Connect with us

A Háború

MENNEK A FIÚK: A horvát önkéntesek már a magyar-ukrán határon vannak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Már nem csak mennek, hanem meg is érkeztek az első horvát önkéntesek Ukrajnába, akik “saját szervezésben” indultak/indulnak a háborúba. Egyikük a magyar-ukrán határról jelentkezett be a zágrábi Nova TV híradójába, bár a határ fogalmát nem sikerült teljesen tisztáznia önmagával.

Bruno Zorica Zulu, volt idegenlégiós, a horvát hadsereg nyugalmazott ezredese, aki 2014 után kivette részét az ukrán hadsereg különleges egységeinek képzésében, a horvát RTL egyik hétvégi műsorában jelentette ki/be, hogy horvát önkéntesek indulnak Ukrajnába, akik valószínűleg az Azov zászlóaljhoz csatlakoznak.

Az Ukrajnába tartó egyik horvát önkéntes a zágrábi Nova televízió vasárnap délutáni, öt órás híradójába már a magyar-ukrán határról jelentkezett be, egy Előzd meg az erdőtüzet! feliratú tábla előtt pózolva.

A horvát önkéntes nem adta meg a GPS-koordinátáit, annyi azonban kiderült, hogy eléggé tág fogalomnak tekinti a határövezetet.

– A Magyarországgal közös ukrán határon tartózkodunk, amelytől mint egy óra, másfél, autózás választ el bennünket. A csatatérre tartunk, hogy csatlakozzunk az ukrán néphez, és a mi horvátjainkhoz, mert mindannyian tudjuk, hogy ez a háború nem áll meg Ukrajnában

– mondta a horvát önkéntes, aki nem csak a magyar-ukrán határral, hanem a jövővel kapcsolatban is pontos fogalmakkal rendelkezik.

– Zágrábból tegnap már mintegy harminc srác indult el Ukrajnába, ma reggel mentek a splitiek, reggel hat órakor pedig a zágrábiak, ezek vagyunk mi

– mondta a horvát fiatalember, aki arról is beszámolt, hogy újabb csoportok indulása várható:

– Jönnek az eszéki fiúk, és a splitiek is, holnap mintegy kétszáz katona kel útra.

A horvát médiában egyelőre nincs világos kép arról: mit kell érteni azon, hogy ezek a fiúk & srácok & fiatalemberek “saját szervezésben” kelnek útra, és végül mégis “katonai kirándulócsoportként” érkeznek a magyar-ukrán határra, vagy legalábbis annak közelébe.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava