Connect with us

B A Balkanac

A DIREKTOR ÚR HALÁLA: Az utolsó mozielőadás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pb
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Anarene egy létező – amennyiben az létezésnek nevezhető – szellemváros a texasi Archer megyében. El lehet képzelni: tört ablaksorán süvít a szél, benn sok ócska lámpa. Kinn vastag felhőkben gomolyog a pusztai por, gurul az ördögszekér. Moziját már senki se látogatja, széksorok közt ugyebár, “leül a homály” (tisztelettel az Omegának, ha közben muzsikálnánk). Ide már a prérifarkas se jár, ugyanis nincs miért. A prérifarkast a nem érdeklik, de a mosómedvét is elönti a reménytelenség érzése, ha ránéz.

Na, szóval: ha kicsit utánajárunk, megtudhatjuk, hogy ez az 1908-ban alapított, kisrészt egykor magyarlakta hely is látott a maga életében szebb időket. Születése a közelében megnyitott szénbánya beindításához köthető, felvirágzása ugyanezen bánya felvirágzásához, ahogy az elnéptelenedése meg a bánya gazdasági okokból történt bezárásához. Azokhoz az időkhöz fűződik a leromlás, amikor mint a vajdasági Csantavéren pl. a vasutat is felszámolták. Aztán – az utolsó előadást követően – a mozit is becsukták. Már az ötvenesekben, ami végképp betette az ajtót a még ott vegetáló maréknyi ifjúság előtt.

Milyen Amerika az, ahol még westernfilmet se lehet nézni többé? Hová tűnt az a kib. amerikai álom? Ott, ahol már a kocsmában sincs senki. Dugni (jó, kopulálni) ugyan még lehet, de igazából kinek maradt itt ahhoz is kedve? És/Mert hol van tényleg az igaz szerelem? Esetleg el lehet menni háborúzni a netán puszta véletlenségből pont oda szállított wichitai örömlányok után Koreába, mert szóban forgó időben ott tartott az amerikai történelem. Egy másik lepra helyre, ahol még kevesebb garancia van az életminőségre, ám legalább nem adtuk fel mégse a hazába vetett utolsó hitünket. Védjük, akár életünk árán is azt és azért, amiből nem értünk semmit. Csupán sejtjük, hogy valami nagy szar, óriási erkölcsetlen svindli van mögötte. Ám minek is várnánk etikát a politikától. – E felismerésig rögös az út; ördögszekeres.

Anarene alapmodelljévé vált Peter Bogdanovich szerb származású amerikai rendező 1971-ben fekete-fehérben leforgatott, több Oscar-díjra jelölt (kettőt meg is kapott), az idők folyamán kultikussá vált, tulajdonképpen ennek a fentebb dióhéjban bemutatott, mintegy újravetített filmjének. Az akkor még pimaszul fiatal Jeff Bridges és az annál is pimaszabb, vonzó szőke bombázó, tini arcú & testű Cybill Sheperd szereplésével az alkotás anno nagyot aratott, mára részévé vált a filmtörténetnek. Sajnos, ott is van. Illetve volt a minapig, amikor is kihozta onnét, majd lefújta róla a port a direktor úr halála, mert valamire még a halál is jó.

Vagy ez túl meredek megállapítás? Mindenesetre a hír úgy szólt, hogy 82 éves korában Los Angeles-i otthonában elhunyt Peter Bogdanovich író, rendező, színész, filmtörténész, akinek a fél évszázadnál is tovább tartó termékeny karrierje a filmkészítés csaknem összes aspektusát érintette. Jó pár saját alkotás maradt utána, így például a mesebeli szépségű Papírhold a még gyereklány Tatum O’Neallel meg Tatum apjával, Ryannal, vagy az: Amit szerelemnek hívnak (The Thing Called Love, 1993). Pályafutását egyébként kritikusként kezdte, elsősorban Howard Hawks és Alfred Hitchcock filmjei érdekelték. Később összeismerkedett Orson Wellesszel, majd szerepelt is annak A szél másik oldalán c. filmjében. A fiatalabb nemzedékek manapság dr. Elliot Kupferberg karaktereként ismerhetik, aki az HBO The Sopranos c. műsorának kissé furcsa terapeutája. Guillermo de Toro rendező ebből az alkalomból azt írta a közösségi oldalán, hogy Peter remekműveket készített, illetve a legzseniálisabb ember volt. – Hát nem kevés, ugye?

lanyoC

Bogdanovich privát életéről csupán annyit, ami a filmek világához tartozik. Nagy-nagy szerelme maga Cybill Shepherd volt, akivel Az utolsó mozielőadás forgatásán jött össze. Az összemelegedést hétévnyi együttélés követte, ami az ő híres “hürtös kalácskájának” dühödt elviharzásával ért véget. Talán azért is forgatott utána komédiát később Bogdanovich, hogy valamiképp jobb kedvre derüljön. Az És mindenki nevetett (They All Laughed) produkció hozta össze Dorothy Stratten Playboy-sztárral, aki szeretett volna színésznőként érvényesülni. Ehhez első lépésben szabadulnia kellett volna zűrös férjétől, aki mindenhová követte, jelenléte nyűg volt mindenki számára, nem lehetett tőle élni, tárgyalni. Az erőszakos, ráadásul pszichikailag labilis férfi felesége ügynökeként igyekezett mindenütt fellépni, ám valójában – ahogy azt a Playboy-főnök Hugh Hefner egy ízben megjegyezte róla – közönséges futtatóról beszélhetünk csupán. Mind a stílusát, mind az ügynöki képességeit illetően. – Persze, érdekes megállapítás a huszadik század legnagyobb férfi Kupi Mamijától, vele kapcsolatban azonban meg lehet jegyezni, hogy kisstílű végképp nem volt. A világ egyik legnagyobb bordélyláncolatát építette ki, ezzel együtt meg kell adni, ahol csak tehette, szerteágazó ismeretsége révén segíteni próbált erre-arra vágyó kedvenc Nyuszikáin. Így került képbe a rendezőnél Dorothy.

És akkor itt a sztori megismétlődött. Peter Bogdanovich és Dorothy Stratten összemelegedtek. Az idillnek a féltékeny férj puskalövése vetett véget. Tulajdonképpen kettő: egyikkel a meztelenre vetkőztetett ex párjával végzett, a másikkal meg saját magával. Megjegyzendő, hogy a film nem akarta hagyni a fenébe ezt a történetet se, Dorothy Strattenről később nem is egy mozi készült. Valamelyikében Mariel Hemingway alakítja őt, a híres Ernest nagypapi unokája, ami azért is érdekes, mert Dorothy Stratten sírján egy citátum áll Hemingway Búcsú a fegyverektől c. regényéből, amit már nem idézünk ide. Itt az utolsó csavar az, hogy ezt követően Peter Bogdanovich feleségül vette Dorothy húgát, Louise Strattent, akivel sokáig éltek együtt boldogan. (Valószínűleg valaki már írja ezt a filmet is, mert a mozi valójában – ha technikájában változik is – soha nem zár be. Csak amikor az egész világ tárnája beomlik.)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava