Connect with us

Horvátország

POLITIKAI FEGYVERTÁR: Működik a pofozógép, miután Horvátország mégis haladékot kapott Brüsszeltől

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A jobbára papíron létező horvátországi ellenzékre ismét rájárt a rúd. Miután a kormány meghirdette több mint 5 milliárd kuna értékű (kb. 660 millió euró) segélyprogramját, amellyel a horvát állampolgárokat és a gazdaságot igyekszik megóvni az energia- és élelmiszerárak növekvő szökőárjától, Andrej Plenković miniszterelnök frissen elvágtatott Brüsszelbe.

A mindenható miniszterelnök

Itt seperc alatt elintézte, hogy az Európai Bizottság mégis kivételt tegyen, és meghosszabbítsa a földrengés következményeinek elhárítása érdekében Horvátországnak folyósított segély felhasználásának határidejét.

Mint ezt annak idején hírül adtuk, ez a lehetőség egyáltalában nem szerepel az EU szolidaritási alapjából származó eszközök felhasználásának szabályzatában, és nagyon úgy nézett ki, hogy Horvátországnak vissza kell adni egy rakat pénzt, ha nem sikerült időben elkölteni.

Mint ezt Ursula von der Leyen asszony, az EB elnöke a Twitteren bejelentette, a “rendkívüli körülmények” következtében a EB elfogadhatónak találja a határidő kitolását 2023 júniusáig, vagyis Horvátország kap egy év haladékot.

A Horvát Televíziónak nyilatkozva, Plenki megforgatta az ellenzék hátában a kagylóból készült markolatú kését, mondván, hogy ez – ti. a hosszabbítás – számára soha nem volt kétséges, miután azon felül, hogy valójában “vis maiorról van szó”, “mi befolyással rendelkezünk Brüsszelben”, mármint ő személyesen, csak egy kicsit királyi többesben beszélt.

Legjobb öröm a káröröm

A kormánypárt a Facebook közvetítésével még konkrétabb volt az ellenzék ostorozásában. Miután a Most (Híd) képviselői annak idején a kormány lemondását követelte az eszközök felhasználásának elmulasztása miatt, a HDZ most nem kis malíciával emlékeztetett mindenkit arra, hogy mit is mondtak akkortájt a hidasok.

Így nem minden káröröm nélkül idézték Miro Bulj szavait, aki szerint Andrej Plenković “harmadrendű játékos a nemzetközi szintéren”, illetve Marija Selak Raspudić véleményét: “Plenković, ha önnek bármilyen befolyása lenne az EU-ban, most valamit kezdeményezne! Vagy talán Ursula nem veszi fel a telefont?”

Miro Bulj volt egyébként az a képviselő, aki nemrégiben tojással érkezett a horvát parlamentbe, de félt használni ezt a “titkos politikai fegyvert”.

A szociáldemokratákra (SDP) a kormány már nem is vesztegette a szavakat, pedig szerencsétlenek megpróbáltak valamit kihozni az esetből. A párt nevében Mirela Ahmetović, politikai titkár igyekezett valamilyen módon csökkenteni a miniszterelnök, illetve a kormány sikerét, de olyan fájdalmasan kilógott a lóláb, hogy nincs értelme bármit is idézni a nyilatkozatból. A horvát baloldal jobbat érdemel.

Az ellenzéknek ingyen adok egy tanácsot: ilyen esetekben azt kell csinálni, hogy meg kell dicsérni a miniszterelnököt a sikeres brüsszeli közbenjárásért, hozzátéve, hogy a kormány remélhetőleg nem packázza el ezt az újonnan megnyíló lehetőséget, és nem kell ismét megalázkodnia Brüsszelben a saját hülyesége miatt.

Ismerve a horvátországi bürokrácia nem éppen tündöklő teljesítményét, egészen biztosan lesz valamilyen kisiklás, amikor le lehet csapni a magas labdát. Bármennyire egyszerű is a vázolt koncepció, van egy hiányossága, nevezetesen az, hogy fel kell érni ésszel. Erre azonban a komplett horvátországi ellenzék, bal- és jobboldali egyaránt, teljesen képtelen.

Amíg el nem felejtem, Milanović köztársasági elnök ismét hánykolódott, elutasítva a NATO további bővítésének lehetőségét, de ez valószínűleg még az oroszoknál sem lesz hír. Legfeljebb a Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet listáján kerül néhány hellyel előrébb Ukrajna megrögzött ellenségei között.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava