Connect with us

A Háború

MENNEK A FIÚK: A horvát önkéntesek már a magyar-ukrán határon vannak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat.onkentes
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Már nem csak mennek, hanem meg is érkeztek az első horvát önkéntesek Ukrajnába, akik “saját szervezésben” indultak/indulnak a háborúba. Egyikük a magyar-ukrán határról jelentkezett be a zágrábi Nova TV híradójába, bár a határ fogalmát nem sikerült teljesen tisztáznia önmagával.

Bruno Zorica Zulu, volt idegenlégiós, a horvát hadsereg nyugalmazott ezredese, aki 2014 után kivette részét az ukrán hadsereg különleges egységeinek képzésében, a horvát RTL egyik hétvégi műsorában jelentette ki/be, hogy horvát önkéntesek indulnak Ukrajnába, akik valószínűleg az Azov zászlóaljhoz csatlakoznak.

Az Ukrajnába tartó egyik horvát önkéntes a zágrábi Nova televízió vasárnap délutáni, öt órás híradójába már a magyar-ukrán határról jelentkezett be, egy Előzd meg az erdőtüzet! feliratú tábla előtt pózolva.

A horvát önkéntes nem adta meg a GPS-koordinátáit, annyi azonban kiderült, hogy eléggé tág fogalomnak tekinti a határövezetet.

– A Magyarországgal közös ukrán határon tartózkodunk, amelytől mint egy óra, másfél, autózás választ el bennünket. A csatatérre tartunk, hogy csatlakozzunk az ukrán néphez, és a mi horvátjainkhoz, mert mindannyian tudjuk, hogy ez a háború nem áll meg Ukrajnában

– mondta a horvát önkéntes, aki nem csak a magyar-ukrán határral, hanem a jövővel kapcsolatban is pontos fogalmakkal rendelkezik.

– Zágrábból tegnap már mintegy harminc srác indult el Ukrajnába, ma reggel mentek a splitiek, reggel hat órakor pedig a zágrábiak, ezek vagyunk mi

– mondta a horvát fiatalember, aki arról is beszámolt, hogy újabb csoportok indulása várható:

– Jönnek az eszéki fiúk, és a splitiek is, holnap mintegy kétszáz katona kel útra.

A horvát médiában egyelőre nincs világos kép arról: mit kell érteni azon, hogy ezek a fiúk & srácok & fiatalemberek “saját szervezésben” kelnek útra, és végül mégis “katonai kirándulócsoportként” érkeznek a magyar-ukrán határra, vagy legalábbis annak közelébe.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava