Connect with us

Oroszország

A LAVROV-SAGA: Három ország is megtiltotta, hogy átrepüljön a légterén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Újabb fordulatot vett a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerbiai látogatása körül kialakult bonyodalom. Az igencsak kormánypárti szerb Novosti hírportál jelentése szerint három ország is megtiltotta, hogy Lavrov gépe átrepüljön a légterén.

Lavrov hogyan repüljön Belgrádba?

A Novosti című szerb napilap internetes kiadása szerint kérdésessé vált az orosz külügyminiszter belgrádi látogatása, miután nem hivatalos értesülések szerint három ország, Montenegró, Észak- Macedónia és Bulgária megtiltotta az őt szállító orosz gép átrepülését.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jól kalkulált Aleksandar Vučić szerb elnök, aki a pozsonyi GLOBSEC2022 Fórumon május 2-án nyilvánosan tette fel a kérdést, hogy vajon miként tud Lavrov Belgrádba érkezni.

A BALK ezzel kapcsolatos kommentárjában megjegyezte, hogy nem marad más hátra, minthogy felüljön az Air Serbia Moszkva és Belgrád közötti menetrendszerű járatára, ám ha ezt a megoldást választja, akkor beismeri, hogy a szankciók következtében hazája mennyire elszigetelődött.

Ez az opció azért is kizárható, mert Lavronak a két napos szerbiai látogatást követően június 8-án Törökországban van jelenése egy katonai delegáció élén, ahol egy esetleges folyosó megnyitásáról tárgyal az élelmiszert szállító hajók számára.

Ezt két nappal ezelőtt a török székhelyű The International Asia Today internetes portál jelentette, amiről mi is beszámoltunk a Hírcentrumban.

Sűrű program

Az orosz külügyminiszter számára elég sűrű programot terveztek Belgrádban, beütemeztek egy találkozót Aleksandar Vučić szerb elnökkel, szerb kollégájával, Nikola Selaković külügyminiszterrel, az “átlagosnál jobban oroszbarát” Ivica Dačić házelnökkel, valamint Porfirije szerb pátriárkával is.

A hab a tortán, hogy átruccant volna Belgrádba Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, aki a napokban jelentette be, hogy kedden ő is találkozik Lavrovval, június 17-én pedig Moszkvába utazik, ahol “minden oroszok elnökének és hadvezérének”, Vlagyimir Putyinnak a vendége lesz.

Putyinnak be kell érnie Dodikkal, Vučić a nyugati kritikáktól tartva “nem vetemedett” ilyesmire, így május 29-én telefonon beszélt az orosz elnökkel, aki így is beleegyezett abba, hogy olcsón adja a gázt a Szerbiának, elvégre kell “egy jó barát” Balkánon. Dodiknak viszont nincs mitől tartania, az amerikaiak és a britek “már jól megszankcionálták”, mit tudnak még tenni vele?

Ha elmarad Szergej Lavrov belgrádi látogatása, akkor a nagyköveteké lesz a főszerep.

Az előbb említett Novosti jelentése Vučić “az új helyzethez” igazodva hétfőn délelőtt 10 órakor Alekszandr Bocan- Harcsenkóval, Oroszország belgrádi nagykövetévek tárgyal, Igor Kalabuhov, Oroszország szarajevói nagykövete pedig a boszniai Szerb Köztársaság rendkívüli parlamenti ülésén “osztja az orosz észt”. Az ülést Milorad Dodik hívta össze, ki tudja miért?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava