Connect with us

Horvátország

HORVÁT ELNÖKVÁLASZTÁS: Milanović – aki “karakteres elnök” szeretne lenni – máris beszólt Magyarországnak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Milanovic Zoran Zoran Milanovic
A cikk meghallgatása

Visszatérhet a nagypolitikába Zoran Milanović, aki “karakteres elnök” szeretne lenni. A volt kormányfő a migránsválság idején azzal váltotta ki Magyarország ellenszenvét, hogy nem Szlovéniába, hanem Magyarországra küldte a Szerbiából beáramló migránsokat. Az indoklás az volt, hogy “Magyarország közelebb van”. Ha Milanović nyeri az év végi elnökválasztást, akkor a magyar-horvát viszony elhidegülésére lehet számítani.

Zoran Milanović modern, progresszív, kíváncsi és nyitott Horvátországot szeretne teremteni, amelynek van álláspontja. A volt horvát miniszterelnök úgy gondolja, hogy “karakteres elnöke” lehetne hazájának. Milanović minderről azután beszélt, hogy a horvát Szociáldemokrata Párt egyhangúlag őt választotta meg a párt elnökjelöltjének, bár az “egyhangúságot” megzavarta, hogy az SDP egyik alelnöke és egyik tagja nem vett részt a szavazáson.

Minőségi jelölt

Davor Bernardić, a Szociáldemokrata Párt elnöke az elnökségi ülés után azt mondta, hogy Milanović győzelmét várja az elnökválasztáson. Bernardić két héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az egész baloldalt szeretné egyesíteni a párt elnökjelöltje mögött. A szociáldemokrata vezető akkor még nem nevezte meg, hogy a párt kit indít. Mindössze annyit mondott, hogy “minőségi jelöltjük” lesz.

Új elnök, új módi?
Horvátországban egyelőre közvetlen szavazással választják meg az ország elnökét. Zoran Milanović azonban azt az álláspontot képviseli, hogy az államfőt a parlamentben, azaz a Saborban kellene megválasztani. Ám amíg nem így van, addig jelölteket kell állítani. És most ő az egyik jelölt. Rajta kívül egyelőre még más nem jelentette be indulását a december végi horvát elnökválasztáson, de biztosan lesznek többen is, akik megmérettetik magukat.

A Milanović személyével kapcsolatos kritikákra a pártelnök úgy válaszolt, hogy a volt kormányfő jelölése nem idéz elő megoszlást a pártjában. Bernardić szerint ilyesmi nem fenyeget, mert a Szociáldemokrata Párt mindig képes volt az egyéni érdekek fölé emelkedni. Bernardić valószínűleg úgy gondolkodik, hogy ha a volt miniszterelnök beköltözik az elnöki palotába, akkor csökken a befolyása a pártban, amelynek ő így még évekig az elnöke maradhat.

– A horvát szocdemek vezetője nem hisz azokban a mendemondákban, hogy Milanovićnak köze volt a megdöntésére irányuló kezdeményezésekhez.

Korrekt viszony
Davor Bernardić predsednicki kandidatDavor Bernardić, a Szociáldemokrata Párt elnöke: Mindig korrekt volt a viszonyom vele. Régóta ismerjük egymást. Amikor találkozunk, akkor elbeszélgetünk, ebben nincs semmi különös. Ő a párt volt elnöke, a párt tagja, és szociáldemokrata. A közvélemény jól ismeri Milanović véleményét és munkáját.

Máris beszólt Magyarországnak

Milanović köszönetet mondott barátainak a pártban, hogy őt jelölték az államfői tisztségre. Szavai szerint azonban ez nem lett volna elegendő, ha benne nem égne a vágy. De ég benne az iránt, hogy egy modern, progresszív, kíváncsi és nyitott Horvátország elnöke legyen. Szerinte eljött a változás ideje, és Horvátország jelenlegi állapotán van mit javítani, amihez neki megvan a politikai- és élettapasztalata.

– Milanović jelölését követően két dolgot tett, megváltoztat a kezdőképét a Facebookon, és beszólt Magyarországnak.

Karakteres elnök
zoran milanovic predsednik s karakteromZoran Milanović, a horvát szocdemek elnökjelöltje: Azt mondják, hogy a baloldal elnökjelöltje vagyok. De én a modern Horvátország jelöltjének és vezetőjének tartom magam. Olyan Horvátországénak, amelyben nincs félelem, progresszív, és nem fél a másságtól. És amelyet nem szögesdrót vesz körül. Ilyen Horvátországért fogok harcolni. Veszíteni lehet, de feladni nem.

Az újságírókat érdekelte, hogy valójában mit is jelent a “karakteres elnök” szlogen. Ezzel kapcsolatban Milanović kijelentette: “én magam sosem mondtam, hogy becsületes politikus vagy becsületes ember vagyok. Döntsék el inkább az emberek, hogy milyen a karakterem”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava