Connect with us

Németország

INOG AZ EGYIK SZÉK LÁBA: Szerbiának ezúttal Németország vagy Oroszország között kell döntenie

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

globsec 2022
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A Hírcentrumban már beszámoltunk arról, hogy kiszivárgó hírek szerint június 7-én Belgrádba látogat Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője, Vlagyimir Putyin jobbkeze. A látogatásról még nincs hivatalos bejelentés, de sejthető, hogy Aleksandar Vučićtyal folytatandó beszélgetésének fő témája a gázmegállapodás és a bevezetése/elutasítása lesz. Feltéve persze, ha egyáltalán létrejön a látogatás, mert hogy a helyzet egyre komplikáltabb.

Egyre komplikáltabb

A szerb elnök nem tagadja, sőt ő maga terjeszti a hírt, hogy az orosz külügyminiszter látogatása körüli helyzet egyre bonyolultabb.

Az újságírók arról kérdezték a pozsonyi „GLOBSEC 2022” fórumon résztvevő Vučićot, hogy milyen fogadtatásra talált az orosz külügyminiszter esetleges belgrádi látogatása.

– A helyzet Lavarov érkezése körül minden szempontból egyre bonyolultabb, de még nem állok készen arra, hogy beszéljek róla, viszont minden szempontból egyre inkább bonyolódik. A kérdés az, hogy minként jön Lavrov Belgrádba… majd meglátjuk

– mondta Vučić, akinek még sok kellemetlen percet okozhat az ezelőtt „áhítattal várt” orosz külügyér belgrádi jelenése, ha egyáltalán sor kerül rá.

A szerb elnöknek már most nekiszögezték a kérdést, hogy Lavrov érkezése miatt előfordulhat-e, hogy Olaf Scholz német kancellár közelgő balkáni körútja során június 10-én kihagyja Belgrádot, vagyis nem keresi fel Szerbiát.

– Ez mindenképpen rossz hír lenne Szerbiának

– jelentette ki Vučić, aki az utóbbi időben gyakran „értekezett” arról, hogy az Európai Unió, azon belül pedig Németország milyen fontos gazdasági partner.

Nem kizárt – tesszük hozzá – hogy legalább annyira fontos, mint Oroszország, ezért a belgrádi vezetésnek erősen el kell töprengenie azon, hogy melyik kezét vágja le.

– Képzeljék csak el, hogy Scholz valamit megígér, aztán viszont nem akar, vagy nem tud eljönni, az rossz hír lenne

– mondta az igencsak gondterhelt szerb elnök, akinek a jelek szerint ezúttal Oroszország és Németország között kell választania.

Horvátország

SZÉLSŐJOBB: A németországi puccs szervezői Horvátországban szerezték be a fegyvereket

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

XIII. Henrik Reuss herceg a puccs vezére egy rendőrrel néz farkasszemet
TRÓNKÖVETELŐ: XIII. Henrik Reuss herceg egy "alattvalójának" tekinthető rendőrrel néz farkasszemet (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Reichsbürger, vagyis a Birodalom Polgárai elnevezésű radikális német jobboldali mozgalom, amelynek a vezetését a német rendőrség nemrég tartóztatta le államcsíny (puccs) szervezésének gyanújával, néhány évvel ezelőtt Horvátországban szerezte be a fegyvereket a terrorcselekményeihez. Ezt a zágrábi Jutarnji list írta meg, amely a napokban arra is fényt derített, hogy a csoport egyik állítólagos tagja Horvátországban élt, ahol egy horvát nőt vett ül, és így telepedett le.

A puccs fegyverei

A horvátországi fegyverbeszerzéseket a horvát rendőrség és az USKOK a akadályozta meg, amikor több tucat embert tartóztattak le a német rendőrséggel közös nemzetközi akcióban, a fegyverekből többek között a Reichsbürger is kapott.

Az is megállapítást nyert, hogy a csoport által beszerzett fegyverek egy részét a Reichsbürger Németországban használta fel a puccs során a jobboldal politikai ellenfelei likvidálására.

A horvát rendőrség 2018 elején derítette ki, hogy egy volt német vámos, a Horvátországba nősült Aleksandar Reichl, aki a Reichsbürger nevet viselő csoport mellett kapcsolatban állt az Alternatíva Németországért nevű politikai párttal is, nagy mennyiségű, háborúból visszamaradt fegyvert vásárolt Horvátországban, amit néhány segítőjével közösen Németországba szállított.

A német rendőrséggel együttműködve titkos nyomozás indult, ennek keretében lehallgatták a gyanúsítottak telefonbeszélgetéseit, azokból kiderült, hogy távcsöves puskák, pisztolyok, géppisztolyok, kézigránátok, sörétes puskák beszerzésére került sor Horvátországban, ahol akkor 16 személyt tartóztattak le.

A korrupció és a szervezett bűnözés megelőzésével foglalkozó horvát ügyészség, az USKOK akkor azzal vádolta meg a letartóztatott személyeket, hogy a fegyvereket Aleksandar Reichl megbízásából szerezték be.

A letartóztatott személyek között horvát állampolgárok is voltak, a nyomozás kiderítette, hogy a horvát fegyvercsempészek indítéka kizárólag a pénz, vagyis az anyagi haszon megszerzése volt, a puccsban nem vettek volna részt.

Az ügyben érintett horvát állampolgárokat horvát és a német bíróságok ítéltek el meglepően enyhe büntetéseket kiróva.

Az eszéki megyei bíróságon lefolytatott eljárás során a vádlottak többsége vádalkut kötött, így voltak közöttük, akikre csak feltételes börtönbüntetést mondtak ki.

A horvát hatóságok Aleksandar Reichlt 2020 nyarán tartóztatták le Zára (Zadar) környékén, majd kiadták Németországnak.

A Süddeutsche Zeitung 2020 nyarán arról számolt be, hogy mintegy 200 rendőr és ügyész tartott házkutatást összesen tizenkét feltételezett szélsőséges lakóhelyén és üzlethelyiségében Bajorországban, Szászországban, Szász- Anhaltban és Ausztriában.

A németek már akkor megállapították, hogy az érintettek a jobboldali szélsőséges spektrumhoz és a Reichsbürgerbewegunghoz, vagyis a „Birodalom Polgári Mozgalomhoz” tartoztak.

Az ottani eljárás során Reichlt, valamint Martin M. horvát állampolgárt és a Reichsbürger csoporthoz tartozó Christian Neureuthert ez év júniusában a müncheni bíróság bűnösnek találta, de az ellenük hozott ítélet egyelőre nem jogerős.

Reichl négy év és három hónap börtönt kapott. A beismerő vallomásoknak köszönhetően a horvát Martin M.-et két év kilenc hónapra ítélték, Neureuther „birodalmi polgár” ugyanakkor két év felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta a horvátországi fegyverbeszerzéseket.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava