Connect with us

Horvátország

HÉTVÉGI AKCIÓ: A horvát rendőrség házkutatást tart az egyik miniszternél, más gyanúsítottak is vannak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

darko horvat
play icon A cikk meghallgatása

A horvát rendőrség szombaton reggel felkereste Darko Horvat tervezési, építésügyi és állami vagyonügyi miniszter otthonát, ahol házkutatásba kezdett. A horvát Telegram hírportál szerint a nyomozók azt vizsgálják, hogy a miniszter milyen szerepet játszott az egyik helyetteséhez köthető visszaélésekben. Horvat neve az utóbbi időben többször összefüggésben került az európai szolidaritási alapok nem megfelelő felhasználásával kapcsolatban is.

A horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, USKOK) arra kíváncsi, hogy a miniszter tudott-e volt helyettese/asszisztense Ana Mandac tevékenységéről, aki állami támogatást intézett “az arra kiérdemesült” vállalkozóknak.

Mandac 2016 óta dolgozott együtt Horvattal, akit ő hívott a minisztériumba, legalábbis ezt állítja a korábban meggyanúsított asszisztens, akit 2020-ban további 11 személlyel együtt tartóztattak le egy vesztegetési ügyben.

A tervezési, építésügyi és állami vagyonügyi miniszter helyettese véletlenül került a képbe, miután kiderült, hogy Josipa Rimac knini polgármester állami támogatások biztosítását kérte tőle három vállalkozó számára. Egyikük így 185 ezer kuna, azaz 66 millió forintnak megfelelő állami pénzhez jutott, a másik kettő pedig fejenként 200 ezer kunához, vagyis több mint 70 millió forintnak megfelelő összeghez.

Az utóbbi hetekben Darko Horvat politikai felelőssége is felmerült azzal kapcsolatban, hogy Horvátország a kijelölt időre nem használta fel az Európai Unió szolidaritási alapjától kapott pénzeket, ami miatt Andrej Plenković miniszterelnök arra kényszerült, hogy Brüsszelbe utazzon, és Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől kérjen halasztást a pénzek felhasználása ügyében, amit meg is kapott. Erről itt írtunk.

Plenković miniszterelnök a napokban ugyan nem állt ki teljes mellszélességgel minisztere mellett, bár egy elejtett fél mondattal utalt arra, hogy a jelenlegi gárdával szeretné végig vinni mandátumát, a mostani házkutatás azonban minden bizonnyal más fényt vet erre a kijelentésre és a horvát kormány egész tevékenységére, amelynek más minisztereit is komoly kritikák érik nemcsak az ellenzék, hanem Zoran Milanović államfő részéről is.

Darko Horvat az Index.hr hírportál közvéleménykutatása szerint egyébként 2021-ben megszerezte a legrosszabb miniszternek kijáró címet messze maga mögött hagyva “vetélytársait”, amiből arra lehet következtetni, hogy esetleges leváltása nem fog jelentősebb közellenállásba ütközni.

A Jutarnji list hírportál nem hivatalos értesülésekre hivatkozva közben arról számolt be, hogy a horvát rendőrség, valamint a korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal a tervezési, építésügyi és állami vagyonügyi miniszter mellett élénken érdeklődik Josip Aladrović nyugdíj-, szociális- és családügyi miniszter, valamint a szerb nemzetiségű Boris Milošević tárca nélküli miniszter tevékenysége iránt is. A gyanúsítottak listáján szerepel állítólag Tomislav Tolušić volt földművelésügyi miniszter, valamint a regionális fejlesztési minisztérium és az európai uniós alapok egyik államtitkára is.

Annyi már most biztos, hogy a mostani rendőrségi akció ha nem is alapjaiban, de erőteljesen megrengeti a Plenković-kormányt, és még erőteljesebb kritikáknak teszi ki a kabinetet és magát a miniszterelnököt is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava