Connect with us

A Háború

NEHÉZ HELYZET: Vučić állítólag elutasította az uniós kérést, hogy támogassa Ukrajna területi integritását

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

brnabic nova
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A belgrádi kormány cáfolja, hogy az ország elnöke, Aleksandar Vučić elutasította azt az uniós kérést, amely Ukrajna területi integritásának támogatására vonatkozik. Szerbia nincs könnyű helyzetben, miután az utóbbi időben igencsak szorosra fűzte kapcsolatait Oroszországgal, miközben, legalábbis úgy tessék-lássék, igyekszik megfelelni az uniós várakozásoknak.

A Nova úgy tudja

Az erőteljesen ellenzéki (és oligarcha tulajdonban lévő) Nova napilap & hírportál azt írja, hogy a szerbiai kormány tagjai a kabinet tegnapi ülésen, amelyen részt vett a szerb államfő is, úgy döntött, hogy nem fogadják el az Európai Unió kérését, miszerint Szerbia ítélje Ukrajna területi integritásának veszélyeztetését, és sürgesse a nemzetközi jog tiszteletben tartását Oroszország részéről.

A Nova értesülései szerint Szerbia nem fogadta el azt a kezdeményezést sem, hogy ítélje el mindazokat, akik veszélyeztetik Ukrajna területi integritását, amiből a belgrádi nagyon-nagyon ellenzéki portál azt a következtetést vonta le, hogy Szerbia nem ítéli el az Ukrajna elleni orosz inváziót.

Éppen ez az a szerb álláspont, amelyet többségi szavazással fogadtak el a kormányülésen, amelyen részt vett Vučić is

– írja a Nova, amely úgy tudja, hogy az erről történt szavazás alkalmával Ivica Dačić házelnök Szerbiai Szocialista Pártjának két minisztere tartózkodott.

A hírportál értesülései szerint a kormányülésen az Oroszország elleni esetleges szankciók szóba sem kerültek.

A Nova várakozásai szerint Aleksandar Vučić szerb elnök ma estére tervezett televíziós beszédében ezt az állásfoglalást hozza nyilvánosságra, miután ma még részt vesz a nemzetbiztonsági tanács újabb ülésétén és találkozik Porfirije pátriárkával, akivel szintén az ukrajnai helyzetről tárgyal.

A miniszterelnök cáfol

A belgrádi balközép Blic, amely kicsit többet ad az újságírói szakmaiságra, mint a Nova, a szerb elnöki hivatalhoz fordult magyarázatért, ahonnan azt a választ kapta, hogy „egyértelmű dezinformációról” van szó, és az államfő este hat órakor az ország népéhez fordul.

Akkor mindenképpen kiderül, hogy mi is a szerb álláspont, de senki se lepődjön meg, ha mégis csak lesz „némi hezitálás”.

A Nova értesülésére reagált Ana Brnabić szerb miniszterelnök, aki szerint ez az „oligarcha média” legnyomorúságosabb és legalávalóbb hazugsága.

Brutális hazugság

– nyomatékosította véleményét a szerb kormányfő, aki szerint mindazok, akik ilyen hazugságokat közölnek, közvetlenül veszélyeztetik a Szerb Köztársaság elemi érdekeit.

A szerb miniszterelnök még valami olyasmit tett hozzá, hogy ez „kerüljön jegyzőkönyvbe”, amit nem éppen ezekkel a szavakkal fejezett ki, de egyértelműen arra utalt, hogy erről nem fognak megfeledkezni.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, „legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint „a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: