Connect with us

Horvátország

ZACSKÓS BÁCSI: Drogoznak-e a horvát politikusok, és mire jó egy performansz?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zekanovic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Drogoznak-e a politikusaink? – tette fel a kérdést a hétvégén a zágrábi Večernji list. A lapnak nyilatkozó egyik szakértő felvetette a kérdést, hogy miért nem vezetik be a drogtesztet a politikusok esetében, miután ők nem egyszerűen „magánszemélyek”, és egy kokakin befolyása alatt álló politikus végzetes döntéseket hozhat az egész nemzetre nézve. Ugyanakkor a szakértő úgy fogalmazott, hogy minden nyilvánosan elhangzó gyanúsítást rendőrségi vizsgálatnak kellene követnie.

Az államfő meggyanúsítása

Hrvoje Zekanović független képviselő, aki korábban a Horvát Szuverenisták vezetője volt, nemrég egy fehér porral teli zacskót mutatott fel a parlamenti szószéken, amelyet állítása szerint előző nap talált, miközben átsétált a Pantovčakon (lásd a képet!).

A Pantovčak egy utca a horvát egyik előkelő városrészében, ahol a horvát köztársasági elnök rezidenciája található, a horvát média az elnöki hivatal és a köztársasági elnök szinonimájaként használja a Pantovčak szót.

Zekanović sok mindent hordott össze a szószéken, de a „performansz” mögött rejlő szándék nyilvánvaló volt, miután Zekanović elmondása szerint a köztársasági elnök korábban maga dicsekedett el azzal, hogy füvezett.

– Ez az alak őrült ötletekkel fenyegeti meg Finnországot, amikor az Svédországgal közösen mentené az életét

– hangzott a szószékről jövő megállapítás, a performansz tehát nem csak a köztársasági elnök ellen irányult, hanem nemzetközi éle is volt.

A szuverenisták – akiket a vádaskodó Zekanović korábban vezetett – az a politikai tömörülés, amely a horvát valuta védelmében kezdeményezett euroellenes népszavazáshoz gyűjtötte az aláírásokat, és amely a görögdinnyéhez hasonlította még megválasztása előtt a zöld-balliberális Tomislav Tomašević zágrábi polgármestert, aki véleményük szerint „kívül zöld, belül piros”.

Horvátországban nem Milanović az egyetlen politikus és az egyetlen közéleti személyiség, akit ebben a nem teljesen jó kontextusban emlegetnek. Szó esett már néhány polgármesterről, már elhunytakról is, miniszterekről, sportmenedzserekről, valamint bankok és különféle cégek vezetőiről… Arról nem is beszélve, hogy a parlamenti vécékben is találtak már mindenféle kábítószerre utaló nyomokat.

Most azonban egy performanszról van szó, amelynek egy egész ország volt a nézője, illetve elszenvedője, Zekanović zacskójában ugyanis nem kokain volt – amint állította – hanem liszt, azt lebegtette ország-világ előtt.

A szavak súlya

A Večernji list felvetette, hogy mennyire ártalmas az, ha különböző pletykák vagy célzások kezdenek terjedni az államelnöki tisztséget vagy bármely más közfeladatot betöltő személlyel kapcsolatban, és hogy ez miként érinti maguknak a funkcióknak a megítélését?

Stipe Mesić, volt horvát elnök nem kívánt válaszolni a kérdésre, Ivo Josipović egyköri államfő pedig szemtelenségnek nevezte a szószékről történt vádaskodást.

– Az is szemtelenség, ha ilyesmit emlegetnek a környéken dolgozó postással kapcsolatban. Az ilyen pletykák nem éppen illendők

– mondta Josipović, aki azonban ezt nem fejtette ki bővebben, mert éppen a repülőtérre sietett.

Egy pszichológus szerint az ilyen feltételezés sokféle reakciót válthat ki, amelyek közül kettő különösen jellemző, az egyik szerint a politikusoknak nem lehet hinni, a másik szerint pedig miért ne drogozhatnánk mi is, ha a köztiszteletet élvező emberek ugyancsak ezt teszik.

– Amikor ez felmerült a parlamentben, azt kellett volna mondani, hogy lássuk, mit találtál, és hogy hol találtad. Ne csak színház legyen az egész, ami egyeseket felvidít, másokat meg feldühít

– jelentette ki Mirjana Nazor pszichológus, aki szerint ezek nagyon súlyos vádak, és nem lenne szabad szórakozni velük: mindenkinek tisztában kellene lennie azzal, amit a szavaival okozhat.

– Mert az embereknek lehetnek félelmeik, és feltehetik maguknak a kérdést, hogy merre is tartunk, ha drogosok állnak az állam élén?

– tette hozzá még Nazor.

Egy szenvedélybetegségekkel foglalkozó pszichiáter szintén úgy vélte, hogy azonnal el kellett volna vinni a rendőrségre a zacskót, elvégre a hatalmi piramis csúcsán álló személyt, vagyis a köztársasági elnököt vádolták meg a parlamentben.

– Zekanović olyan performanszot rendezett, amit nem mindenki fog fel színjátékként, és sokan gondolhatják, hogy ez a valóság. Aztán szóbeszéd tárgya lesz, hogy az államfő erős kábítószerrel él

– mondta Sakoman, aki szerint egy ilyen stigmát akkor is nehéz lemosni, ha hazugságról van szó.

A pszichiáter úgy vélte, hogy a performansz miatt az államfő akár büntetőfeljelentést is tehetett volna az államelnöki intézmény és saját maga jó hírnevének megsértése miatt, csakhogy Milanović elkövette azt a hibát, hogy saját maga ásta alá a saját hírnevét, amikor azt mondta, hogy „ha valaki meghívta volna, akkor ő maga is kért volna egy csíkot”.

– Egy államfőnek nem szabad ezzel viccelődnie, mert nem mindenki érti a tréfát

– mondta a szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember, aki sajnálatosnak tartotta, hogy az említett politikusok egyike sem indított kampányt a kábítószerfogyasztás ellen. Annál is inkább, mert Horvátországban az utóbbi hat évben ötszáz százalékkal növekedett a szervezett bűnözés kábítószerből származó bevétele, ami a fogyasztás ugyanilyen mértékű megugrását jelenti.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb bíróság utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi térkép kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava