Connect with us

Albánia

CSATLAKOZÁS A KÖVETKEZŐ ÉVSZÁZADBAN: Az Európai Unió az „illúziók börtönében” tartja a balkáni országokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KÉT PÓTCUMI: Bővítés helyett a francia elnök pótcumival tömi be a kitaszított országot száját, de pótcumi az Open Balkan is
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az albán és az észak-macedón miniszterelnök, valamint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy büszkék a „Nyitott Balkán” kezdeményezésre. A három országnak nem is nagyon maradt más választása, mint az Open Balkan fenntartása, miután az Európai Unió már sokadik alkalommal pattintotta le őket. Edi Rama, Dimitar Kovačevski és Aleksandar Vučić szomorú volt ugyan, viszont nem látszott csalódottnak a találkozó után tartott sajtótájékoztatón, mert pontosan az történt, amire számítottak. Az uniós vezetők nem álltak ki az újságírók elé, mert – mint mondták – nagyon elhúzódott a találkozó.

A jövő évszázad

Egyelőre senki sem tudja, hogy a nyugat-balkáni országok mikor csatlakozhatnak az Európai Unióhoz, miután konkrét eredmények nélkül zárult az EU- Nyugat- Balkán csúcstalálkozó, amin a BALK olvasói biztosan nem lepődtek meg, mert alaposan felkészítettük őket erre a végkifejletre.

– Én azt hiszem, hogy végül bejutunk az Európai Unióba, ha az évszázad végéig nem is, de a következő évszázadban biztosan

– mondta nem kis malíciával az albán miniszterelnök, aki szerint ezek után nem marad más hátra, mint hogy folytassák a reformokat, ha azt szeretnék, hogy az emberek – például Albániában – jól érezzék magukat.

– Ez a véleményem, én nem vártam semmi többet, mint amit kaptam. Egyáltalán nem vagyok meglepődve, 100 százalékban azt kaptam, amit vártam

– szögezte le Rama, aki a három vezető közös sajtótájékoztatóján nem csak országaik helyzetéről beszélt, hanem a koszovói állampolgárok „elrablásáról is”, akikkel szemben az Európai Unió a mai napig nem törölte el a vízumkényszert.

– Korábban a jugoszláv diktátor uralkodott felettük, de szabadon utazhattak Németországba, Svájcba, vagyis bárhova, és dolgozhattak is, amióta azonban felszabadultak, a felszabadító erők rabságába estek, amelyek elrabolták őket, és most korlátozzák a mozgásszabadságukat

– jelentette ki az albán miniszterelnök, aki szégyennek nevezte ezt az uniós gyakorlatot.

Különösen érdekes volt, hogy az albán miniszterelnök védelmébe vette Szerbiát az Európai Unióval szemben, véleménye szerint az EU az Oroszországgal szembeni szankciók esetében ugyanis nem tanúsít elegendő megértést a belgrádi kormány irányában.

– Szerbia nincs abban a pozícióban, hogy bizonyos dolgokat megfelelő gyorsasággal hajtson végre, és ezért nem értem, hogy miért kell elmenni a végső határig, mert ha túl nagy terhet rakunk Szerbiára, akkor az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk

– jelentette ki Rama a közös sajtóértekezleten. Ehhez még hozzátette, hogy az „erőltetett menettel” a szerbiai emberek európai jövője kerül veszélybe, aminek a levét az egész régió issza meg.

Az albán miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a térségben nincs szükség újabb háborúra, és nem akarnak konfliktusokat a régióban.

A többieknél lényegesen többet beszélő Edi Rama a csatlakozással kapcsolatban azt kérte az uniós vezetőktől: ne engedjék, hogy az albánok elveszítsék a hitüket, mert Európa az albánok számára nem Brüsszel, hanem egy vallás, amelyben hisznek.

– Ne engedjék meg, hogy Európa olyan szerzetesek konglomerátuma legyen, akik a szexről és az angyalokról vitatkoztak, miközben leomlanak Konstantinápoly falai

– üzente az uniós vezetőknek az albán miniszterelnök.

Nem Orbán ötlete volt

A közös sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy az EU- Nyugat- Balkán csúcstalálkozó semmiféle konkrét eredményt nem hozott.

– Ha azt kérdezik tőlem, hogy Észak- Macedónia és Albánia kapott-e időpontot, akkor azt kell mondanom, hogy nincs dátum a tárgyalások megkezdésére, és Bosznia- sem kapta meg a tagjelölti státuszt

– mondta Vučić, akinek meggyőződése, hogy szkopjei és tiranai barátai megérdemlik a tárgyalások megkezdését.

A szerb elnök szerint sürgősen megoldást kellene találni az Észak- Macedóniával és Albániával kapcsolatos kérdésekre. A találkozón készült fotókból kiderül, hogy Vučić biztosan váltott néhány szót Kiril Petkov bolgár kormányfővel, azt viszont nem tudni, hogy konkrétumokról beszéltek-e.

A szerb elnök arra is kitért, hogy az Open Balkan se nem Orbán, se nem Putyin ötlete volt.

– Hármunknak jutott eszében az ötlet, hogy kezdjünk el gondoskodni magunkról, és figyeljünk oda a szomszédainkra. Valaki azt mondta, hogy ez Orbán vagy Putyin ötlete volt. Soha nem beszéltem erről Orbánnal vagy Putyinnal

– jelentett ki a szerb elnök, aki szerint szükség van Emmanuel Macron kezdeményezésére, amely „új politikai közösséget” teremt.

– Ez az egyetlen módja annak, hogy meghallják a hangunkat, és ugyanakkor jó lehetőség arra, hogy valamivel gyakrabban meghallgathassuk mások véleményét

– nyilatkozta a közös sajtóértekezleten a szerb államfő. Vučić beismerte, hogy a találkozón nagy súly nehezedett rá Oroszországgal kapcsolatban, amiről korábban Edi Rama is említést tett, ő viszont nem ment bele a részletekbe.

Pótcselekvés

Dimitar Kovačevski macedón miniszterelnök szintén szóba hozta a francia „non papert”, vagyis Emmanuel Macron kezdeményezését az új Európai Politikai Közösség megalakításával kapcsolatban, amellyel – a BALK álláspontja szerint – a franciák gyakorlatilag előre menekülnek a jelenlegi megoldatlan helyzetből.

– Macron dinamikus hozzáállásról tett tanúbizonyságot, mi azonban megrajzoltuk azt a vörös vonalat, amelyet nem léphetünk át: ami a macedón nyelv és a macedón identitás elismerése

– jelentette ki Észak- Macedónia miniszterelnöke, akinek hazáját most másodszor alázzák meg az euroatlanti csatlakozás folyamán, ezt először a görögök tették az ország nevének megváltozásával kapcsolatban, most pedig hasonlóan viselkednek a bolgárok a nyelv és az identitás kérdésében.

A macedón miniszterelnök szerint az Open Balkan nem helyettesi az Európai Uniós csatlakozást, vagyis valamiféle pótcselekvés, vagy „pótcumi”, ami persze, így nem hangzott el, viszont akár száz évig is szükség lehet rá, az időtartamra viszont történt utalást, mint azt fentebb láthattuk.

– Az Open Balkan nem helyettesíti az Európai Uniót, viszont fontos a hiteles csatlakozási szándék kifejezése szempontjából. Mi egyet értünk a francia elnök kezdeményezésével az Európai Politikai Közösség létrehozásával kapcsolatban, de látni szeretnénk, hogy ez miként működik a valóságban, mert véleményünk szerint ez nem pótolja az uniós tagságot

– mondta a macedón miniszterelnök, aki abban reménykedik, hogy hazája iránt a jövőben nagyobb megértés nyilvánul meg, szerinte ugyanis a bővítési folyamatot az elért eredményeknek, és nem a kétoldalú vitáknak kell meghatározniuk.

A mostani uniós hercehurca során két dolog máris kiderült: az egyik az, hogy a kis országok kevés megértésre számíthatnak, a másik pedig, hogy Nyugat- Európa nem akar közösködni a kontinens „szegényházi negyedével”, mi mást is szolgálna a francia javaslat, mint hogy a „nem kívánatos elemeket” az Európai Unión kívül tartsák.

Macron újabb terve tehát az a csapda, amellyel az „illúziók börtönébe” vetik a kitaszítottakat, még akár a most „agyonsajnált” Ukrajnát és Moldovát is, a tagjelölti státusz ugyanis nem jelent semmit, erre jó példa Észak- Macedónia vagy Albánia, és végsősoron Szerbia is. A francia javaslatban szereplő Európai Politikai Közösség működtetése ugyanakkor sokba fog kerülni, a költségeket pedig az uniós állampolgároknak számlázzák ki.

A Nyugat tehát a kelet-európai országokra is ráterheli annak az árát, hogy nem akar bővíteni, és a bővítés helyett inkább pótcumival tömi be az érintett országok száját.

Albánia

BARÁTSÁG: Amerikai segítséggel fejlődik az albániai infrastruktúra és az energiaipar

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

barátság, energia
A tervezett skavicai erőmű (Forrás: albán energiaügyi minisztérium)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok infrastrukturális és energiaipari nagyprojektekben jelenik meg Albániában. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara évkönyvében közzétett legújabb adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen növekedett az amerikai befektetések száma a balkáni országban. A jelentős növekedés alatt azt kell érteni, hogy a befektetések száma több mint kétszeresére nőtt, ami az éves átlagos befektetések értékét mintegy 100 millió dollárról 250 millió dollárra emelte! A beruházási állomány 2020. év végén 89 millió euró volt, 2021-ben már elérte a 161 millió eurós értéket, a legfrissebb adatok szerint pedig tavaly decemberben az amerikai működőtőke-befektetések állománya 221 millió eurót tett ki Albániában.

Többszörös növekedés

Az amerikai kamara jelentése hangsúlyozta, hogy Albánia gazdasági növekedése és a gazdasági reformok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai érdeklődés növekedéséhez. A megfogalmazás szerint Albánia lendületesen fejlődő gazdasága vonzó befektetési lehetőségeket kínál az amerikai vállalatoknak, különösen az infrastruktúra, az energia és a turizmus terén.

De kik és mi áll az albániai amerikai „befektetések” megtöbbszöröződése mögött?

Bechtel Corporation

A Bechtel amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment cég, 2022-ben az Egyesült Államok második legnagyobb építőipari vállalata volt.

Belinda Balluku albán miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023. novemberében megnyitják a Skavica Erőmű építési területét.

A Drin folyón épülő vízerőmű projektje a becslések szerint körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, és az erőmű várhatóan öt év alatt készül el.

barátság, energia

Andrew Patterson, a Bechtel nagyprojekt-fejlesztési vezetője Ergys Verdho, az albán elektromos művek KESH vezérigazgatója a Skavica-gát aláírási ünnepségén 2021-ben (Forrás: Bechtel)

Ez a kommunizmus 1991-es bukása óta Albánia legnagyobb építkezése, az előkészítő munkálatainak megkezdése pedig egybeesik azzal, hogy a nyugat-balkáni régió – Európa és a Nyugat mellett – megpróbálja csökkenteni az orosz gázimporttól való függőségét.

A skavicai erőmű várhatóan 20 százalékkal növeli Albánia energiatermelését annak reményében, hogy az ország a tiszta energia exportőrévé válik.

A Bechtelt az albán kérte fel, hogy készítsen tanulmányokat és tegyen javaslatokat a gát és az erőmű megépítésére.

A virginiai székhelyű cég egyik tagja volt annak a konzorciumnak, amely az 1930-as években Nevada és Arizona határán megépítette a Hoover-gátat a Colorado folyón. Ez hozzájárult Amerika délnyugati részének benépesedéséhez, a gát még ma is 20 millió ember (két Magyarország) áramellátását biztosítja.

Az albániai projekt megvalósításához szükséges munkálatok első szakasza – a geotechnikai tanulmány, valamint az építési útvonalak és a társadalmi hatások felmérése – még tavaly, október 2-án megkezdődött az infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Yuri Kim amerikai nagykövet jelenlétében.

Hill International

Az ismert amerikai építőipari cég, a Hill International 2016-ban megbízást kapott a TAP-gázvezeték (azeri-brit gázvezeték) megépítésére.

barátság, energia

Edi Rama albán miniszterelnök és Belinda Balluku energiaügyi miniszter a Llogara-alagút építkezét tekinti meg (Forrás: Hill International)

Raouf S. Ghali, a Hill International vállalat operatív irodájának vezetője szerint a projektben való részvételük nagy hatással lesz a dél-európai gázellátás biztosítására.

A Hill már most is jelen van Albániában, ahol egy 155 millió eurós projekt keretében felügyeleti szolgáltatásokat nyújt a Llogara-hágó alatt átvezető alagút építésében, amivel javítja a Jón-tenger partvidéke és a Vlora nemzetközi repülőtér megközelíthetőségét.

Lockheed Martin

Albánia 32 millió dolláros szerződést írt alá a Lockheed Martin nemzeti légtérrendszerének korszerűsítésére, ez a szerződés volt a legnagyobb megállapodás, amelyet az albán polgári repülési főigazgatóság egy amerikai vállalattal kötött.

A szerződés megkötését január 9-én jelentették be a washingtoni albán nagykövetségen tartott fogadáson.

Később az albán védelmi minisztérium és az amerikai hadiipari óriás megállapodást ír alá az Integrált Tengerészeti Felügyeleti Rendszer (SIVHD) irányításáról.

A szerződést Olta Xhaçka akkori albán védelmi miniszter jelenlétében a haditengerészeti erők helyettes főnöke, Artur Meçollari kapitány és a Lockheed Martin cég képviselője, Michael Stonernek írta alá.

Excelerate Energy

Az Excelerate vezérigazgatója, Steven Kobos egy interjújában elárulta, hogy cége várhatóan úszó erőműveket szállít Albániába. Az olajmilliárdos szerint ez egy jó energiaprojekt Albánia számára.

energia, barátság

LNG-terminál épül Vlorában (Forrás: Excelerate Energy)

Az Excelerate olyan hajókat biztosít majd, amelyek áramot termelnek, és megerősítik a villamosenergia-hálózatot Albániában, ehhez 384 millió dolláros ajánlatot tettek tavaly áprilisban, a nyereség egy részét pedig a tervek szerint a vlorai LNG-projektre fordítják.

Az úszó erőműről szóló megállapodásra hivatkozva Kobos azt reméli, hogy ez lehetőséget teremt a földgázszállításra és a cseppfolyós gáz értékesítésére Európában.

Tavaly júliusban vált ismertté az Excelerate Energy terve, amely szerint Vlorában LNG-terminál épül, és egyetértési nyilatkozat is született a terminálon keresztül „befolyó” gáz értékesítéséről.

A vezeték várhatóan összekapcsolódik a dél-európai gázfolyosó meglévő földgáz-infrastruktúrájával.

Politikai előnyök

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rámutatott arra, hogy az albániai növekedést a tiranai kormány gazdasági reformjai teszik lehetővé, amelyek célja a gazdaság modernizálása és az üzleti környezet javítása. Az ország adóreformot vezetett be, javította az üzleti környezetet és az infrastruktúrát, valamint az elvárásokhoz igazította a jogi környezetet.

A kamara jelentése szerint az amerikai befektetők úgy vélik, hogy Albánia az egyik legígéretesebb befektetési piac Európában, és a jövőben komoly amerikai jelenlétet terveznek.

Albánia számára fontos, hogy az infrastruktúra és az energia terén történő befektetések jelentős előrelépést eredményeznek az ország modernizálása szempontjából, és hozzájárulnak Albánia és a régió versenyképességének javításához.

Ugyanakkor olitikai előnyt is jelent a kormányzó Szocialista Párt (PS) és annak vezetői számára az amerikai befektetések növekedése.

Az Egyesült Államok az elmúlt években már jelentős támogatást nyújtott Albániának, többek között az energia terén és a biztonsági ágazatban, és ezek a támogatások igen csak növelték a regnáló politikai vezetők imidzsét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava