Connect with us

Horvátország

CSAVAR: Milanović hazarendeli a horvát katonákat a NATO-ból egy ukrajnai konfliktus esetén, és elutasította a Dodik elleni uniós szankciókat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

milanovic kr
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Zoran horvát köztársasági elnök ismét a régi: nyilatkozataival azonban most már nemcsak a hazai politikai színtéren arat „osztatlan sikert”, hanem a nemzetközi porondon is egyre inkább „maradandót alkot”. Legutóbbi két kijelentésével pillanatok alatt a nemzetközi sajtó/média sokat emlegetett alakjai közé tornázta fel magát. Milanović esetében elszólásról szó sincs, ő „karakteresen szókimondó” politikus, ezért az amerikaiak aligha zárják a szívükbe, és ha még sokáig akadékoskodik, ő is listás eredményt érhet el a bideni büntetőhadjáratban.

Kik az etnonacionalisták?

A horvát köztársasági elnök eddig már többször is pozitívan nyilatkozott a nyugati & demokratikus sajtóban általában közutálatnak örvendő Milorad Dodik boszniai szerb vezetőről. Most a csokigyáráról ismert Kraš zágrábi mezőgazdasági/élelmiszeripari kombinátban tett látogatása során fogalmazta meg az említett sajtó számára nehezen emészthető véleményét.

– Sem Dodik, sem Putyin nem etnonacionalista, az ilyenek közé azok tartoznak, akik „etnikai gyűlöletet” terjesztenek

– jelentette ki horvát újságírók előtt Milanović, aki szerint a boszniai Szerb Köztársaság ugyan bábállam, amelyet a horvát államalapító Franjo Tuđman által (is) aláírt daytoni szerződés teremtett meg, de Dodiknál vannak rosszabbak is Bosznia- Hercegovinában, példaként Bakir Izetbegovićot, a vezető bosnyák politikai tömörülés, a Demokratikus Akciópárt elnökét említette.

– Bakir Izetbegović húzza az időt, és arra vár, hogy a horvátok kifáradjanak, miközben folyamatosan meglopja őket, és hazudik nekik. A boszniai Szerb Köztársaság ugyanakkor corpus separatum Bosznia- Hercegovinán belül

– állapította meg a horvát államfő, aki szerint a bosnyákok a legutóbbi választásokon is a horvátok kárára szavaztak, és most is vannak, akik Bakir Izetbegović utasításai alapján ugyanezt fogják tenni. A bonyolult boszniai helyzet megértésében segíthet egy korábbi cikkünk, a lényeg most az, hogy horvát-szerb szövetség van formálódóban az Egyesült Államok által megtámogatott bosnyákokkal szemben.

Milanović ennek szellemében ellenzi, hogy az Európai Unió szankciókat vezessen be a boszniai szerb Dodik ellen.

– Ha valaki Horvátországból megszavazza ezeket a szankciókat, az számomra áruló. Akkor én fogom képviselni Horvátországot az Európai Tanácsban.

Ezzel a mondattal a horvát elnök arra utalt, hogy leváltaná Plenković miniszterelnököt az uniós országok csúcsvezetőiből álló tanács ülésein, ha netalán az támogatná az uniós szankciókat Dodik ellen, amiről előzőleg a külügyminiszteri tanácsának kellene döntenie, amelyben Horvátország nevében a kedden éppen a Budapesten járt Gordan Grlić Radman külügyminiszter szavaz.

A Balkánon tehát egyre inkább bonyolódik a helyzet, ami sosem lesz annyira egyszerű, hogy két mondatban el lehessen intézni. És a Balkán tőszomszédságában sem könnyű kiigazodni, főleg ha a Balkánról is bekavarnak, a szerbek az oroszok oldalán, a horvátok pedig esetleg az ukránokat segítve.

Katonák és tűzoltók

A gyárlátogatás során a horvát államfő olyasmiről is beszélt, ami véletlenül a hatáskörébe tartozik: miután hivatalánál fogva ő a hadsereg főparancsnoka, ezért Ukrajnával kapcsolatban indokolt volt őt faggatni. Lett is belőle világraszóló botrány.

– Arról (Ukrajnáról) nem tudok semmit, a NATO növeli a jelenlétét, de ehhez semmi közünk, és nem is lesz. Ha a helyzet eszkalálódik, az utolsó katonáig visszavonulunk. Ennek semmi köze Ukrajnához, csakis Biden politikájához, amelyben következetlenséget és veszélyes magatartást látok. Mindez történik az orosz főváros szomszédságában, de van rá mód, hogy Ukrajnát megmentsék, legalábbis annak 99 százalékát, mégpedig gazdasági támogatással

– jelentette ki a horvát államfő, aki karakteres mivoltában kimondta, amit az észak-atlanti szövetségi táborban feltehetően páran/többen csak gondolnak, esetleg gondolni sem mernek Sam bácsikánk (Uncle Sam) rosszalló tekintetétől tartva. Most egy szokatlanul hosszú monológ következik, amelynek fordítása közben minden szót többször mérlegeltünk, és nem riadtunk vissza a szóismétléstől sem.

– Amikor Trump elment, akit a demokraták azzal támadtak, hogy dadusként viselkedik a putyini politika irányában, az új kormányzat a republikánus héják nyomására hirtelen nyomást gyakorolt a Pentagonra és Bidenre, hogy keményen lépjen fel Oroszországgal szemben. Látom a szilárd orosz érdekeket, és látom Ukrajnát is. Ukrajnának nincs helye a NATO-ban. Az egyik legkorruptabb ország a világon. Béke: le kell nyugtatni a politikai színteret, és nem kell megengedni, hogy a szélsőségesek nyomást gyakoroljanak a politikára, és Horvátország ezért nem vesz részt benne. Nem fogom megengedni, Plenković (miniszterelnök) pedig fenyegesse Oroszországot, amennyit csak akarja. Annak ellenére, hogy kétszer is Ukrajnába látogatott, nem tudja, hogy mi történik. Horvátországnak ez elől menekülnie kell, mint a tűzvész elől. Ha tűz van – csukd be az ajtót! Ebben (a helyzetben) Horvátország nem lesz tűzoltó

– mondta az „oféliai szózatot” a horvát köztársasági elnök. „Though this be madness, yet there is method in it” – mondaná a művelt angol, netalán egy-két kikupálódott amerikai republikánus, elvégre ők is szerethetik a baloldali ideológiai emlőkön nevelkedett Zoki Bondot, aki megválasztását követően eleresztett ugyan néhány enyhén oroszbarát kijelentést, de korántsem nevezhető Putyin pincsijének, vagy netalán láncos kutyájának.

– Nem lehet csodát tenni, ez arra utal, hogy ez a konfrontáció Oroszországgal nem a legokosabb dolog. Szankciókkal fenyegetnek egy német tartományt is, ahol az Északi Áramlat 2 gázvezeték végződik, és ennek az árát nekünk mindannyiunknak kell megfizetnünk. Európa fogja megfizetni, Horvátország egy kicsit kevésbé

– cifrázta még tovább a horvát államfő, aki együttérzett Plenković miniszterelnökkel az emelkedő kamatok miatt, mondván ő is 8%-os kamatlábat örökölt a Horvát Demokrata Közösségtől, amikor miniszterelnök lett, de erre az ösvényre már nem tévedünk be.

Mielőtt lezárnánk az ukrajnai témát, annyit még elmondanánk, hogy Zoran Milanović minden bizonnyal annak a 80 horvát katonának a kivonására gondolt szokásosan ide-oda csapdosó megnyilvánulásában, akik Lengyelországban teljesítenek szolgálatot a NATO-keretében. Horvátország összességében 452 katonával vesz részt a NATO-műveletekben – ha hinni lehet a különféle sajtóforrásokban megjelent számoknak.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és ügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava