Connect with us

Horvátország

DIPLOMÁCIAI CSATA: Horvátország is felmentést kér az olajembargó alól?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Horvátország felmentést kér a készülő európai uniós olajembargó alól a fiumei finomító részére, hogy továbbra is exportálhasson Oroszországból olyan kőolajszármazékokat, amelyek a dízel üzemanyag gyártásához szükségesek. A Večernji list azt írja, hogy kezdődidik a “diplomáciai csata” a fiumei finomító miatt!

A lap érdeklődésére az INA horvát olajipari vállalat közölte: a vákuum gázolaj (Vacuum Gas Oil, VGO) elengedhetetlen a dízel gyártásához, az INA finomítóját pedig a termelési folyamatban ennek felhasználására optimalizálták.

A zágrábi lap internetes kiadása szerint a VGO ellátási forrásai korlátozottak. Ezért az INA továbbra is elkötelezett az eddigi módon történő beszerzés mellett.

– Ha Horvátország az oroszországi vákuumgázolaj mentesítése mellett lobbizik, az jó, mert az a gázolaj alapanyaga, és a legnagyobb ellátási gond éppen a gázolaj esetében várható

– nyilatkozta a lapnak Jasminko Umičević olajszakértő.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig meg kell szüntetni.

A Večernji list értesülései szerint még nem született végső döntés, és mivel több ország is felmentést kért, lehet, hogy a javaslatot más formában fogadják el. A zágrábi lap szerint egyelőre nem világos, hogy a horvát kérés meghallgatásra talál-e.

A horvát Index hírportál a témával kapcsolatban megjegyzi, hogy a legnagyobb akadályt Magyarország jelenti, amely nem ért egyet a brüsszeli bizottság javaslatával, miszerint Magyarországnak és Szlovákiának meghagynák a lehetőséget, hogy 2023 végéig – vagyis tovább, mint a többi tagállam – orosz olajat vásároljon.

A magyarok azt mondták, hogy végleges felmentést kérnek, míg a szlovákok állítólag 2025-ig kértek mentességet, Csehország és Bulgária pedig jelezte, hogy örülne, ha legalább 2023-ig mentesülnének az embargó alól.

Horvát értesülések szerint Görögország sem örül annak, hogy a bizottság az újabb intézkedésével elrendeli az orosz olaj szállításának vagy a szállítás biztosításának tilalmát a világ bármely pontjára. Ez a rendelkezés érinti a görög és más európai hajózási társaságokat. A brüsszeli vezetés célja ezzel az intézkedéssel az volt, hogy megakadályozza az orosz olaj átirányítását más vevőkhöz.

Az Európai Bizottság a kőolajembargóval az Egyesült Államok által erőteljesen támogatott Volodmir Zelebnszkij ukrán elnök kérésének tesz eleget, aki a háború kitörését követően szinte azonnal követelni kezdte az Európai Uniótól az olajembargó bevezetését Oroszországgal szemben.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava