Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

TÜZES TÉMÁK: A Canadairek és a kanadai hülyegyerek

TŰZOLTÁS: A Canadairek horvátországi flottája hat gépet számlál, ám ezek közül a szezon elején csupán három volt működőképes (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 3 perc

Horvátországban, de az egész Földközi-tenger térségében elkezdődtek a sajnos már megszokott , Portugáliától a görög szigetvilágig, mindenfelé lángokkal küzdenek a és az önkéntesek. Portugáliában már emberéletet is követeltek az erdőtüzek, amikor lezuhant egy , amelynek a pilótája életét vesztette.

Égtek ez erdők Horvátországban

Ami az Adriát illeti Olaszországban is mindenfelé lángok pusztítanak. A horvát tengerparton a héten zsinórban nagy tüzek voltak, tetemes anyagi kárral.

Minden a Pula környéki tűzzel kezdődött, ami akkora máglyarakás volt tűz volt, hogy még a Holdról is látszott. A vizsgálat végkövetkeztetése az volt, hogy a tüzet nyílt láng okozta, vagyis valaki figyelmetlenül rakott tüzet a fenyő közelében, de nem zárják ki a szándékos gyújtogatás lehetőségét sem.


Alig oltották el az isztriai tüzet, elkezdett égni az erdő Dalmáciában is. Először Split környékén, majd itt-ott a szigeteken, hogy végül szerdán egy hatalmas erdőtűz keletkezzen Vodice környékén, és elkezdjen terjedni Šibenik irányában.

A három Canadair és a két Air Tractor repülőgépnek, 107 tűzoltóautóval színhelyre érkező 370 tűzoltóknak, valamint a hadsereg és a rendőrség tagjainak köszönhetően péntekre sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzet, ám addigra már porrá égett 20 ház és számos kisebb gazdasági épület.

Az erdőtűz szerencsére nem követelt emberáldozatot, és ez kisebbfajta csodának számít, tekintettel az erős széllel segített lángok gyors terjedésére.

Hogy milyen félelmetes jelenségről van szó, azt katonakoromban volt alkalmam megtapasztalni, amikor a századunk egy Split környéki tűz oltásában segédkezett. Mi jó két kilométerre voltunk a tűztől, de még onnan is érezni lehetett a perzselő hőséget. Komoly védőfelszerelés nélkül meg sem lehetett közelíteni a tüzet, ezért ott kizárólag hivatásos tűzoltóbrigádok küzdöttek a lángokkal.


Mi a helyzet a Canadairekkel?

A nyugati világban használatos tűzoltó repülőgépek, a kanadai gyártmányú kétmotoros Canadairek horvátországi flottája hat gépet számlál, ám ezek közül a szezon elején csupán három volt működőképes. Időközben sikerült megjavítani még egyet, így a horvát tengerparton most négy gép áll készenlétben.

Mint kiderült, a légierő, amelynek kötelékébe a tűzoltó gépek tartoznak, komoly karbantartási problémákkal küszködik, részint azért, mert egyes pótalkatrészeket már nem gyártanak, részint pedig azért, mert a szerelők jó része távozott a légierőtől, és jobbára külföldön vállalt munkát.

Ha minden jól megy, egy gép “kannibalizálásának árán” belátható időn belül sikerül működőképessé tenni még egy gépet, de ezzel be is fejeződött a történet, a két megrendelt új gép 2024-25-ben várható csak.

A helyzetet nem könnyíti meg az sem, hogy a légierő egyébként tűzoltásban is segédkező / Mi-8-as helikopterei az ukrán miatt gyakorlatilag karbantartás nélkül maradtak, így gyakorlatilag nem lehet számítani rájuk.

Ezzel összhangban nem valószínű, hogy az idén a horvát Canadairek missziókba indulnak. Az elmúlt években a horvát pilóták gyakorlatilag mindenfelé megfordultak a térségben, még Izraelben is, de ez az idén valószínűleg másként lesz, mert messze még a szezon vége, és az öregecske horvát gépek már strukturális károsodásokat is szenvedtek, különösen a szárnyak tövénél.

Lángoló koktélok

Ha már a tüzes témáknál tartunk, a Slobodna Dalmacija híradása szerint két , egy kanadai férfi és egy svéd nő került kórházba lángoló koktélok fogyasztása következtében.


Normális ember a látvány miatt meggyújtott italt úgy fogyasztja, hogy előzőleg elfújja a lángokat, de a két szerencsétlen ezzel aligha volt tisztában, és belekortyolt a mini-infernóba. A férfi testének 25 százalékát borították égési sebek, a hölgy kevesebbel megúszta, de ő is kórházi ápolásra szorult.

Mit lehet itt mondani? Nem sokat. Esetleg csak annyit, hogy ez igencsak jellemző a világ “hanyatló értelmi képességeire”, bár az északi embereknek tudniuk kellene, hogy mire való a tűz, amely nem teljesen olyan, mint a televízió képernyőjén lángoló digitális háttérkép.

Csak ezzel ázható, hogy valaki lángoló italt akar leönteni a torkán. A következmények pedig olyanok, amilyenek, összhangban állnak az ok-okozati összefüggésekkel.

Ennek az a szépséghibája, hogy bizonyos képességeket még az óvodában elsajátít az ember, és alapvető bölcsességként elraktározza egy életre. Abból viszont csak baj származik, ha igazi lángokat először az italos pohárban lát valaki, Svédországtól Kanadáig, és összevissza a világban.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: