...
Connect with us

Horvátország

VÉRES TEJFAKASZTÓ BULI: Rosszkor volt rossz helyen, és ráadásul rossz nótát kért

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ivan andrijanic NAS 1024x562 1
Olvasási idő: 2 perc

Mostanában járta be a horvát sajtót Ivan Andrijanić vinkovcei fiatalember esete, aki kórházban kötött ki, miután egy vígasság keretében Škoro-féle nótát támadt kedve hallgatni. Bár Közép-Európában, illetve a Balkánon sem számít hírnek, hogy a hétvégén összeverekedtek a kocsmában a legények – a kocsma már ilyen hely, ott vigyázni kell -, az Andrijanić-eset kapcsán azonban mégis sokan felkapták a fejüket. A bunyó ugyanis nemzeti alapon tört ki, a többszörös túlerőben lévő szerbek meggyepálták a horvátokat.

Zenei kívánság

Ivan Andrijanić többszörös koponyatörést, arccsont, orrtörést és szemüreg-károsulást szenvedett, s ki tudja élve marad-e, ha rokona nem vetődik rá, és nem védi meg a testével a záporozó ütésektől, rúgásoktól.

A szerencsétlen fiatalembert végül a vinkovcei kórházból Eszékre szállították, ahol négy fejműtétet hajtottak végre rajta, és számtalan kapoccsal öltötték össze a fejbőrét.

Andrijanić az ójankováci (Stari Jankovci) vadászotthonban a közeli Ivanócból (Srijemske Laze) élő rokonával együtt ünnepelt, mert annak fia született. Mivel a jelzett településen többségben vannak a horvátországi szerb nemzeti kisebbség tagjai, így nem meglepő, hogy a vígasságon vegyes szerb-horvát társaság gyűlt össze.

Különben a kalamajka nagyobb is lehetett volna, mert Ójankovácon magyarok is laknak, de ők szerencsére nem voltak hivatalosak a tejfakasztó mulatságra.

Szóval ettek-ittak, s mint ez a XXI. században Szlavóniában (is) szokás, a YouTube közvetítésével bömböltették a szerb műnépzenét – ami körülbelül a bibliai szöcskeinvázióval felérő istencsapása.

A mintegy harmincfős társaságból éjfél után kettőre már csak a legkitartóbb korhelyek maradtak, megfelelő számú maligántól fűtve.

A verekedés akkor tört ki, amikor a számítógépet kezelő jámbor szerbek megkérdezték az áldozatot, hogy esetleg van-e valamilyen zenei kívánsága.

Andrijanić semmi rosszra sem gondolva azt válaszolta, hogy a Hazafias Mozgalom elnöki posztjáról nemrég távozott Miroslav Škoro horvát jobboldali politikustól és nótaénekestől szeretne valamit, ami majdnem olyan istencsapása, mint a szerb műzene, csak „lagzilajcsisra sminkelve”, és egy kis nemzeti mázzal leöntve.

A hangulat hirtelen sarkköri hőmérsékletre szállott alá, s amikor a szerbek „nyájasan arról kezdtek érdeklődni nála”, hogy esetleg Thompson (amolyan horvát Kárpátia) usztasa dalai közül nem szeretne-e valamit, Andrijanić szabadkozása már nem ért semmit, mert pillanatokon belül elszabadult a pokol.

Az esetnek itt nincs vége

Mint már volt szó róla, a rokona valahogy megóvta annyira, hogy Eszéken a sebészek ki tudták foltozni valahogy, a rendőrség időközben lefülelte a főkolomposokat, három ivanóci fiatalembert – egyiküknél hangtompítós pisztolyt találtak, három tárral.

VÉRES TEJFAKASZTÓ BULI: Rosszkor volt rossz helyen, és ráadásul rossz nótát kért

(Fotó: Screenshot, Dnevnik / HRT)

Miroslav Škoro egy dögkeselyű kecsességével ragadta meg a szereplési lehetőséget, és sietve fénykép-sessiont tartott az eszéki kórházban a pórul járt fiatalemberrel, a politikusok meg szörnyülködtek, meg elítélték, meg minden.

A baj azzal van, hogy ez nyilván nem marad következmények nélkül. Lehet, hogy a szerbeket érő megtorló akciók már nem kapnak ekkora publicitást a horvát sajtóban, mint Andrijanić megagyabugyálása, de az eset semmiképpen sem használ a meglehetősen üveglábakon álló békés együttélésnek.

Mindezt ugyan ráfogható a 90-es évek háborús hagyatékára, sajnos azonban, hogy ez nem teljesen igaz: míg az aktuális horvát kormány, illetve Plenković miniszterelnök igyekszik létrehozni az országon belüli horvát-szerb kiegyezést, a Duna túlsó partjáról a minden szerbet magába ölelő „szerb világról” susog a szél.

Mint ezt egy montenegrói kolléga jegyezte meg a cetinjei zavargásokkal kapcsolatban, a Nyugat-Balkán problémáinak zöme egy kis ország nagy birodalmi törekvéseire vezethető vissza, Ójankovác pedig légvonalban száz kilométerre sincs Belgrádtól.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Magyarország

Az UEFA főtitkára meglepődött az MLSZ állásfoglalásán, írt is rögtön Vági úrnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

MLSZ, Nagy-Magyarország
Magyar szurkolók, magyar szimbólumok (Forrás: MLSZ)
Olvasási idő: 4 perc

Kellő vehemenciával tálalták szerdán a horvát portálok és lapok is a MLSZ „manőverét”, amelynek értelmében a Nagy-Magyarország térképet tartalmazó szurkolói rekvizitumokat nem tartja politikai szimbólumnak az UEFA, és így engedélyezi használatukat. A hírt gyorsan-hamar lehozta a Mandiner, a Nemzeti Sport és a Magyar Nemzet, az Origo, és még sokan mások, a néhai Szent Korona területeit magukba inkorporeáló országok pedig egyként hördültek fel a magyar revízió újabb, ékes példáján. Az UEFA-főtitkára az MLSZ közleményét követően levélben fordult Vági Mártonhoz, az MLSZ főtitkárához, akit arról tájékoztatott, hogy a magyarok által benyújtott kérést nem hagyták jóvá. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar–görög mérkőzésen viselt egy sálat, amelyen a „történelmi Magyarország” térképe látható.

Magyarország és Nagy-Magyarország

Én a Jutarnji list cikkét használom referenciának, mert ez igyekszik tényszerűen kezelni az ügyet, illetve az üggyel kapcsolatos fejleményeket.

Mielőtt még továbblépnénk, csak sietve szúrom közbe kedvenc tézisemet, hogy senki sem akarhatja komolyan a történelmi Magyarország feltámasztását. Egyszerűen azért, mert Magyarország ezt képtelen lenne elviselni, összeroppanna a teher alatt.

Gondoljunk csak a német újraegyesítésre, amit alig tudott valóra váltani a szupergazdag, erős NSZK, amely csak németek által lakott területeket csatolt vissza, illetve össze, nem vegyes etnikumú térségeket. Szóval, ez egy kivitelezhetetlen történet, amelyet úgy el kell felejteni, ahogy van.

Persze, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kell mondani a határokon kívülre szorult magyarokról.

Inkább azt kellene kommunikálni, hogy nem területekben, hanem az emberekben vagyunk érdekeltek, akik ugyanúgy a nemzet részei, mint ahogy például a bosznia-hercegovinai, chilei, ausztráliai, vagy éppen magyarországi horvátok a horvát nemzet tagjai.

Mit ír az újság, Jenő?

A Jutarnji list, ahogy illik, áttekintette a helyzet genezisét.

A régióban a média ma közölte, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) olyan döntést hozott, amely feldühítheti Horvátországot és a környező országokat, különösen Szerbiát, amely egy csoportban szerepel Magyarországgal az Európa-bajnoki selejtezőben

– írta a zágrábi lap, amely arra emlékeztetett, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség napokban követelte, hogy Nagy-Magyarország vitatott térképét ne kezeljék politikai szimbólumként, majd az MLSZ bejelentette, hogy az európai labdarúgó-ernyőszervezet kiadta a „használati engedélyt”.


Az MLSZ-közleménye

A történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az MLSZ az UEFA és FARE egyértelmű állásfoglalását kérte. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Az elmúlt napokban mind az UEFA, mind pedig a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez. A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

A teljes közlemény ITT OLVASHATÓ


A horvát lap szerint a bejelentés nagy port vert a régióban, mert a szurkolók általában olyan zászlókat, sálakat vihetnek a lelátókra és a szeparéba, amelyeken Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, Románia és Ukrajna egyes területeit is magában foglaló térkép látható.

A Jutarnji tudomása szerint Magyarország az első világháború után területének 70%-át elvesztette, ezeket a részeket „visszaadták” más országoknak. Egyúttal azt is állítja, hogy „a magyarok 2002 óta fogalmazták meg a régi határokhoz való visszatérés gondolatát, és most ezt a lelátókról hirdetik”.

Aztán idézik a MLSZ közleményét, melynek értelmében az UEFA és a FARE elfogadta a magyar érvelést, és elismerte, hogy nincs szó szélsőséges, vagy rasszista viselkedésről.

A szomszédos országokban a média nagy része szégyenletesnek tartja ezt a döntést, amely különösen Szerbiában váltott ki nagy visszhangot, ahol hitetlenkedve fogadták a döntést.

Szerbia és Magyarország őszre találkozik az EB-selejtezők keretében, az első mérkőzést szeptember 7-én rendezik Belgrádban, a visszavágót pedig október 14-én tartják Budapesten.

A románok szintén szintén felháborodtak. Néhány román politikus már megszólalt, és azt mondta az UEFA-nak, hogy az ernyőszervezetnek fogalma sincs arról, mit jelent Nagy-Magyarország térképe”.

Lelepleződik a „nagy magyar ármány”

A Jutarnji úgy vélte, hogy gyorsan lelepleződött a „magyar manőver”, amivel kapcsolatban a zágrábi „reggeli lap” szóról szóra közölte a Teodor Teodoridisz (Theodore Theodoridis) UEFA-főtitkár által aláírt nyilatkozatot.

MLSZ, UEFA, Nagy-Magyarország

Teodor Teodoridisz is meglepődött (Forrás: UEFA)

TT-főtitkár ebben az UEFA meglepetését tolmácsolta azzal kapcsolatban, hogy médiaértesülések szerint az UEFA állítólag engedélyezte a Nagy-Magyarországgal díszített zászlók és jelvények használatát az UEFA versenyein.

A félreértések elkerülése érdekében TT nyomatékosan kijelentette, hogy az UEFA nem engedélyezte az ilyen zászlók vagy jelvények használatát. Sőt, azt is hozzátette, hogy ezek használata fegyelmi eljárást vonhat maga után.

Az UEFA főtitkára arra kérte a MLSZ-t, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megakadályozza ezek használatát az UEFA égisze alatt szervezett mérkőzéseken.

Hogy mi lesz a történet vége, még nem tudni, de UEFA ide, vagy UEFA oda, aligha valószínű, hogy a közeljövőben ki lehet irtani a szélsőséges megnyilvánulásokat a térség stadionjaiból.

És, hogy tévedés ne essék, itt nem csak a magyarok hőbörögnek, hanem mások is: szűkebb pátriámnál, Horvátországnál maradva, ez a horvát szurkolók kedvelt csatakiáltását, a „Za dom spremni!” jelszó skandálását is érinti, aminek a jelentése a „hazáért készenlétben”, és lényegében a Sieg Heil!-nak megfelelő második világháborús horvát szlogen.

Ha pedig már a fenyegető magyar irredentizmusról értekezünk, valahogy ide kívánkozik, hogy az új, megnyitás előtt álló eszéki stadion neve állítólag nem Pampas, hanem Opus Aréna lesz, a Mészáros-féle Opus Global Nyrt. után, miután Mészáros Lőrinc az eszéki focicsapat „legnagyobb pártfogója”.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.