Connect with us

A Háború

HARCI TAPASZTALAT: Horvát önkénteseket várnak Ukrajnában, miközben megérkeztek az első ukrán menekültek Horvátországba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukran menekultek
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Szombaton megérkeztek az első ukrajnai menekültek Horvátországba, egyelőre csak kis számban. Közben Ukrajnába várják a horvát önkénteseket, akiket az Azov zászlóaljba sorolnak be.

Az első menekültek

A menekültek esetében egyelőre úgy tűnik, hogy azokról van szó, akiknek rokonságuk van Horvátországban – a horvátországi nemzeti kisebbségek közé tartozik az ukrán is, közösségük mintegy kétezer főt számlál.

A horvát kormány közleménye szerint Horvátország 17 ezer menekültet kész fogadni, azonban a közhangulat olyan, hogy ez a szám ennél jóval nagyobb is lehet, mivel a horvátokban még élénken élnek a kilencvenes évek háborús tapasztalatai, amikor az ukránokhoz hasonlóan magukra hagyatva kényszerültek szembesülni a nagy erőfölényben lévő ellenféllel.

A Zágráb melletti Plitvice motelben a Vöröskereszt fogadópontján eddig alig néhányan jelentkeztek, de a menekültek folyamatosan érkeznek, főleg kisgyermekes családok.

A Twitteren megjelent információk szerint eddig állítólag 31 ukrajnai menekült érkezett, akik közülük 9 Horvátországban szeretne maradni, további 22 pedig nyugati országokba kíván menni.

Az első önkéntesek

Ezzel párhuzamosan, a Nova TV ukrajnai tudósítója arról számolt be, hogy értesülései szerint Ukrajnába várják a horvát önkéntesek első nagyobb csoportját. Az önkéntesek a híradás szerint harci tapasztalattal rendelkeznek, és valószínűleg az Azov zászlóaljba fogják besorolni őket.

zulu zorica

Bruno Zorica Zulu, volt idegenlégiós, a horvát nyugalmazott ezredese beszél a horvát önkéntesek Ukrajnába küldéséről a horvát RTL híradójában (Screenshot)

Szombaton az esti órákban az RTL televízióban szerepelt Bruno Zorica Zulu, volt idegenlégiós, a horvát hadsereg nyugalmazott ezredese, aki 2014 után kivette részét az ukrán hadsereg különleges egységeinek képzésében. Az Azov hadosztály önkénteseit is ő képezte ki, miután a zászlóaljra csappanó alakulatot betagolták az ukrán hadseregbe.

Zorica annak a véleményének adott hangot, hogy az oroszok nem képesek megnyerni ezt a háborút, mert az ukrán eltökéltséget nem tudják megtörni.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az Azov zászlóalj, amelynek egyes tagjaival továbbra is napi szinten beszélget, már a terepen van, és az orosz vonalak mögött fog tevékenykedni, „nagy problémákat okozva a megszállóknak”.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava