Connect with us

Németország

INOG AZ EGYIK SZÉK LÁBA: Szerbiának ezúttal Németország vagy Oroszország között kell döntenie

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Hírcentrumban már beszámoltunk arról, hogy kiszivárgó hírek szerint június 7-én Belgrádba látogat Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője, Vlagyimir Putyin jobbkeze. A látogatásról még nincs hivatalos bejelentés, de sejthető, hogy Aleksandar Vučićtyal folytatandó beszélgetésének fő témája a gázmegállapodás és a szankciók bevezetése/elutasítása lesz. Feltéve persze, ha egyáltalán létrejön a látogatás, mert hogy a helyzet egyre komplikáltabb.

Egyre komplikáltabb

A szerb elnök nem tagadja, sőt ő maga terjeszti a hírt, hogy az orosz külügyminiszter látogatása körüli helyzet egyre bonyolultabb.

Az újságírók arról kérdezték a pozsonyi “GLOBSEC 2022” fórumon résztvevő Vučićot, hogy milyen fogadtatásra talált az orosz külügyminiszter esetleges belgrádi látogatása.

– A helyzet Lavarov érkezése körül minden szempontból egyre bonyolultabb, de még nem állok készen arra, hogy beszéljek róla, viszont minden szempontból egyre inkább bonyolódik. A kérdés az, hogy minként jön Lavrov Belgrádba… majd meglátjuk

– mondta Vučić, akinek még sok kellemetlen percet okozhat az ezelőtt “áhítattal várt” orosz külügyér belgrádi jelenése, ha egyáltalán sor kerül rá.

A szerb elnöknek már most nekiszögezték a kérdést, hogy Lavrov érkezése miatt előfordulhat-e, hogy Olaf Scholz német kancellár közelgő balkáni körútja során június 10-én kihagyja Belgrádot, vagyis nem keresi fel Szerbiát.

– Ez mindenképpen rossz hír lenne Szerbiának

– jelentette ki Vučić, aki az utóbbi időben gyakran “értekezett” arról, hogy az Európai Unió, azon belül pedig Németország milyen fontos gazdasági partner.

Nem kizárt – tesszük hozzá – hogy legalább annyira fontos, mint Oroszország, ezért a belgrádi vezetésnek erősen el kell töprengenie azon, hogy melyik kezét vágja le.

– Képzeljék csak el, hogy Scholz valamit megígér, aztán viszont nem akar, vagy nem tud eljönni, az rossz hír lenne

– mondta az igencsak gondterhelt szerb elnök, akinek a jelek szerint ezúttal Oroszország és Németország között kell választania.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava