Connect with us

Horvátország

TÜZES TÉMÁK: A Canadairek és a kanadai hülyegyerek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

TŰZOLTÁS: A Canadairek horvátországi flottája hat gépet számlál, ám ezek közül a szezon elején csupán három volt működőképes (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Horvátországban, de az egész Földközi-tenger térségében elkezdődtek a sajnos már megszokott erdőtüzek, Portugáliától a görög szigetvilágig, mindenfelé lángokkal küzdenek a tűzoltók és az önkéntesek. Portugáliában már emberéletet is követeltek az erdőtüzek, amikor lezuhant egy Canadair, amelynek a pilótája életét vesztette.

Égtek ez erdők Horvátországban

Ami az Adriát illeti Olaszországban is mindenfelé lángok pusztítanak. A horvát tengerparton a héten zsinórban nagy tüzek voltak, tetemes anyagi kárral.

Minden a Pula környéki tűzzel kezdődött, ami akkora máglyarakás volt tűz volt, hogy még a Holdról is látszott. A vizsgálat végkövetkeztetése az volt, hogy a tüzet nyílt láng okozta, vagyis valaki figyelmetlenül rakott tüzet a fenyőerdő közelében, de nem zárják ki a szándékos gyújtogatás lehetőségét sem.

Alig oltották el az isztriai tüzet, elkezdett égni az erdő Dalmáciában is. Először Split környékén, majd itt-ott a szigeteken, hogy végül szerdán egy hatalmas erdőtűz keletkezzen Vodice környékén, és elkezdjen terjedni Šibenik irányában.

A három Canadair és a két Air Tractor repülőgépnek, 107 tűzoltóautóval színhelyre érkező 370 tűzoltóknak, valamint a hadsereg és a rendőrség tagjainak köszönhetően péntekre sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzet, ám addigra már porrá égett 20 ház és számos kisebb gazdasági épület.

Az erdőtűz szerencsére nem követelt emberáldozatot, és ez kisebbfajta csodának számít, tekintettel az erős széllel segített lángok gyors terjedésére.

Hogy milyen félelmetes jelenségről van szó, azt katonakoromban volt alkalmam megtapasztalni, amikor a századunk egy Split környéki tűz oltásában segédkezett. Mi jó két kilométerre voltunk a tűztől, de még onnan is érezni lehetett a perzselő hőséget. Komoly védőfelszerelés nélkül meg sem lehetett közelíteni a tüzet, ezért ott kizárólag hivatásos tűzoltóbrigádok küzdöttek a lángokkal.

Mi a helyzet a Canadairekkel?

A nyugati világban használatos tűzoltó repülőgépek, a kanadai gyártmányú kétmotoros Canadairek horvátországi flottája hat gépet számlál, ám ezek közül a szezon elején csupán három volt működőképes. Időközben sikerült megjavítani még egyet, így a horvát tengerparton most négy gép áll készenlétben.

Mint kiderült, a légierő, amelynek kötelékébe a tűzoltó gépek tartoznak, komoly karbantartási problémákkal küszködik, részint azért, mert egyes pótalkatrészeket már nem gyártanak, részint pedig azért, mert a szerelők jó része távozott a légierőtől, és jobbára külföldön vállalt munkát.

Ha minden jól megy, egy gép “kannibalizálásának árán” belátható időn belül sikerül működőképessé tenni még egy gépet, de ezzel be is fejeződött a történet, a két megrendelt új gép 2024-25-ben várható csak.

A helyzetet nem könnyíti meg az sem, hogy a légierő egyébként tűzoltásban is segédkező szovjet/orosz Mi-8-as helikopterei az ukrán háború miatt gyakorlatilag karbantartás nélkül maradtak, így gyakorlatilag nem lehet számítani rájuk.

Ezzel összhangban nem valószínű, hogy az idén a horvát Canadairek külföldi missziókba indulnak. Az elmúlt években a horvát pilóták gyakorlatilag mindenfelé megfordultak a térségben, még Izraelben is, de ez az idén valószínűleg másként lesz, mert messze még a szezon vége, és az öregecske horvát gépek már strukturális károsodásokat is szenvedtek, különösen a szárnyak tövénél.

Lángoló koktélok

Ha már a tüzes témáknál tartunk, a Slobodna Dalmacija híradása szerint két turista, egy kanadai férfi és egy svéd nő került kórházba lángoló koktélok fogyasztása következtében.

Normális ember a látvány miatt meggyújtott italt úgy fogyasztja, hogy előzőleg elfújja a lángokat, de a két szerencsétlen ezzel aligha volt tisztában, és belekortyolt a mini-infernóba. A férfi testének 25 százalékát borították égési sebek, a hölgy kevesebbel megúszta, de ő is kórházi ápolásra szorult.

Mit lehet itt mondani? Nem sokat. Esetleg csak annyit, hogy ez igencsak jellemző a világ “hanyatló értelmi képességeire”, bár az északi embereknek tudniuk kellene, hogy mire való a tűz, amely nem teljesen olyan, mint a televízió képernyőjén lángoló digitális háttérkép.

Csak ezzel magyarázható, hogy valaki lángoló italt akar leönteni a torkán. A következmények pedig olyanok, amilyenek, összhangban állnak az ok-okozati összefüggésekkel.

Ennek az a szépséghibája, hogy bizonyos képességeket még az óvodában elsajátít az ember, és alapvető bölcsességként elraktározza egy életre. Abból viszont csak baj származik, ha igazi lángokat először az italos pohárban lát valaki, Svédországtól Kanadáig, és összevissza a világban.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava