Connect with us

Horvátország

SZABAD SZOMBAT, MÁR AKINEK: Miniszter a börtönben, a kormányfő nem tud semmit, az ellenzék előrehozott választásokat követel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat haza
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

No, tessék! Ahelyett, hogy az ebéd utáni pudingomat kanalaznám, nekem itt kell izzadni a billentyűzet előtt, mert a államügyészség úgy döntött, hogy letartóztatja Darko Horvat területrendezési és építésügyi minisztert. Mint ezt Andrej Plenković miniszterelnök is kifogásolta, vajon mi lehetett annyira sürgős, hogy szombat délelőtt kellett beletromfolni az emberek hétvégi pihenőjébe?

Börtönminisztérium

Nos, egyenlőre még nem tudjuk, a végeredmény azonban az, hogy Horvátországban egy miniszter átmenetileg a börtönbe tette át a székhelyét.

Az a kevés, amivel a horvát napilapok, portálok dolgoznak, inkább kósza hírhez, mint konkrét értesüléshez hasonlít, és legvalószínűbben pletykaszintű találgatás. Az amit biztosan tudni, hogy az ügyészség Horvat mellett még Boris Milošević, a kormány tárca nélküli alelnöke, valamint Tomislav Tolušić volt miniszter viselt dolgai után is érdeklődik. Mindhármuk esetében hivatali visszaélésről van szó, de továbbra is konkrét eset, vád nélkül.

Az első híradások még Josip Aladrović munkaügyi és szociális politikai minisztert is a gyanúsítottak között emlegették, de ezt a horvát állami hírügynökség, a HINA időközben cáfolta.

Andrej Plenković miniszterelnök sajtótájékoztatóján – miután még egyszer felsorolta a kormány eredményeit – elvetette úgy a kormány rekonstrukciójának, mint az előrehozott választások ötletét.

Horvat miniszter esetéről nem tud semmit, még csak ez után fog érdeklődni, de mint mondta, amennyiben Horvat huzamosabb ideig a börtönben marad, akkor világos, hogy ezzel párhuzamosan nem töltheti be miniszteri tisztséget is, elvégre miniszterként nem fogadhatja a börtönben a külföldi delegációkat. Jól is néznénk ki!

Az eset érdekessége, pontosabban egyik érdekessége, mert ilyen több is van, hogy miután az ellenzék követelte Horvat leváltását a földrengés utáni újjáépítés csigalassúságú tempója miatt, Plenković már rendelkezett egy 16 oldalas anyaggal, amellyel a parlament elé szándékozott járulni, hogy megvédje miniszterét.

A miniszterelnök ugyanakkor kifogásolta mind az ügyészség időzítését, mint a rendőrség hallgatását, az akció után ugyanis a rendőrség nem fordult a nyilvánossághoz, és nem magyarázta el miért került sor a horvát történelem folyamán először egy aktív miniszter letartóztatására.

Ezt az ellenzék azonnal a diktatúra bevezető akkordjának nevezte meg és a „független igazságügy elleni példátlan támadásnak”. Szerintük az adott helyzetben az egyedüli dolog amit Plenković tehet, az nem más, mint hogy leköszön, és utat enged az előrehozott választásoknak.

Szabad szombat

Nehéz megítélni, mi állhat az ügy hátterében. Nagyon gyanús az időzítés – szombat reggel – ami arra enged következtetni, mintha az affért előidézők abban lennének érdekeltek, hogy mind a média, mind az ellenzék hetet-havat összehordjon, anélkül, hogy bárkinek világos képe lenne a helyzetről.

Ezt ugyanis az információk hiányában nem lehet megtenni, az ügyészség pedig csak annyit mondott a miniszterelnök sajtótájékoztatója után kibocsátott közleményében, hogy a nagyközönséget majd tájékoztatja, amikor annak eljön az ideje. Az egyedüli, ami logikusnak tűnik, hogy a horvát kormány valakinek az országhatáron túlról, be akarta mutatni a horvát jogállam kifogástalan működését, illetve a kormány korrupció elleni erélyes fellépését.

Az összes többi, csak találgatás, és nem túlzottan hihető, mint például az, hogy most Plenković nyugodtan leválthatja Horvatot, annak gyanúja nélkül, hogy engedett az ellenzék követelésének.

Igencsak kevéssé hihető, hogy a miniszterelnök így próbálja meg kiprovokálni az előrehozott választásokat, hogy gőzhengerként átgázoljon a padlón heverő ellenzéken. Választások elvben még három évig nem lesznek, ez idő alatt, az ellenzék pedig még inkább legyengül, olyannyira, hogy a következő parlamenti választásokon akár a kétharmad is összejöhet.

Valamilyen csalafinta manőverről van itt szó, mert az, hogy a horvát miniszterelnök nem tudott semmit az államügyészség akciójáról a kormány egyik minisztere ellen, egyenesen elképzelhetetlen. Nem maradt semmi egyéb hátra, mint várni a fejleményeket, mert előbb-utóbb úgyis minden kiderült.

Horvátország

Atyaisten! Nincs krumpli!

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

krumpli
A krumpli különböző előfordulási formái
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A krumpli, amit alantasabb elmék burgonyának neveznek, hogy ilyen módon is megkülönböztessék magukat tőlünk, parasztoktól, Horvátországban is egyike az alapélelmiszereknek. A tengerparton jellegzetesen főtten adják, mángolddal (lásd blitva, Beta vulgaris var. cicla). Likában szinte mást sem esznek, sülve-főve, jellegzetes delikátesz a pola, ami jól megmosott, felébe vágott krumplit jelent, amit némi zsiradékkal kemencében, sütőben sütnek barna-pirosra. Az ország kontinentális részén ismerik a krumplis tésztákat is, amiből mindenféle mennyei gombócot, vagy akár sufnúdlit gyártanak, vagy zsemlegombócot. Ez utóbbi megfelelő vadas mártással nejem szakértői véleménye szerint akár egytálételnek is megteszi, kell a fenének a hús hozzá. A gyerekek pomfri néven fogyasztják a hasábburgonyát, azzal az undok ketchupnak nevezett vegyszerrel, amit Magyarországon valami miatt kecsöpnek hívnak. (Dettó ugyanaz a misztérium, mint a dönhill, a Dunhill nevezetű finom ánglius cigaretta esetében. Emlékezetes Novák Laci esete a pesti trafikos nénivel, aki miután kért egy danhillt, szigorúan rendre lett utasítva, hogy talán dönhillt kér az úr? Laci erre meggondolta magát és inkább egy mörlbörőt kért…)

A tavalyi nagy szárazság megkésett következménye

Szóval, a helyzet az, hogy Horvátországban kifogytak a krumpliból, a kereskedelmi láncok egyiptomi, ciprusi importtal igyekeznek orvosolni a helyzetet, de importból sincs elég.

A Poslovni dnevnik is felfigyelt a válságra, és az egyik legnagyobb termelőnél, a muraközi Belica helységben székelő Damir Mesarićnál érdeklődött a helyzet után.

Mesarić úr elmondása szerint a mostani krumplihiány részint a magasabb üzemanyag- és vegyszerárakkal kapcsolatos, egyre erősebb vegyszerek kellenek, amiért egyre kevesebb termelő akar burgonyát termeszteni. Egyúttal a változó klíma nyomán a kultúrát sújtó betegségek száma is növekszik, és ez egész Európára nézve igaz.

– Évek óta figyelmeztetünk a dömpingárakra, merthogy ez végül a termelők számának csökkenéséhez vezet, és most éppen ez történt

– mondta Mesarić. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a tavalyi nagy szárazság következtében a hozam a megszokottnak csupán 50-60 százaléka volt.

krumpli

KRUMPLISZEDÉSI EMLÉK: Damir Mesarić egy korábbi krumpliszedés alkalmával (Forrás: Twitter)

Mindazonáltal, a helyzet 15 napon belül rendeződik, mert megkezdik a krumpli szedését a Muraközben és Isztriában is, úgy hogy nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem az idegenforgalmi szezonra is jut elegendő.

A horvát nagytermelő ugyanakkor egy érdekes mozzanatra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kereskedelmi láncok nemegyszer dömpingáron beszerzett importja miatt a horvátországi termelőknek külföldön kellett értékesíteni a krumplijukat, leginkább Magyarországon és Szlovéniában.

Ha elővesszük az 1×1-et, csak egy valamit vonhatunk le a történetből: az árak további növekedése várható.

Zoki Bond hozta a formáját

A horvát köztársasági elnök, aki a napokban azzal botránkoztatta meg a kormánypárti politikusokat, hogy tüntetőleg nem vett részt az Államiság Napjának megünneplésén (május 30-a, a hivatalos indoklás szerint ezt a napot az első demokratikusan megválasztott többpárti parlament 1990-es első ülésszakának emlékére ünneplik, amely fordulópont volt Horvátország történetében, mert a volt Jugoszláviától történő függetlenedésének kezdetét jelentette), szerdán (május 31-én) ismét nagyot rúgott a horvát-ukrán örökbarátságba.

Zoran Milanović Zágráb város díjának átadási ünnepségén állt mikrofonok és kamerák elé: a mondókáját pedig azzal kezdte, hogy Plenković miniszterelnök, ahelyett hogy rajta kéri számon, miért nem vett részt az Államiság napjának megünneplésén, inkább azokat büntesse meg, akik Zágráb központjában nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és nem lobogózták fel az épületeket.

Miután erre valaki oldalról bekiabált, hogy dicsőség Horvátországnak, dicsőség Ukrajnának, Zoki Bond vett egy mély lélegzetet, és kifejtette, hogy éppen ez az amit nem szeretne hallani, ugyanis a Szláva Ukrájini ugyanolyan jellegű jelmondat, mint a horvát Za Dom spremni!

– Ez Nyugat-Ukrajna legradikálisabb sovinisztáinak a kiáltása, akik együttműködtek a nácikkal, és zsidók, lengyelek ezreit ölték meg… Ezt nem akarom hallani Horvátországban. Az, hogy néhány vezető rákattant, nem érdekel. Találjanak ki más üdvözlési módot. Távolítsák el Oroszországot és Ukrajnát a társalgási etikettből

– jelentette ki a mi drága Zoki Bondunk, aki megjegyezte még, hogy Kijev messze van, Moszkva meg még messzebb.

Most az egyszer Milanović egy fontos dolgot mondott, és teljes mértékben igaza van, mert Sztepan Andrijovics Bandera körülbelül annyira számít „nemzeti hősnek”, mint Szálasi Ferenc, vagy mint Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava