Connect with us

A Háború

UKRAJNÁVAL VANNAK: Horvátország gyalogsági fegyverekkel segít

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenkovic zelenszkij
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A horvát kormány hétfői ülésén úgy határozott, hogy 124 millió kuna (kb. 17 millió euró) értékű gyalogsági fegyverből és védőfelszerelésből álló segélyt küld Ukrajnának. A védőfelszerelés alatt itt elsősorban a horvát, Šestan-Busch gyártmányú sisakokat kell érteni, de nyilván bizonyos számú lövedékálló védőmellényt is magába foglal (K.R. megjegyzése).

Gyalogsági fegyverek

Andrej Plenković horvát miniszterelnök szerint az álarcok lehullottak, és ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Horvátország a történelem jó oldalán akar állni, amit a gyakorlatban is bizonyítani kíván: mert nagyon is jól érti, hogy mi történik.

A horvát emberek nagyon jól tudják, hogy mit jelent a haza védelme az agresszióval szemben. Horvátország számára nincs dilemma, csakis a demokratikus és szuverén Ukrajna oldalán állunk. Oroszország és az orosz népet arra szólítjuk fel, hogy hagyja abba ezt az őrült háborús hadjáratot, és térjen vissza a józan ész és a párbeszéd politikájához

– fogalmazott a horvát miniszterelnök, majd bejelentette a fent említett fegyverszállítási csomagot.

Erről csak annyi derült ki, hogy Horvátország a kijevi kormány kérését teljesíti, vagyis pontosan olyan fegyvereket küld Ukrajnába, amilyenekre az ukrán vezetés igényt tartott.

A horvát fegyverszállítmányról beszélt Mario Banožić védelmi miniszter is, aki szintén elég szűkszavúan fogalmazott, és mindössze annyit mondott, hogy leginkább gyalogsági fegyverekről van szó, amelyekkel négy dandár szerelhető fel.

A horvát miniszterelnök egyébként fontosnak találta, hogy a Twitteren külön is kiálljon Ukrajna mellett, azért délután öt óra körül a fenti képet tette ki saját profiljára, a képhez pedig azt a bejegyzést fűzte, hogy ő mindig is kiállt Ukrajna mellett annak uniós jövőjével kapcsolatban, mert mint fogalmazott: Horvátország Ukrajnával van!

Külügyi és pénzügyi problémák

Gordan Grlić Radman külügyminiszter tájékoztatta a kormányt, hogy Ukrajnában pillanatnyilag még megközelítőleg 30-50 horvát állampolgár tartózkodik, akiknek a kijevi horvát nagykövetség minden segítséget megad.

A horvát nagykövet, Anica Djamić asszony a továbbiakig az ukrán fővárosban marad Horvátország támogatásának jeleként, ő az egyike a csupán hét európai országnak, amely nem vonta ki diplomáciai képviseletét Kijevből.

A külügyminiszter egyben emlékeztette a kormány tagjait, hogy harminc évvel ezelőtt éppen Ukrajna volt az Egyesült Nemzetek első tagországa, amely elismerte Horvátország függetlenségét, és ezt a horvátok soha sem felejtik el.

Zdravko Marić pénzügyminiszter a Sberbank további sorsáról beszélt. Marić bevezetőjében kifejtette, hogy a Sberbank a horvát piac mintegy 2,3 százalékát tudhatja magáénak, és ezzel fontos pénzügyi tényező. Az európai központi bank az EBS ezért megkülönböztetett figyelemmel kíséri a helyzetét.

A kétnapos, Horvátországban is bevezetett, kedden lejáró moratórium után a horvát pénzügyminiszter véleménye szerint, valószínűsíteni lehet az osztrák Sberbank, illetve ennek szlovéniai és horvátországi fiókjainak csődjét.

Marić azonban abban reménykedik, hogy a horvát Sberbankot meg lehet menteni, és erről a napokban a szanációs bizottság fog dönteni.

A második lehetőség, hogy felszámolásra kerül sor, ebben az esetben életbe lép a betétbiztosítási rendszer, amely a 100 ezer euróig terjedő betéteket védi a bank fizetésképtelenségétől. A védett betétek összege 3 milliárd 800 millió kuna (kb. 500 millió euró).

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, „legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint „a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: