Connect with us

A Háború

HARCI TAPASZTALAT: Horvát önkénteseket várnak Ukrajnában, miközben megérkeztek az első ukrán menekültek Horvátországba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Szombaton megérkeztek az első ukrajnai menekültek Horvátországba, egyelőre csak kis számban. Közben Ukrajnába várják a horvát önkénteseket, akiket az Azov zászlóaljba sorolnak be.

Az első menekültek

A menekültek esetében egyelőre úgy tűnik, hogy azokról van szó, akiknek rokonságuk van Horvátországban – a horvátországi nemzeti kisebbségek közé tartozik az ukrán is, közösségük mintegy kétezer főt számlál.

A horvát kormány közleménye szerint Horvátország 17 ezer menekültet kész fogadni, azonban a közhangulat olyan, hogy ez a szám ennél jóval nagyobb is lehet, mivel a horvátokban még élénken élnek a kilencvenes évek háborús tapasztalatai, amikor az ukránokhoz hasonlóan magukra hagyatva kényszerültek szembesülni a nagy erőfölényben lévő ellenféllel.

A Zágráb melletti Plitvice motelben a Vöröskereszt fogadópontján eddig alig néhányan jelentkeztek, de a menekültek folyamatosan érkeznek, főleg kisgyermekes családok.

A Twitteren megjelent információk szerint eddig állítólag 31 ukrajnai menekült érkezett, akik közülük 9 Horvátországban szeretne maradni, további 22 pedig nyugati országokba kíván menni.

Az első önkéntesek

Ezzel párhuzamosan, a Nova TV ukrajnai tudósítója arról számolt be, hogy értesülései szerint Ukrajnába várják a horvát önkéntesek első nagyobb csoportját. Az önkéntesek a híradás szerint harci tapasztalattal rendelkeznek, és valószínűleg az Azov zászlóaljba fogják besorolni őket.

Bruno Zorica Zulu, volt idegenlégiós, a horvát hadsereg nyugalmazott ezredese beszél a horvát önkéntesek Ukrajnába küldéséről a horvát RTL híradójában (Screenshot)

Szombaton az esti órákban az RTL televízióban szerepelt Bruno Zorica Zulu, volt idegenlégiós, a horvát hadsereg nyugalmazott ezredese, aki 2014 után kivette részét az ukrán hadsereg különleges egységeinek képzésében. Az Azov hadosztály önkénteseit is ő képezte ki, miután a zászlóaljra csappanó alakulatot betagolták az ukrán hadseregbe.

Zorica annak a véleményének adott hangot, hogy az oroszok nem képesek megnyerni ezt a háborút, mert az ukrán eltökéltséget nem tudják megtörni.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az Azov zászlóalj, amelynek egyes tagjaival továbbra is napi szinten beszélget, már a terepen van, és az orosz vonalak mögött fog tevékenykedni, “nagy problémákat okozva a megszállóknak”.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava