Connect with us

Horvátország

ENERGETIKAI KIRAKÓS: A horvát LNG-sejkek ugyan még odébb vannak, de ki tudja, mit hoz a jövő?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenkovic jansa
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Jelen pillanatban még nincs baj. Az Ukrajnát átszelő gázvezetékek illetve az 1-es számú északi áramlat teljes kapacitással nyomja az orosz gázt Európa felé, nem sok változott a háború ellenére. Viszont mindenki szerfelett ideges, mert abban az esetben, ha az oroszok tényleg elzárják a gázcsapokat, az Unió olyan energetikai válságban találja magát, amire még nem volt példa a történelem folyamán. És valahol itt kell keresni a választ arra a találós kérdésre, hogy miért nem zárta le Zelenszkij ukrán elnök a szelepeket, ahelyett hogy látványosan azt követeli, hogy az EU mondjon le az orosz gázról?

Mindenhol másmilyen a válság

Az energetikai válság nem sújtaná ugyanúgy az EU országait. Egyértelmű, hogy Franciaország az atomerőműveknek köszönhetően sokkal fájdalommentesebben megúszná, mint Németország, és így tovább.

A lengyelek történelmi reflexből keménykednek, csendesen azt remélve, hogy Washington nem hagyja őket cserben, és hogy valamiképpen majd az Amerikából érkező cseppfolyósított gáz és a lengyel szénerőművek majd átsegítik őket a dolgok nehezén.

Az osztrákok egyértelműen pánikban vannak, a magyarok és szerbek vakaróznak, pláne az utóbbiak, miután a bolgárok – nyilván nem önszántukból – belengették annak lehetőségét, hogy lezárják a keleti áramlatot.

Viszont a horvátok virítanak, mert nemcsak hogy időben beüzemelték a krki LNG-kikötőt, de a 2019-es koncesszió alapján kutatásokat végző kanadai Vermilion cég Vukovár- Szerém megyében 3 helyen is jelentős földgáztartalékokra bukkant, ezek közül kettő Cerić és Berak (Vukovár és Vinkovce közelében) már idén elkezdi a termelést.

Az előrejelzések szerint a szlavóniai mezők évi 285 millió köbméter földgázzal járulnak hozzá a horvát földgáztermeléshez. Ezzel az ország belső forrásokból fedezni tudja az ország kicsit több mint 2 milliárd köbméteres évi fogyasztásának körülbelül 40 százalékát.

A Vermilion ugyanakkor azt is bejelentette, hogy Újlaknál (Ilok) is talált földgázt, amelynek kiaknázáshoz már építik a szükséges vezetéket Ójankovác községben. Szóval a horvátok biztonságban vannak, ami a földgázt illeti, bár ez még nem jelenti azt, hogy elégedettek a zavaros piaci helyzettel.

Az orosz földgáz nem csak azért fontos Európa számára, mert ki tudja elégíteni a kontinens szükségleteit, de azért is, mert az orosz földgáz lényegesebben olcsóbb a bármely más forrásból érkező gáznál.

Eine kleine választási segítség

A kijevi utazásáról elhíresült szlovén miniszterelnök, Janez Janša – akit a BALK veteránjai még a ljubljanai Mladina ifjúsági magazin egykori főszerkesztőjeként ismernek – a hétvégén feltűnt Zágrábban, és Plenković kollégával nagy egyetértésben magyarázta, hogy sikerült megállapodásra jutnia a horvát féllel a Szlovénia felé vezető gázvezeték áteresztőképességének növelésében, ami biztosítaná az évi kb. 1 milliárd köbméterre rúgó szlovén szükségletek teljes mértékű fedezését a krki LNG-terminál közvetítésével.

Hogy az örömteli eseménynek valami köze lehetett a szlovéniai, április 24-ére kiírt parlamenti választásokhoz, azt somolyogva Andrej Plenković horvát miniszterelnök is megerősítette, amikor a két ország közötti, tengerhalászattal kapcsolatos bonyodalmak megoldásáról beszélve, hozzátette, hogy a két ország még mindig nyílt határrendezési vitáját „Janša következő megbízatási idejére hagyták”.

A szívmelengető egyetértést teljessé tette az is, hogy Plenković egyértelműsítette: Horvátország érdekelt a krškoi atomerőmű második blokkjának építésében. Ebben a horvát fél 50-50 százalékos alapon szeretne részt venni, azaz magára vállalná a munkálatok elvégzéséhez szükséges eszközök felét.

Ez olyan 3 milliárd és még valamennyi eurót tesz ki, de az atomerőmű bővítése úgy sem holnap lesz, mert a.) a szlovén félnek még egy csomó adminisztratív ügyet kell elintéznie és b.) ha egyszer végre nekiállnak, az építkezés 10 évig fog tartani.

Plenković egyúttal megválaszolta azt a kérdést is, hogy milyen mértékben lehet növelni az LNG terminál kapacitását. A horvát kormányfő szerint ezt már bizonyos mértékben megnövelték, 2,6 milliárd köbméterről 2,9 milliárdra, azzal hogy további átalakításokkal ezt legtöbb 3,5 milliárdra növelhetik.

Ezzel az LNG-történet még közel sincs kimerítve, ugyanis a közeli kikötőhelyek (Krk, Bakar) vízmélysége miatt, az esetleges Közép- Európát ellátó nagyteljesítményű LNG-terminálnak/termináloknak az Adrián máshol nagyon nincs helyük.

Hogy ne legyen minden ilyen unalmas, arról a horvát kőolajvezeték, a JANAF igazgatósága gondoskodott. Közleményében az olvasható, hogy miután a szerbiai kőolajvállalat, a NIS az orosz Gazpromnyefty többségi tulajdonában van, ezért az érvényben lévő szankciók következtében május 15-től a horvátok beszüntetik a kőolaj szállítását Szerbia felé.

A 2022-re szóló éves szerződést januárban írták alá, és 3 millió 200 ezer tonna kőolaj leszállításáról szólt.

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A rendőrök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A rendőrség egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena nyaralóhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: Twitter)

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A jelentés értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott technológia, tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) keresztül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

– Horvát állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava