Connect with us

Szerbia

VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nagy sor
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A BALK júliusban arról írt, hogy a koszovói-szerbiai párbeszéd akkori fordulója “katasztrofálisra sikeredett”, és személyeskedésektől sem volt mentes. Albin Kurti koszovói miniszterelnök az akkori találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának szembesülnie kell a múlttal, ami akár arra is vonatkozhat, hogy ki hordta a sört.

A BALK akkor megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a koszovói miniszterelnök a tárgyalóasztalnál ordítozott a szerb elnökkel, és a szemére vetette, hogy a kilencvenes években “ő hordta a sört (Vojislav) Šešeljnek”, a Szerb Radikális Párt elnökének, a csetnikvajda ugyanis akkortájt a “főnöke” volt.

A Twittere öt évvel ezelőtt került fel egy fotó, amely azt látszik bizonyítani, hogy Aleksandar Vučić ifjú korában miként látta vendégül Šešeljt és Tomislav Nikolić volt szerbiai elnököt, aki akkor előtte volt a “radikális ranglistán. Az idők azonban változnak, Vučić azóta félretette Nikolićot, és ő ült be a helyére az elnöki székbe.

Az “örült fotót” Loïc Tregoures francia politológus tette közzé, aki a Lille-i katolikus egyetemen tanít, és könyvet is írt a térségről a foci és a volt jugoszláv politikai körök közötti kapcsolatokat vizsgálva (Le football dans le chaos yougoslave”, Non Lieu, 2019).

VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört?

Azt lehetetlen megállapítani, hogy a fotó – amely a jelenlegi szerb államfőt “sörhordó fiúként” ábrázolja – hiteles-e, vagy csak “hoax”, az viszont biztos, hogy a sör “felszolgálása” szóba került Kurti és Vučić júliusi találkozóján.

Függetlenül attól, hogy a kép hiteles-e vagy sem, az nem kizárt, hogy Albin Kurti láthatta a Twitteren, ahol ő maga is megfordul, és ennek ismeretében vetette fel a “sörös” motívumot a koszovói-szerbiai tárgyalások során.

Az viszont biztos, hogy a képen szereplő apatini “Jelen pivo” jó sör, nem vennénk zokon, ha az apatini gyár küldene néhány ládával a BALK-nak az ingyenes reklámért cserében, vagy hogy esetleg maga a szerb elnök hozna nekünk legközelebbi budapesti útja során, bár tudjuk, hogy egy ilyen kérés mostanság “felségsértésnek” számít.

A szerb elnök a júliusi találkozót követően a sörről ugyan nem beszélt, ugyanakkor Kurtira vonatkoztatva azt mondta, hogy “irracionális emberekkel” nem lehet dűlőre jutni, és már abban sem biztos, hogy a koszovói miniszterelnök viselkedése “valakinek az elmebaja”, vagy a választási kampány része, Koszovó ugyanis akkortájt helyhatósági választásokra készült, amelyeket Kurti azóta “sikeresen” elveszített.

A szerb kormánypárti sajtó ezzel kapcsolatban fel is vetette, hogy Kurtinak a macedón példát követve esetleg le kellene mondania, mint ahogy azt nem sokkal korábban Zoran Zaev macedón miniszterelnök tette, illetve végsősoron nem tette, mert később visszavonta lemondását.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

Koszovói albán politikai marketing és a koszovói szerb szabadságharcos fényűző élete

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szabadság
Fényűző körülmények között élt a koszovói szerb "szabadságharcos". A jobboldali festményen a 2009-ben elhunyt Pál pátriárka látható (Forrás: Screenhost)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói hatóságok behatoltak Milan Radoičić lakásába és villájába, miután a koszovói szerb politikus és “üzletember” tudatta a nagyérdeművel, hogy ő szervezte meg a Banjska közelében végrehajtott fegyveres akciót, amellyel ellenállásra akarta bátorítani a koszovói szerb népet. Ha a rendőrök bementek Radoičić lakásába és “kicsinyke villájába”, akkor már videót is készítettek, nyilvánvalóan a politikai marketing szempontját szem előtt tartva, hogy bemutassák, milyen körülmények között élt a “meztelen kezű nép” (goloruki narod) önjelölt szabadságharcosa.

Szabadságharcos vagy a régió Pablo Escobarja

A felvételeket már megszokott módon Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter tette közzé, a jelek szerint ő szereti a bizonyítékokat, vagy a bizonyítékoknak tűnő filmecskéket megosztani a közösségi csatornákon.

Sveçla a videót a Facebookon és az X-platformon is közzétette, így a koszovói és a szerbiai internet népe kedvére gyönyörködhetett vagy szörnyűködhetett, hogy milyen körülmények között él egy elnyomott koszovói szerb szabadságharcos.

A koszovói belügyminiszter populista filozófiát is belevitt a bejegyzésébe, albánul a nagy népi Facebookon, angolul pedig a félértelmiségi X-platformon.

Sveçla az X-en azt írta, hogy Radoičić ingatlanjai megerősítik a tényt: hogy ő nem szabadságharcos, mert a szabadságharcosok mindenki jogaiért küzdenek, nem pedig néhány ember gazdagodásáért.

A koszovói belügyminiszter a Facebookon megerősítette, hogy a bírósági végzésnek eleget téve a koszovói rendőrség rajtaütött Milan Radoičić Ujman-tavi villáján is, amit szabadságharcos nyelven Gazivoda-tóként szokás emlegetni.

Sveçla a rövid X-platformos bejegyzését a Facebookon egy kicsit cifrázta is, megjegyezte ugyanis, hogy Radoičić nem egy “szabadságharcos”, hanem a régió Pablo Escobarja, aki társaival együtt a Civilna zaštita (Polgári védelem) álarca alatt az állam és más állampolgárok rovására lett multimilliomos.

A Civilna zaštita egy észak-koszovói szerb szervezet, amelyet a pristinai kormány már korábban terrorista csoportként nevezett meg.

Politikai marketing

A videóból nem csak az derül ki, hogy a pálmafák nem szeretik a viszonylag hűvös koszovói időjárást, hanem az is, hogy a “filmecskét” az elejétől végéig rendőrök készítették, nem pedig szakemberek.

Megboldogult televíziós előéletem alapján feltételezem, hogy az operatőrök és a vágók biztosan hányják a keresztet, ha megnézik az összeeszkábált videót, amelyben siralmasan amatőrök a felvételek, hogy a vágásról ne is beszéljünk.

Viszont a célját így is elérte, mert még a szerb internetezők is szörnyülködtek azon, hogy milyen fényűző házacskája van/volt a magát szabadságharcosnak tartó Milan Radoičićnak.

De nem csak a koszovói albán belügyminiszter foglalkozik politikai marketinggel, hanem a külügyminiszter, Donika Gërvalla-Schwarz, vagyis a “drága Donika” is, ahogy a horvát külügyminiszter szokta emlegetni a külügyminiszter asszonyt, de az egy más kávéház.

Nos, a drága Donika most egy fotót tett közzé, azzal a céllal, hogy a szerb vezetést is bemártsa, Pristina mindenképpen ezt szeretné elérni, ez a nem titkolt, és a nem is minden alapot nélkülöző cél.

szabadság

Vlagyimir Putyin és a Jevgenyij Prigozsin balkáni kettőseként emlegetik őket (Forrás: X-platform,
Donika Gërvalla-Schwarz)

Gërvalla-Schwarz egyelőre csak az X-platformon osztotta meg a fotót, a hozzáfűzött Vučić szerb elnök közeli munkatársának nevezte Radoičićot.

A pristinai vezetés ezt olyan hasonlatokkal igyekszik alátámasztani, miszerint a Vučić-Radoičić páros a Slobodan Milošević és Željko Ražnatović Arkan mostani megfelelője, de emlegetik úgy is őket, ami talán a ma emberének többet mond, mint Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin balkáni kettősét.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava