Connect with us

Szerbia

KONSTRUKTÍVAK VOLTAK: Szerb-ausztrál miniszterelnöki egyeztetés Đoković ügyéről, a teniszező nem biztos, hogy maradhat Ausztráliában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Telefonon egyeztetett Novak Đoković teniszsztár ügyében Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabić szerb miniszterelnök az ausztrál kormányzati iroda keddi tájékoztatása szerint. Az AAP ausztrál hírügynökség arról számolt be, hogy a két kormányfő “konstruktív megbeszélést” folytatott a jövő hétfőn kezdődő Australian Open helyszínén előbb karanténkötelezettségre ítélt, majd az ausztrál szövetségi bíróság által szabadon engedett teniszező helyzetéről.

A lakosságot védték

Morrison hangsúlyozta, hogy Ausztrália határvédelmi politikája a koronavírus-járvány idején “nem diszkriminatív”, de fontos szerepe van az ország lakosságának védelmében.

Az RTS szerb állami televízió beszámolója szerint Brnabić azt sürgette, hogy bánjanak méltó módon Đokovićtyal. A kormányfő külön kiemelte, hogy az elmúlt napokban a 34 éves játékos nem tudott megfelelően felkészülni az Australian Openre, pedig Brnabić szerint nagyon fontos lenne, hogy biztosítsák számára a megfelelő körülményeket az edzéshez.

A miniszterelnökök megállapodtak abban, hogy összeköttetésben maradnak és tovább erősítik az országok közötti kétoldalú kapcsolatot.

A 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező múlt szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, bár a melbourne-i tornán ez kötelező.

Az év első Grand Slam-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert “nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Bírósági döntés

Đoković az ausztrál szövetségi bíróság döntése nyomán elhagyhatta a karanténszállodát, ahol addig várakoznia kellett a végleges döntésre. A törvényszék azzal magyarázta az ítéletét, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása “indokolatlan” volt.

– Örülök és hálás vagyok, hogy a bíró hatályon kívül helyezte a vízumom eltörlésemet. Annak ellenére, ami történt, szeretnék maradni, és megpróbálok versenyezni az Australian Openen. Továbbra is erre koncentrálok. Azért repültem ide, hogy ezen az egyik legfontosabb eseményen játsszak a csodálatos rajongók előtt.

– írta a szerb teniszező az Instagramon és a Twitteren, miután elhagyhatta a migránsszállót.

Ausztrál sajtóértesülések szerint a végső döntést Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hozza meg, egyedül neki van lehetősége arra, hogy kiutasítsa a szerb sztárt az országból.

Hétfőn különböző weboldalakon és a közösségi médiában olyan fotók és videók jelentek meg, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a Monacóban élő Đoković az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző 14 napban járt-e külföldön.

A szerb sztár – közép-európai idő szerint – hétfő délután már egy olyan képet osztott meg közösségi oldalán, amelyen a Rod Laver Arénában edz és készül a jövő hétfőn rajtoló Grand Slam-viadalra.

Az ausztrál nyílt bajnokság kilencszeres győztesének ügye nagy vihart kavart világszerte, ráadásul Belgrád és Canberra diplomáciai vitába bonyolódott miatta.

A szerb parlament szóvivője, Ivica Dačić aggodalmát fejezte ki, hogy ha Hawke kiutasítja Đoković Ausztráliából, akkor a világelső a következő három évben nem utazhat be az országba.

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Đoković november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Đoković korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, de nem állt be az oltásellenes aktivisták táborába, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e vakcinát a koronavírus ellen.

Đoković nincs beoltva

A brit Guardian ugyanakkor megszerezte az ausztrál határőrségtől a jegyzőkönyvet, amelyben a szerb teniszező bevallotta, hogy nem vette fel az oltásokat.

Ugyanakkor elmondta, kétszer is átesett a koronavíruson, egyszer 2020 júniusában, egyszer pedig tavaly decemberben.

A teniszező később ellentmondásba keveredett, ugyanis azt állította, az ausztrál szövetségi kormánytól kapott egészségügyi felmentést az országba való beutazásra, ám csak Viktória államtól kapott felmentést.

Közben gyanúsnak tűnik a december 16-i, pozitív teszteredmény is, amelyre hivatkozva Đoković mentességet kért és kapott Ausztráliában az oltottsági kötelezettség alól.

A Der Spiegel arról számolt be, hogy a december 16-i tesztjéhez kapcsolódó QR-kód először negatív eredményt adott, és csak egy későbbi kísérlet mutatott pozitív eredményt. A New York Times munkatársa, Ben Rothenberg a Twitteren szintén arról számolt be, hogy ugyanabból a QR-kódból ő is ellentmondásos eredményekhez jutott.

A világklasszis sorsa most Alex Hawke, ausztrália bevándorlási miniszter kezében van, akinek jogában áll ismét visszavonni a vízumot és kitoloncolni az országból a világ első számú férfi teniszezőjét, ami három évre szóló kitiltást jelenthet Ausztráliából.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava