Connect with us

Szlovákia

ÖSSZEFONÓDÁS: Miért nem került (még) hűvösre Fico?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szlovák parlament két héttel azután szavazott az eddig háromszoros miniszterelnök, Robert Fico mentelmi jogának felfüggesztéséről, hogy a rendőrök elvitték volt belügyminiszterét, Robert Kaliňákot és egy hozzájuk közel álló ügyvédet. Fico nem várt helyekről kapott segítséget, de nem lélegezhet fel. Szlovákiára most igazi jogállami próbatétel vár, hiszen kormánytagok még sohasem kerültek bíróság elé bűnszervezet létrehozásának vádjával. Most sem biztos, hogy az ügy eljut bírósági szakaszba, de más buktatók is vannak.

Az ügyek

Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonyának meggyilkolása után távozott a hatalomból. Az említett újságíró halála előtt egy olyan cikken dolgozott, amely az olasz maffia kelet-szlovákiai ténykedéséről és a szlovák kormányhivatalhoz fűződő kapcsolatairól szólt. A szlovák közvélemény egyből ráragasztotta a kormányra a “maffia” jelzőt.

Azóta kiderült, hogy Kuciakékat más okokból vélhetően egy olyan szlovák üzletember ölethette meg, aki a szlovák politika több résztvevőjével, így a Fico-féle Smerrel is szoros kapcsolatokat ápolt.

Az állítólagos bűnszervezetben elkövetett cselekmények szintén nem újkeletűek, sőt maga Robert Fico “medializálta” őket. Történt ugyanis, hogy a gyanú szerint Fico politikai ellenfelei – az akkori köztársasági elnök, később pártelnökké avanzsáló Andrej Kiska és az azóta a miniszterelnöki posztot is megjáró Igor Matovič – lejáratására használta fel hatalmát.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek az ügyek nem voltak konstruáltak, ugyanakkor adótitkokat, banktitkokat kellett sérteni ahhoz, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek hozzájuk.

Rég várt meglepetés

A szlovák közvéleményt meglepte ugyan a rendőrség fellépése, de számított rá. Már több mint két éve kormányoznak olyan pártok, amelyek a Ficoék felelősségre vonásával kampányoltak és szereztek alkotmányos többséget. A rendőrség új vezetői megkezdték a Fico-kormány ügyeinek feltárását. A rendőrségen belüli harcról és univerzális tanúkról ebben a cikkünkben írtunk.

A nyomozásra szánt viszonylag hosszú idő megnyugtatólag is hathat, mivel azt jelentheti, hogy a rendőrség nem kapkodta el a büntetőeljárás megindítását és megfelelő mennyiségű és súlyú bizonyítékot gyűjtött össze. Másrészről az időveszteség veszélyt is hordozhat magában, mivel a jelenlegi állás szerint Ficoéknak reális esélyük lenne akár ismét kormányt alakítani, ami pedig valószínűleg az eljárás leállítását is jelentené.

Fel kellene hát gyorsítani a folyamatokat, ha eredményt szeretnének.

De még az sem biztos, hogy a bűnüldöző szervek egyáltalán a büntetőeljárás további szintjeire el tudják juttatni az ügyet. Az őrizetbe vétel után előzetes letartóztatásba helyezték Kaliňákot és az ügyekben érintett ügyvédet (aki egyébként a Kuciak-gyilkosság megrendelőjét is védte).

Robert Fico mentelmi jogának felfüggesztése az eljárás szempontjából szinte másodlagos volt, hiszen az eljárás ettől függetlenül halad tovább, ugyanakkor Fico rácsok mögé kerülése komoly jelzés lehetett volna. A letartóztatást ugyanis a bírók tényleg csak indokolt esetben szokták elrendelni, amikor valóban kinéz egy letöltendő szabadságvesztés. Márpedig a bíróság szerint a bűnszervezetben való részvétellel gyanúsított társainál fennálltak a letartóztatás feltételei. De az első komoly kérdés az ügyészséggel kapcsolatban merül fel.

A mostani kormányt megszavazó parlament választotta legfőbb ügyésznek a Sme rodina nevű kormánypárt jelöltjét, Maroš Žilinkát, többek között ellenzéki, így smeres szavazatokkal. Žilinka nem csak oroszbarát kijelentéseiről híresült el, amelyek nagyon kedvesen hangzottak a smeres szíveknek, hanem arról is, hogy leállította a szlovák titkosszolgálat vezetője, a szintén a Sme rodina jelöltjeként megválasztott Vladimír Pčolinský elleni eljárást.

Az ügyészségek úgy általában is erősen hierarchikus szervezetek, de a szlovák büntetőeljárási törvénynek van egy azóta sokat kifogásolt paragrafusa, amely felhatalmazza a legfőbb ügyészt az eljárásba való közvetlen beavatkozásra. A vádemelés pedig ugye állami monopólium, amit az ügyészségen keresztül gyakorol. De van még egy Sme rodinához köthető szál az ügyben.

Fico és a nem várt segítségek

Fico a legutóbbi választások óta folyamatosan erodálja a szlovák közvélemény amúgy sem erős állami szervekbe vetett bizalmát. Nem csak a politikusokat, azaz a kormányt és a köztársasági elnököt, de a rendőrséget, az ügyészséget és a bíróságokat is folyamatosan elfogultsággal vádolta. Az elmúlt két hétben ezt felerősítve politikai célzatú leszámolásról, náci/kommunista eszközökről beszélt.

Fico európai is szinten is megpróbálta narratíváját elterjeszteni. Levelet írt az európai vezetőknek, közülük egyedül a magyar külügyminiszter válaszolt neki, megnyugtatva őt, hogy figyelemmel kísérik az eljárást.

Mentelmi jogának felfüggesztését valószínűleg így sem úszta volna meg, ha nem kerül képbe pártjának korábbi politikusa, Martin Borguľa, aki ma már a kormánypárti Sme rodina frakciójában ül.

Borguľa ügyében szintén érkezni fog egy indítvány a parlamentbe a mentelmi jog felfüggesztésére és ha a Sme rodina képviselői nem akarnak rövid időn belül látványosan kettős mércét alkalmazni, akkor kénytelenek ugyanúgy dönteni mindkét ügyben.

A május 4-i szavazáson a kormánypárti Sme rodina képviselői tartózkodtak a fenti okokból fakadóan, de nem rajtuk múlt. Ha a legerősebb kormánypárt, az Oľano képviselői egységesen szavaztak volna, Fico nem védekezhetne szabadlábon. Két képviselőasszony azonban nem állt be a sorba.

Ez már csak azért is meglepetés, mert Igor Matovič, az Oľano elnöke gyakorlatilag egész politikai agendáját a Fico-ellenességre alapozta. A párt iránti maradék bizalmat úgy kívánják megőrizni, hogy a két renitens képviselőasszonyt kizárják a frakcióból.

Szlovákia érdeke

A szlovák közhangulat már így is felfokozott. A kormány renoméját már kikezdte a sok botrány és a várható feszültségek miatt még inkább népszerűtlenné fog válni. Fico érvelésében is megjelent, hogy az ellene “kreált” ügyekkel csak el akarják terelni a figyelmet a társadalmi bajokról. Pedig a megoldás az lenne, ha a független bíróság dönthetne arról, hogy Fico és társai bűnösek-e vagy sem. Ez lenne a tiszta megoldás, minden más esetben megmaradnának a kételyek.

Ebben persze, benne van az a lehetőség is, hogy a bíróság felmenti őket.

Ez megerősítheti Ficót abban az érvelésében, hogy a hatalommal való visszaélés szerves részét képezi a hatalomgyakorlásnak. De az is benne van a pakliban, hogy ha a büntetőeljárás bármelyik szinten megáll, azt Ficoék ártatlanságuk bizonyítékaként fogják értékelni.

Egy biztos, a szlovák jogállam vizsgázni fog.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava