Connect with us

A Háború

“NEMZETI ÉRDEK”: A csetnikvajda is támogatja Vučićot a szerbiai elnökválasztáson

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Szerbiában lassan kirajzolódik, hogy kik támogatják Aleksandar Vučić újbóli elnökké választását az április 3-i (szinte) általános választásokon. Ennek alapján elmondható, hogy ismét összeáll az a politikai elit, amely a kilencvenes évekből mentette át magát, és hozzájuk csatlakozik Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Vojislav Šešelj a napokban nem csak Vučićot támogatta, hanem az Ukrajna ellen véres támadást végrehajtó Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

Eltérnek a gyakorlattól

Vojislav Šešelj a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy pártja támogatja Aleksandar Vučićot, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökét az április 3-i szerbiai elnökválasztáson, mert “ez az emberek, és a radikálisok érdeke”.

Šešelj írásos formában közzétett közleményében leszögezte, hogy a Szerb Radikális Pártnak többnyire saját jelöltje van az elnökválasztásokon, de “a nemzeti érdekek olykor megkívánják, hogy eltérjenek a kialakult gyakorlattól”.

– Ha behódolunk néhány személyes érdeknek, hiúságnak vagy a dacnak, akkor valójában csak Vučić esélyeit sodorjuk veszélybe az első fordulóban, az ő győzelmének azonban meg kell történnie. Minden hazafinak meg kell értenie, hogy Vučić győzelme az első fordulóban nemzeti érdek

– szögezte le a radikális vezető, aki egy ideig élvezte a Hágai Törvényszék vendégszeretetét, de egy “ügyes csellel” kicsúszott a bírák kezei közül.

Šešelj szerint azért kellene Vučićot már az első körben megválasztani, mert “Szerbiára nézve katasztrofális lenne”, ha a második választási fordulóban “minden szerbellenes erőt mozgósítanának ellene”, és egy Nyugat-barát jelöltet választanának meg az ország élére.

– Minden, amit Aleksandar Vučić elért a nemzeti érdekek védelmében, amit folyamatosan támogattunk, mert egybevág a programunkkal, kútba esne. Mi, szerb radikálisok ezt nem engedjük meg, ezért a mi támogatásunk döntő fontosságú lehet Aleksandar Vučić számára a választások első fordulójában

– mondta Šešelj, akinek a kilencvenes években az ifjú Vučić közvetlen beosztottja, és a rossz nyelvek, valamint a koszovói albánok szerint a “sörhordozója” volt.

Putyint is támogatta

Šešelj a napokban nem csak Vučićot támogatta, hanem az Ukrajna ellen véres támadást végrehajtó Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és az általa indított “különleges hadműveletet is, amelyet Putyinhoz hasonlóan ő sem nevezett háborúnak. (Lehet, hogy mindketten olvasták a Harry Pottert.)

A Putyinnak küldött levelében Šešelj “közvetítette a Szerb Radikális Párt tagjainak és szimpatizánsainak, valamint az egész szerb népnek a támogatását, azért az elszántságért és erőkifejtésért, amit az orosz nép védelmében tesz”.

– Őszintén és tiszta szívből gratulálunk a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság elismerésére vonatkozó döntéséhez. Oroszország megvédte a Donyeckben és Luhanszkban élő népét, és támogatta a megingathatatlan orosz nép szabadságharcát ezekben a köztársaságokban. Ez minden tiszteletet megérdemel, és mi le is rójuk ezt a tiszteletet

– szögezte le a levélben a néha csetnikvajdaként is emlegetett Šešelj, aki “gyors és hatékony győzelmet” kívánt Putyinnak az ukrajnai hadműveletekben, és aki már telenyilatkozta a szerb médiát azzal, hogy orosz győzelmet vár Ukrajnában.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava