Connect with us

Szlovákia

ÖSSZEFONÓDÁS: Miért nem került (még) hűvösre Fico?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sazvazas
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szlovák parlament két héttel azután szavazott az eddig háromszoros miniszterelnök, mentelmi jogának felfüggesztéséről, hogy a rendőrök elvitték volt belügyminiszterét, Robert Kaliňákot és egy hozzájuk közel álló ügyvédet. Fico nem várt helyekről kapott segítséget, de nem lélegezhet fel. Szlovákiára most igazi jogállami próbatétel vár, hiszen kormánytagok még sohasem kerültek bíróság elé bűnszervezet létrehozásának vádjával. Most sem biztos, hogy az ügy eljut bírósági szakaszba, de más buktatók is vannak.

Az ügyek

Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonyának meggyilkolása után távozott a hatalomból. Az említett újságíró halála előtt egy olyan cikken dolgozott, amely az olasz maffia kelet-szlovákiai ténykedéséről és a szlovák kormányhivatalhoz fűződő kapcsolatairól szólt. A szlovák közvélemény egyből ráragasztotta a kormányra a „maffia” jelzőt.

Azóta kiderült, hogy Kuciakékat más okokból vélhetően egy olyan szlovák üzletember ölethette meg, aki a szlovák politika több résztvevőjével, így a Fico-féle Smerrel is szoros kapcsolatokat ápolt.

Az állítólagos bűnszervezetben elkövetett cselekmények szintén nem újkeletűek, sőt maga Robert Fico „medializálta” őket. Történt ugyanis, hogy a gyanú szerint Fico politikai ellenfelei – az akkori köztársasági elnök, később pártelnökké avanzsáló Andrej Kiska és az azóta a miniszterelnöki posztot is megjáró Igor Matovič – lejáratására használta fel hatalmát.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek az ügyek nem voltak konstruáltak, ugyanakkor adótitkokat, banktitkokat kellett sérteni ahhoz, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek hozzájuk.

Rég várt meglepetés

A szlovák közvéleményt meglepte ugyan a rendőrség fellépése, de számított rá. Már több mint két éve kormányoznak olyan pártok, amelyek a Ficoék felelősségre vonásával kampányoltak és szereztek alkotmányos többséget. A rendőrség új vezetői megkezdték a Fico-kormány ügyeinek feltárását. A rendőrségen belüli harcról és univerzális tanúkról ebben a cikkünkben írtunk.

A nyomozásra szánt viszonylag hosszú idő megnyugtatólag is hathat, mivel azt jelentheti, hogy a rendőrség nem kapkodta el a büntetőeljárás megindítását és megfelelő mennyiségű és súlyú bizonyítékot gyűjtött össze. Másrészről az időveszteség veszélyt is hordozhat magában, mivel a jelenlegi állás szerint Ficoéknak reális esélyük lenne akár ismét kormányt alakítani, ami pedig valószínűleg az eljárás leállítását is jelentené.

Fel kellene hát gyorsítani a folyamatokat, ha eredményt szeretnének.

De még az sem biztos, hogy a bűnüldöző szervek egyáltalán a büntetőeljárás további szintjeire el tudják juttatni az ügyet. Az őrizetbe vétel után előzetes letartóztatásba helyezték Kaliňákot és az ügyekben érintett ügyvédet (aki egyébként a Kuciak-gyilkosság megrendelőjét is védte).

Robert Fico mentelmi jogának felfüggesztése az eljárás szempontjából szinte másodlagos volt, hiszen az eljárás ettől függetlenül halad tovább, ugyanakkor Fico rácsok mögé kerülése komoly jelzés lehetett volna. A letartóztatást ugyanis a bírók tényleg csak indokolt esetben szokták elrendelni, amikor valóban kinéz egy letöltendő szabadságvesztés. Márpedig a bíróság szerint a bűnszervezetben való részvétellel gyanúsított társainál fennálltak a letartóztatás feltételei. De az első komoly kérdés az ügyészséggel kapcsolatban merül fel.

A mostani kormányt megszavazó parlament választotta legfőbb ügyésznek a Sme rodina nevű kormánypárt jelöltjét, Maroš Žilinkát, többek között ellenzéki, így smeres szavazatokkal. Žilinka nem csak oroszbarát kijelentéseiről híresült el, amelyek nagyon kedvesen hangzottak a smeres szíveknek, hanem arról is, hogy leállította a szlovák titkosszolgálat vezetője, a szintén a Sme rodina jelöltjeként megválasztott Vladimír Pčolinský elleni eljárást.

Az ügyészségek úgy általában is erősen hierarchikus szervezetek, de a szlovák büntetőeljárási törvénynek van egy azóta sokat kifogásolt paragrafusa, amely felhatalmazza a legfőbb ügyészt az eljárásba való közvetlen beavatkozásra. A vádemelés pedig ugye állami monopólium, amit az ügyészségen keresztül gyakorol. De van még egy Sme rodinához köthető szál az ügyben.

Fico és a nem várt segítségek

Fico a legutóbbi választások óta folyamatosan erodálja a szlovák közvélemény amúgy sem erős állami szervekbe vetett bizalmát. Nem csak a politikusokat, azaz a kormányt és a köztársasági elnököt, de a rendőrséget, az ügyészséget és a bíróságokat is folyamatosan elfogultsággal vádolta. Az elmúlt két hétben ezt felerősítve politikai célzatú leszámolásról, náci/kommunista eszközökről beszélt.

Fico európai is szinten is megpróbálta narratíváját elterjeszteni. Levelet írt az európai vezetőknek, közülük egyedül a magyar külügyminiszter válaszolt neki, megnyugtatva őt, hogy figyelemmel kísérik az eljárást.

Mentelmi jogának felfüggesztését valószínűleg így sem úszta volna meg, ha nem kerül képbe pártjának korábbi politikusa, Martin Borguľa, aki ma már a kormánypárti Sme rodina frakciójában ül.

Borguľa ügyében szintén érkezni fog egy indítvány a parlamentbe a mentelmi jog felfüggesztésére és ha a Sme rodina képviselői nem akarnak rövid időn belül látványosan kettős mércét alkalmazni, akkor kénytelenek ugyanúgy dönteni mindkét ügyben.

A május 4-i szavazáson a kormánypárti Sme rodina képviselői tartózkodtak a fenti okokból fakadóan, de nem rajtuk múlt. Ha a legerősebb kormánypárt, az Oľano képviselői egységesen szavaztak volna, Fico nem védekezhetne szabadlábon. Két képviselőasszony azonban nem állt be a sorba.

Ez már csak azért is meglepetés, mert Igor Matovič, az Oľano elnöke gyakorlatilag egész politikai agendáját a Fico-ellenességre alapozta. A párt iránti maradék bizalmat úgy kívánják megőrizni, hogy a két renitens képviselőasszonyt kizárják a frakcióból.

Szlovákia érdeke

A szlovák közhangulat már így is felfokozott. A kormány renoméját már kikezdte a sok botrány és a várható feszültségek miatt még inkább népszerűtlenné fog válni. Fico érvelésében is megjelent, hogy az ellene „kreált” ügyekkel csak el akarják terelni a figyelmet a társadalmi bajokról. Pedig a megoldás az lenne, ha a független bíróság dönthetne arról, hogy Fico és társai bűnösek-e vagy sem. Ez lenne a tiszta megoldás, minden más esetben megmaradnának a kételyek.

Ebben persze, benne van az a lehetőség is, hogy a bíróság felmenti őket.

Ez megerősítheti Ficót abban az érvelésében, hogy a hatalommal való visszaélés szerves részét képezi a hatalomgyakorlásnak. De az is benne van a pakliban, hogy ha a büntetőeljárás bármelyik szinten megáll, azt Ficoék ártatlanságuk bizonyítékaként fogják értékelni.

Egy biztos, a szlovák jogállam vizsgázni fog.

Szlovákia

GLOBSEC 2023: Szlovák biztonságpolitikai fesztivál, amelyre az egész világ odafigyelt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

fesztivál, globsec
A Globsec valószínűleg elérte pozsonyi kapacitásainak határait, a szervezők a fizikai akadályok miatt egyszerűen nem tudnak több vendéget fogadni (Forrás: Globsec)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Május utolsó három napján a világ majd 70 országából 1500 vendég érkezett a pozsonyi Globsec politikai fesztiválra, hogy meghallgassák a 160 előadót és megbeszéljék a világ legfontosabb biztonságpolitikai kérdéseit. A középpontban természetesen az orosz–ukrán és a vele szorosan összefüggő témák álltak, de a Balkán is szóba került. Az idén 18. alkalommal megrendezett Globsec biztonságpolitikai konferenciát először besztercebányai egyetemisták szervezték meg ugyanezzel a címmel. Az évek során nem csak a név nem változott, de a főszervező személye sem.

Átütemezés a kormányváltás miatt

Robert Vasséknak idén olyan világpolitikai nagyágyúkat sikerült Pozsonyba hozniuk, mint Emmanuel Macron francia elnököt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét, de jelen volt az orosz és belorusz ellenzék, Mihail Hodorkovszkij és Szvjatlana Cihanovszkaja vezetésével, valamint egy erős ukrajnai küldöttség is.

A hazai politikai elit is a legmagasabb szinten képviseltette magát. Zuzana Čaputová köztársasági elnök rendszeres résztvevője a találkozónak, annál nagyobb szervezést igényelt, hogy a frissen kinevezett kormányfő, Ódor Lajos, illetve az új honvédelmi és külügyminiszter is tiszteletét tegye a rendezvényen.

Ez volt tulajdonképpen az új szlovák szakértői kormány első igazi bemutatkozása nemzetközi szinten. Gyakorlatilag házhoz jöttek a világpolitika szereplői, szakértői.

Ódor azért is szakított a szokásjoggal, és nem utazott Csehországba kinevezése után, mert a cseh miniszterelnök, Fiala amúgy is részt vett a Globsecen. Ódor, Petr Fiala és Andrej Plenković, horvát miniszterelnök egy szekcióban szerepeltek, nyilván a találkozókat zárt ajtók mögött is folytatták.

odor plenkovic

globsec” width=”1000″ height=”654″ class=”size-full wp-image-62347″ /> Ódor Lajos szlovák és Andrej Plenković horvát miniszterelnök egy szekcióban szerepeltek (Forrás: Globsec)

A Globsec portfóliójában fokozatosan a világ öt legfontosabb találkozója közé került, de nem csupán tematikus előadások sora, amelyen az előadók elemzik, értékelik a biztonságpolitikai helyzetet vagy osztják meg meglátásaikat, koncepcióikat, terveiket egyes témákban, de legalább ennyire fontosak a konferencia idején tartott szűkkörű találkozók, folyosói beszélgetések is.

A Globsec tulajdonképpen egy háromnapos biztonságpolitikai fesztivállá vált, ahol kicsit kötetlenebb módon is tárgyalhatnak a résztvevő politikusok, szakértők és újságírók, maguk az előadások is kötetlenebbek, hiszen a közönség is tehet fel kérdéseket.

Társadalmi megosztottság Szlovákiában

2012-ben Robert Fico hivatalban lévő miniszterelnökként még szlovák diplomáciai sikerként tekintett a Globsecre, ma mára legerősebb ellenzéki párt vezetőjeként a szélsőjobboldali pártokkal egyetemben nemzetellenesnek tekinti. Óriásplakátokon is tiltakoztak a rendezvény ellen. Különösen nehezen viselték, hogy pár hétre visszaállították a határellenőrzést a határokon.

Egy hackercsoport pozsonyi honlapokat is megtámadott, többek között a város parkolási rendszeréét is.

Robert Vass főszervező megjegyezte, hogy nyilván a meghívottak miatt komoly biztonsági intézkedéseket kellett foganatosítani, de nem csak a Globsec, hanem az ebben az időszakban tartott más kiemelt rendezvények is indokolták a határellenőrzés ideiglenes bevezetését. Hozzátette, hogy Ficoék éppen az egységes Európa szétverésén munkálkodnak, aminek a határellenőrzések állandó bevezetése lenne az egyik következménye.

A szervezők a konferencia előtt hozták nyilvánosságra egy kutatásuk eredményét, mely szerint Szlovákia az információs hadviselés frontvonalában helyezkedik el, és a társadalom jelentős része az orosz propaganda befolyása alatt áll. Szlovákia lakosságának mindössze 34%-a tartja Oroszországot felelősnek a 2022-ben eszkalálódó háborúért, 51% szerint a nyugat, illetve Ukrajna a hibás a konfliktusért. Ennél már csak Bulgáriában rosszabb a helyzet a felmérés szerint.

Ugyancsak kiemelkedő Szlovákiában az intézmények iránti rendkívül alacsony bizalmi index is, amelyhez hozzájárult a 2020-ban győztes, alkotmányos többséggel kezdő, majd 2022 decemberében a parlament bizalmát elveszítő, idén májusban pedig teljesen megbukó szlovák kormány teljesítménye is.

Mit kezdjünk az oroszokkal? Merre tovább Európa?

A rendezvény legtöbbször használt kifejezése a béke volt, amelyhez mindenki hozzátette, hogy csupán a fenntartható és igazságos béke hozhat megoldást, nem egy tűzszünet. Ennek megfelelően a legtöbb előadás Ukrajnával és Oroszországgal foglalkozott.

fesztivál, Globsec

Az idei Globsec sztárja, Macron hitet tett az egységes Európa mellett (Forrás: Globsec)

Az idei Globsec sztárja, Macron hitet tett az egységes Európa mellett, és kijelentette, nem szabad hagyni Oroszországnak, hogy ezt megbontsa. Elmondása szerint azért jött, hogy meghallgassa Közép-Európát, ugyanakkor saját korábbi kijelentését is felülvizsgálta, hiszen az elmúlt majd másfél év megmutatta, hogy a NATO nem halott az oroszoknak köszönhetően.

Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy nem lehet Ukrajnáról Ukrajna nélkül dönteni. Az orosz viszonyokat testközelből ismerő és megszenvedő Hodorkovszkij szerint
csak Putyin halála hozhat változást Oroszországban.

Európa jövője kapcsán Macron egyik legfontosabb megjegyzése szerint az EU-nak meg kell találnia az EU-tagság innovatív formáit. Ezzel részben egybecseng Ursula von der Leyen megszólalása is, aki a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos kezdeményezését mutatta be.

fesztivál, Globsec

Aleksandar Vučić szerb elnök a koszovói helyzet miatt lemondta részvételét a Globsecen, Albin Kurti koszovói miniszterelnök viszont nem (Forrás: Globsec)

A rengeteg előadás természetesen érintette a világ további biztonságpolitikai kihívásait is, így szó esett a NATO jövőjéről, az orosz propagandáról, dezinformációkról, energetikai kérdésekről, a mesterséges inelligenciáról, globális felmelegedésről, a globális kölcsönös gazdasági függőségről, stb.

Jövőre veletek máshol?

A Globsec valószínűleg elérte pozsonyi kapacitásainak határait, a szervezők a fizikai akadályok miatt egyszerűen nem tudnak több vendéget fogadni. Robert Vass ugyanakkor arra is panaszkodott, hogy a szlovák fővárosban nincs alkalmas konferenciahelyszín, ahol megfelelő körülmények között lehetne lebonyolítani egy ilyen magas presztízsű rendezvényt.

Vass hangsúlyozta, hogy a Globsec Szlovákia számára is egy rendkívül fontos projekt, amely bizonyítja, hogy egy ilyen kis ország is a világ érdeklődésének középpontjába kerülhet, aktívan hozzájárulhat az események alakulásához, de egy interjúban azt már nem merte kijelenteni, hogy 2024-ben is Pozsony ad otthont a rendezvénynek.

Talán nem mellékes ezért megjegyezni, hogy az idei konferencia megszervezéséből Ausztria is kivette a részét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava