Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

SZABAD SZOMBAT, MÁR AKINEK: Miniszter a börtönben, a kormányfő nem tud semmit, az ellenzék előrehozott választásokat követel

horvat haza
SZÜRKE AUTÓ: A képen alig látható szürke Forddal mentek a miniszterért (Screenshot)

Olvasási idő: 2 perc

No, tessék! Ahelyett, hogy az ebéd utáni pudingomat kanalaznám, nekem itt kell izzadni a billentyűzet előtt, mert a államügyészség úgy döntött, hogy letartóztatja Darko Horvat területrendezési és építésügyi minisztert. Mint ezt Andrej miniszterelnök is kifogásolta, vajon mi lehetett annyira sürgős, hogy szombat délelőtt kellett beletromfolni az emberek hétvégi pihenőjébe?

Börtönminisztérium

Nos, egyenlőre még nem tudjuk, a végeredmény azonban az, hogy Horvátországban egy miniszter átmenetileg a börtönbe tette át a székhelyét.

Az a kevés, amivel a horvát napilapok, portálok dolgoznak, inkább kósza hírhez, mint konkrét értesüléshez hasonlít, és legvalószínűbben pletykaszintű találgatás. Az amit biztosan tudni, hogy az ügyészség Horvat mellett még Boris Milošević, a kormány tárca nélküli alelnöke, valamint Tomislav Tolušić volt miniszter viselt dolgai után is érdeklődik. Mindhármuk esetében hivatali élésről van szó, de továbbra is konkrét eset, vád nélkül.Az első híradások még Josip Aladrović munkaügyi és szociális politikai minisztert is a gyanúsítottak között emlegették, de ezt a horvát állami hírügynökség, a HINA időközben cáfolta.

miniszterelnök sajtótájékoztatóján – miután még egyszer felsorolta a kormány eredményeit – elvetette úgy a kormány rekonstrukciójának, mint az előrehozott választások ötletét.

Horvat miniszter esetéről nem tud semmit, még csak ez után fog érdeklődni, de mint mondta, amennyiben Horvat huzamosabb ideig a börtönben marad, akkor világos, hogy ezzel párhuzamosan nem töltheti be miniszteri tisztséget is, elvégre miniszterként nem fogadhatja a börtönben a delegációkat. Jól is néznénk ki!

Az eset érdekessége, pontosabban egyik érdekessége, mert ilyen több is van, hogy miután az követelte Horvat leváltását a földrengés utáni újjáépítés csigalassúságú tempója miatt, Plenković már rendelkezett egy 16 oldalas anyaggal, amellyel a elé szándékozott járulni, hogy megvédje miniszterét.

A miniszterelnök ugyanakkor kifogásolta mind az ügyészség időzítését, mint a rendőrség hallgatását, az akció után ugyanis a rendőrség nem fordult a nyilvánossághoz, és nem ázta el miért került sor a horvát történelem folyamán először egy aktív miniszter letartóztatására.

Ezt az ellenzék azonnal a diktatúra bevezető akkordjának nevezte meg és a “független igazságügy elleni példátlan támadásnak”. Szerintük az adott helyzetben az egyedüli dolog amit Plenković tehet, az nem más, mint hogy leköszön, és utat enged az előrehozott választásoknak.Szabad szombat

Nehéz megítélni, mi állhat az ügy hátterében. Nagyon gyanús az időzítés – szombat reggel – ami arra enged következtetni, mintha az affért előidézők abban lennének érdekeltek, hogy mind a , mind az ellenzék hetet-havat összehordjon, anélkül, hogy bárkinek világos képe lenne a helyzetről.

Ezt ugyanis az információk hiányában nem lehet megtenni, az ügyészség pedig csak annyit mondott a miniszterelnök sajtótájékoztatója után kibocsátott közleményében, hogy a nagyközönséget majd tájékoztatja, amikor annak eljön az ideje. Az egyedüli, ami logikusnak tűnik, hogy a horvát kormány valakinek az országhatáron túlról, be akarta mutatni a horvát jogállam kifogástalan működését, illetve a kormány elleni erélyes fellépését.

Az összes többi, csak találgatás, és nem túlzottan hihető, mint például az, hogy most Plenković nyugodtan leválthatja Horvatot, annak gyanúja nélkül, hogy engedett az ellenzék követelésének.

Igencsak kevéssé hihető, hogy a miniszterelnök így próbálja meg kiprovokálni az előrehozott választásokat, hogy gőzhengerként átgázoljon a padlón heverő ellenzéken. Választások elvben még három évig nem lesznek, ez idő alatt, az ellenzék pedig még inkább legyengül, olyannyira, hogy a következő parlamenti választásokon akár a kétharmad is összejöhet.

Valamilyen csalafinta manőverről van itt szó, mert az, hogy a horvát miniszterelnök nem tudott semmit az államügyészség akciójáról a kormány egyik minisztere ellen, egyenesen elképzelhetetlen. Nem maradt semmi egyéb hátra, mint várni a fejleményeket, mert előbb-utóbb úgyis minden kiderült.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: