Connect with us

Szerbia

A SZOBROK ÉLETE: Szabadkán leleplezték I. Péter szerb/jugoszláv király szobrát, jó lesz orientációs pontnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

„A szobrokról a polgárok mondanak ítéletet”

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Be kell vallanunk, hogy nem lett igazunk, amikor azt jósoltuk, hogy netalán Aleksandar Vučić szerbiai államfő avatja fel I. Péter király szobrát Szabadkán, pedig ő a “Felszabadítóként” is emlegetett szerb/jugoszláv király “megszobrosításának” ötletgazdája, amiről már többször is írtunk Újvidék vonatkozásában. Várakozásunktól eltérően a szobrot végül nem a szerb államfő, hanem a belgrádi kormány egyik minisztere avatta fel, aki a vírus elleni küzdelemre alakított válságtörzsből küzdötte fel magát a történelembe I. Péter mellé. Az alábbi tudósítás eredetileg a Szabad Magyar Szóban jelent meg, onnan vettük át, és változtatás nélkül tesszük közzé.

“A szobrokról a polgárok mondanak ítéletet”

Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális miniszter jelenlétében leplezték le I. Petar Karađorđević szerb király monumentális szobrát kedden Szabadka központjában. Az egészalakos szobrot, amely 4.2 méter magas és nem kevesebb, mint 1,3 tonna, néhány nappal ezelőtt emelődaruval helyezték a talapzatra, amely önmagában 5,6 méter magas. A szobrot Zoran Ivanović akadémiai szobrász tervezte és a szendrői (Smederevo) Kuzmanović öntöde öntötte formába. A kivitelezése és felállítása összesen 21,4 millió dinárba került, a pénz pedig Szabadka költségvetéséből biztosították.

I. Petar Karađorđević király szobrának felállításáról még tavaly döntött az önkormányzat, ugyanazon a napon, amikor Bíró Károly, Szabadka volt polgármestere és Ivan Antunović püspök tiszteletére is szoborállításról hozott egyhangú döntést a szabadkai képviselő-testület. Bíró Károly szobra a Városháza mellett, Ivan Antunovićé a Szent Teréz székesegyház melletti parkban kapott helyet.

Az ünnepélyes szoboravatón megemlékeztek I. Péter szerb király történelmi jelentőségéről, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere hangsúlyozta, 1918-ban nagy szeretettel fogadták Péter király seregét itt északon, az uralkodót, aki a leginkább tisztelt és szeretett király volt a szerb történelemben.

– Jelentős, szimbolikával és fontos momentumokkal teli évben avatjuk fel ezt a szobrot. 1921-ben hunyt el I. Péter király, 100 évvel később pedig szobrot kap Szabadkán

– mondta Bakić, aki dr. Nagy Edét, a szabadkai magyarok száz évvel ezelőtti képviselőjét idézve elmondta, (hogy Nagy Péter királyról azt mondta): mindenki nagy tisztelettel emlékezik rá, mert a jog és igazságosság harcosa, fáradhatatlan uralkodó volt, aki az általános érdekekért küzdött, ezért a magyarok is tisztelettel emlékeznek rá.

Bakić hozzátette, a száz évvel ezelőtti adósságot most, a politikai stabilitás, és a gazdasági fejlődés idején róják le, amely fejlődést Aleksandar Vučić politikájának köszönhetjük.

Darija Kisić Tepavčević ünnepi beszédében I. Péter király nagyságáról beszélt.

– I. Péter király uralkodás alatt Szerbia a legszebb pillanatait élte meg. Generációk emlékeznek a Balkáni és az I. Világháborús győzelmekre, a felszabadításra, uralkodásának eredménye pedig a Szerb- Horvát- Szlovén királyság létrejötte, ahol a szerbek egy országban leltek egymásra

– emlékeztetett Darija Kisić Tepavčević, majd hozzátette:

– Örökségül hagyta, hogy mindig a szabadság, igazság és béke oldalán álljunk, védjük a szerb nép és az ország érdekeit

– mondta a miniszter, majd Szabadka polgármesterének társaságában leleplezte a szobrot, amelyet Damaskin bácskai pravoszláv püspök szentelt meg.

Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke elmondta, az előző mandátum végén döntöttek egyhangúlag a szobrok állításáról.

– Azt gondolom, hogy a szabadkaiság esszenciája az, hogy egymás személyiségeit tiszteletben tartjuk, bármit is gondolunk róluk, bármilyen szerepük is volt a történelemben. Mindegyik szobor a három közül kifejezi azoknak a nemzeteknek a képviselőinek a világnézetét, ízlésvilágát, amelyek kezdeményezésére ezeket a szobrokat felállították. Én azt látom, hogy Bíró Károly szobrát nemzeti hovatartozástól függetlenül elfogadják a szabadkaiak, azt mondják, hogy az egyik legszebb köztéri szobor lett. Az összes szoborról a város polgárai mondanak ítéletet

– mondta Pásztor, aki a Szabad Magyar Szó kérdésére, miszerint az előző szobrok mindegyikén mindegyik hivatalos nyelven olvashatóak a nevek és információk, így mi a véleménye arról, hogy I. Péter király szobrán csak cirill betűs felirat látható, Pásztor Bálint a következőket mondta:

– Engem személy szerint nem zavar, hogy magyarul nem szerepel rajta, hogy felszabadító.

Az ünnepségen néhány százan vettek részt, felhangzott a himnusz, a helyi Mirna Radulović előadásában, majd a végén eljárták az užicei kólót is.

Eddig tartott a tudósítás, következzenek a szoborálltásíával kapcsolatos vélemények!

A szobrok élete

A kisebbségben élők többször kényszerülnek arra, hogy kompromisszumokat kössenek, ha már a sors azt adta nekik, hogy oda születtek, ahol nem ők vannak többségben, ezen általában vagy lábbal, vagy háborúval lehet változtatni, mindkettő sok keserűséget szokott okozni, ezért egyik sem kimondottan ajánlható.

Kétségtelen, hogy az utóbbi évtizedekben emeltek olyan szobrokat Szabadkán, amelyek a szerb hatalmi dominancia jelképeivé váltak, és azt is tudjuk, hogy az ottani magyarságnak valóban nincs szüksége arra, hogy nap, mint nap magyarul olvassa, hogy melyik szerb/jugoszláv király szabadította fel.

Gyenge vigasz, hogy a kormányzatban volt legalább annyi tapintat, hogy a szoboravatást nem kötötte egybe Vajdaság kvázi felszabatításának kvázi ünnepével.

Tisztában kell lennünk viszont azzal is, hogy végsősoron Bíró Károly egykori szabadkai polgármester is a tavalyi “hármas alkunak” köszönhetően kapott szobrot, igaz kisebbet, mint I. Péter, de ő legalább az emberek között jár. Lehet, hogy igaza van Pásztor Bálintnak, a fiatalabb Pásztornak – szeretjük a VMSZ-t, vagy nem szeretjük – hogy “az összes szoborról a város polgárai mondanak ítéletet”.

A könyvek megírásuk követően önálló életre kelnek, és ugyanez a helyzet a szobrokkal is: addig élnek, amíg az emberek a szívükbe zárják, és megvédelmezik őket, gondoljunk csak a két vajdasági Kossuth-szoborra.

A SZOBROK ÉLETE: Szabadkán leleplezték I. Péter szerb/jugoszláv király szobrát, jó lesz orientációs pontnak

Egyik szabadkai színészismerősöm már tudja, hogy mire lesz jó az I. Péternek emelt “emlékmű”, segítségével könnyebb lesz megtalálni a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatát, amely a grandiózus szobor mögötti lepukkant épületben tartja előadásait, mivel normális színházi épületre még nem jutott pénz.

Pedig a vajdasági magyar színházak jövőjéről az utóbbi időben elég sok szó esett.

– Kedveseim, a képen a SZ O B O R mögötti ajtó a színházunk bejárata. Megértem, ha kell a megtalálásához GPS. A decemberi játékrend elkészült. Várunk titeket! Óriásszobrot kikerülve egyenesen fel a lépcsőn, megkerülve az örökkévalóságot, és nézni a pillanatot.❤

A vajdasági és szabadkai magyarok közül ugyanakkor sokan a Magyar Mozgalommal értenek egyet, szeretjük a Magyar Mozgalmat, vagy nem szeretjük.

– Minden jóérzésű magyar embernek görcs áll a gyomrába, ha Szabadka központjában jár… Ezzel a gigantikus szoborral a nacionalista szerb hatalom, és annak szabadkai fiókintézete, a VMSZ hathatós együttműködésével újra meggyaláz bennünket Trianon emlékével. A több mint 10 méter magas szobor, amely rátelepszik Szabadka központjára, minden pillanatban azt sugallja nekünk, hogy ez nem a mi földünk, nem a mi városunk, egyre kevésbé van itt keresnivalónk

– közölte a Magyar Mozgalom, amely reméli, hogy a vajdasági magyarok áprilisban kétszer is meggondolják, hogy újra a magyarság érdekeit semmibe vevő, a “nagyszerb ideológiát kiszolgáló családi vállalkozásra” szavaznak, vagy esetleg a változásokra.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava