Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Szerbia

VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört?

VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? nagy sor
Albanian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? sqArabic VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? arBelarusian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? beBosnian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? bsBulgarian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? bgChinese (Simplified) VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? zh CNChinese (Traditional) VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? zh TWCroatian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? hrCzech VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? csDutch VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? nlEnglish VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? enFinnish VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? fiFrench VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? frGerman VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? deGreek VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? elHebrew VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? iwHungarian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? huItalian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? itJapanese VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? jaKorean VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? koMacedonian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? mkPolish VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? plPortuguese VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? ptRomanian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? roRussian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? ruSerbian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? srSlovak VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? skSlovenian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? slSpanish VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? esSwedish VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? svTurkish VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? trUkrainian VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? uk

Olvasási idő: 2 perc

A BALK júliusban arról írt, hogy a koszovói-szerbiai párbeszéd akkori fordulója “katasztrofálisra sikeredett”, és személyeskedésektől sem volt mentes. Albin Kurti koszovói miniszterelnök az akkori találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának szembesülnie kell a múlttal, ami akár arra is vonatkozhat, hogy ki hordta a sört.

A BALK akkor megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a koszovói miniszterelnök a tárgyalóasztalnál ordítozott a szerb elnökkel, és a szemére vetette, hogy a kilencvenes években “ő hordta a sört (Vojislav) Šešeljnek”, a Szerb Radikális Párt elnökének, a csetnikvajda ugyanis akkortájt a “főnöke” volt.

A Twittere öt évvel ezelőtt került fel egy fotó, amely azt látszik bizonyítani, hogy Aleksandar Vučić ifjú korában miként látta vendégül Šešeljt és Tomislav Nikolić volt szerbiai elnököt, aki akkor előtte volt a “radikális ranglistán”. Az idők azonban változnak, Vučić azóta félretette Nikolićot, és ő ült be a helyére az elnöki székbe.

Az “örült fotót” Loïc Tregoures francia politológus tette közzé, aki a Lille-i katolikus egyetemen tanít, és könyvet is írt a térségről a foci és a volt jugoszláv politikai körök közötti kapcsolatokat vizsgálva (Le football dans le chaos yougoslave”, Non Lieu, 2019).

VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? Cgze S9XEAEcoQt 1 500x410

Azt lehetetlen megállapítani, hogy a fotó – amely a jelenlegi szerb államfőt “sörhordó fiúként” ábrázolja – hiteles-e, vagy csak “hoax”, az viszont biztos, hogy a sör “felszolgálása” szóba került Kurti és Vučić júliusi találkozóján.

Függetlenül attól, hogy a kép hiteles-e vagy sem, az nem kizárt, hogy Albin Kurti láthatta a Twitteren, ahol ő maga is megfordul, és ennek ismeretében vetette fel a “sörös” motívumot a koszovói-szerbiai tárgyalások során.

Az viszont biztos, hogy a képen szereplő apatini “Jelen pivo” jó sör, nem vennénk zokon, ha az apatini gyár küldene néhány ládával a BALK-nak az ingyenes reklámért cserében, vagy hogy esetleg maga a szerb elnök hozna nekünk legközelebbi budapesti útja során, bár tudjuk, hogy egy ilyen kérés mostanság “felségsértésnek” számít.

A szerb elnök a júliusi találkozót követően a sörről ugyan nem beszélt, ugyanakkor Kurtira vonatkoztatva azt mondta, hogy “irracionális emberekkel” nem lehet dűlőre jutni, és már abban sem biztos, hogy a koszovói miniszterelnök viselkedése “valakinek az elmebaja”, vagy a választási kampány része, Koszovó ugyanis akkortájt helyhatósági választásokra készült, amelyeket Kurti azóta “sikeresen” elveszített.

A szerb kormánypárti sajtó ezzel kapcsolatban fel is vetette, hogy Kurtinak a macedón példát követve esetleg le kellene mondania, mint ahogy azt nem sokkal korábban Zoran Zaev macedón miniszterelnök tette, illetve végsősoron nem tette, mert később visszavonta lemondását.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört? balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás