Connect with us

Horvátország

CSODÁLAT: Orbán és a horvát szélsőjobb

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A magyar miniszterelnök legújabb “tengerész kijelentése” jó alkalmat kínált arra, hogy a horvát média leporolja a szélsőjobbos dossziét. Az Index.hr hírportál arra emlékeztet, hogy a “horvát szélsőjobb évek óta csodálja Orbán Viktort, akit a maga hősének tart”, természetesen Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett.

Horvát Orbánról álmodoznak

Az illiberális demokrácia és a jobboldali születéspolitika hívei, a médiaszabadság és az LMBT-jogok ellenzői, a szélsőséges nacionalizmus és az Európát keresztény kontinensként definiálók, a migránsgyűlölők és Soros György üldözésének megszállottjai stb., mind-mind “horvát Orbánról” álmodoznak. A zágrábi Index szerint ezek a politikusok az Orbán- Tuđman stílusú tekintélyelvűség irányába vinnék Horvátországot.

Az Index.hr itt jegyzi meg, hogy Orbán soha nem szégyellte magát, ha a Horvát Köztársaság jelenlegi területéről volt szó.

– Érdemes felidézni, hogy Magyarország – az európai elfogatóparancs ellenére – soha sem adta ki Horvátországnak Hernádi Zsolt MOL-vezért, és nem is perelte be korrupciós vádakkal

– írja a hírportál, amely arra is emlékeztet, hogy éppen Orbán a legnagyobb szószólója Szerbia európai uniós csatlakozásának, amit a hazai jobboldal nagy része ellenez, de még ez sem csökkenti a magyar vezető iránti rajongásukat. Orbán tavaly a Večernji listben is közzétette hét pontos javaslatát az Európai Unió fejlesztésére, ezek közül az egyik pont Szerbia felvétele volt.

Hrvoje Zekanović, a Szuverenisták Klubjának volt tagja a parlamentben azt mondta a horvát sajtómunkásoknak, hogy “nem dicsőíti Orbánt”, de “azonos nézeteik vannak a szuverenitásról”, mint a magyar miniszterelnöknek.

– Szinte mindent aláírok, amit a szuverenitásról, a pedofilellenes törvényekről, az Európai Unióhoz való viszonyulásról mond… Nagyon hasonló nézeteket képviselünk, kivéve Szerbia EU-csatlakozásának kérdését

– mondta akkor Zekanović, aki mostanában a “zacskós bácsi” szerepét tölti be a horvát parlamentben.

A családok barátja

Željka Markić A Család nevében (U ime porodice) egyesület vezetője is méltatta Orbán Viktort, akinek a politikájáról rendszeresen jelennek meg “megerősítő hírek” az egyesület portálján, a Narod.hr címen.

A bejegyzések a következő címeket viselik: Orbán megörvendeztette követőit: megszületett az ötödik unoka, és megosztott egy fotót, amelyen erős üzenet szerepel, Magyarország védi a gyerekeket: 200 méteres körzetben betiltották az LMBT-tartalmú könyveket az iskolák és a templomok környékéről, Orbán esszét tett közzé, amelyből Plenkovićnak tanulnia kell – ez csak néhány cím a Narod.hr portálról, amelyekben a magyar miniszterelnök mindig pozitív szövegkörnyezetben szerepel, és természetesen nem csak a címben.

Željka Markić egyesületi vezető részt vett egy családbarát összejövetelen is, amelyet Orbán családügyi minisztere, Novák Katalin szervezett, aki azóta már köztársasági elnökké avanzsált.

Hazafias hazafi

Amikor tavaly a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, Stjepo Bartulica, a horvát Hazafias Mozgalom parlamenti frakciójának jelenlegi elnöke azonnal kiállt Orbán védelmében.

– Orbán úr régóta elégedetlen az Európai Néppártban betöltött státuszával. Úgy gondolom, hogy a kollégái igazságtalanul bántak vele, és ez nagy politikai változásokat fog előidézni az EU-ban

– mondta a Bartulica, aki többször is megvédte Orbánt a kritikáktól, szerinte ugyanis a baloldal mindent megtesz Orbán megbuktatása és pozícióinak aláásása érdekében.

– Semmikép sem mindegy számunkra, hogy Orbán marad-e Magyarország miniszterelnöke, vagy sem

– jelentette ki a “hazafias hazafi”, aki egyik médiaszereplése alkalmával úgy fogalmazott, hogy “a Hazafias Mozgalom támogatja Orbán irányvonalát”.

Női támogató

Nemcsak a horvát ellenzéken, hanem a kormányzó Horvát Demokratikus Közösségen (HDZ) belül is van támogatója Orbán Viktornak, és nem is akármilyen szinten.

Marijana Petir volt uniós képviselő, aki most a horvát parlamentben képviseli pártját, a horvát uniós elnökség idején sürgette, hogy szüntessék meg az Európai Bizottság által Magyarország és Lengyelország ellen indított eljárást a jogállamiság megsértése miatt.

– Magyarországnak és Lengyelországnak nincs sokkal nagyobb problémája a jogállamisággal, mint bármely más EU-tagállamnak. A két országról indított vitát az Európai Parlamentben az ellenzéki szocialisták és liberálisok szították, és akik ellenzékben vannak hazájukban, akik az uniós szintet arra használták fel, hogy nemzeti szinten harcoljanak az ellenfeleikkel

– mondta egy alkalommal Petir az előbb már említett Narod.hr-nek nyilatkozva.

A boszniai horvátok

El volt ragadtatva Orbán “káprázatos választási győzelmével” a Horvát Demokrata Közösség bosznia-hercegovinai “örökös elnöke”, Dragan Čović is, aki baráti és politikai kapcsolatban áll boszniai szerb kollégájával, Milorad Dodikkal, és akit a zágrábi politikai elit be akar nyomni a bosznia-hercegovinai államelnökségbe.

Dodik viszont közel áll Orbánhoz, a magyar miniszterelenök pedig azon kevés európai uniós vezetők egyike, a cikk elején említett Putyinon kívül, aki közeli kapcsolatokat ápol a Boszniai Szerb Köztársasággal.

– Nagy örömömre szolgál, hogy gratulálhatok a Magyar Polgári Szövetség választási győzelméhez. Ez a dicsőséges győzelem szilárd bizonyítéka annak a bizalomnak, amelyet a magyar emberek a Fidesz által felvázolt kereszténydemokrácia alapelvein alapuló jövőképbe vetettek

– írta közleményében az Orbán győzelmétől egzaltált állapotba került Čović, aki nyilván maga is hasonló gőzelemről álmodik.

Ez természetesen csak reprezentatív válogatás az Orbán-imádat horvátországi & hercegovinai megnyilvánulásairól, az Index.hr szerint ugyanis az évek során annyi anyag gyűlt össze, hogy azzal akár egy könyv is megtölthető lenne.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava