Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Németország

SCHOLZ ÜZENETE: A Nyugat-Balkán és Ukrajna egy kalapban

Olaf Scholz es a Balkan
EGY KOSÁRBAN: Olaf Scholz párhuzama a Nyugat-Balkán & Ukrajna között
Olvasási idő: 1 perc

a német parlamentben bejelentette, hogy az jövő hónapra tervezett rendkívüli ülése előtt a -Balkánra utazik, ahol hat országot keres fel. A látogatással azt szeretné világossá tenni a régió számára, hogy van helye az Európai Unióban. A kancellár arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak Ukrajnát ugyanúgy kellene kezelnie, mint a Nyugat-Balkánt.

A német kancellár Szerbiát, Montenegrót, Albániát, Észak-Macedóniát, -Hercegovinát és Koszovót keresi fel. Ezek az országok egyaránt az Európai Unióba igyekeznek. A hat ország közül a csatlakozási folyamat különböző szakaszában van, belépésük azonban igencsak távolinak tűnik.

a bejelentés alkalmával úgy fogalmazott, hogy az említett országok integrációja a jelen pillanatban Brüsszelnek még inkább “stratégiai érdeke”, mint bármikor valaha.

Ezzel kapcsolatban rámutatott arra, a térségben növekszik a külföldi hatalmak, köztük Oroszország befolyása, ezért véleménye szerint a nyugat-balkáni államokkal szembeni uniós kötelezettségek tiszteletben tartása “nem csak hitelességi kérdés”.

A szerbiai Tanjug tájékoztatása szerint Scholz június közepén keresi fel Belgrádot, ahol találkozik Aleksandar Vučić elnökkel.

Hírügynökségi jelentések szerint a német kancellár ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem lehet mesterségesen felgyorsítani Ukrajna uniós át: az Európai Uniónak ugyanúgy kellene kezelnie Ukrajnát, mint a Nyugat-Balkánt, ami azt is jelentené, hogy Ukrajna nem részesülhet különleges elbánásban a Nyugat-Balkánhoz képest.

A nyugat-balkáni tagjelöltekkel szembeni méltányosság is azt követeli, hogy Ukrajna ne kapjon könnyítéseket. Ugyanakkor gyors és gyakorlatias segítséget kell biztosítani az európai családba tartozó országnak. Ezért létre kell hozni az Ukrajnát támogató szolidaritási alapot, amely a utáni újjáépítést is szolgálná

– mondta Olaf Scholz, aki ezzel csatlakozott pozíciójához. Emmanuel Macron a múlt héten úgy fogalmazott, hogy a csatlakozási folyamat nem néhány hónap vagy néhány év kérdése.

A német álláspont a balkáni országok számára egyaránt bátorító és lesújtó. Bátorító, mert támogatásáról biztosítja a térséget, lesújtó viszont, mert eloszlatja azokat a balkáni reményeket, hogy az esetleges gyors ukrajnai csatlakozás farvizén beevezhetnek az Európai Unióba.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: