Connect with us

Horvátország

A FEKETE SAS AKCIÓ: Koszovói albán maffiózók tulajdonában van az egyik legismertebb poreči szálloda
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A horvát rendőrség az Europol és az Eurojust segítségével a “Fekete sas” akció során letartóztatta Baskhim Osmanit, aki különböző médiabeszámolók szerint testvéreivel együtt az európai kokainkereskedelem egyik fontos láncszeme (volt). Baskhim Osmani ügyleteinek felgöngyölítésében mintegy hatszáz rendőr vett részt, ennek során 30 millió euró tisztára mosását leplezték le, majdnem száz olajfestményt zsákmányoltak és jónéhány ingatlanhoz köthető visszaélésre derült fény, beleértve ebbe egy poreči luxusszállodát is. De ez csak a jéghegy csúcsának az egyik molekulája.

A dicső múlt

2007 augusztusában a zágrábi Nacional interjút készített Baskhim Osmanival, aki akkor kezdte meg a poreči Riviera szálloda felújítását, ami a horvát útlevéllel rendelkező, akkor 41 éves koszovói albán üzletember belépését is jelentette az isztriai “üzleti életbe. Osmanit – saját bevallása szerint – gyermekkori emlékek kötötték Isztriához, és mint tudjuk, az “üzletembereknek” is volt gyermekkoruk.

A zágrábi hetilap akkori beszámolója szerint a horvát közvélemény előtt ismeretlen Bashkim Osmani hamburgi, majd később spanyolországi ingatlanbefektetéssel alapozta meg gazdagságát, amiről a koszovói származású férfiú részletesen is beszélt a Nacionalnak.

A történet az 1980-as évek elején kezdődött, amikor Baskhim testvére Quazim Németországba ment, és Hamburgban telepedett le, ahova később követte őt a család is.

– Amikor a háború kitört a volt Jugoszláviában, a család többi tagját is kivittük Németországba. Elkezdtünk bárokat, éttermeket nyitni, gasztronómiával foglalkozni, amiben akkor és ma is sikeresek vagyunk

– fényezte magát a koszovói származású vállalkozó, aki azzal is eldicsekedett, hogy a volt Jugoszláviában sem éltek rosszul.

– A családunk mindig is híres volt Koszovóban, a második világháború előtt is, a világháború után apám politikus volt. Ezért nem fogpiszkálóval a szánkban érkeztünk Németországba. Koszovóban vendéglátással és kereskedelemmel foglalkoztunk, Priština egyik legnagyobb étterme volt a miénk volt. Voltak birtokaink is Koszovóban és aranyboltokba fektettünk

– nyilatkozta Horvátországba érkezésekor Osmani, aki úgy fogalmazott, hogy világot látott emberek voltak, és nem olyanok, mint a többi albán, akik úgy gondolják, hogy csak tíz gyereket kell kitermelni, és kész.

A đakovicei származású Osmani család, illetve annak négy tagja Bashkim, Quazim, Burim és Bekim már akkor is a rendőri és titkosszolgálati érdeklődés középpontjában álltak, amikor a Nacional interjúja készült, tehát előfordulhat, hogy a koszovói albán származású “üzletember” ugyan ismeretlen volt a közvélemény előtt, de a rendőrség előtt biztosan nem, hiszen akkorra már Németország leggazdagabb albán családjaként tartották számon őket, gyanús előélettel. Itt felvetődhet, hogy a horvát hatóságok miért hagyták 14 évig zavartalanul működni Bashkim Osmanit, de ez minden bizonnyal költői kérdés lenne.

A koszovói albán származású üzletember akkortájt ráadásul a koszovói kulturális és sportminiszter tanácsadója volt, mivel a Sportline ügynökségen keresztül focisták adás-vételével is foglalkozott, de nem csak volt Jugoszlávia, hanem a latin-amerikai országok vonatkozásban is.

Tevékenységének fő területe mégis az ingatlanbiznisz maradt.

– Azok jó idők voltak, 30 éves lehettem, fiatal voltam, volt pénzem és voltak jó tanácsadóim. Egyik zsidó barátom ekkor azt mondta nekem, hogy vegyél és bérelj, de soha ne adj el ingatlant, és soha nem leszel szegény

– tekintett vissza a kezdetekre történetünk főszereplője.

Osmaninak már akkor annyi pénze volt, hogy egész utcát vásárolt meg Hamburg központjában, mintegy 200 lakást, és azokat adta ki, majd a város legnagyobb diszkója is az övé lett. Miután a német hatóságok vegzálni kezdték, Mallorcára tette át a székhelyét, ahol a Ritzi étterem került a tulajdonába, ott találkozott Michael Douglasszal, valamint ott látta vendégül János Károly spanyol királyt és az Arsenal focistáit. Nem feledkezett meg szülőföldjéről sem, Prištinában színházat épített, merthogy – mint már fentebb említettük – ő is belépett a politikába, vagy legalábbis odadörgölődzött hozzá. Ennek kapcsán azzal is eldicsekedett, hogy segítette az akkortájt elhunyt Ibrahim Rugovát, a független Koszovó atyját, aki állítása szerint a jó barátja volt. Nyugodjon békében!

A dicstelen jelen

Ebben a történetben van még bőven sajátosan balkáni, és sajátosan koszovói albán elem, amely arra utal, hogy a jóléthez vezető út a politikán és a bűnözésen keresztül vezet.

Mint a bevezetőben is jeleztük a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal (USKOK), valamint a zágrábi ügyészség az Eurojusttal és az Europollal együttműködve felszámolt egy kiterjedt kokainhálózatot, amelyet az albán maffia tartott fenn, és amely az Osmani családhoz kötődött.

Az akcióban hét ország vett részt, a legtöbb rendőri műveletet Belgiumban és Spanyolországban hajtották végre. Több mint 80 helyszínen tartottak házkutatást, és 45 gyanúsítottat tartóztattak le. Egy sor párhuzamos akcióra került sor Horvátországban, Németországban, Olaszországban és Hollandiában is.

A gyanúsítottak állítólag Latin- Amerika kokaint hoztak be számos európai kikötőbe, ahonnan repülőkkel, hajókkal, autókkal és teherautókkal terítették a kábítószert, a pénzt pedig különböző országokban mosták tisztára, például Horvátországban és Spanyolországban alapított cégekben.

A banda tagjai gyakran utaztak Mexikóba, Dubajba és Kolumbiába, miközben olyan kommunikációs eszközökkel szervezték a bűnözői tevékenységeket, amelyek kódokat használnak.

A Jutarnji list horvát hírportál azt írta, hogy a rendőrök lakásokat és üzlethelyiségeket kutatták át Horvátországban, amelyek az Osmani család birtokában voltak/vannak, beleértve a Poreč központjában lévő szállodát is.

A német sajtó közben arról számolt be, hogy a horvát útlevéllel, tehát horvát állampolgársággal is rendelkező Bashkim Osmani és a három testvére által alkotott klán illegális tevékenységek által gazdagodott meg, a pénzt kábítószer- és fegyverkereskedelemből termelték ki.

Más sajtójelentések szerint a mostani akciót hónapokig készítették elő, de az egész történet 2018-ban kezdődött Spanyolországban, amikor letartóztatták a bűnszervezet egyik magas rangú tagját, aki jelenleg is őrizetben van.

Baskhim Osmanit a spanyol rendőrség kérésére vették őrizetbe Horvátországban. Osmani a pólai bíróságon minden vádat tagadott, és beleegyezett abba, hogy kiadják Spanyolországnak, kijelentve, hogy az egész helyzetet az ottani hatóságok előtt szeretné tisztázni.

Ennek a cikknek a megírását késleltette egy másik rendőrségi akció, amelyet szintén Horvátországban hajtottak végre, és amelynek eredményeként egy miniszter találta magát börtönben. Arról nincs tudomásunk, hogy a két eset között bármiféle összefüggés lenne, Darko Horvat területrendezési és építésügyi miniszter Baskhim Osmanihoz képest egyébként is kispályás számít, legalábbis erre lehet következtetni a horvát sajtóban vele kapcsolatban nyilvánosságra hozott vesztegetési ügyekből.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava