Connect with us

Kína

VIDEÓVERSENY ÉS A HATÁRIDŐK: Szijjártó szerint a Belgrád-Budapest vasút ellen érvelők Magyarország és Szerbia versenyelőnyét akarják elvenni

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

259285600 425531892373443 6044474334477071807 n
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb államfő kedvenc sportja az alapkőletétel, erre a hétre már esett egy, vagyis ez a hét is jól kezdődik. A társ ezúttal Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter volt, aki Újvidéken csatlakozott a szerb elnökhöz. A Budapest- Belgrád vasútvonal Újvidék és Kelebia közötti szakaszának alapkőletételekor Szijjártó kijelentette, hogy akik a Budapest- Belgrád gyorsvasút kiépítése, illetve a görög kikötőket Nyugat- Európával összekötő szállítási útvonal létrehozása ellen érvelnek, azok Magyarország és Szerbia versenyelőnyét akarják elvenni.

Jön a kínai áru: ez jó, vagy nem jó?

A magyar külgazdasági és külügyminiszter miniszter + hozzátette, hogy akik a projekt ellen érvelnek, azok más országok malmára akarják hajtani a vizet, és szembe mennek a magyar és a szerb nemzeti érdekekkel, pedig „ha tetszik másoknak, ha nem, a szerbek és a magyarok az új gazdasági világrend nyertesei közé akarnak tartozni”.

– Egyre több kínai áru érkezik a görögországi kikötőkbe, és ezen áruknak valahogy el kell jutniuk Európa középső és nyugati felébe. Így egy nagy verseny indult meg azért, hogy mely országokon keresztül fog vezetni a leggyorsabb szállítási útvonal. Szerbia és Magyarország is benevezett ebbe a versenybe, ehhez azonban arra van szükség, hogy legyen egy modern, gyors közlekedést lehetővé tevő, biztonságos vasútvonal

– magyarázta el a helyzetet Szijjártó, aki kiemelte, hogy 2020 volt az első év, amikor Európa nagyobb áruforgalmat bonyolított Kínával, mint az Egyesült Államokkal, és az Egyesült Államok is többet kereskedett Kínával, mint az Európai Unió országaival együttesen.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy ennek a kereskedelemnek a megvalósítását segítheti elő a Belgrád és Budapest között most épülő vasút, amely 2025-re mindkét oldalon elkészül. Szijjártó egyúttal hangsúlyozta, hogy Szerbia és Magyarország pragmatikus együttműködést folytat Kínával, és mindkét ország profitál is ebből.

– Az új, több mint 300 kilométeres vasútvonal kétvágányúsított, végig nagy sebességet lehetővé tevő villamosított vasútvonal lesz, ezzel Magyarország és Szerbia fogja biztosítani a leggyorsabb szállítási útvonalat a görög kikötők és Nyugat- Európa között

– mondta Szijártó, de persze, nem csak ő ígért, a szerb elnök sem rossz ebben a műfajban.

Videóverseny

A Belgrád és Budapest közötti vasútvonal kiépítése magyar, szerb és kínai finanszírozással valósul meg, a kínaiak szívesen hiteleznek, vagyis adósítanak el más országokat.

A munkálatok elkezdésekor Aleksandar Vučić kiemelte, hogy az új vasút számos további korszerűsítést von maga után.

Szavai szerint új vasútállomás épül például Újvidéken (lesz megint mit átadni), a vajdasági várost a magyar határral összekötő szakaszon pedig összesen 49 aluljárót és felüljárót alakítanak ki.

A szerb elnök hozzátette, hogy néhány év múlva Budapestről vagy Belgrádból kevesebb mint három óra alatt lehet majd elérni a másik fővárost, ez pedig még tovább erősíti a két ország és a két nép közötti már most is szoros kapcsolatokat.

A szerb elnök sem akart lemaradni a magyar külgazdasági és külügyminisztertől a közösségi médiában dúló „videócsatában”, így újfajta verseny alakult ki kettőjük között, csak Vučić nem a Facebookon, hanem az Instagramon ígérgetett, illetve vállalt garanciát.

– Pontosan három év múlva rendelkezésünkre áll majd a Belgrád-Újvidék- Verbász- Szabadka- Kelebia vasútvonal.

Maga az építkezés, és mindaz, amivel így hozzájutunk, magasabb életszínvonalat, magasabb fizetéseket, magasabb nyugdíjakat jelent majd minden ember számára, és jobb jövőt a gyermekeinknek.

Drága barátaim! Köszönöm szépen, hogy hisztek egy jobb Szerbiában, egy sikeres Szerbiában, és hogy hisztek önmagatokban, valamint abban, hogy nekünk van erőnk a dolgok megváltoztatására.

Én egyetlen dolgot tudok csak garantálni nektek: hogy tovább harcolunk, jobbak lesznek az eredmények, és hogy büszkék lesztek a hazátokra, és (ezzel) biztosítjátok a jövőt a gyerekeiteknek.

Ez így egy „all in” csomag volt, sok az egyben, de ígéretekből Szerbiában sosincs hiány.

A határidők betartása

Ha egy kicsit búvárkodunk a múltban, akkor olyan cikkekre bukkanhatunk, mondjuk 2015-ből, amelyek arról vallanak, hogy igencsak csúszásban van a szerb-magyar nemzeti projekt, vagyis a Belgrád- Budapest gyorsvasút építése, a versenytársaknak tehát lett volna éppen elég idejük ahhoz, hogy beelőzzenek bennünket a kínai áru Európába juttatásában, csakhogy nemigen versenytársak.

A szerbiai közszolgálati (állami, Vučić-párti) televízió 2015. december 23-án arról számolt be, hogy Aleksandar Vučić (aki akkor már/még miniszterelnök volt) aznap egy újvidéki rendezvényen kijelentette, hogy a gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti szakaszát “2018-ban muszáj megnyitni”.

– Ez nagyszerű dolog hazánk számára. Két és fél év múlva mindent befejezünk. Arra számítok, hogy kínai és magyar kollégáimmal együtt megyünk Belgrádból Budapestre, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek, ha tele vagyunk tettrekészséggel és hittel

– nyilatkozta tehát hat évvel ezelőtt, vagyis a távoli múltban a tettrekészséggel és hittel teli szerb elnök.

A magyar és a szerb fővárost összekötő (kínai-orosz) gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti szakasza azóta sem készült el – voltak kivitelezési problémák orosz és kínai oldalon egyaránt -, amit Budapesten jó ideig nem is nagyon bántak, de miután kinevezték a magyar kivitelezőket, már fontossá vált az ügy.

Szerb részről a legutóbbi ígéret augusztus 24-én hangzott el. Aleksandar Vučić akkor azt mondta, hogy fél év múlva beindul a forgalom a Belgrád és Újvidék közötti szakaszon. Ha ez valóban így lesz, akkor megállapíthatjuk, hogy a 75 kilométeres vasúti szakasz megépítéséhez 6 (betűkkel leírva: hat) évre volt szükség.

Kitűnő feladvány lehetne a matek érettségin a következő szöveges példa: vajon mikor készül el az Újvidék és Szabadka közötti 105 kilométeres szakasz, ha a Belgrád és Újvidék közötti 75 kilométeres szakasz megépítéséhez 6 évre volt szükség, feltéve, hogy a körülmények nem változnak.

Az építkezés eddigi ütemét látva aligha fenyegeti az a veszély Magyarországot, hogy szerb oldalon „a gyorsvasút gyorsan megépül”, hacsak nem történik valami csoda. 249099900 4661856030502788 2264609031380713834 n.webp e1635500548666 1000x560 1

A legviccesebb az egészben az, hogy a legutóbbi ígéret elhangzása után alig több mint két hónappal a Stadler leszállította Szerbiának azt a vonatot, amely Újvidék és Belgrád között közlekedik majd 200 kilométeres sebességgel, ha egyszer, végre valahára, ki tudja, mikor, esetleg már jövőre megépül a szóban forgó szakasz, de erre az utóbbira még ne vegyünk mérget.

Talán mondani sem kell, hogy a kétszintes szerelvényt Aleksandar Vučić vette át – mert a szerb elnök nem csak az alapkőletételeket kedveli, szívesen ad vagy vesz át bármit, aminek köszönhetően már nem csak a televízióból, hanem hamarosan a hűtőszekrényből és a mikrohullámú sütőből is ő ugrik elő, ha nem vigyázunk.

Szerbia

Viola von Cramon: A kézfájással való viccelődés rossz visszhangot váltott ki az EU-ban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kézfájás, Viola von Cramon
Viola von Cramon ismételten bírálta a szerb elnököt, de abban a tekintetben nem adott neki tanácsot, hogy mivel kenegesse a fájós kezét (Forrás: Viola von Cramon honlapja)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi kormánykörökben és a szerb baráti médiában közutálatnak örvendő Viola von Cramon szerint a kézfájással történt szerb elnöki viccelődés nem is rossz, hanem kimondottan rossz visszhangot váltott ki Brüsszelben és a fontosabb európai központokban. Erről a szerb ellenzéki média Nyugat-barát fele számolt be a Nova.rs által készített interjú nyomán. Aleksandar Vučić az ohridi „szóbeli megállapodást” követő „nemzeti sajtótájékoztatóján”, amelyet szinte minden szerbiai televízió közvetített, azt mondta az EU-által felkínált dokumentumok aláírásának elutasításával kapcsolatban, hogy „elviselhetetlen fájdalmakat érez a jobb kezében, ezért nem tudja aláírni a két uniós dokumentumot”, és ez így is marad az elkövetkező négy évben.

A kézfájás „szövődményei”

A német zöldekhez (Die Grünen) tartozó Viola von Cramon, aki nem csak egy a sok EP-képviselő közül, hanem az Európai Parlament koszovói jelentéstevője, „dicséretesnek” nevezte Vučićnak azokat a nyilatkozatait, amelyeket a Szerbia és közötti legutóbbi, ohridi találkozó előtt tett, ugyanakkor „szomorúnak” minősítette a már említett, inkriminált kijelentést.

– Mind Brüsszelben, mind az EU kulcsfontosságú fővárosaiban nagyon rosszul fogadták ezt a retorikát, és a jobb kezében érzett elviselhetetlen fájdalommal történő gúnyolódást

– mondta a szerb kormányzati körökben gyűlölt német politikus, aki hozzátette, hogy a (szóbeli) megállapodás jogilag kötelező érvényűvé vált Szerbia számára.

– Ma már Szerbia EU-csatlakozásának kritériumai közé tartozik, és csak teljes körű végrehajtása teszi lehetővé Szerbia számára az uniós tárgyalások lezárását

– mondta a „neveletlen” Viola von Cramon, aki nem kívánt jobbulást és gyors felépülést a szerb elnöknek a kézfájással kapcsoltban.

Kézfájás, Vucic, Viola von Cramon

Mintha azt mondaná, hogy „nézzék csak meg, ez a fájós jobb kezem” (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A német politikus hozzátette, hogy továbbra is napirenden tartják a demokráciával, a jogállamisággal valamint a média szabadságával kapcsolatos kérdéseket, mert szerinte a „hazai (szerbiai) reformok kulcsfontosságúak, ezért azokat igyekeznek összekapcsolni az uniós források felhasználásával”.

– Egyszerűen fogalmazva, ha nincsenek reformok a demokratikus normák vagy a jogállamiság területén, akkor nincs pénz az EU-tól. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie a nyugat-balkáni régióban, nem csak Szerbiának

– tette hozzá Viola von Cramon, aki úgy vélte, hogy Szerbia szempontjából „hasznos lenne”, ha megbékélne saját múltjával, ami „nem könnyű, de szükséges”.

Az orosz kártya

A német EP-képviselő szerint Koszovó ügyét rossz célokra használják fel Szerbiában, és ezért erősödnek a (szélső)jobboldali pártok, de amikor ez a téma már lekerül a napirendről, akkor bekövetkezik ezeknek a pártoknak a hanyatlása is.

A szerbiai „nyugatos média” üdvöskéjének tekinthető Viola von Cramon szerint egészen bizonyos, hogy Szerbia nemzetközi helyzete sokkal jobb lett volna, ha szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, ami azonban önmagában nem elegendő, mert a Nyugat valójában azt várja Belgrádtól, hogy távolodjon el Oroszországtól.

A szerb nyelvű tartalmat előállító Russia Today (RS) és a Szputnyik orosz hírügynökség jelenléte ezt rendkívüli módon megnehezíti, a német politikus szerint ezért ragaszkodnak ennek a két médiaszolgáltatónak a „betiltásához”.

– A szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA oroszbarát igazgatójának, vagyis Aleksandar Vulinnak a jelenléte egy újabb példa arra, hogy Szerbiának miért az a híre, hogy Oroszország bábja a Balkánon

– jelentette ki Viola von Cramon, aki úgy fogalmazott, hogy elapadóban van a szerb titkosszolgálatba vetett bizalom, és ő személy szerint is félne Szerbiában bármit is tenni Oroszországgal szemben, amíg az igazgatói pozíciót Vulin tölti be.

A német képviselő ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a szerb elnök fentebb emlegetett kijelentései belpolitikai indítékokkal magyarázhatók, ám ugyanakkor Oroszországnak is szólnak, mert „nem Szerbia dönti el, hogy Koszovó beléphet-e az ENSZ-be, vagy sem”.

Viola von Cramon szerint a kézfájással történő viccelődés és az ahhoz hasonló kijelentések ugyan a hazai közönségnek szólnak, viszont az is nyilvánvaló, hogy Koszovó ENSZ-tagsága nem Szerbia, illetve Vučić (fájós) kezében van.

Miután ebben a kérdésben a Biztonsági Tanács dönt, Szerbia ezért jó kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, amely bármikor megvétózhatja Koszovó felvételét az ENSZ-be.

Ugyanezt megteheti természetesen Kína is, amellyel Szerbia egyre jobb kapcsolatokat épít ki, és amellyel a „politikai Nyugat”, vagyis az Egyesült Államok, és annak kisöccse, az Európai Unió, mindinkább szembe kerül. Nem zárható ki, hogy hamarosan Kínát is „szankciózni” fogják „Rajnán innen, és Rajnán túl”.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava