Connect with us

A Háború

KÖVETKEZMÉNY: Koszovó állandó amerikai bázist szeretne

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

armend mehaj katonak
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Az orosz támadás az egész Balkánt lendületbe hozta: Szerbia végül kénytelen-kelletlen elismerte Ukrajna területi integritását, azonban továbbra is vonakodik az Oroszország elleni szankcióktól.

A felfejlődő uniós szankciós politika, illetve Ukrajna katonai felszereléssel történő támogatása a nyugati szövetségi rendszeren kívül maradók számára egyértelmű jelzés, hogy előbb vagy utóbb (inkább előbb) oldalt kell választani.

Ez a (lassan ) fenyegetés árnyékában kiváló lehetőség egyes, már korábban is Washingtonnal és Brüsszellel barátkozó államok számára a bizonyításra.

A nyugatos balkáni csoportok meg bőszen kongatják is a vészharangot arra figyelmeztetve, hogy a Nyugatnak ebben a pillanatban – most és azonnal – kell gesztusokat (engedményeket) tenni a térség felé, hogy a stabilitás megmaradjon, s lehetőleg ne kapjon vérszemet az orosz medve.

Koszovó védelmi minisztere, Armend Mehaj Twitter-oldalán jelezte (az egyáltalán nem új kérésnek számítóan), hogy az országnak szüksége van egy állandó amerikai katonai bázisra, s a NATO-csatlakozás felgyorsítására, hogy a régió biztonságát szavatolni tudják.

A koszovói védelmi miniszter ezzel a kéréssel egyenesen az Egyesült Államokhoz, mint legfőbb világhatalomhoz fordult.

– Most jött el az idő, amikor minden felelős nemzetnek egységesen kell fellépni a mi közös békevíziónkért. Ismételten felhívom az Egyesült Államokat, hogy hozzon létre állandó katonai bázist Koszovóban a béke és stabilitás megerősítése érdekében a régióban és azon túl


– írta Mehaj a Twitteren.

Az már más probléma, hogy számos NATO-tagállam sem ismeri el Koszovót (lásd Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország), így a csatlakozás még egyelőre a távoli messzeségbe látszik veszni, orosz fenyegetés ide vagy oda. A koszovói albánokat ez alig-alig érdekli, ők „vigyázó szemüket” Washingtonra vetik.

Ellenben a jelenlegi helyzetben biztosan nem csökkentik az amerikai katonák létszámát – jelenleg 635-en vannak az országban –, s arra is lehet fogadni, hogy a meginduló fegyverkezésben a NATO keleti szárnya sokkal több amerikai katonát lát majd, mint a korábbi években.

Történik mindez akkor, amikor a kis balkáni államban a biztonságot és stabilitást szavatoló, 3746 főt számláló KFOR-t éppen egy magyar parancsnok, Kajári Ferenc vezérőrnagy vezeti már tavaly október közepe óta.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava