Connect with us

Európai Unió

MI A GYEREK NEVE? Jó papír a “non paper”, azaz Európai Politikai Közösség uniós tagság nélkül

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ALTERNATÍVA: A nem hivatalos francia dokumentum azt állítja, hogy az új együttműködési forma segíti, és nem akadályozza az uniós integrációt
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Franciaország olyan átfogó európai politikai fórum létrehozását szeretné, amely nem helyettesítené sem az EU-t, sem az Európa Tanácsot, sem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), ugyanakkor egybefogná az összes európai államot, függetlenül az EU-ban betöltött helyzetétől vagy az Európai Unióval fenntartott kapcsolatától. Az ötletet Emmanuel Macron elnök először egy hónappal ezelőtt terjesztette elő, az Európai Tanács pedig a június 23–24-i ülésén vitatja meg.

Örökös várószoba?

Franciaország már elküldte az EU tagországainak azt a nem hivatalos dokumentumot (non paper), amely az Európai Politikai Közösség létrehozásának veti fel. A zágrábi Jutarnji list közzétett egy kis ízelítőt a francia dokumentumból.

Érdekes módon azonban a dokumentumot csak néhány nappal az Ukrajna, Moldova és Grúzia tagjelölti státuszának megadásáról szóló bizottsági vélemény közzététele előtt kezdték megvitatni. Az EU Keleti Partnerségéhez tartozó három ország az Ukrajna elleni orosz inváziót követően adta be tagsági kérelmét. Abban bíznak, hogy az unió belátható időn belül felveszi őket, ami reményeik szerint nagyobb biztonságot és fejlődési lehetőséget garantál számukra.

A bizottság várhatóan javasolja Ukrajna, esetleg Moldova tagjelölti státuszának megadását, viszont bizonytalan a grúziai kérelem elbírálása, nesze neked, Georgia!

Bár az EU azt mondja, hogy miután ezek az országok uniós tagságért folyamodtak “a szokásos eljárást követve”, most mégis minden sokkal gyorsabban zajlik, mert ebben az esetben politikai indítékokról van szó, és kevésbé a tagság tényleges kritériumainak teljesítéséről. Mindenesetre: a bővítési folyamat ezúttal elsősorban a politikai akarattól, és nem a formális feltételektől függ.

Mellékesen szólva eddig is a politikai akarattól függött, a formális kifogások csak ürügyként szolgáltak.

A francia nem hivatalos dokumentum megállapítja, hogy az egy hét múlva Brüsszelben ülésező Európai Tanács várhatóan ugyan dönt Ukrajna tagsági kérelméről, egyúttal azonban figyelmeztet a csatlakozási folyamat hosszú időtartamára, azaz elhúzódására, ezért javasolja az Európai Politikai Közösség létrehozását még ebben az évben.

– Bármeddig is jutunk el az Európai Tanács ülésén, a jelenlegi bővítési politikából származó hosszú időtartam és a szükséges reformok teljesítéséhez történő ragaszkodás nem biztosítja a megfelelő politikai keretet ahhoz, hogy reagáljunk az Ukrajna elleni háborúból eredő sürgős történelmi és geopolitikai igényekre, és hogy kiépítsük az európai kontinens politikai szerkezetét

– áll a francia dokumentumban.

Ez a hosszadalmas folyamat szolgált érvként Franciaországnak az Európai Politikai Közösség létrehozására irányuló javaslat megfogalmazására, ami magában foglalna minden olyan országot, amely hajlandó a közös demokratikus értékek, valamint Európa közös biztonsági, stabilitási és jóléti elveinek elfogadására. A közösség nyitott lenne minden európai ország előtt, függetlenül attól, hogy tagja-e az EU-nak, vagy sem, és függetlenül attól, hogy milyen kapcsolatai vannak az Európai Unióval: legyen szó akár tagországokról, akár azokról az államokról, amelyek csak gazdasági megállapodásokkal kapcsolódnak az EU-hoz.

A francia terv leginkább a nyugat-balkáni országok és a keleti partnerség országaira gondol, de az Egyesült Királyságra is, amely kilépett az Európai Unióból.

Ez a közösség “laza jogi struktúrával” rendelkezne, és némi döntéshozatali jogkörrel, viszont tiszteletben tartaná az EU döntéshozatali autonómiáját. A közösségen belül rendszeres találkozókat tartanának, évente többször rendeznék meg őket mind az állam- és a kormányfők, mind a miniszterek szintjén.

Mi a gyerek neve?

Hasonló elképzelést terjesztett elő az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is, aki ezt “Európai Geopolitikai Közösségnek” nevezte.

Mivel Michel rendkívül közel áll Macronhoz, ez egyértelműen ugyanaz, csak más a gyerek neve, de mindenképpen ez lesz a téma az Európai Tanács jövő hét végi ülésén.

Amikor Macron először “meglebegtette” az Európai Politikai Közösség gondolatát – miután szkeptikusnak bizonyult az EU bővítési folyamatával kapcsolatban – sokan gyanakvó tekintetteket vetettek rá. Ez a nem hivatalos dokumentum – becenevén “non paper”- azonban azt állítja, hogy ennek a közösségnek a létrehozása segíti, és nem akadályozza az uniós integrációt azon országok számára, amelyek ebbe az irányba kívánnak indulni.

A francia nem hivatalos dokumentum szerint az Európai Politikai Közösség nem lesz az uniós tagság alternatívája, és nem helyettesíti a bővítési folyamatot. Lehetőséget teremt azonban az EU-hoz csatlakozni kívánó országok számára, hogy már a tagság előtt megerősítsék kapcsolataikat az EU-val, mind politikai értelemben, mind pedig a bizonyos uniós folyamatokban való részvéttel által, adott esetben beleértve ebbe az európai belső piacokhoz történő fokozatos integrálódást.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava