Connect with us

Horvátország

SZABAD SZOMBAT, MÁR AKINEK: Miniszter a börtönben, a kormányfő nem tud semmit, az ellenzék előrehozott választásokat követel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

No, tessék! Ahelyett, hogy az ebéd utáni pudingomat kanalaznám, nekem itt kell izzadni a billentyűzet előtt, mert a horvát államügyészség úgy döntött, hogy letartóztatja Darko Horvat területrendezési és építésügyi minisztert. Mint ezt Andrej Plenković miniszterelnök is kifogásolta, vajon mi lehetett annyira sürgős, hogy szombat délelőtt kellett beletromfolni az emberek hétvégi pihenőjébe?

Börtönminisztérium

Nos, egyenlőre még nem tudjuk, a végeredmény azonban az, hogy Horvátországban egy miniszter átmenetileg a börtönbe tette át a székhelyét.

Az a kevés, amivel a horvát napilapok, portálok dolgoznak, inkább kósza hírhez, mint konkrét értesüléshez hasonlít, és legvalószínűbben pletykaszintű találgatás. Az amit biztosan tudni, hogy az ügyészség Horvat mellett még Boris Milošević, a kormány tárca nélküli alelnöke, valamint Tomislav Tolušić volt miniszter viselt dolgai után is érdeklődik. Mindhármuk esetében hivatali visszaélésről van szó, de továbbra is konkrét eset, vád nélkül.

Az első híradások még Josip Aladrović munkaügyi és szociális politikai minisztert is a gyanúsítottak között emlegették, de ezt a horvát állami hírügynökség, a HINA időközben cáfolta.

Andrej Plenković miniszterelnök sajtótájékoztatóján – miután még egyszer felsorolta a kormány eredményeit – elvetette úgy a kormány rekonstrukciójának, mint az előrehozott választások ötletét.

Horvat miniszter esetéről nem tud semmit, még csak ez után fog érdeklődni, de mint mondta, amennyiben Horvat huzamosabb ideig a börtönben marad, akkor világos, hogy ezzel párhuzamosan nem töltheti be miniszteri tisztséget is, elvégre miniszterként nem fogadhatja a börtönben a külföldi delegációkat. Jól is néznénk ki!

Az eset érdekessége, pontosabban egyik érdekessége, mert ilyen több is van, hogy miután az ellenzék követelte Horvat leváltását a földrengés utáni újjáépítés csigalassúságú tempója miatt, Plenković már rendelkezett egy 16 oldalas anyaggal, amellyel a parlament elé szándékozott járulni, hogy megvédje miniszterét.

A miniszterelnök ugyanakkor kifogásolta mind az ügyészség időzítését, mint a rendőrség hallgatását, az akció után ugyanis a rendőrség nem fordult a nyilvánossághoz, és nem magyarázta el miért került sor a horvát történelem folyamán először egy aktív miniszter letartóztatására.

Ezt az ellenzék azonnal a diktatúra bevezető akkordjának nevezte meg és a “független igazságügy elleni példátlan támadásnak”. Szerintük az adott helyzetben az egyedüli dolog amit Plenković tehet, az nem más, mint hogy leköszön, és utat enged az előrehozott választásoknak.

Szabad szombat

Nehéz megítélni, mi állhat az ügy hátterében. Nagyon gyanús az időzítés – szombat reggel – ami arra enged következtetni, mintha az affért előidézők abban lennének érdekeltek, hogy mind a média, mind az ellenzék hetet-havat összehordjon, anélkül, hogy bárkinek világos képe lenne a helyzetről.

Ezt ugyanis az információk hiányában nem lehet megtenni, az ügyészség pedig csak annyit mondott a miniszterelnök sajtótájékoztatója után kibocsátott közleményében, hogy a nagyközönséget majd tájékoztatja, amikor annak eljön az ideje. Az egyedüli, ami logikusnak tűnik, hogy a horvát kormány valakinek az országhatáron túlról, be akarta mutatni a horvát jogállam kifogástalan működését, illetve a kormány korrupció elleni erélyes fellépését.

Az összes többi, csak találgatás, és nem túlzottan hihető, mint például az, hogy most Plenković nyugodtan leválthatja Horvatot, annak gyanúja nélkül, hogy engedett az ellenzék követelésének.

Igencsak kevéssé hihető, hogy a miniszterelnök így próbálja meg kiprovokálni az előrehozott választásokat, hogy gőzhengerként átgázoljon a padlón heverő ellenzéken. Választások elvben még három évig nem lesznek, ez idő alatt, az ellenzék pedig még inkább legyengül, olyannyira, hogy a következő parlamenti választásokon akár a kétharmad is összejöhet.

Valamilyen csalafinta manőverről van itt szó, mert az, hogy a horvát miniszterelnök nem tudott semmit az államügyészség akciójáról a kormány egyik minisztere ellen, egyenesen elképzelhetetlen. Nem maradt semmi egyéb hátra, mint várni a fejleményeket, mert előbb-utóbb úgyis minden kiderült.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia7 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava