...
Connect with us

Szerbia

FELVÁSÁRLÁS: Szerb ellenzéki sajtómágnás lett a Southampton új tulajdonosa

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sothuh
Olvasási idő: 2 perc

A Southampton megerősítette, hogy a szerb származású üzletember, Dragan Šolak 100 millió fontos üzletet kötött, amellyel megszerezte a Premier League-ben jelenleg 14. helyen álló csapat irányítását. Médiajelentések szerint Šolak a 80 százalékos „irányító részesedéshez” a Sport Republic csoport által jutott hozzá, amely ezt a jogot Kao Csi-seng üzletembertől vásárolta meg. A klub átvételében a szerb üzletember mellett Rasmus Ankersen, az egyik korábbi brentfordi igazgató és Henrik Kraft londoni befektető is részt vesz.

Megpolitizált labdarúgás

A Southampton eddigi többségi tulajdonosa az előbb említett kínai üzletember volt, aki 2017-ben 80%-os részesedést szerzett a klubban, őt vásárolták most ki. A klub fennmaradó 20%-át Katharina Liebherr birtokolja. A hölgy az alig több mint egy évtizeddel elhunyt svájci üzletember Markus Liebherr lánya.

Markus Liebher 2009-ben vette meg az angol klubot, lánya azonban a fent említett tranzakció során eladta annak 80%-át.

A Southampton figyelemre méltó eredményeket ért el 2009 óta: 2012-ben feljutott a legmagasabb osztálynak számító Premier League-be, és meg is szilárdította pozícióit ebben a divízióban.

A dél-angliai klub hónapok óta keresi új gazdáját. Az új tulajdonosok már tájékoztatták a játékosokat és a klub vezetését a tulajdonosi struktúrában bekövetkezett változásról.

Az új tulajdonos

Dragan Šolak leginkább a Telemach és a Sportklub, az N1 és a Nova TV mögött álló United Group alapítójaként ismert a Balkánon, vagyis a szerbiai ellenzéki média jó részét ő finanszírozza, ami vonatkozik a horvátországi Nova TV-re is.

A luxemburgi székhelyű United Group fejlődésének nagy lökést adott, hogy részedést vásárolt benne a KKR amerikai befektetési alap, amelyet David Petraeus amerikai tábornok, a CIA volt igazgatója vezetett.

A délszláv térségben eddig a Sportklub csatornáin lehetett nézni az angol futball elit osztályának mérkőzéseit, és ez így is marad a következő szezon elejéig. A közvetítés jogait ezt követően a balkáni térségben az Arena Channels Group veszi át a következő hat évre.

Az ügy hátterében tehát komoly politikai kötélhúzás folyik, az Arena médiaszolgáltatót ugyanis a szerb állami kézben lévő Telekom birtokolja, ami magyarán szólva azt jelenti, hogy az angol foci a szerbiai belpolitikai rivalizálás tárgya a Balkánon.

A szerb elnök nemrégiben diadalittasan beszélt arról, hogy „sikerült kicsavarni” az ellenzék kezéből a Premier League mérkőzéseinek közvetítési jogát, de a híresztelések szerint megközelítőleg tízszer annyit fizetnek érte, mint amennyit eddig a Sportklub, illetve az azt birtokló United Media.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.