Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

HÉTVÉGI AKCIÓ: A horvát rendőrség házkutatást tart az egyik miniszternél, más gyanúsítottak is vannak

darko horvat
ÁRNYÉK VETŐDÖTT RÁ: Darko Horvat horvát tervezési, építésügyi és állami vagyonügyi miniszter (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

A horvát rendőrség szombaton reggel felkereste Darko Horvat tervezési, építésügyi és állami vagyonügyi miniszter otthonát, ahol házkutatásba kezdett. A horvát hírportál szerint a nyomozók azt vizsgálják, hogy a miniszter milyen szerepet játszott az egyik helyetteséhez köthető visszaélésekben. Horvat neve az utóbbi időben többször összefüggésben került az európai szolidaritási alapok nem megfelelő felhasználásával kapcsolatban is.

A horvát és elleni hivatal (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ) arra kíváncsi, hogy a miniszter tudott-e volt helyettese/asszisztense Ana Mandac tevékenységéről, aki állami támogatást intézett “az arra kiérdemesült” vállalkozóknak.

Mandac 2016 óta dolgozott együtt Horvattal, akit ő hívott a minisztériumba, legalábbis ezt állítja a korábban meggyanúsított asszisztens, akit 2020-ban további 11 személlyel együtt tartóztattak le egy vesztegetési ügyben.

A tervezési, építésügyi és állami vagyonügyi miniszter helyettese véletlenül került a képbe, miután kiderült, hogy Josipa Rimac knini polgármester állami támogatások biztosítását kérte tőle három vállalkozó számára. Egyikük így 185 ezer kuna, azaz 66 millió forintnak megfelelő állami pénzhez jutott, a másik kettő pedig fejenként 200 ezer kunához, vagyis több mint 70 millió forintnak megfelelő összeghez.

Az utóbbi hetekben Darko Horvat politikai felelőssége is felmerült azzal kapcsolatban, hogy a kijelölt időre nem használta fel az szolidaritási alapjától kapott pénzeket, ami miatt Andrej miniszterelnök arra kényszerült, hogy Brüsszelbe utazzon, és Ursula bizottsági elnöktől kérjen halasztást a pénzek felhasználása ügyében, amit meg is kapott. Erről itt írtunk.

Plenković miniszterelnök a napokban ugyan nem állt ki teljes mellszélességgel minisztere mellett, bár egy elejtett fél mondattal utalt arra, hogy a jelenlegi gárdával szeretné végig vinni mandátumát, a mostani házkutatás azonban minden bizonnyal más fényt vet erre a kijelentésre és a horvát kormány egész tevékenységére, amelynek más minisztereit is komoly kritikák érik nemcsak az , hanem államfő részéről is.

Darko Horvat az Index.hr hírportál közvéleménykutatása szerint egyébként 2021-ben megszerezte a legrosszabb miniszternek kijáró címet messze maga mögött hagyva “vetélytársait”, amiből arra lehet következtetni, hogy esetleges leváltása nem fog jelentősebb közellenállásba ütközni.

A Jutarnji list hírportál nem hivatalos értesülésekre hivatkozva közben arról számolt be, hogy a horvát rendőrség, valamint a korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal a tervezési, építésügyi és állami vagyonügyi miniszter mellett élénken érdeklődik Josip Aladrović nyugdíj-, szociális- és családügyi miniszter, valamint a szerb nemzetiségű Boris Milošević tárca nélküli miniszter tevékenysége iránt is. A gyanúsítottak listáján szerepel állítólag Tomislav Tolušić volt földművelésügyi miniszter, valamint a regionális fejlesztési minisztérium és az európai uniós alapok egyik államtitkára is.

Annyi már most biztos, hogy a mostani rendőrségi akció ha nem is alapjaiban, de erőteljesen megrengeti a Plenković-kormányt, és még erőteljesebb kritikáknak teszi ki a kabinetet és magát a miniszterelnököt is.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: