Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Egyesült Államok

EGÉR AZ ELEFÁNTNAK: Hogy dübörög alattunk a híd; Egyesült Államok-Horvátország Fórum Zágrábban

us sr forum
Egyesült Államok-Horvátország Fórum Zágrábban
Olvasási idő: 2 perc

külügyminiszter videoüzenetben szögezte le: a elleni támadás az USA elleni támadás is. Az Egyesült Államok és Horvátország közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 30-dik évfordulója alkalmából Zágrábban megkezdődött az Egyesült Államok-Horvátország Fórum.

Fontos megkülönböztetés

A Fórum első napján a maga fizikai valójában köztársasági elnök, Gabriel Escobar, Biden elnök balkáni különmegbízottja és Marisa Lago az kereskedelmi államtitkár helyettese vett részt.

Az amerikai vendégek a Fórum megnyitása előtt felkeresték Andrej Plenković öt, ahol Escobar egy órás magánlátogatás keretében a bosznia-hercegovinai helyzetről beszélgetett a horvát kormányfővel.

A Fórumot Anthony Blinken amerikai külügyminiszter nyitotta meg videoüzenetével, amelyben a két ország kétoldali együttműködését és szövetségesi viszonyát méltatta, külön hangsúlyozva, hogy  egy esetleges Horvátország elleni támadás az Egyesült Államok elleni támadást is jelentené .

Marisa Lago, az amerikai kereskedelmi államtitkár helyettese egyúttal bejelentette, hogy a Global Entry program hétfői aláírása után a horvát állampolgárok még egyszerűbben utazhatnak az USA-ba.

Ez a program, amely az ősz óta érvényes vízumentességen felül még inkább felgyorsítja az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal által engedélyezett utasok számára a belépést, jelenleg Horvátországon kívül csak három európai országot foglal magába, Németországot, az Egyesült Királyságot és Svájcot.

Lago egyúttal reményét fejezte ki, hogy a kettős megadóztatás elkerüléséről szóló megállapodást a két parlament már a közeljövőben ratifikálja.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

nem demokrácia

Zoran Milanović köztársasági elnök, mindenki kedvenc duplanullás titkos ügynöke, ismét formában volt. Kifejtette, hogy a háborús években egyedül Amerika volt az, aki konkrét módon segítette a függetlenedni vágyó Horvátországot, míg az “töltőtollakat, könyvecskéket és okos tanácsokat küldött”.

Horvátország a NATO-ba kizárólag az Egyesült Államok miatt lépett be

– sziporkázott ismét Milanović, ezzel hangsúlyozva a két ország közötti szövetségesi kapcsolatokat.

A az újságírók kérésére kommentálta a magyarországi és szerbiai parlamenti választások eredményeit és “szarkazmus nélkül”, őszintén gratulált a győzteseknek.

A magyar választásokra csupán burkoltan reagált, mondván, hogy a más országokkal való viszonyokban nem kell senkit sem kioktatni olyan belső kérdések kapcsán, hogy milyen osztályok lesznek az iskolákban, és milyen tanterv szerint tanulnak a gyerekek Varsóban, vagy Budapesten.

Ez az ő dolguk, punktum. Szét fogjuk verni az EU-t, ha túlhajtjuk a kozmopolita moralizálást


– mondta Milanović.

Szerbiával kapcsolatban már bőbeszédűbb volt. Kifejtette, hogy a szerbeknek el kell végre dönteniük, hová szeretnének tartozni. Földrajzilag kétségkívül nyugaton vannak, az Oroszországhoz való kötődésük ugyanakkor irracionális.

Oroszország, amelynek Szerbia csupán valamilyen elmosódott lábjegyzetet jelent, messze van, az EU és a NATO viszont közel

– kezdett földrajztudományi fejtegetésbe a horvát elnök, aki egyúttal annak a kívánságának is hangot adott, hogy Szerbiával jó kapcsolatokat építsen ki hazája.

Az Ukrajnából érkező híreket Milanović nem volt hajlandó kommentálni, mondván, hogy nem tudja, mi történik, s a háborús helyzetre való tekintettel a legokosabb amit megtehet, hogy megvárja amíg véget érnek a harci cselekmények, és bizonyított tények alapján formálhat véleményt.

Viszont ezen a ponton előbújt belőle , aki zavaros fejtegetés keretében kimondta, hogy Oroszország autoriter állam, de Ukrajna sem kifejezetten demokrácia.

Ha az lenne, már megkezdte volna a tárgyalásait az EU-val, de Ukrajna se nem Románia, se nem Horvátország. Egyszerűen nem ugyanaz

– mondta a Hatlövetű Milanović, és még hozzátette, hogy két demokrácia között elképzelhetetlen a háború, és ezt angolul is megismételte, hogy az egész világ megértse:

Democracies don’t go to war. It’s a fact.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: