Connect with us

Szlovénia

MÁRIS: Szlovénia ügyvivő diplomatát küld Kijevbe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szlovén miniszterelnök néhány nappal ezelőtt a Twitteren üzente meg Ukrajnának és a világnak, hogy önkéntes diplomaták jelentkezését várja Szlovénia kijevi jelenlétének helyreállítására. Mára már kiderült, hogy nem is egy jelentkező volt, így Szlovénia kijevi külképviselete ügyvivői szinten fog működni, és a rendkívüli helyzet idejére vezetője teljes jogkörrel rendelkezik.

Hős szlovénok

A Kranj melleti Brdoban tartott kormányülést követően Janša konkrét nevet nem említett, de azt elmondta, hogy többen is jelentkeztek a misszióra, amiért nagyon elégedettnek tűnt a ljubljanai Delo beszámolója szerint.

– Örülök, hogy amint közzétettünk a felhívást, különböző szektorokból önként jelentkeztek olyanok, akiknek van tapasztalatuk, mert már dolgoztak ott

– jelentette ki a szlovén miniszterelnök, aki nemrég maga is felkereste az ukrán fővárost.

A szlovén sajtó nem hivatalos forrásokra hivatkozva szerdán arról cikkezett, hogy a külügyminisztériumban nem jelentkezett senki a posztra, ezért a védelmi minisztériumhoz fordult a tárca.

A 24ur.com hírportál azt írta, hogy egy alezredest helyeztek át ideiglenesen diplomáciai szolgálatra, és egy csapattal Kijevbe küldték. Egy másik ljubljanai hírportál ezzel összefüggésben Boštjan Lesjak alezredesről beszél.

A napokban még egy név felmerült a sajtóban, a miniszterelnöki hivatal államtitkára, Bojan Pograjc személyében, aki szintén katonai múlttal rendelkezik. Ő is tagja volt annak a csapatnak, amely a közelmúltban Janšával Kijevben járt.

A példa egyelőre nem ragadós

A szlovén miniszterelnök a Twitteren felvetette, hogy mások is követhetnék a példát.

Egész pontosan azt mondta: azon dolgozunk, hogy az Európai Unió ugyanezt tegye, vagyis más uniós országok is küldjenek diplomatákat az ukrán fővárosba.

A korábbi szlovén nagykövet, Tomaž Mencin több nagykövetségi alkalmazottal együtt, más országok diplomatáival egy időben elhagyta Kijevet, jelenleg Lengyelországban, az ukrán határhoz közel lát el diplomáciai feladatokat.

A szlovén ellenzéki pártok szerint “fegyveres diplomáciai képviselet” küldése az ukrán fővárosba háború közepette “önkényes és veszélyes” lépés. A szlovén ellenzékiek itt arra utaltak, hogy katonák indulnak külképviseleti misszióba.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava