Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szlovákia

UNIVERZÁLIS TANÚK: Pegazus nélkül is van példa politikai célú hatalmi visszaélésekre Szlovákiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pozsony
A cikk meghallgatása

 
Az eddigi információk alapján nincs szlovákiai érintettje a Pegazus-botránynak, de a jelenség ismert. A lehallgatások, politikai céllal zajló leszámolások rendszeresen borzolják a szlovákiai közbeszédet.

A vádemelések megtörténtek

Ján Kuciak oknyomozó újságírónak és menyasszonyának meggyilkolása egyértelműen jelezte, hogy komoly veszély fenyegeti azokat, akik kényes ügyeket firtatnak.

Kuciak halála előtt az EU-s támogatásokkal ügyeskedő olasz maffiózók és Fico legbelsőbb köreinek kapcsolatáról írt, ezért a népharag gyorsan a “maffiakormány” ellen fordult.

A nyomozás során azonban kiderült, hogy egy ismert vállalkozó, Marian Kočner rendelhette meg a szlovákiai magyarok által végrehajtott gyilkosságot, akivel Kuciak szintén több írásában foglalkozott.

A Kočner elleni eljárások ugyan még nem értek véget, de a vádemelések megtörténtek.

Ezek alapján Kočner lelkén szárad több más politikai jellegű bűncselekmény is, például ügyészek megölésével tervezte az igazságszolgáltatás akadályozását, illetve újságírók megfigyelése is.

Utóbbiakat egy volt titkosszolga szervezte meg számára például Kuciak esetében is.

Univerzális tanúk

A 2020-as kormányváltás után több hullámban kerültek előzetesbe az előző kormány idején kinevezett rendőrségi, államigazgatási vezetők, ügyészek, akik egy része elkezdett együttműködni a nyomozókkal.

Néhányan közülük a korrupciós ügyeken túl arról is beszélnek, hogy az ellenőrzések során kiemelten kellett figyelniük az ellenzéki politikusokra, többek között Andrej Kiska, korábbi köztársasági elnök, illetve a később bő egy évre miniszterelnökké váló Igor Matovič viselt dolgaira.

Ezeket az ügyeket aztán kampányidőszakban elő is vették ellenük.

Fico és társai természetesen tagadják a felhozott vádakat, és gyanúsnak tartják, hogy milyen sok a “Bűnbánó Magdolna“.

Ezt az állítását látszik alátámasztani az a titkosszolgálati jelentés, amelyet súlya miatt először a legfontosabb állami vezetők ismerhettek meg egy titkos találkozón, majd a parlament elé tárták zárt ülésen.

Bár kiszivárgott, de nem lehet nyilvánosságra hozni, pedig szó volt benne ún. univerzális tanúkról, akik megrendelésre hazudtak a kihallgatásokon, felmerült továbbá a gyanú, hogy a rendfenntartó erőkön belül egy csoport manipulálta több ügy kivizsgálását, ahonnét már csak egy lépés a politikai megrendelésekre zajló eljárások gyanúja.

Jelen pillanatban nehéz eldönteni, mennyire hitelesek a vádalku keretében megnyíló tanúk vallomásai, hiszen elvileg egymástól függetlenül vallanak, mégis sokszor azonos részleteket, szereplőket emelnek ki.

Mostanában egyre többször emlegetik a volt belügyminisztert, Robert Kaliňákot, aki a Kuciak-gyilkosság után távozott a politikából.

Pegazusban nem érintettek

Úgy tűnik, a Pegazus-féle ügy Szlovákiát nem érinti.

Sem a szlovák kormányok nem voltak megrendelők, sem lehallgatott szlovákiai telefonszámról nem tudunk egyelőre, tehát a szlovák kormányok saját állampolgáraik ellen feltehetőleg nem vetették be ezt a módszert.

Persze, nagy kérdés, hogy más kormányok nem fordították-e a Pegazust szlovákiai célpontok ellen.

A Pegazus-ügyben az EU tagországai közül egyedül Magyarország neve merült fel lehetséges megrendelőként (más források szerint azonban valójában öt érintett európai ország van).

Ennek során olyan politikusokat, újságírókat, ügyvédeket figyeltek meg, akik függetlenek vagy ellenzéki irányultságúak.

A határon túli magyar politika utolsó magyar kormánytól független magyar szereplője a szlovákiai Híd, igaz a párt Szövetség néven gyűjtőpártot igyekszik létrehozni két másik szlovákiai magyar párttal a magyar képviselet biztosítására a szlovák parlamentben.

Sólymos László, a Híd elnöke a BALK-nak elmondta, hogy az ilyen eszközöknek megvan a helyük a terrorizmus elleni harcban, de elítéli ezek politikai célú használatát akár a saját, akár más államok politikusai, újságírói vagy másként gondolkodó állampolgárai ellen.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava