Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: Az albánok is veszélyeztetve érzik magukat az ukrajnai háború miatt

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

coffee albania
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Mint a világon és főleg Európában mindenki, tegnap arra ébredtünk, hogy megindult az oroszok inváziója Ukrajna ellen. Albániában is ez volt a beszédtéma, ez volt az albánok számára oly fontos kávézókban az “esemény”. Mint afféle rendes mediterrán férfiak, a reggeli napsütésben szokás szerint kiültünk a teraszra: idősebbek és fiatalok egyaránt.

Ukrajna és Koszovó

Természetesen a téma Putyin elnök volt. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy Ukrajna orosz megszállása hatással lehet Koszovó biztonságára is, különösen az ország északi, szerbek lakta részén, és ezzel együtt természetesen Albániára is.

A fiatalabb albánok szokás szerint nyomkodták az okostelefont, de ez most kivételesen dicséretes volt, mert folyamatosan jöttek a hírek, a tények és a szakértői vélemények, amelyeket azon nyomban meg is vitattunk. Jöttek a hírek a koszovói testvérektől is.

Anton Çuni volt védelmi miniszter, jelenleg a koszovói közgyűlés tagja azt mondta, hogy Oroszország az invázióval megpróbálhatja elterelni a figyelmet a szerbek lakta észak-koszovói invázióról, vagyis Oroszország ukrajnai agressziója arra ösztönözheti a szerbiai kormányzatot, hogy visszavonuljanak a politikai párbeszédtől.

Szerbia továbbra is határozottan ellenzi Koszovó függetlenségét annak 14 évvel ezelőtt történt kikiáltása után is, Oroszország pedig Szerbia egyik legnagyobb támogatója a nemzetközi színtéren, akadályozza Koszovó tagságát a különböző nemzetközi szervezetekben. Az oroszok ukrajnai katonai akcióit Szerbia felhasználhatja arra, hogy haderőket indítson el Koszovó északi része felé.

Egy másik fiú arról olvas, hogy az angolok is úgy vélik, hogy az ukrajnai konfliktus átterjedhet a Nyugat-Balkánra is. Az ukrajnai helyzet katalizátor lehet más nacionalisták számára, különösen a Nyugat-Balkánon.

A kávézóban mindenki – még pincérnő is – egyetért azzal a ténnyel, hogy a instabil helyzete megfelel Oroszországnak.

Oroszország balkáni akciói

Mindannyian emlékszünk a montenegrói esetre, amikor 2016-ban két orosz állampolgár többedmagával összeesküdött a montenegrói kormány megbuktatására. A “puccs” olyannyira nem sikerült, hogy Montenegró is NATO tagállam lett, ezzel Putyin elvesztette az utolsó lehetőségét is, hogy az Adria partján oroszbarát állam legyen.

Arra is mindannyian emlékszünk, hogy tavaly szeptemberben – amikor néhány száz koszovói szerb blokkolt két határátkelőt északon, Jarinjét és Brnjakot, a koszovói kormánynak a rendszámok viszonosságáról szóló határozata miatt – orosz tisztségviselők is részt vettek az eseményekben. Hogyan és miért kerültek oda?

Még abban a hónapban a szerb védelmi illetékesek meglátogattak néhány szerb katonát Rudnicán, akik azt mondták, hogy harckészültségbe helyezték őket, és velük volt Alekszandr Bocan-Harcsenko, Oroszország belgrádi nagykövete Alekszandr Zincsenko orosz védelmi megbízott társaságában. Azért mentek oda, hogy “személyesen meggyőződjenek az aktuális helyzetről”.

Ugyancsak még tavaly a koszovói intézmények nemkívánatos személynek minősítettek két orosz diplomatát, akik a pristinai orosz összekötő irodában dolgoztak, akik így kénytelenek voltak elhagyni Koszovót. A koszovói kormányzat szerint olyan vádak merültek fel velük szemben, hogy “megsértették a nemzetbiztonságot és Koszovó alkotmányos rendjét”.

Tavaly december végén Donika Gërvalla koszovói külügyminiszter “non-grata”-nak nyilvánította az ENSZ koszovói missziójának (UNMIK) orosz tagját, mert megsértette a Koszovói Köztársaság nemzetbiztonsági érdekeit.

Gazdasági következmények

És jönnek tovább a rossz hírek az okostelefonokból: az Ukrajnában folyó háborúnak lesznek gazdasági következményei a Balkánon és Albániában is. Például Albániának pótolnia kell élelmiszer-tartalékait, mivelhogy az ország gabonaimportja Szerbiából, Oroszországból és Ukrajnából származik, a konfliktus miatt a szállítás a következő napokban lehetetlenné válik.

Szerbia búzaellátó pont a balkáni országok számára. Nyilván kapva kap az alkalmon, hogy kihasználja az ukrán és orosz gabonaexport ellehetetlenülését, és akár 20 százalékkal is drágábban adja majd az albánoknak a búzát, ezért Albániának intézkednie kell az élelmiszerkészletek pótlásáról akár más forrásokból is. Legvalószínűbb, hogy Kanadából vagy Argentínából kell búzát behozni.

De az biztos, hogy drágulni fog, ahogy reggelre már emelkedett is az üzemanyag, a cseppfolyós gáz, az elektromos áram stb… ára.

Az egyik asztalnál felmerül a kérdés, hogy mi lesz a határokat és rendet védő KFOR katonákkal? De jön azonnal egy hír – nagyon jó ez az internet, amit megint egy másik férfi olvas fel kávéja mellett:

A NATO-politika Koszovóban és a Nyugat-Balkánon végig következetes volt. És ez továbbra is így lesz. A NATO továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy betöltse szerepét a Nyugat-Balkán hosszú távú biztonságának támogatásában

– mondta egy NATO-tisztségviselő arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a szövetség növeli-e jelenlétét a térségben, hogy megakadályozza a helyzet destabilizálódását.

A NATO-nak katonai missziója van Koszovóban a KFOR-on keresztül, amelyben a szövetséghez nem tartozó partnerországok csapatai is részt vesznek.

A NATO-beavatkozás, nevezetesen a KFOR békefenntartó csapatok 1999. június 12-i bevetése az Észak-atlanti Szövetség 78 napig tartó légicsapásait követte a szerbiai (kis-jugoszláviai) célpontok ellen.

Konstatáltuk, hogy ez a csodás tavaszi nap – mert bizony Albániában már tavasz van – nem jól kezdődött…. a háború híre, a várható élelmiszerhiány, az energia árának emelkedése… Hát, van miért aggódni, és mi lesz, ha megindulnak a szerbek az albánok ellen? Érintheti-e szerb fegyveres támadés Koszovó mellett Albániát is? (Ez nyilván kizárt, mert Albánia NATO tagállam). Hová tudunk menekülni?

Egy bácsika viccesen megjegyzi, eddig Afrikából jöttek hozzánk, most majd mi megyünk Afrikába.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, “legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint “a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

A Háború

PUTYIN ROSSZ SZELLEME: Dugin most a Balkánt fenyegeti a szláv újjászületés jegyében

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

dugin ujjaszuletes
Kézzel festett farmerek
Olvasási idő: 3 perc

A nyugati elemzőknek több orosz könyvet kellene olvasniuk. Ha például elolvasták és komolyan vették volna a Vlagyimir Putyin államfő fő ideológusának tartott Alekszandr Dugin 1997-ben írt könyvét, alighanem más politikát folytattak volna az utóbbi 25 évben, és nem lepődtek volna meg az Ukrajna elleni invázión sem. A Geopolitika alapjai: Oroszország geopolitikai jövője című kötet ugyanis pontosan elárulja a Kreml céljait: a „dekadens Nyugat” visszaszorítását és az orosz világ kiterjesztését. Figyelem: a múlt héten „Putyin Raszputyinja” bejelentette, Moszkvának hamarosan a Balkánra is ki kell terjesztenie a szláv újjászületést.

Őrült beszéd, de van benne rendszer

Hősies tett volt Szerbia részéről, hogy nem volt hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz. Ez nagyon sokba fog kerülni Belgrádnak, ugyanúgy meg fogják büntetni az országot, mint 35 évvel ezelőtt tették. De hiszek abban, hogy Szerbia és Oroszország geopolitikai programja a szláv újjászültés lesz. Látni fogják, amint megfogalmazzuk a Balkánnal kapcsolatos programunkat. De előbb be kell fejeznünk azt, amit (Ukrajnában) elkezdtünk

– mondta egy moszkvai sajtókonferencián Alekszandr Dugin orosz filozófus politológus.

Dugint több szempontból is komolyan kell venni. Főleg azért, mert évtizedek óta hangoztatott nézetei egyre inkább visszaköszönnek a Kreml politikájában. A nacionalista, sokak által antiszemitának tartott filozófus szerint a világ két részre szakadt: a liberális, dekadens és hanyatló Nyugatra és a keresztény értékekért harcoló Oroszországra, illetve az Oroszországhoz csatolandó szláv térségégre.

A közelmúltban Dugin már arról beszélt, hogy attól függ a “lélek sorsa”, hogy jó kezekbe kerül-e Ukrajna: ha a Sátán ellenőrzi a térséget és nem a „Tiszta Szűzanya”, akkor még tovább erősödnek azok, akik el akarják pusztítani az orosz nemzetet, államiságot és kultúrát.

Ukrajna nem nekünk, oroszoknak kell, hanem Krisztusnak. Ezért vagyunk ott, és ezért nem megyünk el onnan

– írta egy közösségi oldalon megjelent posztban. Gyakorlatilag ugyanerről beszél Putyin is, aki ostromlott várként állítja be az Ukrajnában éppen klasszikus rabló- és területfoglaló háborút folytató Oroszországot, és azt hangsúlyozza, hogy a Nyugat azért akarja meggyengíteni és legyőzni hazáját, mert a liberális USA és (alárendelt) szövetségesei világuralomra törnek.

Azért is érdemes Dugint komolyan venni, mert évek óta tartó érdeklődés fűzi őt a Balkánhoz. Számtalanszor járt a térségben, és minden látogatása során azt hangsúlyozta, örök és mély barátság köti össze a szerbeket, a montenegróiakat, a macedónokat és az ugyancsak ortodox vallású oroszokat.

Még arra is hajlandó volt, hogy ostorozza a Kreml politikáját – persze, nem Putyinét, hanem elődjéét, Borisz Jelcinét, aki Dugin szerint többször is elárulta Szerbiát. Dugin szerint Szerbia egyelőre tartja magát, mert akármennyire is Nyugat-párti egy szerb politikus, Koszovó függetlenségét egyetlen szerb sem hajlandó elismerni.

Ha Szerbia elismeri Koszovó, akkor az ország megszűnik létezni, ezzel a lépéssel Belgrád lelki és erkölcsi öngyilkosságot követne el

– mondta Dugin, akit még hozzátette:

A Szerbia elleni NATO-támadás felébresztette a szerbeket, a szerbek pedig felébresztették Oroszországot, végül pedig Kína ébredt fel.

Délszláv turnék

Dugin mindig ott van, ahol éppen a legnagyobb az orosz érdekeket érintő veszély: mielőtt 2017-ben Montenegró hivatalosan is a NATO tagjává vált a szakállas és ezért valamelyest a XX. század elején élt és meggyilkolt Raszputyinra is hasonlító filozófus a 600 ezer lakosú volt jugoszláv tagköztársaság körül tüsténkedett.

2018-ban, amikor Macedónia megkezdte Görögországhoz fűződő kapcsolatainak a normalizálását – ennek a folyamatnak lett a vége az, hogy Athén véget vetett a macedón euróatlanti törekvések bojkottjának, a volt jugoszláv tagköztásaság pedig átnevezte magát Észak-Macedóniává – Putyin embere több alkalommal is ellátogatott Szkopjéba, ahol nagy sikerű előadásai során azt bizonygatta, hogy a nyugati liberalizmus megbukott és eljött az ideije annak, hogy Macedónia is rátérje a szláv testvériség elmélyítéséhez vezető útra.

A liberális eszme a valóságban totalitárius. El akarja pusztítani a hagyományokat. Egyre több ország akad, amely elveti ezt az eszmét, és lépéseket tesz nyelve, kultúrája és vallása megvédésére. Örülök annak, hogy ennek a folyamatnak Oroszország vált a jelképévé

– fogalmazta meg filozófiájának lényegét Macedóniában Dugin, majd a példamutató országok között Görögországot és Magyarországot is megemlítette.

Bár a nézőtéren sokan „Oroszország, Oroszország” kiáltozásban törtek ki, Dugin Macedóniában is kudarcot vallott: megteremtődött a -macedón alku, és a volt jugoszláv tagköztársaságot azóta már felvettél a NATO-ba. Dugin most Szerbia mellett Boszniában, pontosabban a boszniai szerb entitásban, a Szerb Köztársaságban aktív, és egyike azoknak, akik a Boszniából való kiválásra próbálják rávenni a helyi szerbeket.

Visszatérő befolyás

Dugin annak ellenére befolyásos és veszélyes, hogy nincs igazi rangja: kapcsolatban áll ugyan a konzervatív orosz oligarchákkal, közülük is leginkább Konsztantyin Malofejevvel, de hivatalos tanácsadói posztot sohasem kapott.

Befolyásának első fénypontja az ezredforduló környékére esett – akkor Putyin a kedvenc filozófusának nevezte őt – s most úgy tűnik, hogy eszméi ismét visszatérnek és meghatározzák a Kreml kül- és belpolitikáját.

Dugint az orosz ortodox egyház is erősíti: Kirill pátriárka, az egyház feje szintén a jó és a gonosz küzdelmének tekinti az ukrajnai háborút, s azt ismételgeti, azért próbálja Ukrajna külföldi segítséggel megsemmisíteni a kelet-ukrajnai Moszkva-párti „népköztársaságokat” mert azok nem fogadják el a liberális értékeket.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: