Connect with us

Szerbia

FELVÁSÁRLÁS: Szerb ellenzéki sajtómágnás lett a Southampton új tulajdonosa

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Southampton megerősítette, hogy a szerb származású üzletember, Dragan Šolak 100 millió fontos üzletet kötött, amellyel megszerezte a Premier League-ben jelenleg 14. helyen álló csapat irányítását. Médiajelentések szerint Šolak a 80 százalékos “irányító részesedéshez” a Sport Republic csoport által jutott hozzá, amely ezt a jogot Kao Csi-seng kínai üzletembertől vásárolta meg. A klub átvételében a szerb üzletember mellett Rasmus Ankersen, az egyik korábbi brentfordi igazgató és Henrik Kraft londoni befektető is részt vesz.

Megpolitizált labdarúgás

A Southampton eddigi többségi tulajdonosa az előbb említett kínai üzletember volt, aki 2017-ben 80%-os részesedést szerzett a klubban, őt vásárolták most ki. A klub fennmaradó 20%-át Katharina Liebherr birtokolja. A hölgy az alig több mint egy évtizeddel elhunyt svájci üzletember Markus Liebherr lánya.

Markus Liebher 2009-ben vette meg az angol klubot, lánya azonban a fent említett tranzakció során eladta annak 80%-át.

A Southampton figyelemre méltó eredményeket ért el 2009 óta: 2012-ben feljutott a legmagasabb osztálynak számító Premier League-be, és meg is szilárdította pozícióit ebben a divízióban.

A dél-angliai klub hónapok óta keresi új gazdáját. Az új tulajdonosok már tájékoztatták a játékosokat és a klub vezetését a tulajdonosi struktúrában bekövetkezett változásról.

Az új tulajdonos

Dragan Šolak leginkább a Telemach és a Sportklub, az N1 és a Nova TV mögött álló United Group alapítójaként ismert a Balkánon, vagyis a szerbiai ellenzéki média jó részét ő finanszírozza, ami vonatkozik a horvátországi Nova TV-re is.

A luxemburgi székhelyű United Group fejlődésének nagy lökést adott, hogy részedést vásárolt benne a KKR amerikai befektetési alap, amelyet David Petraeus amerikai tábornok, a CIA volt igazgatója vezetett.

A délszláv térségben eddig a Sportklub csatornáin lehetett nézni az angol futball elit osztályának mérkőzéseit, és ez így is marad a következő szezon elejéig. A közvetítés jogait ezt követően a balkáni térségben az Arena Channels Group veszi át a következő hat évre.

Az ügy hátterében tehát komoly politikai kötélhúzás folyik, az Arena médiaszolgáltatót ugyanis a szerb állami kézben lévő Telekom birtokolja, ami magyarán szólva azt jelenti, hogy az angol foci a szerbiai belpolitikai rivalizálás tárgya a Balkánon.

A szerb elnök nemrégiben diadalittasan beszélt arról, hogy “sikerült kicsavarni” az ellenzék kezéből a Premier League mérkőzéseinek közvetítési jogát, de a híresztelések szerint megközelítőleg tízszer annyit fizetnek érte, mint amennyit eddig a Sportklub, illetve az azt birtokló United Media.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava