Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

(Screenshot)

Szerbia

KONSTRUKTÍVAK VOLTAK: Szerb-ausztrál miniszterelnöki egyeztetés Đoković ügyéről, a teniszező nem biztos, hogy maradhat Ausztráliában

Olvasási idő: 3 perc

Telefonon egyeztetett Novak Đoković teniszsztár ügyében Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabić szerb miniszterelnök az ausztrál kormányzati iroda keddi tájékoztatása szerint. Az AAP ausztrál hírügynökség arról számolt be, hogy a két kormányfő „konstruktív megbeszélést” folytatott a jövő hétfőn kezdődő Australian Open helyszínén előbb karanténkötelezettségre ítélt, majd az ausztrál szövetségi bíróság által szabadon engedett teniszező helyzetéről.

A lakosságot védték

Morrison hangsúlyozta, hogy Ausztrália határvédelmi politikája a koronavírus-járvány idején „nem diszkriminatív”, de fontos szerepe van az ország lakosságának védelmében.

Az RTS szerb állami televízió beszámolója szerint Brnabić azt sürgette, hogy bánjanak méltó módon Đokovićtyal. A kormányfő külön kiemelte, hogy az elmúlt napokban a 34 éves játékos nem tudott megfelelően felkészülni az Australian Openre, pedig Brnabić szerint nagyon fontos lenne, hogy biztosítsák számára a megfelelő körülményeket az edzéshez.


A miniszterelnökök megállapodtak abban, hogy összeköttetésben maradnak és tovább erősítik az országok közötti kétoldalú kapcsolatot.

A 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező múlt szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, bár a melbourne-i tornán ez kötelező.

Az év első Grand Slam-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Bírósági döntés

Đoković az ausztrál szövetségi bíróság döntése nyomán elhagyhatta a karanténszállodát, ahol addig várakoznia kellett a végleges döntésre. A törvényszék azzal magyarázta az ítéletét, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása „indokolatlan” volt.

Örülök és hálás vagyok, hogy a bíró hatályon kívül helyezte a vízumom eltörlésemet. Annak ellenére, ami történt, szeretnék maradni, és megpróbálok versenyezni az Australian Openen. Továbbra is erre koncentrálok. Azért repültem ide, hogy ezen az egyik legfontosabb eseményen játsszak a csodálatos rajongók előtt.– írta a szerb teniszező az Instagramon és a Twitteren, miután elhagyhatta a migránsszállót.

Ausztrál sajtóértesülések szerint a végső döntést Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hozza meg, egyedül neki van lehetősége arra, hogy kiutasítsa a szerb sztárt az országból.

Hétfőn különböző weboldalakon és a közösségi médiában olyan fotók és videók jelentek meg, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a Monacóban élő Đoković az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző 14 napban járt-e külföldön.

A szerb sztár – közép-európai idő szerint – hétfő délután már egy olyan képet osztott meg közösségi oldalán, amelyen a Rod Laver Arénában edz és készül a jövő hétfőn rajtoló Grand Slam-viadalra.

Az ausztrál nyílt bajnokság kilencszeres győztesének ügye nagy vihart kavart világszerte, ráadásul Belgrád és Canberra diplomáciai vitába bonyolódott miatta.

A szerb parlament szóvivője, Ivica Dačić aggodalmát fejezte ki, hogy ha Hawke kiutasítja Đoković Ausztráliából, akkor a világelső a következő három évben nem utazhat be az országba.Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Đoković november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Đoković korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, de nem állt be az oltásellenes aktivisták táborába, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e vakcinát a koronavírus ellen.

Đoković nincs beoltva

A brit Guardian ugyanakkor megszerezte az ausztrál határőrségtől a jegyzőkönyvet, amelyben a szerb teniszező bevallotta, hogy nem vette fel az oltásokat.

Ugyanakkor elmondta, kétszer is átesett a koronavíruson, egyszer 2020 júniusában, egyszer pedig tavaly decemberben.

A teniszező később ellentmondásba keveredett, ugyanis azt állította, az ausztrál szövetségi kormánytól kapott egészségügyi felmentést az országba való beutazásra, ám csak Viktória államtól kapott felmentést.

Közben gyanúsnak tűnik a december 16-i, pozitív teszteredmény is, amelyre hivatkozva Đoković mentességet kért és kapott Ausztráliában az oltottsági kötelezettség alól.

A Der Spiegel arról számolt be, hogy a december 16-i tesztjéhez kapcsolódó QR-kód először negatív eredményt adott, és csak egy későbbi kísérlet mutatott pozitív eredményt. A New York Times munkatársa, Ben Rothenberg a Twitteren szintén arról számolt be, hogy ugyanabból a QR-kódból ő is ellentmondásos eredményekhez jutott.

A világklasszis sorsa most Alex Hawke, ausztrália bevándorlási miniszter kezében van, akinek jogában áll ismét visszavonni a vízumot és kitoloncolni az országból a világ első számú férfi teniszezőjét, ami három évre szóló kitiltást jelenthet Ausztráliából.


A KOCKA: Négy oldalú találkozó Madridban Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról
Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről ...
Bővebben…
SREBRENICA: Minden évben felforrósul a hangulat július 11-e környékén
Miután hazatért Közel-Keleti és egyéb keleti portyázásáról, a bosznia-hercegovinai talpig bosnyák külügyminiszter rögtön beszállt a belpolitikába. Bisera Turković azt javasolta, ...
Bővebben…
VÍZBE MENT TERV: Így nézne ki a medence a Palicsi-tóban (Forrás: Subotica.com)
A BALK-on B.A. Balkanac a múlt év végén tette fel a kérdést, vagy inkább állapította meg a Palicsi-tóval kapcsolatban, hogy ...
Bővebben…
Zöldülő természet, zöldülő csevapok
Az első megbetegedések akkor történtek, amikor 137 belgrádi diák nem politikai értelemben vett "zöld" csevapot evett a közismert turisztikai központnak ...
Bővebben…
SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben ...
Bővebben…
TONHALBÁR: Hol ér véget a szatíra, és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt, Horvátországban rossz néven vették, hogy Orbán Viktor az olajembargó körül folytatott vita során olyasmit talált kijelenteni, ...
Bővebben…
EBÉDIDŐ: A belgrádi egyetemi városba látogató szerb belügyminiszter a menzát is felkereste
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy amíg Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke, addig Szerbiában nem legalizálják a marihuánát ...
Bővebben…
SZÁRNYAT KAPOTT: A vasárnapi műszakot is vállaló Aleksandar Vučić megnyitotta a Kruševac melletti Rosulje repülőteret
A szerb elnök nem annyira optimista az ország uniós csatlakozását illetően, mint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki a napokban ...
Bővebben…
UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…

Értesítések

Face – Insta

Napi hírlevél

Naptár

2022. január
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31