Connect with us

Szerbia

FELVÁSÁRLÁS: Szerb ellenzéki sajtómágnás lett a Southampton új tulajdonosa

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sothuh
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A Southampton megerősítette, hogy a szerb származású üzletember, Dragan Šolak 100 millió fontos üzletet kötött, amellyel megszerezte a Premier League-ben jelenleg 14. helyen álló csapat irányítását. Médiajelentések szerint Šolak a 80 százalékos “irányító részesedéshez” a Sport Republic csoport által jutott hozzá, amely ezt a jogot Kao Csi-seng kínai üzletembertől vásárolta meg. A klub átvételében a szerb üzletember mellett Rasmus Ankersen, az egyik korábbi brentfordi igazgató és Henrik Kraft londoni befektető is részt vesz.

Megpolitizált labdarúgás

A Southampton eddigi többségi tulajdonosa az előbb említett kínai üzletember volt, aki 2017-ben 80%-os részesedést szerzett a klubban, őt vásárolták most ki. A klub fennmaradó 20%-át Katharina Liebherr birtokolja. A hölgy az alig több mint egy évtizeddel elhunyt svájci üzletember Markus Liebherr lánya.

Markus Liebher 2009-ben vette meg az angol klubot, lánya azonban a fent említett tranzakció során eladta annak 80%-át.

A Southampton figyelemre méltó eredményeket ért el 2009 óta: 2012-ben feljutott a legmagasabb osztálynak számító Premier League-be, és meg is szilárdította pozícióit ebben a divízióban.

A dél-angliai klub hónapok óta keresi új gazdáját. Az új tulajdonosok már tájékoztatták a játékosokat és a klub vezetését a tulajdonosi struktúrában bekövetkezett változásról.

Az új tulajdonos

Dragan Šolak leginkább a Telemach és a Sportklub, az N1 és a Nova TV mögött álló United Group alapítójaként ismert a Balkánon, vagyis a szerbiai ellenzéki média jó részét ő finanszírozza, ami vonatkozik a horvátországi Nova TV-re is.

A luxemburgi székhelyű United Group fejlődésének nagy lökést adott, hogy részedést vásárolt benne a KKR amerikai befektetési alap, amelyet David Petraeus amerikai tábornok, a CIA volt igazgatója vezetett.

A délszláv térségben eddig a Sportklub csatornáin lehetett nézni az angol futball elit osztályának mérkőzéseit, és ez így is marad a következő szezon elejéig. A közvetítés jogait ezt követően a balkáni térségben az Arena Channels Group veszi át a következő hat évre.

Az ügy hátterében tehát komoly politikai kötélhúzás folyik, az Arena médiaszolgáltatót ugyanis a szerb állami kézben lévő Telekom birtokolja, ami magyarán szólva azt jelenti, hogy az angol foci a szerbiai belpolitikai rivalizálás tárgya a Balkánon.

A szerb elnök nemrégiben diadalittasan beszélt arról, hogy “sikerült kicsavarni” az ellenzék kezéből a Premier League mérkőzéseinek közvetítési jogát, de a híresztelések szerint megközelítőleg tízszer annyit fizetnek érte, mint amennyit eddig a Sportklub, illetve az azt birtokló United Media.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vučić a KFOR-t kéri az északi területekre, a Quinta szerint nagyon veszélyes a helyzet

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

QUINTA KFOR
A szerb elnök tegnap az orosz nagykövettel, ma a Quinta-országok nagyköveteivel találkozott (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök találkozott a Quinta-országok – az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország – nagyköveteivel, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével. A találkozót követően a szerb elnök alig írt valamit az Instagramon, az amerikai nagykövet a többiek nevében is nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy nagyon veszélyes a helyzet Koszovóban.

Vučić a KFOR-t kéri

Vučić az Instagramon azt írta, hogy a Szerbia számára egyik legnehezebb pillanatban “volt egy fontos beszélgetése a Quinta képviselőivel”.

Ehhez még hozzátette, hogy megismételte Szerbia álláspontját a legutóbbi koszovói (és metóhiai) eseményekkel kapcsolatban, és kérte, hogy “Kurti rendőrsége” helyett a KFOR gondoskodjon minden biztonsági kérdésről Észak-Koszovóban.

Vučić kérdés formájában felvetette azt is, hogy a koszovói rendőrség miért utasította el, hogy az EULEX részt vegyen abban a műveletben, amelyet Koszovó északi részén hajtottak végre a koszovói albán rendőrök.

KFOR QUINTA

A szerb elnök “farkasszemet nézett” a fotósnak háttal lévő amerikai nagykövettel (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerb nemzeti amnézia

Christopher Hill amerikai nagykövet a szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a Quinta nagykövetei szerint nagyon veszélyes a helyzet Koszovó északi részén, és további erőfeszítésekre lesz szükség a kiváltó okok megtalálásához.

Hill tragikus eseménynek nevezte, ami történt, és hozzátette, hogy mindenkinek el kell ítélnie a koszovói rendőrség egyik tagjának meggyilkolását. Megjegyezte, hogy természetesen mindig sajnálják az emberéleteket, viszont nem szabad elfeledni, hogy folytatni kell a politikai folyamatot.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy a következő napokban, hetekben erősíteni kell a diplomáciai tevékenységet. Egyúttal elmondta azt is, hogy a jelenlegi európai válságot, valamint a különleges biztonsági és politikai helyzetet illetően fontos beszélni arról, hogy Szerbia hol szeretne lenni.

Hill úgy fogalmazott, hogy Szerbiának magának kell döntenie az útjáról, de annak a véleményének adott hangot, hogy a jólét nem keletről jön, mert az az útvonal folyamatosan javítás alatt áll, és a kérdés az, hogy Oroszország mikor tudja visszaszerezni azt a szerepet, amellyel hozzájárul a civilizációhoz.

A nagykövet úgy vélte, hogy sok ember megérti, hogy Szerbiának nincs más választása, minthogy a Nyugat részévé váljon, merthogy katonai értelemben a semlegesség drága, a független országoknak maguknak kell finanszírozniuk a védelmüket, mert számukra nem létezik a kollektív segítség elve.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy mindazzal, amit elmondott nem arra szeretne utalni, és nem osztja azokat a véleményeket, hogy Szerbiának el kell felejtenie a múlt keserű tapasztalatait, és nemzeti amnéziát kell tartania.

Hill hozzátette, hogy Oroszország megbízhatatlan beszállító, és nem sok eladható fegyverrel rendelkezik, pedig az ukrajnai háború előtt sokan azt hitték, hogy az orosz a második legerősebb hadsereg a világon.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy meggyengítheti és megoszthatja a NATO-t, és hogy a NATO eltűnhet, mint a Szovjetunió, amihez hozzátette, hogy amikor Svédország is csatlakozik, akkor éppen az ellenkezője következik be, és újra kell fogalmazni a NATO-szövetség határairól szóló földrajzi adatokat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava