Connect with us

Horvátország

HÁBORÚ: Egyelőre/már csak vízipisztolyokkal hadakoznak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic pink.ukrajna
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Az albánok attól tartanak, hogy az ukrajnai események árnyékában Szerbia katonai akciókat hajt végre Koszovóban, vagy annak északi, szerbek lakta vidékein. A mindenbe belekotnyeleskedő Zoran Milanović horvát elnök nevetségesnek találta ezt a felvetést, amire szinte azonnal reagált Aleksandar Vučić szerb államfő, miután hazája nevében ismertette azt az álláspontot, amely szerint Szerbia támogatja Ukrajna területi egységét, de elutasítja, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, amely sem a kilencvenes években, sem most nem büntette/bünteti a szerbeket sem az anyaországban, sem Boszniában.

A vízipisztolyok szerepe

Az időként “túl karakteres” álláspontot megfogalmazó Zoran Milanović horvát elnök nem szalasztotta el az alkalmat, hogy kommentárt fűzzön azokhoz a félelmekhez, amelyek szerint Szerbia katonai akciót hajthat végre a koszovói területek ellen.

– Mivel támadják őket meg? Vízipisztollyal?

– tette fel a kérdést a horvát államfő, aki nemrégiben egy Bosznia- Hercegovinában esetleg kirobbanó háborúval kapcsolatban jelentette ki, hogy “azoknak kenyérre sem futja. Az egyedüli, amit tehetnek, hogy megdobálják egymást gesztenyével”.

Zoran Milanović, alias Zoki Bond most a gesztenyék helyett vízipisztolyokat kezdett emlegetni a szomszédokkal kapcsolatban. A gesztenyékkel vonatkozásában talán még igaza is volt, a vízipisztolyokkal kapcsolatban viszont valószínűleg téved, hiszen Szerbia az utóbbi időben erőteljesen fegyverkezett.

Tiszteli a horvát hadsereget

A szerb államfő úgy fogalmazott, hogy ő kimondottan tiszteli Horvátországot és a horvát hadsereget, szerinte ugyanis egy tekintélyes és erős hadseregről van szó, amely tovább fejlődik, és amelybe sok pénzt fektetnek, ehhez pedig a maga részéről csak gratulálni tudott.

– Ami a vízipisztolyokat illeti, abban az én Vukan fiam abszolút világbajnok, mert 19 vízipisztolya és vízipuskája van. Tudják, ő arról álmodozik, hogy egyszer katona lesz. De nem hiszem, hogy (a horvátok) a vízipisztolyok miatt aggódnának, mert az összes elérhető elemzés szerint a szerb hadsereg nem háromszor gyengébb, hanem egy kicsit erősebb (mint a horvát), és tovább növekszik

– jelentette ki a “Szerbelnök”, aki szerint Szerbia folytatja a maga hadseregének a fejlesztését.

Vučić megjegyezte azt is, hogy Szerbia ugyan másképp ítéli meg, a jórészt a Duna vonala által alkotott határral kapcsolatos kérdéseket, mint Horvátország, de megfogalmazása szerint ezek nem olyan kérdések, amelyek miatt bárki bármilyen konfliktusba akarna keveredne bármikor is. Ehhez még hozzátette, hogy a kilencvenes években végrehajtott Vihar (Oluja) hadműveletet Szerbia ma már történelmi kérdésnek tartja, akárcsak a Jasenovácban, a második világháború során lezajlott eseményeket.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása




BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava