Connect with us

Albánia

KÉNYSZERSZÖVETSÉG: Albánok ezrei tüntettek Tiranában a szerb hegemónia ellen a Balkánon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbia, Albánia és Észak- Macedónia politikai vezetői a Frankfurter Algemeine Zeitungnak írt cikkükben arra hívták fel a figyelmet, hogy lakosságuk csalódott, mert az Európai Unió továbbra sem tesz eleget csatlakozási szándékuknak. Az említett országok vezetői a FAZ-nak írt cikkükkel vezették fel az Nyitott Balkán (Open Balkan) kezdeményezés újabb ülését, amelyet ma és holnap tartanak Albániában, a tervektől eltérően azonban nem Tiranában, hanem minden bizonnyal Elbasanban, az albán fővárosban ugyanis albánok ezrei tüntetek a szerb államfő albániai jelenléte miatt.

Pótcselekvés vagy vigaszdíj

Horvátországtól keletre és Bulgáriától nyugatra van egy térség, ahol léteznek ugyan határok, de azok állandóságát semmi sem garantálja, ezért születnek non-paperek vagy integrációs tervek, a térség azonban egy helyben topog, kínlódik, de nem megy semmire.

A szóban forgó térség országainak valójában nem csak az a bajuk, hogy az EU sohanapján veszi fel őket, ezzel körülbelül ők is tisztában vannak, hanem még inkább az, hogy magukra hagyták őket. Ezért létrehozták a Nyitott Balkán kezdeményezést, amelyet ugyan belső feszültségek feszítenek szét, de legalább nem mondhatják rájuk, hogy nem tesznek semmit.

Aleksandar Vučić szerb elnök, Edi Rama albán miniszterelnök és Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnök a Frankfurter Algemeine Zeitungnak írt közös cikkében megállapította, amit már a balkáni gerlék is turbékolnak, hogy az Európai Unió ígéreteivel ellentétben, és a jövőtől való félelmében nem teljesíti csatlakozási vágyaikat.

– Ez csalódáshoz, instabilitáshoz, kivándorláshoz és a nagy befektetések elmaradásához vezetett. Az említett országok politikai vezetőiként panaszkodhatnánk ugyan, vagy éppen cselekedhetnénk is. Mi az utóbbi mellett döntöttünk

– szögezte le a Nyitott Balkán kezdeményezésre utalva a három balkáni ország vezetője.

– Felelős politikusként nem engedhetjük meg, hogy a régió visszatérjen a múlt rémálmaihoz egy olyan időszakban, amikor az EU nem képes többet tenni a bővítésért. A Nyitott Balkán kezdeményezés nem vigaszdíj az EU-tagság helyett, hanem egy nagy lépés a tagság felé

– jegyezték meg az említett vezetők, akik elvárják, hogy az Európai Unió legalább támogassa a kezdeményezést, ha már mást nem képes tenni.

Ezzel azonban azt is megfogalmaztatták, hogy a Nyitott Balkán létrehozásától függetlenül a végső cél mégiscsak az uniós csatlakozás, mint korábban például a V4-ek esetében, ez a csoport azonban a csatlakozást követően is fennmaradt politikai egyeztetőfórumként.

A Nyitott Balkán esetében ez aligha következik be, mert ha valami csoda folytán eljön sohanapja, és a három ország mégis az Európai Unió tagja lesz, erre a “kényszerszövetségre” végképp nem lesz szükség, mert az unión belül úgyis összenő, aminek össze kell nőnie.

Belülről is bontják

Hétfőn este ellenzékiek ezrei vonultak utcára Tiranában, hogy tiltakozzanak Aleksandar Vučić szerb elnök látogatása ellen, aki a Nyitott Balkán kezdeményezés keretében találkozik/találkozott Edi Rama albán és Zoran Zaev macedón miniszterelnökkel. A tiranai demonstrálók szerint az Open Balkan kezdeményezés Szerbia politikai és gazdasági érdekekeit szolgálja.

Albániában korábban már az a kormányfői bejelentés is vihart kavart, hogy az ország az év végén (vagyis most) több megállapodást ír alá Szerbiával és Macedóniával, aminek a helyszíne Tirana lesz, a tüntetések miatt azonban ez esetleg Elbasanra módosulhat.

December 1-én kemény ellenzéki támadás érte az albán parlamentben Edi Rama miniszterelnököt egy interpelláló ellenzéki képviselő részéről, aki már akkor megállapította, hogy a Nyitott Balkán kezdeményezés ellentétes a nemzeti és regionális érdekekkel, ezért veszélyes és szükségtelen, merthogy ennek leple alatt Nagy- Szerbia és az Új- Jugoszlávia létrehozásáról van szó.

Edi Rama tényeket próbált meg felhozni a “maga mentségére” a Nyitott Balkán fenntartása érdekében, véleménye szerint ugyanis az exportőröknek nem csak a vámokat és a járulékokat kell megfizetniük, hanem a várakozás költségeit is, ami a határon veszteglő kamionok esetében évi 28 millió óra.

Sali Berisha, az albán rendszerváltás politikusa, akit annak idején Soros György is támogatott, visszatért a politikába, és az egyik első dolga az volt, hogy üzenjen Aleksandar Vučić szerb elnöknek, és sürgesse nála, hogy ismerje el a Koszovóban az albánok ellen Szerbia által elkövetett népirtást.

Több ezer gyereket lőttek le a barbárok a közelmúltban a koszovói háborúban. Menj el, látogass el a múzeumba, és kérj bocsánatot a Balkán és Koszovó elleni bűncselekményekért

– mondta december elején Berisha.

A mostani tiranai tüntetéseknek tehát vannak előzményei, és az sem kizárt, hogy lesznek következményei is.

Edi Rama miniszterelnök ugyanis emlékeztetett rá, hogy nemrégi belgrádi látogatása során a szerb rendőrség elvitte azokat a “huligánokat”, akik albán zászlókat gyújtottak fel, sugallván, hogy hasonlóképpen járhatnak azok az albánok is, akik Tiranában szerb zászlókat gyújtottak fel.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava