Connect with us

Európai Parlament

MINDEN HIÁBA? A szankciók nem különösen aggasztják az oroszokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Davor Štern volt horvát gazdasági miniszter, energetikai tanácsadó az N1-es televízió műsorában elemezte a szankciók hatását az orosz gazdaságra. Štern kezdetben a kőolajiparban tűnt ki, volt az INA menedzsmentjének a vezetője, korábban pedig a cég moszkvai irodáját vezette. Jelenleg Horvátország egyik leggazdagabb emberének számít.

Ezek nem ENSZ-szankciók

Štern véleménye szerint a szankciók hatása nem aggasztja különösebben az oroszokat, mivel nem globális intézkedésekről van szó, hanem a fejlett országok által bevezetett tilalmakról.

– Ezek nem ENSZ-szankciók, amelyeket az össze aláíró ország kénytelen betartani

– figyelmeztetett a horvát gazdasági szakember.

– Minden bizonnyal kárt okoznak nekik, de miután nem foglalják magukba sem a Távol- Keletet, sem Indiát, sem Kínát, hatásuk közel sem lesz akkora, hogy bármilyen kompromisszumra kényszerítse Oroszországot

– jegyezte meg Štern, aki azt is kifejtette, hogy az Európai Unión belül nincs valódi egység, a tagországok ugyanis elsősorban saját érdekeiket helyezik előtérbe.

A volt miniszter szerint Horvátország ebből a konfliktusból azt a tanulságot vonhatja le, hogy az energiaellátás terén függetlenné kell válnia, amihez megvannak a megfelelő tartalékai, ám eddig a kisebb ellenás, vagyis az olcsó orosz gáz irányába haladt.

Történelmi sérelmek

Az európai parlament képviselőinek tapsa, amely Volodimir Zelenszkij keddi beszéde után hangzott el, számára nem tűnik meggyőzőnek.

– Amikor Horvátországot megtámadták, nem volt sehol senki, senki sem tapsolt, magunkra voltunk hagyatva

– mondta Štern, aki hozzátette, hogy amikor az uniós csatlakozási tárgyalásokat vezette, Horvátországot 7 évre szóló embargóval sújtották a munkaerőpiaci belépés terén, “most viszont valamilyen gyorsított csatlakozást emlegetnek Ukrajna kapcsán”.

– Én támogatom Ukrajnát, de zavar az Európai unió kettős mércéje

– mondta Štern, aki itt esetleg arra is célozhatott volna, hogy a horvát függetlenség 1991-es kikiáltása után az ENSZ Biztonsági Tanácsa fegyverembargót vezetett be Horvátországgal szemben, most viszont ömlik a fegyver Ukrajnába.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava