Connect with us

B A Balkanac

Get Back

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

best the beatles
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Emlékszem én, régi motoros vagyok, hogy egykor a mi kis Vajdaságunk különféle, élénkebb életet élni igyekvő pontjain hogyan polarizálódott az akkori fiatal közönség. A választást többek közt a Beatles vagy Rolling Stones opció kínálta. Közben a politikai pártokat jellemző szembenállás és annak gyakorta groteszkbe hajló viselkedési formái másolódtak. Csaknem szó szerint szavazók gyűjtése folyt a kis szorgos aktivisták által, márpedig volt miből. A helyzet állása szerint, főleg ha az egész akkori világot nézzük, mindkét tábornak rengeteg rajongója létezett, és bár sokáig a Beatles vezetett, utóbb valószínűleg a Rolling Stones került a dobogó legfelső fokára. Vélhetően azért is, mert összemérhetetlenül tovább futott az együttes.

Mick Jagger a mai nap is ugrál, legalábbis tegnap még azt tette, bár átesett egy szívműtéten, amott viszont – a másik oldalon – már a megtörtént halálok okán sem lehetséges hasonló dolog. Soha többé nem lehet összerakni a Beatles-csapatot, jóllehet történt már rá egy-két fantasztikus kísérlet. Csakhogy be kell vallani: jó messze a realitás talajától.

Amúgy ha a Rolling Stones vajdasági érvényesülését vizsgáljuk, akkor semmiképp sem szabad megfeledkeznünk rég megboldogult, csantavéri Cinci barátunkról, aki amolyan Stones klubot alakított ki a saját lakásán, szemben a máshol gyülekező Beatles-rajongókkal. Újvidéken például Begovics Eduárd barátomnál az ottani tartományi kórházzal szemben nyitottunk édesanyja rémületére Beatle’ S Klubot, ahol néha elég szép számban gyűltünk össze. Mi, Gombafej-imádók. A hetvenes években tovább aztán az történt, hogy sok más együttes is megjelent a színen, vagy jutott el Jugóig, arattak minden téren, a Beatlesek meg lassan lekerültek a színről. Bár örökre soha, ugyanis a Beatles az olyasmi volt és maradt – szép bicsaklón szólva –, ami az egyik mindenkori legnagyobb hatást gyakorló valami. Statisztikák is alátámaszthatják ezt, eperföldek örökre. Még akkor is így van, ha az újvidéki Telepen a haladó szellemű fiatal pap utóbb a Jézus Krisztus Szupersztárral aratott szokatlanul nagy sikert.

Persze, aztán az is elmúlt, de Lennonék mindörökre ikonikus figurákká váltak, legalábbis úgy tűnik. Főleg azt követően, hogy címmel párját ritkító rocktörténeti dokumentumfilmet gyártott a Let it be 1969-es lemezfelvételeiből és egyebekből Peter Jackson rendező. Mint ismeretes, a Gyűrűk Ura trilógia háromszoros Oscar-díjas rendezője, miután egy új-zélandi stúdióban mintegy hatvanórányi addig spájzolt filmfelvételt és hanganyagot nézett át röpke négy éven keresztül, a Disney+ streaming-szolgáltató megbízásából egy összesen majdnem nyolcórás, a forgalmazásban részletekre bontott dokumentumfilmet készített. A megaművet három fő darabra vágták, úgy mutatták be tavaly novemberben. Tehető hozzá: hatalmas sikerrel. Azóta írások sokasága született róla, amelyek főleg kedvező hangneműek, illetve annál többek, egyenest magasztalóak. Zömmel azt emelik ki a méltatók, hogy a doku milyen nagyon szerethető, mert nagyon is érthető és tetteiben értelmezhető, ugyancsak megbecsülendő emberként mutatja be George Harrisont, John Lennont, Paul McCartney-t és Ringo Starrt. Még akkor is, amikor majdhogynem összeverekednek örömzenélés közben.

Mindegyik tagot a saját bogárhalmával, negatívumaival és pozitívumaival együtt láttat Jackson. Tehát mindennek fényében/értelmében hangsúlyos lesz az egymás közötti viszonyrendszer bonyolult alakulása: az együttjátszás fenséges örömétől ugyanannak a pokláig. Az eresztékek lazulásáig, végül is az összetartó varrás katasztrofális szétszakadásáig.

Amikor érezték a tragédia közeledtét, így valahogy rekonstruálható a történet fő része, a bandatagoknak az a nagy ötletük támadt, hogy új dalokat élőben adjanak elő, amit filmre vesznek, lemezen is kiadnak, ugyanakkor az összes előkészület, próba és minden szigorúan bekamerázott stúdióban történik. A munkák 1969 januárjában el is kezdődtek a londoni Twickenham Filmstúdióban, de túl rideg, hideg, összességében nagyon barátságtalan volt a hely, a fiúk nagyon nem szerették. Közben abban sem tudtak egyetérteni, hol legyen a bemutató koncert. Szóba jött a líbiai Szabrata római korból származó Amfiteátruma, a Royal Albert Hall, miként Charles Dickens nyomán egy árvaház is. – Itt merült fel az, ami a szerb sajtóban aláhúzottan megtalálható, hogy Jugoszlávia kétszer is elhangzott javaslatként Ringo Starr szájából, de inkább viccnek tűnt, mint használható ötletnek.

A próbákat utóbb az Apple Corps stúdiójában folytatták. Közben felvetődött, hogy a bekamerázott stúdiókban készült felvételekből Michael Lindsay- Hogg rendező vág össze egy csinos kis filmet. Ez aztán el is készült, ám nem sikerült elkerülnie azt, hogy csupán egy hattyúdal felvillantása legyen, amelynek végén a még életében legendává vált liverpooli banda végleg szétesik. Ezzel szemben pl. egyik magyar kritikusa szerint Jackson filmje a frusztráció és a fásultság mellett bemutatja a Beatles fantasztikus kreativitását, lelkesedését. Azt, hogy többnyire örömmel muzsikáltak együtt, bohóckodtak, egymást segítették az ötleteikkel, s megbeszélték a nőket is. Egyik kedvenc témájuk az egykori szexszimbólum, Gábor Zsazsa volt.

P. S. A szerb sajtó úgy tudja, hogy a Beatles együttes sosem járt Jugóban. Ha valakinek van még kedve ezzel a specifikus témával foglalkozni, kérem, íme, egy kis mellékelhető irodalom: Balázs Attila: Yellow Submarine (30596 letöltés) (vigyázz, irodalom!).

B A Balkanac

Az indiai temperamentum és a politikai korrektség (elhibázott műtétek)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

politikai korrektség, műtét
Rushdie szerint tragikomikus dolog megkísérelni pl. James Bondot polkorrektté plasztikázni
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Ismét tollat ragadott, azaz hát dolgozni kezdett Salman Rushdie. Nekilátott újabb könyvet írni a Booker-díjas brit író, akinek az ellene tavaly elkövetett, brutálisan véres chautauquai (USA) késes támadás miatt kellett hosszabb kényszerszünetet tartania. A merényletről, amelynek következményeként fél szemére megvakult, továbbá az egyik karja csaknem megbénult Indiai Salamonunknak, régebben már írtunk. Most azzal a hírrel folytatjuk, amely szerint az írói gépezet – ha akadozva is, de – ismét beindulni látszik, míg az az egy szál merénylő, egy derék (rosszarcút nem merünk mondani!) libanoni férfiú, bizonyos Hadi Matar a sitten ül. Ahol folyton a fejét csóválja, mert nem érti, hogyan maradhatott életben egy olyan elvetemült ördögfattyú, aki annyi minden káromlót összefirkált a Prófétáról, hogy ő tkp. nem is volt képes – azzal az érzékeny gyomrával együtt – ától cetig elolvasni.

– Csak maga Allah tudhatja, miért mentette meg azt a patkányt – mormolta egy ízben a börtönőr füle hallatára, de végül megnyugtatta magát azzal, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Ha jól látjuk, szóban forgó, nyugodtan őrültnek is nevezhető cselekedetével valójában kitűnő hátast adott szerencsétlenje az időközben az angol királyi becsületrend lovagjává (is) üttetett író alá. Pontosan friss, húzós témát. Mégpedig az attentátumét, amely így direkt módon kapcsolódhat az egykor ajatollahi átok sújtotta, elégetendő Sátáni versekhez. – Persze, Rushdie nyilatkozataiból megtudhatjuk, hogy az egész nem ment, meg most sem megy simán. Elsősorban ki kellett hevernie a lelki traumát, közben szinte egészében újratanulnia a gépelést, ami prózaíró esetében nem egy olyan kis piszlicsáré dolog. Már csak azért sem, mert még ha viszonylag rövidre tervezett is a mű, könnyen megnyúlik, ha szárnya nő a gondolatnak. – Esetleg hosszabban tart a múzsa csókja.

politikai korrektség

Megjegyzendő, az össz’ nehézség ellenére idén februárban megjelent egy új regénye a szerzőnek, melynek címe: Victory City (magyarul még nincs meg; vélhetően japánul sem, mert a japán fordítót maradéktalan sikerrel járó módon meggyilkolták). Egy régebben született textusról lehet itt szó. Bizonyos győzedelmes városról szólóról, vélhetően India hosszú történetében markáns szerepet játszóról. Sajnos még sehogy nem olvastuk, így aztán legérdekesebb ezzel kapcsolatban az lehet egyelőre itt, amit konkrétan az írás fizikai aktusáról mond Rushdie. Mégpedig hogy egyes ujjain nem érzi az ujjbegyeit, ezért nagyon nehéznek találja az írást. – Ráadásul, amikor leülök – vallotta valószínűleg némi sóhaj kíséretében a New Yorker újságírójának –, igyekezetemből semmi érdemleges nem születik. Írok, szenvedek, ám az eredmény csupán az üresség és a szemét elegye. Csupa olyasmi, amiket másnap törlök. Igazából még nem találtam ki ebből a sötét erdőből.

Bővebben minderről magyarul online a Literán olvashatunk, Tomcsányi Sára összeállításában. (Itt erősen zsugorított formában szerepel!) Abból is megtudhatjuk, hogy éppen elsuhant májusunkban Rushdie – a szólásszabadság örök harcosaként – átvehette a The British Book Award keretében a FREEDOM TO PUBLISH elnevezésű díjat. Ezt olyan szerzők, kiadók és könyvkereskedők kapják, kaphatják, akik az őket érő folyamatos fenyegetések ellenére is bátran fellépnek az intolerancia összes fajtája ellen. A díjazott nem jelent meg személyesen az ünnepségen, azonban küldött egy videót, amin nyíltan felszólalt az egyre ijesztőbb méreteket öltő cenzúra ellen. Mondván, hogy a publikálás át életében nem fenyegette még ekkora veszély a nyugati országokban. Utalt a zömmel konzervatív politikusok törekvéseire, amelyek az ilyen vagy olyan szempontból rázósnak minősíthető kiadványok betiltására irányulnak, meg utalt a könyvtárak elszaporodó bezárására is.

– Most itt, az Amerikai Egyesült Államokban a könyvtárak és az iskolákban elérhető olvasmányok elleni példátlan támadásról kell értesülnöm – hangsúlyozta. – Ennek nagyon tudatában kell lennünk, küzdenünk kell keményen ellene.

politikai korrektség, műtét

Feltűnő indulattal artikulált beszédének annál a részénél, amelyben az ún. POLITIKAI KORREKTSÉG ijesztő méreteket öltő gyakorlatáról szólt. (Átvitt értelemben ama elhibázott műtétekről…) Arról, amitől például Agatha Christie TÍZ KICSI NÉGER figurája az újabb kiadásokban már nem lehet „néger”, mert sérti az amerikai feketék önérzetét, hanem valami más. Átmeneti megoldásként – tudhatjuk – rövidke ideig az „indián” szerepelt helyette, de most már az sem jó, UFF! (Mert egyébként miért is lenne az indián megfelelőbb néger? – megj. B. A. B.). Rushdie egyenest elítélte Roald Dahl és Ian Fleming szövegeinek ilyen értelemben történt átírását az új kiadások egész sorában, mert szerinte tragikomikus dolog megkísérelni pl. James Bondot polkorrektté plasztikázni.

Végezetül a témát így zárta Rushdie:

– Meg kell hagyni, hogy a könyvek a saját korukból érkezzenek hozzánk, és a maguk idejében létezzenek. Ha pedig ezt nehéz elviselni, ne olvassák el, olvassanak másik könyvet.

– Vagy ne olvassanak semmit – mondanánk mi, ám az meg a könyvtáraknak nem jó.

Ördögi kör, mondhatni: SÁTÁNI. (Lírai felhangok nélkül.)

Egyébként érdekes, hogy már a „fekete” sem tűnik a polkorrektség harcosai számára használhatónak, helyette szerintük inkább az „afroamerikai” kifejezés alkalmazandó. Persze, mondanánk, talán még el is lehetne fogadni, de az USA mégsem a világ közepe, és nem ott él Afrikán kívül az összes fekete bőrű ember. A másik súlyosan diszkriminatív kifejezés, ugye, példának okáért a „cigány”. – Hát rendben, Magyarországon (is) legyen „roma” ugyebár, csak az a probléma, hogy itt hosszú, a maga reszortjában identitásformáló története van a cigányzene műfajának, ami romára keresztelve, roma zeneként egészen mást jelent. Persze hogy van olyan, de nem az. Különben az is érdekes, hogy már a „kövér” sem komilfó. Így aztán Robin Hood nagyot vét, amikor nem a „túlsúlyos” kifejezést használja barátjával és bajtársával, Tuck atyával kapcsolatban. Pedig nem is mond olyat direkte, hogy pl.: TE KÖVÉR DISZNÓ, MÉG LESZAKAD ALATTAD AZ ÁG, AZTÁN B…6-JUK!

politikai korrektség, műtét

P. S. Ugye, ízléstelen viccnek tekinthetnénk itt, ha most a magyar „több szem többet lát” közmondást próbálnánk valamilyen formában elsütni. Végezetül mégis meg kell említenünk, hogy Szerbiában létezik egy TREĆE OKO nevű, szórakoztatónak szánt kiadvány, amely mindenféle okkult jelenséggel foglalkozik. Hemzsegnek benne a földönkívüliek meg a mindenféle furcsa lények, dalra fakadó műanyag szexbabák és egyebek, ám néha egészen értelmes cikket is lehet olvasni benne. Így például a lap valamelyik májusi számában található hosszú írás (szerzője Spomenka Milić újságírónő) arról tesz említést, hogy a politikai korrekció fogalma még a régi szovjet időkben fogant, és hogy később a náci Németországban is meghonosodott. Újabban a kilencvenes években ütötte fel a fejét, azóta egyre erőszakosabb, egyre nagyobb teret nyer, főleg angol nyelvterületen. (Hullámokban érkezik tehát…) Sok „szép” példát hoz fel az ilyen „korrigálásra” a cikkszerző, köztük említi ő is Agatha Christie-t.
Számunkra itt külön érdekességgel bír, hogy az egyik mű szereplője egy bíró, aki „indiai temperamentumú”. – Persze, csak volt idáig, az újabb kiadásban már nem.
A Harmadik szem külön figyelmet szentel a revíziónak áldozatul esett népmeséknek. Itt említi James Finn Garner amerikai szerző nagy sikerű POLITICALLY CORRECT BEDTIME STORIES (Politikailag korrekt esti mesék) című ’94-es, újabb és újabb kiadásokat megérő könyvét, amely az abszurd paródia eszközeivel él. Abban felvetődik a kérdés, vajon a hercegnek egyáltalán meg szabad-e csókolnia az alvó Hófehérkét, Piroska és a nagyi pedig lelövi a szexista vadászt; kisvártatva alternatív családot alapítanak hármasban a farkassal, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Nahát: FUSS EL VÉLE!

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava