Connect with us

Szerbia

VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nagy sor
Olvasási idő: 2 perc

A BALK júliusban arról írt, hogy a koszovói-szerbiai párbeszéd akkori fordulója “katasztrofálisra sikeredett”, és személyeskedésektől sem volt mentes. Albin Kurti koszovói miniszterelnök az akkori találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának szembesülnie kell a múlttal, ami akár arra is vonatkozhat, hogy ki hordta a sört.

A BALK akkor megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a koszovói miniszterelnök a tárgyalóasztalnál ordítozott a szerb elnökkel, és a szemére vetette, hogy a kilencvenes években “ő hordta a sört (Vojislav) Šešeljnek”, a Szerb Radikális Párt elnökének, a csetnikvajda ugyanis akkortájt a “főnöke” volt.

A Twittere öt évvel ezelőtt került fel egy fotó, amely azt látszik bizonyítani, hogy Aleksandar Vučić ifjú korában miként látta vendégül Šešeljt és Tomislav Nikolić volt szerbiai elnököt, aki akkor előtte volt a „radikális ranglistán”. Az idők azonban változnak, Vučić azóta félretette Nikolićot, és ő ült be a helyére az elnöki székbe.

Az „örült fotót” Loïc Tregoures francia politológus tette közzé, aki a Lille-i katolikus egyetemen tanít, és könyvet is írt a térségről a foci és a volt jugoszláv politikai körök közötti kapcsolatokat vizsgálva (Le football dans le chaos yougoslave”, Non Lieu, 2019).

VISSZATÉRŐ TÉMA: Ki hordta a sört?
Azt lehetetlen megállapítani, hogy a fotó – amely a jelenlegi szerb államfőt „sörhordó fiúként” ábrázolja – hiteles-e, vagy csak „hoax”, az viszont biztos, hogy a sör „felszolgálása” szóba került Kurti és Vučić júliusi találkozóján.

Függetlenül attól, hogy a kép hiteles-e vagy sem, az nem kizárt, hogy Albin Kurti láthatta a Twitteren, ahol ő maga is megfordul, és ennek ismeretében vetette fel a „sörös” motívumot a koszovói-szerbiai tárgyalások során.

Az viszont biztos, hogy a képen szereplő apatini „Jelen pivo” jó sör, nem vennénk zokon, ha az apatini gyár küldene néhány ládával a BALK-nak az ingyenes reklámért cserében, vagy hogy esetleg maga a szerb elnök hozna nekünk legközelebbi budapesti útja során, bár tudjuk, hogy egy ilyen kérés mostanság „felségsértésnek” számít.

A szerb elnök a júliusi találkozót követően a sörről ugyan nem beszélt, ugyanakkor Kurtira vonatkoztatva azt mondta, hogy “irracionális emberekkel” nem lehet dűlőre jutni, és már abban sem biztos, hogy a koszovói miniszterelnök viselkedése “valakinek az elmebaja”, vagy a választási kampány része, Koszovó ugyanis akkortájt helyhatósági választásokra készült, amelyeket Kurti azóta „sikeresen” elveszített.

A szerb kormánypárti sajtó ezzel kapcsolatban fel is vetette, hogy Kurtinak a macedón példát követve esetleg le kellene mondania, mint ahogy azt nem sokkal korábban Zoran Zaev macedón miniszterelnök tette, illetve végsősoron nem tette, mert később visszavonta lemondását.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Szerb elnöki közlés szerint közös Stratégiai Tanácsot hoz létre Szerbia és Magyarország

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Stratégiai Tanács
Magyar-szerb Stratégiai Tanács létrehozását jelentette be a szerb elnök (Forrás: Pink)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök egy televíziós műsorban vasárnap arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország közös Stratégiai Tanácsot hoz létre, és ezzel új szintre emelik a két ország közötti együttműködést, miután gazdasági téren már eddig is jelentős előrelépések történtek. Aleksandar Vučić szerint az ezzel kapcsolatos első együttes ülést már májusban megtartják Szerbiában. A jelek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton (március 25-én) nem csak egy biliárdpartira ugrott le Belgrádba.

A Stratégiai Tanács létrehozása

A szerb elnök a belgrádi Pink Televízió vendége volt, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy „stratégiai párbeszédet” folytatott a magyar a miniszterelnökkel.

Vučić ezzel kapcsolatban annak a várakozásának adott hangot, hogy hamarosan egy új szerv jön létre a két ország közötti együttműködés keretében.

A szerb elnök jelezte, hogy májusban (kibővített) csúcsértekezletet tartanak, amelynek keretében a két államfő mellett a két kormány teljes létszámban ül le tárgyalni.

Ezt a csúcstalálkozót Belgrádban vagy Újvidéken tartjuk meg, hogy létrehozzuk a Stratégiai Tanácsot

– mondta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy a biztonság tekintetében még inkább szorosra lehetne fűzni a Szerbia és Magyarország közötti együttműködést.

Ez érintheti a terrorizmus elleni küzdelmet, ami aztán megnyitja az együttműködés lehetőség a két rendőrség és a két hadsereg között, valamint katonai technikai tekintetben is

– jelentette ki a szerb államfő, aki utalt Orbán Viktornak arra a kijelentésére, hogy soha nem volt ilyen erős a két ország közötti együttműködés, a kapcsolatok történelmi magaslatokban vannak, amit „fantasztikus dolognak” nevezett.

Pásztort külön kiemelte

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindez a két ország állampolgárainak az érdeme, szerbeknek és magyaroknak egyaránt, Pásztor Istvánt, a Vajdasásig Magyar Szövetség elnökét viszont név szerint is kiemelte, mint azt a személyt, aki ebben a tekintetben sokat segített, de fél szóval megemlítette Orbán Viktor és a maga érdemeit is.

Minden téren együttműködünk, Magyarország ma már Szerbia ötödik kereskedelmi partnere, korábban a tizenharmadik volt, drámai az előrelépés, ami a Szerbiába történő nagy magyar befektetésekről szól

– húzta alá Vučić, aki úgy látja, hogy ez az együttműködés nagyon hasznos lesz a két ország lakosságának a szempontjából.

stratégiai

A szerb elnök itt említette meg azt is, hogy Szerbia a múlt télen biztonságban volt, mert jelentős gáztartalékokkal rendelkezett, amelyek ma is elérik az 520 millió köbmétert, amit 700 millió köbméterre szeretnének emelni, hogy „gondtalanul menjenek neki” a következő télnek.

Vučić kitért arra is, hogy Bulgária felé épül az interkonnektor, hogy az ország más irányból is gázhoz juthasson, nem csak a Balkáni Áramlaton keresztül, miközben az oroszok megengedték Szerbiának, hogy a törzsudvarnoki tároló hozzájuk tartozó részében további 100 millió köbméter gázt tartalékoljanak.

A szerb elnök innen más témák felé kanyarodott el, és a sportról kezdett beszélni, nem először a műsor során, mivel az interjú elején már megemlítette, hogy a Crvena Zvezdának szurkol, nem titkolva azt sem, hogy a vezető szerbiai klubok mennyivel tartoznak az államnak.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: