Connect with us

A Háború

RUSKO BISTRO: Zágrábban nem jó orosznak lenni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rusko bistro
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Miután a horvátok már a volt Jugoszlávia idejében is úgy érezték, hogy ők a nyugati érdek- & értékszférába tartóznak, mivel többnyire a Duna- Száva vonal innenső, nyugati felén helyezkednek el, sohasem számítottak kifejezetten oroszbarát nemzetnek. Ezt tovább erősítette, hogy Szerbia és a szerbek nyíltan „Oroszország anyácska” pártján álltak/állnak.

A volt jugoszláv korszakból származnak azok az elmésségek, hogy „mi és az oroszok 300 millióan vagyunk”, amit a emlegettek előszeretettel, illetve a Horvátországban népszerű „tudod haver, én jobban szeretem a bourbont, mint a vodkát”.

Aztán a kilencvenes években történt, ami történt, és amit minden félig normális ember az utolsó európai háborúnak szeretett volna elkönyvelni.

Sajnos ebből nem lett semmi, a történelemlecke most Ukrajnában folytatódik, és még a németek is megértették, hogy nem lesz jó vége, ha a Bundeswehr lenge magyarban, vagyis inkább bajor nadrágban, seprűnyéllel felszerelten játszik seggrepacsit a laktanyákban.

Az oroszok viszont a gyakorlatban is megismerkedhetnek azzal, hogy milyen volt a kilencvenes években albán péknek lenni Belgrádban.

A zágrábi orosz kisebbség, amely zömében a második világháború után került „Jugoszláviába”, pár régi fehérorosz családdal kiegészülve, jelen pillanatban még csak felszínesen érzi a közvélemény rosszallását.

Két zágrábi orosz kisvállakozást a Rusko Bistrot és a Ruske Delicijet (Orosz Delikát) azonban már támadás érte, egyelőre csak a Facebookon. Valaki volt kedves az posztolni, hogy „Menjetek vissza Oroszországba, fasiszták!” míg egy másik féleszű úr arra szólítja fel az embereket, hogy kerüljenek „mindent, ami orosz”.

A féltéglákig, baseball-ütőkig még nem jutottunk el, és remélhetőleg nem is fogunk, mert akárcsak az albán pékek esetében, a közvélemény józanabbik és jócskán nagyobbik fele itt is felhördült a Zágráb egyik kedves színfoltjának számító vállalkozások ellen irányuló támadások hallatán.

Mint azt Stjepan Mesić volt horvát elnök magyarázta annak idején, a nagy válságok alkalmával sajnos mindig az történik, hogy „a vihar felkavarja az állóvizet, és a felszínre kerül a sz*r.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava