Connect with us

Bosznia

OROSZ NAGYKÖVET: Felszabadítjuk az ukrán népet

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kalabuhov 2

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 6 perc

Legszívesebben azt mondanám, hogy egy órás „tömény őrület” az az interjú, amelyet Igor Kalabuhov, Oroszország szarajevói nagykövete adott a szarajevói Face TV-nek. Az alapító műsorvezető, Senad Hadžifejzović csak kapkodott a levegőért, amikor a nagykövet azt mondta, hogy az oroszok az ukrán népet védik Ukrajnában, vagy hogy egészségügyi szempontból javul a helyzet Oroszországban, ha nem lesz Coca- Cola és Big Mac, és ezért a szankciók csakis Oroszország hasznára válhatnak, a csúcs azonban az volt, amikor Kalabuhov megjegyezte, hogy Oroszország nem áll meg, ha végez Ukrajnával. Nem lehet mindezt azonban „tömény őrületnek” tekinteni, mert egy „opheliai helyzettel állunk szemben”, és annak vagyunk szemtanúi, hogy egy „kiprovokált és frusztrált orosz vezetés” csapkod minden irányba. Előre leszögezem, lehetetlen átadni egy újságcikkben/internetes jegyzetben mindazt, ami az adásban elhangzott: ezért most csak szemelvények következnek. Azok számára, akik értik a nyelvet, kicsit alább csatolom a teljes adást.

Az ukrán nép felszabadítása

A szarajevói FaceTV-nek adott interjú apropója az a fenyegetés volt, miszerint Oroszország Ukrajnában már megmutatta, hogy miként reagál arra, ha valaki a NATO-ba igyekszik, amiről Kalabuhov néhány nappal ezelőtt Bosznia- Hercegovina vonatkozásában beszélt, megtöltve a világsajtó hasábjait. Az ezzel kapcsolatos direkt és többször visszatérő kérdés úgy hangzott, hogy Oroszország megtámadja-e Bosznia- Hercegovinát, ha erre szánja rá magát, amire az orosz nagykövet mindig kitérő választ adott.

A donyecki születésű, de orosz nemzetiségű Kalabuhov folyamatosan kijavította a műsorvezetőt, hogy nincs szó támadásról, nincs szó invázióról vagy éppen agresszióról, mert különleges hadműveletek zajlanak, amelyek céljai már világszerte ismeretek: független és demilitarizált Ukrajna, amely nem tagja a NATO-nak: új momentumként merült fel az „ukrán nép felszabadítása”.

Kalabuhov részletesen ecsetelte, hogy az ukrán kormány az amerikaiak „teljes befolyása” alatt állt, ugyanakkor az oroszoknak semmilyen „beteges gondolataik” nincsenek az ukrán néppel szemben.

– Ez nem az ukrán nép ellen irányul, nekünk, mint (Szergej) Lavrov külügyminiszter úr is mondta, sok ukrán barátunk van, ez csak az ukrán kormány ellen van, amely teljesen, de teljesen Washington befolyása alatt áll

– jegyezte meg a nagykövet, aki az ukránokat a fehéroroszok mellett az oroszok másik testvérének nevezete. A műsorvezető erre megjegyezte, hogy ez szép dolog, de akkor mire számítsanak az ellenségek, ha a testvérekkel így bánnak.

– Tudja, a testvérekkel néha több a probléma, mint egy idegennel

– mondta Kalabuhov, aki ismét felhozta, hogy az amerikaiak ellenőrizték és irányították az ukrán kormányt, de jött a kérdés, hogy most viszont az oroszok mit csinálnak?

– Hogy mi mit csinálunk? Felszabadítjuk az orosz népet

– jelentette ki a nagykövet, és jót kuncogott ezen az „elmésségen”. Itt a műsorvezető köpni-nyelni nem tudott, és egy pillanatra mínusz száz fok alá esett, az amúgy is hűvös légkörű beszélgetés hőfoka. A levegőért történő kapkodás a videóban a 35-dik percnél látható.

– Kérem, kérem szépen, ez, ez, bennem ez a felszabadítás itt Boszniában elég erős érzelmeket kelt. Hogy mondhatja azt, hogy felszabadítják az ukrán népet, elvégre Ön egy 61 éves ember, negyven éve van a diplomáciában, elhiszi, legbelül elhiszi azt, amit mond? Hogy felszabadítják az ukrán népet?

– jegyezte meg a műsorvezető, miközben Kalabuhov csak bólogatott, és sűrű igenekkel válaszolt: elhiszi, hogy az ukrán nép felszabadításáról van szó, mert megmentik az ukrán népet attól rezsimtől, amely most irányítja, és amely csak egy báb, más országok (Amerika) kezében.

Az „agymenés” még tovább tartott, az orosz nagykövet szerint ugyanis Ukrajna azért akart belépni a NATO-ba, hogy megsemmisítse Oroszországot, és nem azért, hogy a belső biztonságot szavatolja, mint például Bosznia- Hercegovina. (A műsorban nem merült fel, de itt „sántít” az Ukrajnával kapcsolatos hasonlat.)

Hadžifejzović felvetette, hogy az „ukrajnai megoldásra” történt utalás bármilyen nyelven fenyegetésnek tekinthető, amit a nagykövet tagadott, és úgy fogalmazott ez inkább figyelmeztetésnek nevezhető.

– Feltételezzük, hogy Bosznia- Hercegovina a NATO tagja lesz, és NATO, Brüsszel úgy dönt, hogy nukleáris fegyvereket telepít ide, amelyeket Moszkvára irányítanak. Mit tegyen ebben az esetben Oroszország?

Erre a műsorvezetője visszakérdezett, hogy akkor lebombázzák-e Boszniát, vagy küldenek egy olyan rakétát, mint Zágrábra? Ez később is szóba került, ezt a kérdést ezért kicsit lejjebb részletezzük.

Hadžifejzović itt ugyanis arra volt kíváncsi, hogy miért éppen Boszniába telepítene a NATO nukleáris fegyvereket, amikor megteheti az Oroszországhoz közelebb lévő Horvátországban vagy Magyarországon, amelyek már a katonai szövetség tagjai, vagy ott a balti államok, esetleg Lengyelország, vagy délen Románia, Bulgária vagy Törökország. És akkor most következett az első sokkoló válasz.

– Honnan tudja, hogy nincsenek terveink Horvátország, Lengyelország vagy Bulgária ellen, mint NATO-tagállamok ellen?

A műsorvezető meglepődve kérdezett vissza, hogy Oroszországnak vannak tervei Horvátország ellen?

– A NATO ellen vannak terveink. A NATO ellen, amelyeket persze, én nem ismerek. Ezért mondom azt, hogy minden egyes esetben mérlegeljük a geostratégiai helyzetet, és felmérjük, hogy honnan fenyegetnek bennünket, és persze, léteznek stratégiai tervek. Ezért, ha Önök úgy döntenek, hogy belépnek a NATO-ba, akkor mitől félnek, merthogy, mint mondják, a NATO a legerősebb katonai szervezet.
A „kollektív Nyugat” támadja Oroszországot

Az orosz nagykövet arra figyelmeztetett, hogy kétféle NATO-tagállam létezik, az egyik az oroszellenes, a másik pedig a belső biztonság megteremtésére törekvő. Kalabuhov az első csoportba sorolta a balti országokat .

– Ha ez a Nyugat elfogadta volna az egységes biztonsági rendszer kialakítására vonatkozó orosz javaslatokat, akkor őket sem fenyegetné semmiféle veszély, a balti országokat sem, és mindenki biztonságban érezhette volna magát, beleértve Oroszországot is. Most viszont támadás, offenzíva van folyamatban Oroszország ellen

– mondta az orosz nagykövet, aki arra az újságírói kérdésre, hogy ki támadta meg Oroszországot, a legnagyobb természetességgel azt válaszolta, hogy a „Nyugat, a kollektív Nyugat”, mert senki se gondolja, hogy nem támadás a szankciók bevezetése. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Oroszországnak van elegendő pénze, ráadásul hozzáfér azokhoz az eszközökhöz is, amelyeket a nyugati országok zároltak.

– Mi 1917 óta hozzászoktunk a szankciókhoz, ezek a szankciók Európát sújtják, leginkább Németországot, mert ha ők megszakítják minden kapcsolatukat Oroszországgal, akkor nem férnek hozzá az olcsó gázhoz, ami gondot okoz a gazdaságuknak, és függővé teszi őket Amerikától.

A nagykövet szerint mindez éppen akkor következik be, amikor Európa arra törekedett, hogy egy kicsit megerősödjön gazdasági és katonai téren is, ami gondolkodóba ejtette a washingtoni vezetőket, hogy vajon kell-e nekik egy erős Európa.

– Számunkra viszont fontos az együttműködés az erős Európa és az erős Oroszország között. És akkor ennek fényében gondolkodjon el azon, hogy miért lépett ki Nagy- Britannia az Európai Unióból

– tanácsolta Kalabuhov „face to face” a Szemtől szembe című műsor vezetőjének, aki viszont a Bosznia- Hercegovinára terelte a szót, megjegyezvén, hogy a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság neve nagyon hasonlít a boszniai Szerb Köztársaság elnevezéséhez.
A szerbek és az ellenségek

A kérdés pedig az volt, hogy támogatja-e Oroszország a Szerb Köztársaság elszakadását.

– Mi tiszteletben tartjuk Bosznia Hercegovina területi integritását, természetesen, mint a boszniai békeszerződés szavatolója, és azt szeretnénk, hogy Bosznia- Hercegovina a három nemzetalkotó nép és a két entitás országa legyen, minden más a további megállapodásoktól függ.

Kalabuhov nagyköveti pozíciójára hivatkozva azt mondta, hogy nekik (Oroszországnak) soha nincsenek titkos szándékaik, sem Ukrajna esetében, Bosznia- Hercegovinára vonatkoztatva pedig főleg.

– Bosznia- Hercegovina nincs az ellenségek listáján. Az egész Európa rajta van Oroszország ellenségeinek a listáján, Bosznia- Hercegovina viszont nincs, mert nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz

– mondta a nagykövet, aki igyekezett megkerülni a választ arra a kérdésre, hogy megtámadja-e Oroszország Bosznia- Hercegovinát, ha mégis csatlakozik a szankciókhoz, mert hogy ezzel kapcsolatban egyre nagyobb a nyomás a Nyugat részéről, vagy kilő-e egy olyan rakétát/drónt, mint Zágrábra?

– Az nem a mi rakétánk volt, hanem az ukránoké, ezt azt hiszem, hogy ők is beismerték. Az még a szovjet időkben készült, nekünk olyan fegyvereink vannak, hogy ami Zágrábra hullott, az számunkra a 19. század

– jegyezte meg az orosz nagykövet, amihez a műsorvezető hozzátette, hogy tehát „üzenet céljával katonai szemét exportja történt”.
Számos téma kimaradt még ebből az ismertetőből, például az is, hogy a NATO korábbi ígéreteivel/garanciáival ellentétben „bekerítette Oroszországot”, egyre közelebb került hozzá, mivel katonákat küldött előbb a kelet-európai országokba, majd később a volt szovjet tagállamokba. Beszélt arról is, hogy bármikor is kerül sor a béketárgyalásokra, azokon a Krím-félszigetről nem eshet szó, a két szakadár köztársaság pedig meg majd dönt, hogy mit akar.

Azt viszont leszögezte, hogy Oroszország nem veszíti el a háborút, vagyis a különleges katonai hadműveleteket.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava