Connect with us

Horvátország

SZAKAD A CÉRNA: Ha csóró vagy, ne egyél fagyit!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fagyi sor
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Márió szomszédom már vagy két hónapja nem nézi a híradót. Azt mondja, inkább elmegy horgászni, abban nagyobb a ráció, semmint idegeskedjen a rengeteg sületlenségen, amit nyomatnak. Azon felül, hogy száz százalékosan egyetértek vele, még sárgulok is az irigységtől, merthogy ezt a luxust nem engedhetem meg magamnak. Elméletileg ugye, nekem tudnom kellene, hogy mi történik Horvátországban.

Mizu?

Croatiában a “wassup” leginkább úgy írható le, hogy nagy a forgalom, de kicsi a haszon. Milanović köztársasági elnök továbbra is nyomja a szöveget, le sem lehet lőni, Plenković miniszterelnök már nem bírja cérnával, így visszatromfol.

Zágrábban kiraktak egy szívárvány színű padot az egyik téren, jött egy szaki, lefújta feketével, de a polgármesteri hivatal gyorsan felállított egy másikat. Mindeközben az ország őszintén szörnyülködik a spliti cukrászdák árain, az idegenforgalmi idényre készülődve, a derék iparosok felnyomták ugyanis a fagyi árát a csillagos egekbe.

Tessék kapaszkodni: egy gombóc fagylalt több mint két euróba kerül – 16 és még ennél is több kunába (kb. 830 forint). A cukrászok a vállukat vonogatják, a piacgazdaságra kenve a felelősséget, a polgárok viszont azzal érvelnek, hogy miként magyarázzák ezt meg a bömbölő, toporzékoló kisgyerekeknek. A magyarázat persze, egyszerű, csak ezt senki sem szereti hallani: ha csóró vagy, ne egyél fagyit! Punktum.

Valami hasonlót mondott az alkotmánybíróság a bömbölő, toporzékoló ellenzéki a Most (Híd) párt képviselőinek, amikor úgy határozott, hogy a Most által kezdeményezett népszavazás kérdései – amelyek a covidos időkhöz kötődnek – alkotmányellenesek, és így nem lehet őket szavazásra bocsátani. Ezt mindenki tudta előre, már akkor, amikor még az egész ügy csak az aláírásgyűjtés fázisában volt, s ha emlékezetem nem csal, valami olyasmit írtam, hogy még abban az esetben is, ha sikerül összegyűjteni az aláírásokat, az alkotmánybíróság el fogja utasítani a kezdeményezést.

És ez nem kifejezetten horvát, vagy európai találmány, az igazságügy függetlensége olyan téma, amiben csak azok hisznek, akik a demokráciát csillagporos, rózsaszínű póninak képzelik el, és ahol a nép választott képviselői a kora keresztény mártírok erkölcsi tántoríthatatlanságával rendelkeznek. Nem beszélve a rengeteg észről, ami beléjük szorult.

Kifutott témák

A jelesebb témák közül nem említettem, hogy Lucija Lugomer plus-size modell fürdőruhás képet posztolt, mondván, hogy itt a fürdőidény és hogy senkinek sem kellene szégyellni a testét, bármilyen legyen is az.

A bölcseleti magasságból némileg visszahúzza, hogy ügyesen bele van a posztba applikálva a fürdőruha márkája, amelybe kicsorduló idomait préselte, de hát ez van. Piacgazdaság.

A közcímben beígért kifutott témák között első helyen a magyar tenger problematikája van, senki sem emlegeti, magyarázza, járja körül. Megszűnt, elillant, mint a tavalyi hó, akárcsak a Fiume előtt horgonyzó tartályhajó misztériuma. Miután rájöttek, hogy senki sem tudja kideríteni, hogy a szállítmányt képező kőolaj honnan származik, illetve ki a tulajdonosa, a sajtó munkásai más szenzáció után néztek.

Dettó ez történt a magzatelhajtás témájával is, pedig ez tényleg egy csúf kis történet volt. Emlékeztetőül: senki sem volt hajlandó segíteni egy fiatalasszonynak, aki magzatánál halálos kimenetelű daganatot találtak. Végül a szomszédos Szlovéniába kellett utaznia, ahol vállalták a műtétet. Nagy a valószínűsége, hogy Čavajda asszony perelni fogja a Horvát Köztársaságot, és a pert simán meg is nyeri, még a horvát bíróságon is, csak az a kérdés, hogy mikor.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava