Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

UKRAJNÁVAL VANNAK: Horvátország gyalogsági fegyverekkel segít

plenkovic zelenszkij
Horvát-ukrán barátság (Forrás: Andrej Plenković, Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

A hétfői ülésén úgy határozott, hogy 124 millió kuna (kb. 17 millió euró) értékű gyalogsági fegyverből és védőfelszerelésből álló segélyt küld Ukrajnának. A védőfelszerelés alatt itt elsősorban a horvát, Šestan-Busch gyártmányú sisakokat kell érteni, de nyilván bizonyos számú lövedékálló védőmellényt is magába foglal (K.R. megjegyzése).

Gyalogsági

horvát szerint az álarcok lehullottak, és ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Horvátország a történelem jó oldalán akar állni, amit a gyakorlatban is bizonyítani kíván: mert nagyon is jól érti, hogy mi történik.

A horvát emberek nagyon jól tudják, hogy mit jelent a haza védelme az agresszióval szemben. Horvátország számára nincs dilemma, csakis a demokratikus és szuverén Ukrajna oldalán állunk. és az népet arra szólítjuk fel, hogy hagyja abba ezt az őrült háborús hadjáratot, és térjen vissza a józan ész és a párbeszéd politikájához

– fogalmazott a horvát miniszterelnök, majd bejelentette a fent említett fegyverszállítási csomagot.

Erről csak annyi derült ki, hogy Horvátország a kijevi kormány kérését teljesíti, vagyis pontosan olyan fegyvereket küld Ukrajnába, amilyenekre az ukrán vezetés igényt tartott.

A horvát fegyverszállítmányról beszélt Mario Banožić védelmi miniszter is, aki szintén elég szűkszavúan fogalmazott, és mindössze annyit mondott, hogy leginkább gyalogsági fegyverekről van szó, amelyekkel négy dandár szerelhető fel.

A horvát miniszterelnök egyébként fontosnak találta, hogy a Twitteren külön is kiálljon Ukrajna mellett, azért délután öt óra körül a fenti képet tette ki saját profiljára, a képhez pedig azt a bejegyzést fűzte, hogy ő mindig is kiállt Ukrajna mellett annak uniós jövőjével kapcsolatban, mert mint fogalmazott: Horvátország Ukrajnával van!

Külügyi és pénzügyi problémák

külügyminiszter tájékoztatta a kormányt, hogy Ukrajnában pillanatnyilag még megközelítőleg 30-50 horvát állampolgár tartózkodik, akiknek a kijevi horvát nagykövetség minden segítséget megad.

A horvát , Anica Djamić asszony a továbbiakig az ukrán fővárosban marad Horvátország támogatásának jeleként, ő az egyike a csupán hét európai országnak, amely nem vonta ki diplomáciai képviseletét Kijevből.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A külügyminiszter egyben emlékeztette a kormány tagjait, hogy harminc évvel ezelőtt éppen Ukrajna volt az Egyesült Nemzetek első tagországa, amely elismerte Horvátország függetlenségét, és ezt a horvátok soha sem felejtik el.

Zdravko Marić a Sberbank további sorsáról beszélt. Marić bevezetőjében kifejtette, hogy a Sberbank a horvát piac mintegy 2,3 százalékát tudhatja magáénak, és ezzel fontos pénzügyi tényező. Az európai központi bank az EBS ezért megkülönböztetett figyelemmel kíséri a helyzetét.

A kétnapos, Horvátországban is bevezetett, kedden lejáró moratórium után a horvát pénzügyminiszter véleménye szerint, valószínűsíteni lehet az Sberbank, illetve ennek szlovéniai és horvátországi fiókjainak csődjét.

Marić azonban abban reménykedik, hogy a horvát Sberbankot meg lehet menteni, és erről a napokban a szanációs bizottság fog dönteni.

A második lehetőség, hogy felszámolásra kerül sor, ebben az esetben életbe lép a betétbiztosítási rendszer, amely a 100 ezer euróig terjedő betéteket védi a bank fizetésképtelenségétől. A védett betétek összege 3 milliárd 800 millió kuna (kb. 500 millió euró).Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: