Connect with us

Horvátország

ZACSKÓS BÁCSI: Drogoznak-e a horvát politikusok, és mire jó egy performansz?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Drogoznak-e a politikusaink? – tette fel a kérdést a hétvégén a zágrábi Večernji list. A lapnak nyilatkozó egyik szakértő felvetette a kérdést, hogy miért nem vezetik be a drogtesztet a politikusok esetében, miután ők nem egyszerűen “magánszemélyek”, és egy kokakin befolyása alatt álló politikus végzetes döntéseket hozhat az egész nemzetre nézve. Ugyanakkor a szakértő úgy fogalmazott, hogy minden nyilvánosan elhangzó gyanúsítást rendőrségi vizsgálatnak kellene követnie.

Az államfő meggyanúsítása

Hrvoje Zekanović független képviselő, aki korábban a Horvát Szuverenisták vezetője volt, nemrég egy fehér porral teli zacskót mutatott fel a parlamenti szószéken, amelyet állítása szerint előző nap talált, miközben átsétált a Pantovčakon (lásd a képet!).

A Pantovčak egy utca a horvát főváros egyik előkelő városrészében, ahol a horvát köztársasági elnök rezidenciája található, a horvát média az elnöki hivatal és a köztársasági elnök szinonimájaként használja a Pantovčak szót.

Zekanović sok mindent hordott össze a szószéken, de a “performansz” mögött rejlő szándék nyilvánvaló volt, miután Zekanović elmondása szerint a köztársasági elnök korábban maga dicsekedett el azzal, hogy füvezett.

– Ez az alak őrült ötletekkel fenyegeti meg Finnországot, amikor az Svédországgal közösen mentené az életét

– hangzott a szószékről jövő megállapítás, a performansz tehát nem csak a köztársasági elnök ellen irányult, hanem nemzetközi éle is volt.

A szuverenisták – akiket a vádaskodó Zekanović korábban vezetett – az a politikai tömörülés, amely a horvát valuta védelmében kezdeményezett euroellenes népszavazáshoz gyűjtötte az aláírásokat, és amely a görögdinnyéhez hasonlította még megválasztása előtt a zöld-balliberális Tomislav Tomašević zágrábi polgármestert, aki véleményük szerint “kívül zöld, belül piros”.

Horvátországban nem Milanović az egyetlen politikus és az egyetlen közéleti személyiség, akit ebben a nem teljesen jó kontextusban emlegetnek. Szó esett már néhány polgármesterről, már elhunytakról is, miniszterekről, sportmenedzserekről, valamint bankok és különféle cégek vezetőiről… Arról nem is beszélve, hogy a parlamenti vécékben is találtak már mindenféle kábítószerre utaló nyomokat.

Most azonban egy performanszról van szó, amelynek egy egész ország volt a nézője, illetve elszenvedője, Zekanović zacskójában ugyanis nem kokain volt – amint állította – hanem liszt, azt lebegtette ország-világ előtt.

A szavak súlya

A Večernji list felvetette, hogy mennyire ártalmas az, ha különböző pletykák vagy célzások kezdenek terjedni az államelnöki tisztséget vagy bármely más közfeladatot betöltő személlyel kapcsolatban, és hogy ez miként érinti maguknak a funkcióknak a megítélését?

Stipe Mesić, volt horvát elnök nem kívánt válaszolni a kérdésre, Ivo Josipović egyköri államfő pedig szemtelenségnek nevezte a szószékről történt vádaskodást.

– Az is szemtelenség, ha ilyesmit emlegetnek a környéken dolgozó postással kapcsolatban. Az ilyen pletykák nem éppen illendők

– mondta Josipović, aki azonban ezt nem fejtette ki bővebben, mert éppen a repülőtérre sietett.

Egy pszichológus szerint az ilyen feltételezés sokféle reakciót válthat ki, amelyek közül kettő különösen jellemző, az egyik szerint a politikusoknak nem lehet hinni, a másik szerint pedig miért ne drogozhatnánk mi is, ha a köztiszteletet élvező emberek ugyancsak ezt teszik.

– Amikor ez felmerült a parlamentben, azt kellett volna mondani, hogy lássuk, mit találtál, és hogy hol találtad. Ne csak színház legyen az egész, ami egyeseket felvidít, másokat meg feldühít

– jelentette ki Mirjana Nazor pszichológus, aki szerint ezek nagyon súlyos vádak, és nem lenne szabad szórakozni velük: mindenkinek tisztában kellene lennie azzal, amit a szavaival okozhat.

– Mert az embereknek lehetnek félelmeik, és feltehetik maguknak a kérdést, hogy merre is tartunk, ha drogosok állnak az állam élén?

– tette hozzá még Nazor.

Egy szenvedélybetegségekkel foglalkozó pszichiáter szintén úgy vélte, hogy azonnal el kellett volna vinni a rendőrségre a zacskót, elvégre a hatalmi piramis csúcsán álló személyt, vagyis a köztársasági elnököt vádolták meg a parlamentben.

– Zekanović olyan performanszot rendezett, amit nem mindenki fog fel színjátékként, és sokan gondolhatják, hogy ez a valóság. Aztán szóbeszéd tárgya lesz, hogy az államfő erős kábítószerrel él

– mondta Sakoman, aki szerint egy ilyen stigmát akkor is nehéz lemosni, ha hazugságról van szó.

A pszichiáter úgy vélte, hogy a performansz miatt az államfő akár büntetőfeljelentést is tehetett volna az államelnöki intézmény és saját maga jó hírnevének megsértése miatt, csakhogy Milanović elkövette azt a hibát, hogy saját maga ásta alá a saját hírnevét, amikor azt mondta, hogy “ha valaki meghívta volna, akkor ő maga is kért volna egy csíkot”.

– Egy államfőnek nem szabad ezzel viccelődnie, mert nem mindenki érti a tréfát

– mondta a szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember, aki sajnálatosnak tartotta, hogy az említett politikusok egyike sem indított kampányt a kábítószerfogyasztás ellen. Annál is inkább, mert Horvátországban az utóbbi hat évben ötszáz százalékkal növekedett a szervezett bűnözés kábítószerből származó bevétele, ami a fogyasztás ugyanilyen mértékű megugrását jelenti.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava