Connect with us

Horvátország

CSODÁLAT: Orbán és a horvát szélsőjobb

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A magyar miniszterelnök legújabb „tengerész kijelentése” jó alkalmat kínált arra, hogy a horvát média leporolja a szélsőjobbos dossziét. Az Index.hr hírportál arra emlékeztet, hogy a „horvát szélsőjobb évek óta csodálja Orbán Viktort, akit a maga hősének tart”, természetesen Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett.

Horvát Orbánról álmodoznak

Az illiberális demokrácia és a jobboldali születéspolitika hívei, a médiaszabadság és az LMBT-jogok ellenzői, a szélsőséges nacionalizmus és az Európát keresztény kontinensként definiálók, a migránsgyűlölők és Soros György üldözésének megszállottjai stb., mind-mind „horvát Orbánról” álmodoznak. A zágrábi Index szerint ezek a politikusok az Orbán- Tuđman stílusú tekintélyelvűség irányába vinnék Horvátországot.

Az Index.hr itt jegyzi meg, hogy Orbán soha nem szégyellte magát, ha a Horvát Köztársaság jelenlegi területéről volt szó.

– Érdemes felidézni, hogy Magyarország – az európai elfogatóparancs ellenére – soha sem adta ki Horvátországnak Hernádi Zsolt MOL-vezért, és nem is perelte be korrupciós vádakkal

– írja a hírportál, amely arra is emlékeztet, hogy éppen Orbán a legnagyobb szószólója Szerbia európai uniós csatlakozásának, amit a hazai jobboldal nagy része ellenez, de még ez sem csökkenti a magyar vezető iránti rajongásukat. Orbán tavaly a Večernji listben is közzétette hét pontos javaslatát az Európai Unió fejlesztésére, ezek közül az egyik pont Szerbia felvétele volt.

Hrvoje Zekanović, a Szuverenisták Klubjának volt tagja a parlamentben azt mondta a horvát sajtómunkásoknak, hogy „nem dicsőíti Orbánt”, de „azonos nézeteik vannak a szuverenitásról”, mint a magyar miniszterelnöknek.

– Szinte mindent aláírok, amit a szuverenitásról, a pedofilellenes törvényekről, az Európai Unióhoz való viszonyulásról mond… Nagyon hasonló nézeteket képviselünk, kivéve Szerbia EU-csatlakozásának kérdését

– mondta akkor Zekanović, aki mostanában a „zacskós bácsi” szerepét tölti be a horvát parlamentben.

A családok barátja

Željka Markić A Család nevében (U ime porodice) egyesület vezetője is méltatta Orbán Viktort, akinek a politikájáról rendszeresen jelennek meg „megerősítő hírek” az egyesület portálján, a Narod.hr címen.

A bejegyzések a következő címeket viselik: Orbán megörvendeztette követőit: megszületett az ötödik unoka, és megosztott egy fotót, amelyen erős üzenet szerepel, Magyarország védi a gyerekeket: 200 méteres körzetben betiltották az LMBT-tartalmú könyveket az iskolák és a templomok környékéről, Orbán esszét tett közzé, amelyből Plenkovićnak tanulnia kell – ez csak néhány cím a Narod.hr portálról, amelyekben a magyar miniszterelnök mindig pozitív szövegkörnyezetben szerepel, és természetesen nem csak a címben.

Željka Markić egyesületi vezető részt vett egy családbarát összejövetelen is, amelyet Orbán családügyi minisztere, Novák Katalin szervezett, aki azóta már köztársasági elnökké avanzsált.

Hazafias hazafi

Amikor tavaly a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, Stjepo Bartulica, a horvát Hazafias Mozgalom parlamenti frakciójának jelenlegi elnöke azonnal kiállt Orbán védelmében.

– Orbán úr régóta elégedetlen az Európai Néppártban betöltött státuszával. Úgy gondolom, hogy a kollégái igazságtalanul bántak vele, és ez nagy politikai változásokat fog előidézni az EU-ban

– mondta a Bartulica, aki többször is megvédte Orbánt a kritikáktól, szerinte ugyanis a baloldal mindent megtesz Orbán megbuktatása és pozícióinak aláásása érdekében.

– Semmikép sem mindegy számunkra, hogy Orbán marad-e Magyarország miniszterelnöke, vagy sem

– jelentette ki a „hazafias hazafi”, aki egyik médiaszereplése alkalmával úgy fogalmazott, hogy „a Hazafias Mozgalom támogatja Orbán irányvonalát”.

Női támogató

Nemcsak a horvát ellenzéken, hanem a kormányzó Horvát Demokratikus Közösségen (HDZ) belül is van támogatója Orbán Viktornak, és nem is akármilyen szinten.

Marijana Petir volt uniós képviselő, aki most a horvát parlamentben képviseli pártját, a horvát uniós elnökség idején sürgette, hogy szüntessék meg az Európai Bizottság által Magyarország és Lengyelország ellen indított eljárást a jogállamiság megsértése miatt.

– Magyarországnak és Lengyelországnak nincs sokkal nagyobb problémája a jogállamisággal, mint bármely más EU-tagállamnak. A két országról indított vitát az Európai Parlamentben az ellenzéki szocialisták és liberálisok szították, és akik ellenzékben vannak hazájukban, akik az uniós szintet arra használták fel, hogy nemzeti szinten harcoljanak az ellenfeleikkel

– mondta egy alkalommal Petir az előbb már említett Narod.hr-nek nyilatkozva.

A boszniai horvátok

El volt ragadtatva Orbán „káprázatos választási győzelmével” a Horvát Demokrata Közösség bosznia-hercegovinai „örökös elnöke”, Dragan Čović is, aki baráti és politikai kapcsolatban áll boszniai szerb kollégájával, Milorad Dodikkal, és akit a zágrábi politikai elit be akar nyomni a bosznia-hercegovinai államelnökségbe.

viszont közel áll Orbánhoz, a magyar miniszterelenök pedig azon kevés európai uniós vezetők egyike, a cikk elején említett Putyinon kívül, aki közeli kapcsolatokat ápol a Boszniai Szerb Köztársasággal.

– Nagy örömömre szolgál, hogy gratulálhatok a Magyar Polgári Szövetség választási győzelméhez. Ez a dicsőséges győzelem szilárd bizonyítéka annak a bizalomnak, amelyet a magyar emberek a Fidesz által felvázolt kereszténydemokrácia alapelvein alapuló jövőképbe vetettek

– írta közleményében az Orbán győzelmétől egzaltált állapotba került Čović, aki nyilván maga is hasonló gőzelemről álmodik.

Ez természetesen csak reprezentatív válogatás az Orbán-imádat horvátországi & hercegovinai megnyilvánulásairól, az Index.hr szerint ugyanis az évek során annyi anyag gyűlt össze, hogy azzal akár egy könyv is megtölthető lenne.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi térkép kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava