy majd minden jól végződik – most lényegében ott tartunk, hogy végül a tagállamok intézkednek majd gázügyben – ki így, ki úgy.

Például a horvátok

Amikor ősszel majd szembe jön a valóság, és a most még vígan strandoló népek is rájönnek, hogy az európai elitek jóvoltából nincs többet vajas kenyér, nagy rumli várható kedvenc kontinensünkön, főleg annak nyugati tájain. Persze, ennek mindenki megissza majd a levét, de nekünk itt a keleti végeken kicsit könnyebb lesz, ha másért nem, akkor csak azért, mert már megszoktuk a sors különböző csapásait.

Mindazonáltal, mindenki – tisztelet a kivételnek -, úgy tesz, mintha komolyan foglalkoztatná a brüsszeli direktíva.

Mint arról a minap a Jutarnji list zágrábi napilap/hírportál beszámolt be, ha uniós vészhelyzetet hirdetnek az energiaválság miatt, akkor annak során kétoldalú megállapodások alapján számítani lehet az ellátásban résztvevő tagországok kölcsönös szolidaritására, már ha egyáltalán kötöttek ilyeneket.

Horvátország most megállapodást készít elő Szlovéniával, amely július közepén kiegyezett a szolidáris segítségről Olaszországgal. A szlovénok számára ez azért fontos, mert Szlovénia gázfogyasztásának több mint háromnegyed része Oroszországból származik, így a legkevésbé differenciált forrásokkal rendelkező európai országok közé tartozik.

A Jutarnji kormányközeli forrásokra hivatkozva most azt írja, hogy a horvát kormány nem csak Szlovéniával, hanem Olaszországgal, Magyarországgal és Ausztriával is meg szeretné vitatni a szolidaritási megállapodásokat, amelyek technikai, jogi és pénzügyi passzusokat is magukban foglalnak.

Ezeknek a megállapodásoknak esetében az ellátás biztonságáról szóló 2017. évi európai rendeletben előírt mechanizmusról van szó, de az EU-ban eddig csak hat szolidaritási megállapodást írtak alá. Az elsőt 2020 decemberében Németország és Dánia között, majd 2021 végén Németország és Ausztria között. Az idén négyet írtak alá – Észtország és Lettország, Litvánia és Lettország, Olaszország és Szlovénia, valamint Finnország és Észtország között.

Időközben az Európai Bizottság kiegészítette a rendeletet olyan cikkelyekkel, amelyek szükség esetén közvetlenül alkalmazhatók, még akkor is, ha nincsenek kétoldalú megállapodások.

Csökkentési célok

A cél állítólag az, hogy az országok segítsék egymást annak biztosításában, hogy az úgynevezett védett fogyasztókat (például a háztartásokat és a kórházakat) még a legnagyobb válság idején is ellássák gázzal.

Amint azt a szlovén miniszter az e heti rendkívüli európai energiaügyi találkozón elmondta, Ljubljana minden bizonnyal azt akarja, hogy Horvátországgal még a nyár vége előtt megkössék a megállapodást, és javaslatot küldtek Ausztriának is.

A gázfogyasztás 2023 tavaszáig történő 15%-os csökkentéséről szóló legutóbbi uniós megállapodás szerint (a megszorítások ebben a szakaszban önkéntesek, de uniós riasztás esetén kötelezővé válnak) a tagoknak a nyár végéig aktualizálniuk kell a gázellátási válságra vonatkozó beavatkozási terveiket is, és be kell mutatniuk, hogyan kívánják elérni a csökkentési célokat, amiről kéthavonta jelentést kell tenniük az Európai Bizottságnak.

A szolidaritási gázellátásért folyamodó tagországokat eközben arra kérik, hogy mutassák be, milyen intézkedéseket hoztak a belföldi kereslet csökkentése érdekében.

Horvátország 2014-től rendelkezik a gázellátás biztonságának védelmét szolgáló beavatkozási tervvel, és az energiaágazat kulcsfontosságú szereplőinek helyzetére, valamint az ellátási kockázatokra vonatkozó értékelései várhatóan hamarosan naprakészek lesznek.

Ez a terv intézkedéseket tartalmaz a 11 pontban meghatározott gázellátási zavarok hatásának kiküszöbölésére, illetve enyhítésére, és ennek megfelelően Horvátországban védett fogyasztónak számítanak a háztartások, a kórházak, az iskolák, a szociális jóléti intézmények, a kollégiumok, a szállodák, valamint a gázrendszer működtetésére vásárolt gázt beszerző rendszer üzemeltetője, a különösen fontos fogyasztók (a polgárok, valamint a gazdasági és egyéb szervezetek, stb.).

Olyan ügyfelek is vannak, akik különösen érzékeny technológiai és/vagy termelési folyamattal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a földgáz szállításának felfüggesztése bizonyos biztonsági eljárások elvégzése nélkül anyagi károkat okozhat nekik.

Minimális kockázatok

A kormány a közelmúltban elfogadott energiatakarékossági iránymutatásokban azt is megfogalmazta, hogy mit vár el az energiaszektortól és a vállalkozóktól az elkövetkező időszakban.

A Horvát Munkaadók Szövetsége ugyanakkor közölte, hogy támogatják a megtakarításokat, és úgy ítélik meg, hogy a tervezett intézkedések egy része rövid távon végrehajtható és megvalósítható, de szerintük a vállalkozóknak szóló ajánlások egy része csak közép- vagy hosszú távon teljesíthető (energiahatékonyság), míg az ajánlások egy része „további kérdéseket vet fel, amelyeket maga a kormány által elfogadott dokumentum nem magyaráz meg, és bizonytalanságot teremt a vállalkozások számára az elkövetkező időszakban”.

A HMSZ megjegyzi, hogy módot kell találni a gazdaságot érintő kockázatok minimalizálására, „mert a csökkentett mennyiségek, vagy akár az iránymutatások egyik részében említettek szerint a termelés teljes leállítása esetén a munkanélküliség várhatóan növekedni fog, ami aztán a fogyasztás csökkenéséhez, valamint az általános gazdasági tevékenység és életszínvonal jelentős csökkenéséhez vezet”.

És folytatódik a mese, a maga közismert módján. Piroska megérkezik a nagymamához, a farkas bekapja, viszont félő, hogy jelenleg a „deus ex machina” fellépő vadásznak van egyéb baja is, mint hogy Piroskával törődjön.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: