Connect with us

Bosznia

BÜNTETNEK: Az EU szankciókat fontolgat a boszniai szerbek ellen, Magyarország szerint ezek kontraproduktívak lehetnek
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Európai Unió azt fontolgatja, hogy szankciókat vezet be a bosznia-hercegovinai szerb vezetés ellen – írja a Bloomberg, amely természetesen rezsimnek nevezi Milorad Dodik boszniai szerb vezető környezetét. Az amerikai liberális hírszolgálat szerint a kilátásba helyezett szankciók azokra a boszniai szerb vezetőkre vonatkoznak, akik a balkáni ország többi részétől való elszakadással fenyegetnek.

Szankciókra készülnek

A Bloomberg szerint az EU külügyi szolgálata egy sor lehetőséget vázolt fel, köztük korlátozó intézkedéseket is. Az amerikai hírportál azt írja, hogy ezt tartalmazzák azok a dokumentumok, amelyekbe betekintése volt.

A boszniai szerbek elleni uniós szankciókról a blokk, mármint az Európai Unió külügyminiszterei a hónap második felében tárgyalnak brüsszeli találkozójukon.

A kérdésről szóló vitára azzal párhuzamosan kerül sor, hogy a “boszniai szerb rezsim” újabb lépéseket tesz az etnikailag széttöredezett ország többi részétől történő elszakadás felé, figyelmen kívül hagyva az Egyesült Államok múlt havi döntését, miszerint szankciókat vezetett be Milorad Dodik ellen, aki már régóta a kezében tartja az irányítást.

A dokumentum szerint az EU kezdeményezi, hogy a korlátozó intézkedéseket, beleértve a pénzeszközök befagyasztását és az utazási tilalmakat akkor vezessék be, ha a Dodik által vezetett boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska, RS) egyoldalúan átvesz bizonyos kompetenciákat a közös államtól, vagy egyéb akciókat hajt végre, amelyek veszélyeztetik az államszövetséget.

A Bloomberg szerint azonban az Európai Unió a szankciókat az utolsó lépésnek tekinti, ha minden más lehetőség kimerült arra, hogy véget vessenek a válságnak, a boszniai szerbek elleni intézkedések ugyanis letéríthetik Bosznia- Hercegovinát az európai útról.

Az EU-nagykövetek pénteki találkozóján, amelyen megvitatták a szóban forgó dokumentumot, több ország, köztük Németország is kérte, hogy a Dodik elleni intézkedések kerüljenek bele a “szankciókból álló mixbe”.

– Mások viszont, mint például Magyarország is, azzal érveltek, hogy ezek a szankciók “kontraproduktívak” lehetnek

– írja a Bloomberg, amely mindezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy Dodik, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, a hét elején olyan törvénytervezetet sürgetett, amely egy, az ország többi részétől elkülönülő igazságszolgáltatási rendszer létrehozását célozza.

Az amerikai demokrata kormányzathoz közeli hírportál arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a lépés a boszniai szerb közgyűlés által decemberben elfogadott intézkedések sorozatát követi, amelyek célja a biztonsági, közigazgatási és katonai kapcsolatok megszakítása Bosznia- Hercegovina többi részével.

Titokban már büntetnek

A nagykövetek arról is tájékoztatást kaptak, hogy az EU már megkezdte a boszniai Szerb Köztársaságban folyó infrastrukturális projektekre szánt források visszatartását.

Ezért a blokk külügyminisztereit felkérik, hogy adjanak útmutatást az EU pénzügyi támogatásának célzott felhasználásával kapcsolatban, illetve fejtsék ki véleményüket a felhasználást korlátozó lehetséges intézkedésekkel kapcsolatban arra a legvégső esetre, ha a helyzet tovább eszkalálódik.

A Bloomberg számára hozzáférhető dokumentum azt tartalmazza, hogy az EU értékelése szerint ugyanakkor nincs azonnali veszély, hozzátették azonban, hogy az erőszakos cselekmények megjelenésének lehetőségét nem szabad alábecsülni.

Az értékelés azt is megállapítja, hogy mindeközben folytatódik a külső erők beavatkozása, és itt példaként Szerbiát, illetve Törökországot említik, de azt is hozzáteszik: más szereplők beavatkozásának kockázata oda vezethet, hogy az ország további destabilizálására kerül sor a térségben tapasztalható megosztottság következményeként.

Ezzel kapcsolatban a dokumentum megemlíti, hogy Oroszország és Kína korábban az Európai Unió által vezetett stabilizációs erők boszniai megvétózásával fenyegetődzött az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Itt jegyzendő meg, hogy a BT végül egy évvel meghosszabbította az Európai Unió boszniai békefenntartó misszióját, miután a határozat szövegéből kihagyták a nemzetközi főképviselői hivatalra történő utalást.

Christian Schmidt, alias “jó ember”, aki a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője, a tavalyi év végén interjút adott a Süddeutsche Zeitungnak, amelyben elmondta: megállapodott a Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Found, IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) vezetőivel, hogy a szerb entitás csak bizonyos feltételek teljesítése esetén kaphat pénzt a jövőben.

A jelek szerint ez vonatkozik az Európai Unióra is. Schmidt tehát ott keresett szövetségest, ahol a kassza kulcsa van, ezért Dodiknak aligha lesz elegendő az egyszeri segély, amelyet Magyarországtól kapott.

Ami pedig a boszniai szerbek elleni európai szankciókat illeti, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem sokkal karácsony előtt kijelentette, hogy Magyarországnak mindenképp meg kell akadályoznia a boszniai szerbekkel, mindenekelőtt pedig a Dodikkal szembeni szankciókat.

Közös hivatalos elmarasztalás hiányában pedig nem marad más hátra, minthogy a tagállamok külön “szankcionálják meg Dodikot”, illetve hogy a német “jó ember” egyeztessen az IMF-fel, az EU-val és az IMF-fel, hogy mire adnak pénzt a boszniai szerbeknek, és mire nem.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava