Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

DIPLOMÁCIAI CSATA: Horvátország is felmentést kér az olajembargó alól?

fiumei finomito
Finomító (Forrás: Večernji list)
Olvasási idő: 2 perc

felmentést kér a készülő európai uniós olajembargó alól a fiumei finomító részére, hogy továbbra is exportálhasson Oroszországból olyan kőolajszármazékokat, amelyek a dízel üzemanyag gyártásához szükségesek. A azt írja, hogy kezdődidik a “diplomáciai csata” a fiumei finomító miatt!

A lap érdeklődésére az olajipari vállalat közölte: a vákuum gázolaj (Vacuum Gas Oil, VGO) elengedhetetlen a dízel gyártásához, az INA finomítóját pedig a termelési folyamatban ennek felhasználására optimalizálták.

A zágrábi lap internetes kiadása szerint a VGO ellátási forrásai korlátozottak. Ezért az INA továbbra is elkötelezett az eddigi módon történő beszerzés mellett.

Ha Horvátország az oroszországi vákuumgázolaj mentesítése mellett lobbizik, az jó, mert az a gázolaj alapanyaga, és a legnagyobb ellátási gond éppen a gázolaj esetében várható

– nyilatkozta a lapnak Jasminko Umičević olajszakértő.

Az elnöke, szerdán az strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig meg kell szüntetni.

A Večernji list értesülései szerint még nem született végső döntés, és mivel több ország is felmentést kért, lehet, hogy a javaslatot más formában fogadják el. A zágrábi lap szerint egyelőre nem világos, hogy a horvát kérés meghallgatásra talál-e.

A horvát Index hírportál a témával kapcsolatban megjegyzi, hogy a legnagyobb akadályt jelenti, amely nem ért egyet a brüsszeli bizottság javaslatával, miszerint Magyarországnak és Szlovákiának meghagynák a lehetőséget, hogy 2023 végéig – vagyis tovább, mint a többi tagállam – orosz olajat vásároljon.

A magyarok azt mondták, hogy végleges felmentést kérnek, míg a szlovákok állítólag 2025-ig kértek mentességet, Csehország és Bulgária pedig jelezte, hogy örülne, ha legalább 2023-ig mentesülnének az embargó alól.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Horvát értesülések szerint Görögország sem örül annak, hogy a bizottság az újabb intézkedésével elrendeli az orosz olaj szállításának vagy a szállítás biztosításának tilalmát a világ bármely pontjára. Ez a rendelkezés érinti a görög és más európai hajózási társaságokat. A brüsszeli vezetés célja ezzel az intézkedéssel az volt, hogy megakadályozza az orosz olaj átirányítását más vevőkhöz.

Az Európai Bizottság a kőolajembargóval az által erőteljesen támogatott Volodmir Zelebnszkij ukrán kérésének tesz eleget, aki a háború kitörését követően szinte azonnal követelni kezdte az Európai Uniótól az olajembargó bevezetését Oroszországgal szemben.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: