Connect with us

A Háború

„NEMZETI ÉRDEK”: A csetnikvajda is támogatja Vučićot a szerbiai elnökválasztáson

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

seselj pink
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Szerbiában lassan kirajzolódik, hogy kik támogatják Aleksandar Vučić újbóli elnökké választását az április 3-i (szinte) általános választásokon. Ennek alapján elmondható, hogy ismét összeáll az a politikai elit, amely a kilencvenes évekből mentette át magát, és hozzájuk csatlakozik Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Vojislav Šešelj a napokban nem csak Vučićot támogatta, hanem az Ukrajna ellen véres támadást végrehajtó Vlagyimir Putyin elnököt is.

Eltérnek a gyakorlattól

Vojislav Šešelj a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy pártja támogatja Aleksandar Vučićot, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökét az április 3-i szerbiai elnökválasztáson, mert „ez az emberek, és a radikálisok érdeke”.

Šešelj írásos formában közzétett közleményében leszögezte, hogy a Szerb Radikális Pártnak többnyire saját jelöltje van az elnökválasztásokon, de „a nemzeti érdekek olykor megkívánják, hogy eltérjenek a kialakult gyakorlattól”.

– Ha behódolunk néhány személyes érdeknek, hiúságnak vagy a dacnak, akkor valójában csak Vučić esélyeit sodorjuk veszélybe az első fordulóban, az ő győzelmének azonban meg kell történnie. Minden hazafinak meg kell értenie, hogy Vučić győzelme az első fordulóban nemzeti érdek

– szögezte le a radikális vezető, aki egy ideig élvezte a Hágai Törvényszék vendégszeretetét, de egy „ügyes csellel” kicsúszott a bírák kezei közül.

Šešelj szerint azért kellene Vučićot már az első körben megválasztani, mert „Szerbiára nézve katasztrofális lenne”, ha a második választási fordulóban „minden szerbellenes erőt mozgósítanának ellene”, és egy nyugatbarát jelöltet választanának meg az ország élére.

– Minden, amit Aleksandar Vučić elért a nemzeti érdekek védelmében, amit folyamatosan támogattunk, mert egybevág a programunkkal, kútba esne. Mi, szerb radikálisok ezt nem engedjük meg, ezért a mi támogatásunk döntő fontosságú lehet Aleksandar Vučić számára a választások első fordulójában

– mondta Šešelj, akinek a kilencvenes években az ifjú Vučić közvetlen beosztottja, és a rossz nyelvek, valamint a koszovói albánok szerint a „sörhordozója” volt.

Putyint is támogatta

Šešelj a napokban nem csak Vučićot támogatta, hanem az Ukrajna ellen véres támadást végrehajtó Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és az általa indított „különleges hadműveletet is, amelyet Putyinhoz hasonlóan ő sem nevezett háborúnak. (Lehet, hogy mindketten olvasták a Harry Pottert.)

A Putyinnak küldött levelében Šešelj „közvetítette a Szerb Radikális Párt tagjainak és szimpatizánsainak, valamint az egész szerb népnek a támogatását, azért az elszántságért és erőkifejtésért, amit az orosz nép védelmében tesz”.

– Őszintén és tiszta szívből gratulálunk a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság elismerésére vonatkozó döntéséhez. Oroszország megvédte a Donyeckben és Luhanszkban élő népét, és támogatta a megingathatatlan orosz nép szabadságharcát ezekben a köztársaságokban. Ez minden tiszteletet megérdemel, és mi le is rójuk ezt a tiszteletet

– szögezte le a levélben a néha csetnikvajdaként is emlegetett Šešelj, aki „gyors és hatékony győzelmet” kívánt Putyinnak az ukrajnai hadműveletekben, és aki már telenyilatkozta a szerb médiát azzal, hogy orosz győzelmet vár Ukrajnában.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava