Connect with us

A Háború

NEHÉZ SZÜLÉS: Szerbia elismeri Ukrajna területi integritását, de nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbia sajátos helyzetéből kiindulva “kettős jellegű” döntést hozott. Aleksandar Vučić péntek esti sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy hazájának megvannak a maga létfontosságú és nemzeti érdekei, amelyekkel összhangban tiszteletben tartja tradicionális baráti kapcsolatait. A szerb államfő maga is beismerte, hogy kimondottan nehéz helyzetbe kerültek a körülmények ellentmondásossága miatt. Vučić ezt követően hozta nyilvánosságra azt a több mint tíz pontos állásfoglalást, amelyet a szerbiai nemzetbiztonsági tanács ülésén “józanul és hideg fejjel” fogalmaztak meg, és amelyet a kormány elé terjesztenek.

Területi integritás

A belgrádi állásfoglalás első mondata szerint Szerbia legőszintébb sajnálatát fejezte ki amiatt, ami Európa keleti részén történik, miután Szerbia és a szerb nép Oroszországot és Ukrajnát, illetve az ukrán és orosz népet egyaránt baráti országnak & népnek tekinti, egyúttal igazi tragédiaként fogja fel minden egyes emberi élet elvesztését.

Az állásfoglalás második pontja szerint Szerbia elkötelezett híve bármely ország területi integritásának és politikai függetlenségének, ami az országhatárok sérthetetlenségét garantáló ENSZ-alapokmány és Helsinki záródokumentum értelmében a nemzetközi jog egyik alapelve.

A szerb elnök által ismertetett állásfoglalás leszögezi, hogy az ország alkotmányához híven síkraszállnak más országok területi integritásának tiszteletben tartásáért, és ezért teljes támogatásáról biztosítják Ukrajna területi integritását, és “nagyon hibás” döntésként fogják fel bármely ország területi egységének megsértését, beleértve ebbe Ukrajnát is.

A szöveg ugyanakkor azt is leszögezi, hogy Szerbia annak ellenére ragaszkodik a nemzetközi jog és a területi sérthetetlenség elvének betartásához, hogy a kilencvenes végén a NATO 19 tagállama által az ország agressziónak volt kitéve.

A szankciók kérdése

A nehezen megszületett belgrádi állásfoglalás leszögezi, hogy Szerbia folyamatosan a béke megőrzéséért száll síkra a régióban, a béke megőrzése ugyanis a szerb nép elemi érdeke.

– Szerbiát saját létfontosságú és állami érdekeinek védelme vezérlik, ezért az ország jelenleg nem tekinti saját elemi érdekének, hogy szankciókat vezessen be bárkivel szemben, ami vonatkozik Oroszországra is

– olvasható a dokumentumban, amely arról is rendelkezik, hogy a külügyminisztérium tegye meg a törvényben megfogalmazott intézkedések az Ukrajnában tartózkodó szerb állampolgárok védelme érdekében.

A szerb államfő ugyanakkor utalt arra, hogy Szerbia annak ellenére – vagy talán éppen azért – nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, mert Szerbia a közelmúltban megtapasztalta a nyugati szankciót hatását, ráadásul a szerb nép egyes tagjaival szemben a boszniai Szerb Köztársaságban ma is nyugati megtorló intézkedések vannak érvényben.

Az állásfoglalás külön érdekességének tekinthető, hogy a szerb állami szervek minden intézkedést megtesznek az önkéntesek bekapcsolódásának megakadályozására az Európa keleti részén zajló összecsapásokba.

Szerbia egyúttal ígéretet tett arra, hogy humanitárius segítséget nyújt a “megkárosított népeknek,” és minden erejével arra törekszik, hogy biztosítsa a saját állampolgárai számára szükséges élelmiszereket és energiahordozókat.

A múlt árnyéka

Vučić a dokumentum felolvasását követően megjegyezte, hogy nem siettek az állásfoglalás meghozásával, mert a legkomolyabb választ szerették volna adni a “mostani idők kihívásaira”.

– Szerbia sok háborúban vett részt, sok embert veszítettünk. Ezért békére van szükségünk, ebből kifolyólag nem válaszolunk a régióban elhangzott értelmetlen kijelentésekre

– jegyezte meg a szerb elnök, aki szerint meg kell óvni a szerb népet és az emberi életeket, és mindeközben a jövőbe kell tekinteni az ország érdekeinek, valamint a nemzetközi jognak a tiszteletben tartásával, valamint a régóta épített baráti kapcsolatok megőrzésével.

Itt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a szerb államfő ugyanakkor többször is durván beszólt a Nova című ellenzéki lapnak/hírportálnak, plusz a hírportál gazdáinak, mivel a Nova, mint azt mi is megírtuk, azt terjesztette, hogy Szerbia elutasítja Ukrajna integritásának támogatását.

Vučić a szerb álláspontot ismertetve kicsit rímeltette mondandóját az egységre hajazó választási szlogenjével, függetlenül attól, hogy még nem jelöltette magát egy újabb elnöki mandátumra, amikor kijelentette, hogy a szerb állampolgároknak egyesülniük kell, mert csak egyetlen oldal létezik, amit Szerbiának hívnak.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava