Connect with us

Advent

LEMONDOTT A FŐHAZAFI: Škoro bedobta a törölközőt, Juliskák, mi lesz most veletek?
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
A rendőrségi aktivitással tarkított uborkaszezon álmos csöndjében – kedden Splitben vettek őrizetbe néhány városi tisztségviselőt és vállalkozót, a zágrábihoz hasonló korrupciógyanús ügyletek vádjával – szinte bombaként robbant Miroslav Škoro lemondása a Hazafias Mozgalom elnöki posztjáról. A rövid, egy gépelt oldalas nyilatkozat nem tartalmaz szinte semennyi konkrétumot, Škoro személyes okokra hivatkozva indokolta meg teljesen váratlan húzását.

Szó- és borvirágok

Július második felében, amikor a horvát állampolgárok zöme vagy évi szabadságon van, vagy évi szabadságra készülődik, lemondott az ország legnagyobb nacionalista-konzervatív ellenzéki pártjának vezetője, amit jobbára meglepett értetlenkedés fogadott.

A jelekből, illetve a zavarodott kommentárokból ítélve a “főhazafi” még a párton belül sem egyeztetett, hanem vette kalapját, és lelépett.

A távozást bejelentő üzenetében két dolgot fogalmazott meg precízen, az egyik, hogy semmilyen minőségben nem vesz részt a Hazafias Mozgalomban szeptemberre tervezett tisztújító választásán, a másik pedig, hogy a továbbiakban is a párt tagja marad, munkáját parlamenti képviselőként kívánja folytatni.

Aki kedveli a szó- és borvirágokat, annak érdemes figyelnie arra, amit Škoro mondott az N1-es televíziónak nyilatkozva:

– Nekem saját borom, saját dalaim és saját parlamenti képviselői helyem van. Nem érzek semmilyen elkeseredettséget.


Ugyanebben a rövidke interjúban Škoro elsősorban családját ért támadásokra helyezte a hangsúlyt, mint döntő okát lemondásának, ám ugyanakkor homályosan arra is utalt, hogy a sorozatos választási felsülések is hozzájárulhattak a váratlan leköszönéshez.

– Elérkezett annak az ideje, hogy más vegye át a párt vezetését


– mondta a jobboldali pártvezér, aki büszke a párt eredményeire, amely szerinte rövid időn belül az egyik meghatározó erejű horvát párttá nőtte ki magát.

– Továbbra is a párton belül fogok dolgozni, mert én szeretem ezt a pártot, és amelyet végső soron én hoztam létre


– mondta a Hazafias Mozgalom most már ex-elnöke.

“Csárdáslábú” magyar lányok

Több délszláv dalszerző is hivatottnak érezte magát arra, hogy a “csárdáslábú” magyar lányokról énekeljen. Így tett Miroslav Škoro is, akit Juliska ihletett meg.

Juliskák, Škoro távozása után mi lesz veletek?

Sanader emléke kísért

E sorok írásakor még nem érkeztek meg a nagyobb lélegzetű elemzések, kommentárok, bár Sandra Benčić a Možemo! (Bírunk!) egyik vezető politikusa már megszellőztette, hogy ilyen jellegű lemondás Horvátországban csak egy volt, amikor Sanader leköszönt miniszterelnöki posztjáról.

A Jutarnji list szerint a kuloárokban arról suttognak, hogy Škoro rossz egészségi állapota miatt mondott le, de ezt a lapnak nyilatkozva maga Škoro cáfolta, mondván, igaz ugyan, hogy négy bypassa van, nem egészségi állapota miatt nyújtotta be lemondását.

A regényességről a Hazafias Mozgalom egyik névtelenül nyilatkozó vezetőségi tagja gondoskodott, amikor azt találta mondani, hogy Škorót a kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ) mondatta le.

Ebben – bármilyen furcsán is hangzik – van ráció, miután Škoro benne volt a zágrábi advent vásár körüli bizniszben, lehet hogy a nyomozók valamire bukkantak Škoróval kapcsolatban, amit a kornmányzat nem akar nyilvánosan kitárgyalni, és inkább lemondásra ösztökélta a HDZ fészkében kikelt és felcseperedett jobboldali vezetőt.

Zágrábban mindezidáig csak az apróhal került horogra, Milan Bandić volt polgármester pedig, aki esetleg lebuktathatott volna valakit a kormánypárt frontemberei közül, halott.

A zágrábi karácsonyi (adventi) vásár körül túl nagy pénzek forogtak ahhoz, hogy ez elkerülhette volna a felsőbb politikai rétegek érdeklődését, de erre a jelek szerint egyhamar nem derül fény.

A bűnbakok őrizetben vannak, Škoro meg nyilván afféle bónusz volt, illetve “járuléos kár” (collateral damage).

Miután azonban Škoro is tudhat ezt-azt, kiegyeztek egy sima lemondásban. Persze, az is megtörténhet, hogy Škoro elunta az “el presidente” szerepet, és úgy határozott, hogy neki nem kell ez. Mert ugye, van saját bora, vannak saját dalai, meg pénze is elég.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava