Connect with us

Bosznia

BÜNTETNEK: Az EU szankciókat fontolgat a boszniai szerbek ellen, Magyarország szerint ezek kontraproduktívak lehetnek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

milorad latasi
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az Európai Unió azt fontolgatja, hogy szankciókat vezet be a bosznia-hercegovinai szerb vezetés ellen – írja a Bloomberg, amely természetesen rezsimnek nevezi Milorad Dodik boszniai szerb vezető környezetét. Az amerikai liberális hírszolgálat szerint a kilátásba helyezett szankciók azokra a boszniai szerb vezetőkre vonatkoznak, akik a balkáni ország többi részétől való elszakadással fenyegetnek.

Szankciókra készülnek

A Bloomberg szerint az EU külügyi szolgálata egy sor lehetőséget vázolt fel, köztük korlátozó intézkedéseket is. Az amerikai hírportál azt írja, hogy ezt tartalmazzák azok a dokumentumok, amelyekbe betekintése volt.

A boszniai szerbek elleni uniós szankciókról a blokk, mármint az Európai Unió külügyminiszterei a hónap második felében tárgyalnak brüsszeli találkozójukon.

A kérdésről szóló vitára azzal párhuzamosan kerül sor, hogy a „boszniai szerb rezsim” újabb lépéseket tesz az etnikailag széttöredezett ország többi részétől történő elszakadás felé, figyelmen kívül hagyva az Egyesült Államok múlt havi döntését, miszerint szankciókat vezetett be Milorad Dodik ellen, aki már régóta a kezében tartja az irányítást.

A dokumentum szerint az EU kezdeményezi, hogy a korlátozó intézkedéseket, beleértve a pénzeszközök befagyasztását és az utazási tilalmakat akkor vezessék be, ha a Dodik által vezetett boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska, RS) egyoldalúan átvesz bizonyos kompetenciákat a közös államtól, vagy egyéb akciókat hajt végre, amelyek veszélyeztetik az államszövetséget.

A Bloomberg szerint azonban az Európai Unió a szankciókat az utolsó lépésnek tekinti, ha minden más lehetőség kimerült arra, hogy véget vessenek a válságnak, a boszniai szerbek elleni intézkedések ugyanis letéríthetik Bosznia- Hercegovinát az európai útról.

Az EU-nagykövetek pénteki találkozóján, amelyen megvitatták a szóban forgó dokumentumot, több ország, köztük Németország is kérte, hogy a Dodik elleni intézkedések kerüljenek bele a „szankciókból álló mixbe”.

– Mások viszont, mint például Magyarország is, azzal érveltek, hogy ezek a szankciók „kontraproduktívak” lehetnek

– írja a Bloomberg, amely mindezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy Dodik, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, a hét elején olyan törvénytervezetet sürgetett, amely egy, az ország többi részétől elkülönülő igazságszolgáltatási rendszer létrehozását célozza.

Az amerikai demokrata kormányzathoz közeli hírportál arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a lépés a boszniai szerb közgyűlés által decemberben elfogadott intézkedések sorozatát követi, amelyek célja a biztonsági, közigazgatási és katonai kapcsolatok megszakítása Bosznia- többi részével.

Titokban már büntetnek

A nagykövetek arról is tájékoztatást kaptak, hogy az EU már megkezdte a boszniai Szerb Köztársaságban folyó infrastrukturális projektekre szánt források visszatartását.

Ezért a blokk külügyminisztereit felkérik, hogy adjanak útmutatást az EU pénzügyi támogatásának célzott felhasználásával kapcsolatban, illetve fejtsék ki véleményüket a felhasználást korlátozó lehetséges intézkedésekkel kapcsolatban arra a legvégső esetre, ha a helyzet tovább eszkalálódik.

A Bloomberg számára hozzáférhető dokumentum azt tartalmazza, hogy az EU értékelése szerint ugyanakkor nincs azonnali veszély, hozzátették azonban, hogy az erőszakos cselekmények megjelenésének lehetőségét nem szabad alábecsülni.

Az értékelés azt is megállapítja, hogy mindeközben folytatódik a külső erők beavatkozása, és itt példaként Szerbiát, illetve Törökországot említik, de azt is hozzáteszik: más szereplők beavatkozásának kockázata oda vezethet, hogy az ország további destabilizálására kerül sor a térségben tapasztalható megosztottság következményeként.

Ezzel kapcsolatban a dokumentum megemlíti, hogy Oroszország és Kína korábban az Európai Unió által vezetett stabilizációs erők boszniai megvétózásával fenyegetődzött az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Itt jegyzendő meg, hogy a BT végül egy évvel meghosszabbította az Európai Unió boszniai békefenntartó misszióját, miután a határozat szövegéből kihagyták a nemzetközi főképviselői hivatalra történő utalást.

Christian Schmidt, alias „jó ember”, aki a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője, a tavalyi év végén interjút adott a Süddeutsche Zeitungnak, amelyben elmondta: megállapodott a Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Found, IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) vezetőivel, hogy a szerb entitás csak bizonyos feltételek teljesítése esetén kaphat pénzt a jövőben.

A jelek szerint ez vonatkozik az Európai Unióra is. Schmidt tehát ott keresett szövetségest, ahol a kassza kulcsa van, ezért Dodiknak aligha lesz elegendő az egyszeri segély, amelyet Magyarországtól kapott.

Ami pedig a boszniai szerbek elleni európai szankciókat illeti, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem sokkal karácsony előtt kijelentette, hogy Magyarországnak mindenképp meg kell akadályoznia a boszniai szerbekkel, mindenekelőtt pedig a Dodikkal szembeni szankciókat.

Közös hivatalos elmarasztalás hiányában pedig nem marad más hátra, minthogy a tagállamok külön „szankcionálják meg Dodikot”, illetve hogy a német „jó ember” egyeztessen az IMF-fel, az EU-val és az IMF-fel, hogy mire adnak pénzt a boszniai szerbeknek, és mire nem.

Bosznia

Dodik moszkvai útja kicsapta a biztosítékot, még Várhelyinek sem tetszett

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

varhelyi borjana
ÖSSZENÉZTEK: Az EU bővítési biztosa egy politikai fórumon vett részt Szarajevóban, és találkozott Borjana Krišto bosznia-hercegovinai miniszterelnökkel (Forrás: Twitter, Várhelyi Olivér)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Biztosítékot kell cserélni a Szarajevóba látogató Várhelyi Olivérnél is, de nem Borjana Krišto, hanem Milorad Dodik miatt. Az uniós bővítési biztos dicsérte a Krišto által vezetett bosznia-hercegovinai kormány munkáját, de a látogatása nem ezért marad emlékezetes, hanem inkább azért, ahogy a Milorad Dodik boszniai szerb elnök tervezett moszkvai útjával kapcsolatos kérdésre reagált, közölve, hogy az Európai Unió szövetségesei nem utaznak Oroszországba. Várhelyi nyilatkozata nagyot szólt nem csak Bosznia-Hercegovinában, hanem az egész Balkánon.

Dodik moszkvai útja is előkerült

A sajtótájékoztatókat általában a végéről kellene kezdeni, mert ott merülhetnek fel olyan kérdések, amelyek megérdemlik a figyelmet. Nem volt ez másképp Borjana Krišto (horvát származású) boszniai miniszterelnök és Várhelyi Olivér (magyar származású) uniós szomszédsági és bővítési biztos esetében sem, akik a négyszemközti megbeszélést követően álltak az újságírók elé.

A bosznia-hercegovinai uniós csatlakozásról szóló „stáj”, vagyis sajtótájékoztató központi témájától eltérve az N1 hírcsatorna tudósítója rákérdezett Várhelyinél arra, hogy mit gondol Dodik tervezett moszkvai látogatásáról.

– A mi szövetségeseink nem mennek Oroszországba! Aki pedig a mi szövetségesünk akar lenni, az sem megy Oroszországba

– közölte hideg hangon az uniós biztos, aki bizonyára érzékelte, hogy megváltozott a stáj légköre.

A hirtelen megfagyott hangulat oldása érdekében Várhelyi azzal folytatta, hogy a Bosznia-Hercegovinának nyújtandó uniós támogatás biztosított a jövőben, ő maga pedig amiatt érkezett, hogy az uniós támogatásról személyesen tájékoztassa a boszniai közvéleményt.

A sajtóértekezleten nem derült ki, hogy a magyar bővítési biztos vajon tudott-e arról, hogy Milorad Dodik boszniai szerb elnök néhány órával a sajtóértekezlet előtt megbeszélést folytatott Igor Kalabuhov orosz nagykövettel, az orosz-boszniai szerb egyeztetés egyik témája pedig éppen a tervezett moszkvai út volt, amely során Dodiknak „találkoznia kellene” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Dodik a Twitteren közölte még, hogy a nagykövettel beszélt „a boszniai Szerb Köztársaság számára fontos politikai kérdésekről, és a prioritást élvező energiaprojektekről is”.

A boszniai szerb elnök ezt követően együtt ebédelt az előbb említett Borjana Krišto bosznia-hercegovinai miniszterelnökkel, és a boszniai horvátok vezetőjével, Dragan Čovićtyal, amivel kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy „a barátaival folytatott ebéd laza légkörben zajlott”.

biztosíték

Milorad Dodik Várhelyi Olivér szarajevói látogatásával egyidőben találkozott Igor Kalabuhov orosz nagykövettel, hogy megbeszélje vele moszkvai látogatásának a részleteit (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Aligha hihető, hogy a „laza” táplálékfelvétel közben nem került szóba Dodik moszkvai útja, amivel kapcsolatban Borjana Krišto véleménye nem ismert, de valószínűleg nem tiltakozott miatta, legalábbis erre lehet következtetni az ebéd légkörére vonatkozó dodiki jelzőből.

A „keménykedő” Várhelyi végül röviden úgy foglalta össze az EU álláspontját, hogy a csatlakozási követelmények egyértelmű teljesítése vonja maga után az uniós támogatást, csak úgy, mint a múltban, amihez nyilván hozzátartozik az európai külpolitikai célkitűzések elfogadása is.

Mi várható a jövőben?

Az uniós biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós bizottság 2023. októberében készíti el a következő jelentését Boszniáról, mint tagjelölt államról. Ennek kapcsán kifejezte abbéli reményét, hogy minél több olyan témáról számolhat majd be a jövőben, amelyeket eredményesen teljesített a boszniai államapparátus.

biztosíték

Várhelyinek ezt követően újfent meg kellett erősítenie, hogy továbbra sem lesz surranópálya a nyugat-balkáni államok számára, ugyanakkor megjegyezte, hogy kifejezetten elégedett a januárban felállt boszniai kormány munkájával, ezt pedig azzal indokolta, hogy az új kabinet példátlan gyorsasággal elfogadta a költségvetést.

Ehhez kötődően jelezte, hogy az EU sem lesz tétlen, és előre mutatóbb lépéseket tesz a bővítéspolitika terén, mint korábban. Ez pedig nem csak Bosznia-Hercegovinát érinti. Szavai szerint az EU ilyen tárgykörbe tartozó döntései az idei év második felében lesznek aktuálisak.

A csatlakozási folyamat felgyorsulása kapcsán közölte: a reményeit arra alapozza, hogy ebben az évben nem lesznek választások Boszniában, majd egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az egyik legfontosabb feladat a jogállamisági kritériumok megteremtése és a választási rendszer reformja.

Az esemény zárásakor Borjana Krišto miniszterelnök azt emelte ki, hogy csakis a párbeszédnek és a kompromisszumnak lesz helye a jövőben az általa vezetett kabinet munkájában, nyilván ezt nem Putyinra értette.

Krišto egyúttal elismételte azt a széltében használt mondókát, hogy Bosznia- az EU-tagállamok által alkotott család tagja, hozzátette azonban, hogy a tavalyi évben elnyert tagjelölti státusz önmagában nem biztosítja a tagságot, így a mostani találkozón azt igyekeztek tisztázni, milyen további feltételeket kell teljesítenie a nyugat-balkáni „csodaországnak” az uniós csatlakozás érdekében.

Krišto kiemelte, hogy megítélése szerint Bosznia-Hercegovina jelentős lépést tett az EU-tagság felé az elmúlt félév során.

Várhelyi Schmidttel is találkozott

Az uniós bővítési biztos a Krištoval folytatott megbeszélést követően Christian Schmidttel, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjével is találkozott.

Az egyeztetést követően Schmidt jelezte a sajtónak, hogy annak témáját Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozási folyamata kapcsán meghatározott kritériumok képezték.

Schmidt kijelentette, hogy mostanra mind az entitásokban, mind állami szinten felálltak a kormányok a tavalyi választást követően, így Boszniának lehetősége van mielőbb megkezdeni az uniós csatlakozási feltételek teljesítését.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava