Connect with us

Szerbia

KONSTRUKTÍVAK VOLTAK: Szerb-ausztrál miniszterelnöki egyeztetés Đoković ügyéről, a teniszező nem biztos, hogy maradhat Ausztráliában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

djokovic
Listen to this article

Telefonon egyeztetett Novak Đoković teniszsztár ügyében Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabić szerb miniszterelnök az ausztrál kormányzati iroda keddi tájékoztatása szerint. Az AAP ausztrál hírügynökség arról számolt be, hogy a két kormányfő “konstruktív megbeszélést” folytatott a jövő hétfőn kezdődő Australian Open helyszínén előbb karanténkötelezettségre ítélt, majd az ausztrál szövetségi bíróság által szabadon engedett teniszező helyzetéről.

A lakosságot védték

Morrison hangsúlyozta, hogy Ausztrália határvédelmi politikája a koronavírus-járvány idején “nem diszkriminatív”, de fontos szerepe van az ország lakosságának védelmében.

Az RTS szerb állami televízió beszámolója szerint Brnabić azt sürgette, hogy bánjanak méltó módon Đokovićtyal. A kormányfő külön kiemelte, hogy az elmúlt napokban a 34 éves játékos nem tudott megfelelően felkészülni az Australian Openre, pedig Brnabić szerint nagyon fontos lenne, hogy biztosítsák számára a megfelelő körülményeket az edzéshez.

A miniszterelnökök megállapodtak abban, hogy összeköttetésben maradnak és tovább erősítik az országok közötti kétoldalú kapcsolatot.

A 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező múlt szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, bár a melbourne-i tornán ez kötelező.

Az év első Grand Slam-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert “nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Bírósági döntés

Đoković az ausztrál szövetségi bíróság döntése nyomán elhagyhatta a karanténszállodát, ahol addig várakoznia kellett a végleges döntésre. A törvényszék azzal magyarázta az ítéletét, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása “indokolatlan” volt.

– Örülök és hálás vagyok, hogy a bíró hatályon kívül helyezte a vízumom eltörlésemet. Annak ellenére, ami történt, szeretnék maradni, és megpróbálok versenyezni az Australian Openen. Továbbra is erre koncentrálok. Azért repültem ide, hogy ezen az egyik legfontosabb eseményen játsszak a csodálatos rajongók előtt.

– írta a szerb teniszező az Instagramon és a Twitteren, miután elhagyhatta a migránsszállót.

Ausztrál sajtóértesülések szerint a végső döntést Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hozza meg, egyedül neki van lehetősége arra, hogy kiutasítsa a szerb sztárt az országból.

Hétfőn különböző weboldalakon és a közösségi médiában olyan fotók és videók jelentek meg, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a Monacóban élő Đoković az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző 14 napban járt-e külföldön.

A szerb sztár – közép-európai idő szerint – hétfő délután már egy olyan képet osztott meg közösségi oldalán, amelyen a Rod Laver Arénában edz és készül a jövő hétfőn rajtoló Grand Slam-viadalra.

Az ausztrál nyílt bajnokság kilencszeres győztesének ügye nagy vihart kavart világszerte, ráadásul Belgrád és Canberra diplomáciai vitába bonyolódott miatta.

A szerb parlament szóvivője, Ivica Dačić aggodalmát fejezte ki, hogy ha Hawke kiutasítja Đoković Ausztráliából, akkor a világelső a következő három évben nem utazhat be az országba.

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Đoković november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Đoković korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, de nem állt be az oltásellenes aktivisták táborába, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e vakcinát a koronavírus ellen.

Đoković nincs beoltva

A brit Guardian ugyanakkor megszerezte az ausztrál határőrségtől a jegyzőkönyvet, amelyben a szerb teniszező bevallotta, hogy nem vette fel az oltásokat.

Ugyanakkor elmondta, kétszer is átesett a koronavíruson, egyszer 2020 júniusában, egyszer pedig tavaly decemberben.

A teniszező később ellentmondásba keveredett, ugyanis azt állította, az ausztrál szövetségi kormánytól kapott egészségügyi felmentést az országba való beutazásra, ám csak Viktória államtól kapott felmentést.

Közben gyanúsnak tűnik a december 16-i, pozitív teszteredmény is, amelyre hivatkozva Đoković mentességet kért és kapott Ausztráliában az oltottsági kötelezettség alól.

A Der Spiegel arról számolt be, hogy a december 16-i tesztjéhez kapcsolódó QR-kód először negatív eredményt adott, és csak egy későbbi kísérlet mutatott pozitív eredményt. A New York Times munkatársa, Ben Rothenberg a Twitteren szintén arról számolt be, hogy ugyanabból a QR-kódból ő is ellentmondásos eredményekhez jutott.

A világklasszis sorsa most Alex Hawke, ausztrália bevándorlási miniszter kezében van, akinek jogában áll ismét visszavonni a vízumot és kitoloncolni az országból a világ első számú férfi teniszezőjét, ami három évre szóló kitiltást jelenthet Ausztráliából.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava