Connect with us

A Háború

UKRAJNÁVAL VANNAK: Horvátország gyalogsági fegyverekkel segít

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A horvát kormány hétfői ülésén úgy határozott, hogy 124 millió kuna (kb. 17 millió euró) értékű gyalogsági fegyverből és védőfelszerelésből álló segélyt küld Ukrajnának. A védőfelszerelés alatt itt elsősorban a horvát, Šestan- Busch gyártmányú sisakokat kell érteni, de nyilván bizonyos számú lövedékálló védőmellényt is magába foglal (K.R. megjegyzése).

Gyalogsági fegyverek

Andrej Plenković horvát miniszterelnök szerint az álarcok lehullottak, és ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Horvátország a történelem jó oldalán akar állni, amit a gyakorlatban is bizonyítani kíván: mert nagyon is jól érti, hogy mi történik.

– A horvát emberek nagyon jól tudják, hogy mit jelent a haza védelme az agresszióval szemben. Horvátország számára nincs dilemma, csakis a demokratikus és szuverén Ukrajna oldalán állunk. Oroszország és az orosz népet arra szólítjuk fel, hogy hagyja abba ezt az őrült háborús hadjáratot, és térjen vissza a józan ész és a párbeszéd politikájához

– fogalmazott a horvát miniszterelnök, majd bejelentette a fent említett fegyverszállítási csomagot.

Erről csak annyi derült ki, hogy Horvátország a kijevi kormány kérését teljesíti, vagyis pontosan olyan fegyvereket küld Ukrajnába, amilyenekre az ukrán vezetés igényt tartott.

A horvát fegyverszállítmányról beszélt Mario Banožić védelmi miniszter is, aki szintén elég szűkszavúan fogalmazott, és mindössze annyit mondott, hogy leginkább gyalogsági fegyverekről van szó, amelyekkel négy dandár szerelhető fel.

A horvát miniszterelnök egyébként fontosnak találta, hogy a Twitteren külön is kiálljon Ukrajna mellett, azért délután öt óra körül a fenti képet tette ki saját profiljára, a képhez pedig azt a bejegyzést fűzte, hogy ő mindig is kiállt Ukrajna mellett annak uniós jövőjével kapcsolatban, mert mint fogalmazott: Horvátország Ukrajnával van!

Külügyi és pénzügyi problémák

Gordan Grlić Radman külügyminiszter tájékoztatta a kormányt, hogy Ukrajnában pillanatnyilag még megközelítőleg 30-50 horvát állampolgár tartózkodik, akiknek a kijevi horvát nagykövetség minden segítséget megad.

A horvát nagykövet, Anica Djamić asszony a továbbiakig az ukrán fővárosban marad Horvátország támogatásának jeleként, ő az egyike a csupán hét európai országnak, amely nem vonta ki diplomáciai képviseletét Kijevből.

A külügyminiszter egyben emlékeztette a kormány tagjait, hogy harminc évvel ezelőtt éppen Ukrajna volt az Egyesült Nemzetek első tagországa, amely elismerte Horvátország függetlenségét, és ezt a horvátok soha sem felejtik el.

Zdravko Marić pénzügyminiszter a Sberbank további sorsáról beszélt. Marić bevezetőjében kifejtette, hogy a Sberbank a horvát piac mintegy 2,3 százalékát tudhatja magáénak, és ezzel fontos pénzügyi tényező. Az európai központi bank az EBS ezért megkülönböztetett figyelemmel kíséri a helyzetét.

A kétnapos, Horvátországban is bevezetett, kedden lejáró moratórium után a horvát pénzügyminiszter véleménye szerint, valószínűsíteni lehet az osztrák Sberbank, illetve ennek szlovéniai és horvátországi fiókjainak csődjét.

Marić azonban abban reménykedik, hogy a horvát Sberbankot meg lehet menteni, és erről a napokban a szanációs bizottság fog dönteni.

A második lehetőség, hogy felszámolásra kerül sor, ebben az esetben életbe lép a betétbiztosítási rendszer, amely a 100 ezer euróig terjedő betéteket védi a bank fizetésképtelenségétől. A védett betétek összege 3 milliárd 800 millió kuna (kb. 500 millió euró).

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava