Connect with us

Egyesült Államok

EGÉR AZ ELEFÁNTNAK: Hogy dübörög alattunk a híd; Egyesült Államok-Horvátország Fórum Zágrábban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Anthony Blinken külügyminiszter videoüzenetben szögezte le: a Horvátország elleni támadás az USA elleni támadás is. Az Egyesült Államok és Horvátország közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 30-dik évfordulója alkalmából Zágrábban megkezdődött az Egyesült Államok- Horvátország Fórum.

Fontos megkülönböztetés

A Fórum első napján a maga fizikai valójában Zoran Milanović horvát köztársasági elnök, Gabriel Escobar, Biden elnök balkáni különmegbízottja és Marisa Lago az amerikai kereskedelmi államtitkár helyettese vett részt.

Az amerikai vendégek a Fórum megnyitása előtt felkeresték Andrej Plenković miniszterelnököt, ahol Escobar egy órás magánlátogatás keretében a bosznia-hercegovinai helyzetről beszélgetett a horvát kormányfővel.

A Fórumot Anthony Blinken amerikai külügyminiszter nyitotta meg videoüzenetével, amelyben a két ország kétoldali együttműködését és szövetségesi viszonyát méltatta, külön hangsúlyozva, hogy  egy esetleges Horvátország elleni támadás az Egyesült Államok elleni támadást is jelentené .

Marisa Lago, az amerikai kereskedelmi államtitkár helyettese egyúttal bejelentette, hogy a Global Entry program hétfői aláírása után a horvát állampolgárok még egyszerűbben utazhatnak az USA-ba.

Ez a program, amely az ősz óta érvényes vízumentességen felül még inkább felgyorsítja az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal által engedélyezett utasok számára a belépést, jelenleg Horvátországon kívül csak három európai országot foglal magába, Németországot, az Egyesült Királyságot és Svájcot.

Lago egyúttal reményét fejezte ki, hogy a kettős megadóztatás elkerüléséről szóló megállapodást a két parlament már a közeljövőben ratifikálja.

Ukrajna nem demokrácia

Zoran Milanović köztársasági elnök, mindenki kedvenc duplanullás titkos ügynöke, ismét formában volt. Kifejtette, hogy a háborús években egyedül Amerika volt az, aki konkrét módon segítette a függetlenedni vágyó Horvátországot, míg az Európai Unió “töltőtollakat, könyvecskéket és okos tanácsokat küldött”.

– Horvátország a NATO-ba kizárólag az Egyesült Államok miatt lépett be

– sziporkázott ismét Milanović, ezzel hangsúlyozva a két ország közötti szövetségesi kapcsolatokat.

A horvát elnök az újságírók kérésére kommentálta a magyarországi és szerbiai parlamenti választások eredményeit és “szarkazmus nélkül”, őszintén gratulált a győzteseknek.

A magyar választásokra csupán burkoltan reagált, mondván, hogy a más országokkal való viszonyokban nem kell senkit sem kioktatni olyan belső kérdések kapcsán, hogy milyen osztályok lesznek az iskolákban, és milyen tanterv szerint tanulnak a gyerekek Varsóban, vagy Budapesten.

– Ez az ő dolguk, punktum. Szét fogjuk verni az EU-t, ha túlhajtjuk a kozmopolita moralizálást

– mondta Milanović.

Szerbiával kapcsolatban már bőbeszédűbb volt. Kifejtette, hogy a szerbeknek el kell végre dönteniük, hová szeretnének tartozni. Földrajzilag kétségkívül nyugaton vannak, az Oroszországhoz való kötődésük ugyanakkor irracionális.

– Oroszország, amelynek Szerbia csupán valamilyen elmosódott lábjegyzetet jelent, messze van, az EU és a NATO viszont közel

– kezdett földrajztudományi fejtegetésbe a horvát elnök, aki egyúttal annak a kívánságának is hangot adott, hogy Szerbiával jó kapcsolatokat építsen ki hazája.

Az Ukrajnából érkező híreket Milanović nem volt hajlandó kommentálni, mondván, hogy nem tudja, mi történik, s a háborús helyzetre való tekintettel a legokosabb amit megtehet, hogy megvárja amíg véget érnek a harci cselekmények, és bizonyított tények alapján formálhat véleményt.

Viszont ezen a ponton előbújt belőle Zoki Bond, aki zavaros fejtegetés keretében kimondta, hogy Oroszország autoriter állam, de Ukrajna sem kifejezetten demokrácia.

– Ha az lenne, már megkezdte volna a tárgyalásait az EU-val, de Ukrajna se nem Románia, se nem Horvátország. Egyszerűen nem ugyanaz

– mondta a Hatlövetű Milanović, és még hozzátette, hogy két demokrácia között elképzelhetetlen a háború, és ezt angolul is megismételte, hogy az egész világ megértse:

– Democracies don’t go to war. It’s a fact.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava