Connect with us

A Háború

JELKÉPES TÁMOGATÁS: A szlovén miniszterelnök visszaküldené a diplomatákat Kijevbe

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jansa uzenet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Az ukrajnai háború kivonása után szinte mindenki hazahívta diplomatáit Kijevből, bár egyesek – mint például a horvátok is – a székhelyt Lvivbe tették át. A szlovén miniszterelnök az Ukrajnával szembeni szolidaritás jeleként most felvetette, hogy az Európai Unión tagállamai küldjék vissza a diplomatákat Kijevbe.

Menjünk vissza Kijevbe

A Twitteren megszokott távirati stílusban üzent a szlovén miniszterelnök Ukrajnának és a világnak. Janez Janša három tőmondatban újabb támogató akciót helyezett kilátásba nem sokkal azt követően, hogy lengyel és cseh kollégájával közösen felkereste az ukrán fővárost.

– A szlovén kormány hamarosan visszaküldi diplomatáit Kijevbe

– írta Janša, aki ehhez minden bizonnyal önkéntes diplomaták jelentkezését várja, erre utalhat a “they are volunteers” megjegyzés.

A szlovén miniszterelnök itt azonban nem állt meg, hanem jelezte, hogy kibővítené a kört, vagyis másokat is bevonna.

– Azon dolgozunk, hogy az Európai Unió ugyanezt tegye

– jegyezte meg rövid bejegyzésében Janša, aki szerint “Ukrajnának közvetlen diplomáciai támogatásra van szüksége”.

A “tweet” címzettjei között van egyebek között személyesen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Denisz Smihal ukrán miniszterelnök és az egész ukrán parlament.

Delo: Nincs hozzáadott érték

A szlovén kezdeményezésnek természetese ukrán oldalon természetesen vannak támogatói, az egyik hozzászólás szerzője azt írta, hogy nagyra értékelik a támogatást, és üdvözölik a szlovéneket újra Kijevben.

– Nagyszerű és bátor emberek vagytok!

– zárult a válasz.

A bejelenésre reagált a ljubljanai Delo napilap/hírportál is, amely szerint a “szolidaritás elhanyagolható szimbolikus dimenziója mellett” nincs hozzáadott értéke egy szlovén diplomata jelenlétének Kijevben, ahol többé-kevésbé magányos lesz.

– A miniszterelnök a választások előtti, szolidaritási és Ukrajna támogatására vonatkozó üzeneteivel naponta bombázhatja Ljubljanából a hazai, európai és az ukrán közvéleményt, ez nem jelent kockázatot a diplomaták számára

– jegyezte meg kommentárjában a vezető szlovén hírportál, amely ennek alapján arra az álláspontra helyezkedett, hogy Janša kezdeményezése a választási kampány része.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava