Connect with us

Oroszország

EGY KELLEMETLEN LÁTÓGATÓ BELGRÁDBAN: Lavrov területet jelöl

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lavrov vucic p
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Jövő hét elején Szerbiába látogat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, s ennek aligha örülnek tiszta szívvel Belgrádban. A vizit ugyanis még közelebb hozza az igazság pillanatát: Aleksandar Vučić államfőnek előbb-utóbb el kell döntenie, Moszkvával, vagy az EU-val tart-e.

Kényelmetlen szövetség

Szerbia az első ország, ahova az Ukrajna elleni háború február 24-ei kezdete óta egy kétoldalú tárgyalás kedvéért ellátogat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A célországot nem véletlenül választotta ki Moszkva, valamennyi elemző egyetért abban, hogy a Kreml attól tart, gyengülőben vannak a szövetségesi kötelékek, s ezért meg kell mutatni, hogy az egykori jugoszláv tagköztársaság még mindig Oroszország érdekszférájához tartozik.

Ezzel a látogatással az oroszok azt kívánják üzenni, hogy Szerbia az ő vadászterületük. Lavrov az utóbbi időben – az arab világot leszámítva – nem nagyon utazott sehova, s egyetlen EU-tagjelöltet sem tátogatott meg. A jelenlegi körülmények között ez az utazás inkább szolgálja Oroszország érdekeit, mintsem Szerbiáét

– vélekedett Aleksandar Popov, a belgrádi Regionalizmus Központ igazgatója, aki szerint a látogatás másik célja annak demonstrálása, hogy nem mindenki fordult el Moszkvától az ukrajnai háború miatt.

Hasonlóan gondolkodik Strahinja Subotić, az Európai Politika nevű elemző intézet programigazgatója, aki úgy véli, Lavrov útja tovább erősíti azokat az európai félelmeket, hogy Aleksandar Vučić az orosz érdekeket védelmezi.

Ha Brüsszel valamikor is úgy vélte, hogy a szerbek az oroszok csapatában játszanak, akkor ez a látogatás csak erősíteni fogja ezeket a aggodalmakat. Én nem mondom azt, hogy valóban az oroszokat segítjük, csak azt, hogy komoly követkeményekre számíthatunk. Mindenki figyelni fogja, hogy milyen nyilatkozatok hangzanak el és gesztusok születnek. Amikor az osztrák kancellár beszélt Vlagyimir Putyinnal, senki sem aggodalmaskodott, mindenki tudta ugyanis, hogy a Bécs célja a háború befejezése. Ha megmutatjuk, hogy mi is ugyanazt akarjuk, akkor talán elfogadható lesz a Lavrov-látogatás

– vélekedett az elemző.

Bár a nyilatkozatokból nem derül ki egyértelműen, melyik fél kezdeményezte a tárgyalást, egyértelműnek tűnik, nem Vučićék erőltették a vizitet. Ez pedig azt jelenti, hogy megint bebizonyosodott, továbbra sincs „ingyen ebéd” a politikában: Lavrov néhány nappal az után megy Belgrádba egy szolidaritási nyilatkozat kicsiholásáért, hogy Szerbia és Oroszország megegyezett a kedvezményes gázszállítások fenntartásáról.

Rejtélyes utakon

Miközben Lavrov Belgrádban mindenkivel tárgyalni fog, aki számít, egyelőre azt sem tudni, hogyan érkezik majd a szerb fővárosba: Szerbiát – Boszniát leszámítva – NATO és/vagy EU-tagállamok veszik körül, és az sem egyértelmű, hogy Bosznia nem szerb entitása – amelyhez az a Neum környéki szakasz tartozik, ahol Horvátország érintése nélkül be lehet repülni az országba – örömmel ad átrepülési engedélyt egy orosz gépnek. Már csak azért sem, mert miközben a NATO és az EU kitiltotta a légtérből az orosz gépeket, a bosnyákok és a boszniai horvátok sem szívesen segítik annak az Oroszországnak a magas rangú képviselőjét, amely fő szövetségesei között tartja nyilván a Milorad Dodik nevével fémjelzett boszniai szerbeket.

Így marad az Air Serbia légitársaság menetrendszerű Moszkva-Belgrád járata, ám ha Lavrov ezt a megoldást választja, csak újra hangsúlyozza, mennyire elszigetelté vált hazája az ukrajnai agresszió miatt.

Ahogy a Lavrov látogatás célországa nem véletlen, úgy az időzítés sem az. Június 10-én utazna ugyanis Belgrádba Olaf Scholz német kancellár, aki minden bizonnyal azért találkozna Vučić elnökkel, hogy átadja neki a mindenki által ismert üzenetet, amely szerint Brüsszel elvárja a tagjelöltektől, hogy fokozódó mértékben igazítsák hozzá politikájukat az unió kül- és biztonságpolitikájához.

Lavírozás veszélyekkel

Érzi a bajt Vučić is, aki egy minapi nyilatkozatában arról beszélt, attól tart, hogy Scholz a Lavrov-látogatás miatt lemondja belgrádi útját.

A szerb államfő – hogy magyar barátjához, Orbán Viktorhoz hasonlóan, ő is pávatáncoljon egy kicsit – azt is hozzátette, Belgrád enyhíteni akar az orosz energiahordozóktól való függésén, és ezért azt tervezi, hogy a Transz-adriai (TAP), illetve a Transz-anatóliai (TANAP) vezetéken is vásárol majd földgázt.

Vučić hangsúlyozta, hogy Belgrád számára stratégiai cél az EU-tagság, és annak ellenére kitart ezen célja mellett, hogy az uniós tagállamok többsége másként ítéli meg a koszovói kérdést, azaz: azt kívánja, hogy Szerbia ismerje el egykori déli tartományának államiságát.

Vučić egyáltalán nincs irigylésre méltó helyzetben. Szerbiában a közhangulat – nem utolsó sorban az állami televíziós csatornák hatására – egyértelműen Oroszország pártján áll, miközben a külkereskedelemben egyértelműen az unió a legfontosabb partner.

Szerbia helyzete valamelyest emlékeztet a 2014 előtti Ukrajnáéra. A volt szovjet tagköztársaság a függetlenség 1991-es elnyerésétől fogva igyekezett lavírozni Oroszország és az EU között. Az ügyeskedés éveiben sok elemző figyelmeztetett arra, hogy ez nem jó politika, az ország előbb-utóbb a földre eshet a két pad között.

A jóslat mára bevált: Ukrajnát részben azért is támadhatta meg Oroszország, mert Kijev sokáig csak félszívvel hajtotta végre azokat a reformokat, amelyek már korábban közelebb vitték volna az országot a lakosság nagy része által példaként számon tartott Európai Unióhoz.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
English

An unleashed Serbian minister would create a new political party, he would impose sanctions on Russia

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Új pártot alakítana a kép közepén látható Rade Basta, szerb gazdasági miniszter / new political party in Serbia
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Serbian Economy Minister Rade Basta, whose name became well-known in Serbia for his support of sanctions against Russia, has hinted at the creation of a new political party. Currently a member of the Socialist Party of Serbia under the leadership of Ivica Dačić, Basta caused a stir recently by advocating for the introduction of sanctions against Russia. This even prompted a response from Moscow, but he was not expelled from the government, though almost all members of the cabinet expressed their disapproval, some out of duty, others out of conviction.

„Even the grandmother dreams of what she desires”

According to reports in the Belgrade media, Rade Basta is not ruling out the possibility of creating a new political organization, and will inform the public in due course if he decides to take this step. The Economy Minister also stated that if he decides to go ahead with the plan, the movement will be named „Serbia’s European Path” (Evropski put Srbije).

Basta envisions that the as-yet-non-existent Serbia’s European Path will participate at all levels in the elections if he follows through with his „threat” to create the new party.

He also revealed to the heavily opposition-oriented and often criticized Serbian news portal, Nova, that his proposal for the introduction of sanctions against Russia was met with almost universally negative responses and opposing views from his ministerial colleagues.

Some, however, remained silent. I don’t know if their silence is support, but time will tell

said Basta, who is currently the only minister within the Serbian government supporting the sanctions against Russia, but that may not be the case for long.

Párt, Basta

A szerb gazdasági miniszter arra emlékeztetett, hogy a kilencvenes években a Kis-Jugoszlávia elleni szankciókra szavazott Julij Voroncov, aki akkortájt az oroszok ENSZ-nagykövete volt, Voroncov balról az első (Forrás: Facebook, Rade Basta)

It should be noted that the Minister of Economy urged for the introduction of sanctions on social media, a call which was also endorsed by Đorđe Milićević, the Minister without Portfolio who is a prominent member of the Serbian Socialist Party.

This could suggest that there are dissonant voices within the two left-wing parties – the Unified Serbia and the Serbian Socialist Party – and perhaps even generational tensions, as both parties are led by relics from the 1990s, socialist Ivica Dačić and „unified” Dragan Marković Palma.

When asked if he considers his public stance in favor of sanctions against Russia a brave move, the minister responded that „courage is sometimes madness, but he is not afraid to make sacrifices for his own people.”

However, he rejected speculation that his proposal was a sham and that the Serbian government, including President Aleksandar Vučić, was behind it, quoting a Serbian proverb in a somewhat cryptic manner: „Even the grandmother dreams of what she desires.”

The unleashed minister – New political party on the horizon

Following the posting of the post on Russia sanctions and the related statements, there was a government meeting, and even the „almighty Serbian president” made reference to Basta’s statement.

During one of his excruciatingly dull media appearances, Vučić urged Basta to focus on the economy rather than engaging in politics through social media.

Párt, Basta, Tolkacs

Rade Basta hétfőn (március 27-én) fogadta hivatalában Volodimir Tolkacsot, Ukrajna belgrádi nagykövetét (Forrás: Facebook, Rade Basta)

They did not replace him, because removing Basta, who is „heading towards the European Union” – putting the phrase in quotes is correct – would have given the political West another opportunity for attack. Therefore, the news is that the „unleashed minister” remained in his position.

As for the political scene in Serbia, the demand for Basta’s removal from the ministerial post was loudest from the so-called Socialist Movement, whose sole purpose is to nurture the political career of Aleksandar Vulin, the „universal minister.”

After previously being an indelible figure on Serbian television – who had started to overshadow President Vučić’s „media glory” – Vulin was removed from the media spotlight when he was appointed head of Serbia’s civilian intelligence agency, the BIA.

It’s a shame, because with his pro-Russian stance and „national clowning,” he often entertained the Serbian public and caused outrage among other Balkan and European leaders who were shocked to see Serbia not following the loudly declared path towards the EU, but rather towards the „Serbian world.”

However, Vulin has found a way to get involved in politics again, even after his appointment to the head of the BIA resulted in his media appearances being revoked. Although he resigned as leader of his movement and even froze his membership in the party, it is suspected that the idea to remove Basta came from him, and his „frozen movement” serves as a mouthpiece to trumpet his political nightmares.

So for now, Rade Basta remains in the government, but it is almost certain that his „expulsion” is only a matter of time, as the prospect of forming a new party brings his removal from the government within reach, especially if it actually happens.

It is not unlikely that the „unleashed minister” will be asked to return when he qualifies with his new party in the upcoming – presumably early – parliamentary elections to enter the government.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Szerbia

Új pártot hozna létre egy elszabadult szerb miniszter, aki szankcionálná Oroszországot

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Új pártot alakítana a kép közepén látható Rade Basta, szerb gazdasági miniszter / new political party in Serbia
Új pártot alakítana a kép közepén látható Rade Basta, szerb gazdasági miniszter (Forrás: Facebook, Rade Basta)
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Rade Basta szerb gazdasági miniszter – akinek a nevét az Oroszország elleni szankciók melletti kiállás tette igazán ismertté Szerbiában – új párt létrehozását helyezte kilátásba. Basta, aki egyelőre még a Dačić-féle szocialistákkal társutas Egységes Szerbia nevet viselő párt tagja, valóságos felzúdulást váltott ki nemrégiben azzal, hogy a szankciók bevezetését sürgette Oroszországgal szemben. Erre még Moszkvában is reagáltak, viszont a kormányból nem rúgták ki, de a kabinet szinte minden tagja szörnyűlködött, ki kötelességtudatból, ki meggyőződésből.

Amire a nagymama vágyik, arról is álmodik

A belgrádi médiajelentések szerint Rade Basta nem zárja ki, hogy új politikai szervezetet hoz létre, amiről az ország nyilvánosságát időben tájékoztatja. A gazdasági miniszter azt is elmondta, hogy a mozgalmat Szerbia Európai Útjának (Evropski put Srbije) kívánja elnevezni, ha úgy dönt, hogy megteszi ezt a lépést.

Elképzelései szerint a még nem létező Szerbia Európai Útja minden szinten részt vesz a választásokon, ha a gazdasági miniszter beváltja a „fenyegetőzését”, és valóban létrehozza az új pártot.

Az erőteljesen ellenzéki, és a szerb hatalmi elit által naponta sokszor szidott Nova hírportálnak arról is beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciók bevezetésére tett javaslatára minisztertársai szinte kivétel nélkül „negatívan reagáltak, és eltérő véleményt fogalmaztak meg”.

Egyesek azonban hallgattak. Nem tudom, hogy a hallgatásuk támogatás-e, majd az idő megmutatja

– mondta Basta, aki egyelőre az egyetlen miniszter a szerb kormányon belül, aki támogatja a szankciókat, de lehet, hogy mégsem.

Párt, Basta

A szerb gazdasági miniszter arra emlékeztetett, hogy a kilencvenes években a Kis-Jugoszlávia elleni szankciókra szavazott Julij Voroncov, aki akkortájt az oroszok ENSZ-nagykövete volt, Voroncov balról az első (Forrás: Facebook, Rade Basta)

Megjegyzendő ugyanis, hogy a gazdasági miniszter a szankciók bevezetését a közösségi médiában sürgette, amit lájkolt a Đorđe Milićević tárcanélküli miniszter is, aki a Szerbiai Szocialista Párt oszlopos vezetőségi tagja.

Ez akár arra is utalhat, hogy a két baloldali pártban – az Egységes Szerbiában és a Szerbiai Szocialista Pártban – vannak disszonáns hangok, és esetleg generációs súrlódások is, miután mindkét pártot a kilencvenes évek múmiái, a szocialista Ivica Dačić és az „egységes” Dragan Marković Palma vezeti.

A miniszter választolt arra a kérdésre is, hogy bátor lépésnek tekinti-e az Oroszország elleni szankciók mellett történt nyilvános kiállását, és azt mondta, hogy „a bátorság néha őrültség, de nem fél attól, hogy áldozatot hozzon a saját népéért”.

Ugyanakkor elutasította azokat a találgatásokat, hogy javaslata csak kamu, és a szerb kormány, illetve Aleksandar Vučić elnök „próbaléggömbje”, erre vonatkozóan eléggé sejtelmesen fogalmazva egy szerb közmondást idézett, miszerint „amire a nagymama vágyik, arról is álmodik”.

Az elszabadult miniszter

Az Oroszország szankciózására vonatkozó bejegyzés közzététele, majd a kapcsolódó nyilatkozatok elhangzása után volt már kormányülés, sőt a „mindenható szerb elnök” is tett utalást Basta kijelentésére.

A tömény unalom határát súroló médiaszereplések alkalmával Vučić egyik alkalommal arra szólította fel Bastát, hogy inkább a gazdasággal törődjön, és ne politizáljon a közösségi médián keresztül.

Párt, Basta, Tolkacs

Rade Basta hétfőn (március 27-én) fogadta hivatalában Volodimir Tolkacsot, Ukrajna belgrádi nagykövetét (Forrás: Facebook, Rade Basta)

Nem váltották viszont le, mert az „Európai Unióba igyekvő Szerbia” – a szókapcsolat idézőjelek közé téve helyes – Basta kipenderítésével újabb támadási felületet adott volna a politikai Nyugat számára, így viszont az a hír, hogy az „elszabadult miniszter” maradt.

Ami a szerbiai politikai színteret illeti, Basta eltávolítását a miniszteri posztról leghangosabban a Szocialisták Mozgalma nevet viselő törpepárt követelte, amelynek egyetlen feladata Aleksandar Vulin „univerzális miniszter” politikai karrierjének istápolása.

Miután a szerbiai televíziók képernyőjéről korábban lemoshatatlan Vulin – aki már kezdte elhomályosítani Vučić elnök „médiatündöklését” – a szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA élére élére történt kinevezésével visszavonásra került a titkosszolgálati lövészárokba, vagyis megvonták tőle a médiában történő szereplés jogát.

Nagy kár, mert oroszbarát habitusával és „nemzeti bohóckodásaival” gyakran szórakoztatta a szerb közvéleményt, és késztette megbotránkozásra az egyéb délszláv & európai vezetőket, akik elképedve figyelték, hogy Szerbia nem a hangosan deklarált uniós utat követi, hanem a „szerb világ” felé vette az irányt.

Vulin azonban megtalálta a módját, hogy megint belepiszkájon, és belepiszkítson a politikába, bár a BIA élére történt kinevezését követően lemondott a mozgalma éléről, és még a tagságát is befagyasztotta a pártjában. Ennek ellenére gyanítható, hogy a Basta leváltására vonatkozó ötlet tőle származik, és „befagyasztott mozgalma” csak szócsőként szolgál politikai rémálmainak világgá kürtölésére.

Rade Basta tehát egyelőre maradt a kormányban, de szinte valószínű, hogy „kiűzetése” csak idő kérdése, a kilátásba helyezett pártalakítás ugyanis a kormányból történő eltávolítását hozza elérhető közelségbe, főleg ha az tényleg megtörténik.

Nem kizárt, hogy az „elszabadult minisztert” felkérik, hogy akkor jöjjön vissza, amikor új pártjával a legközelebbi – vélhetően előrehozott – parlamenti választásokon kvalifikálja magát a kormányba.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: