Connect with us

Magyarország

A GYŰRŰK URA: Orbán a migránsok miatt több pénzt kér Brüsszeltől a töröknek, itthon ugyanakkor maximálja az üzemanyagárakat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Európának a migrációval szemben olyan szövetségesekre van szüksége, amelyek minél tágabbra tudják vonni a kontinens védelmi gyűrűjét. Erről beszélt Ankarában a magyar miniszterelnök, aki szerint ha nincs ilyen védelmi gyűrű, akkor Európa összeroppan. Orbán Viktor szerint ezt a szerepet töltheti be Törökország. Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan török elnök a Magyar- Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanácsának 5. ülésén a migrációról, az energiaválságról, a vírushelyzetről és a gazdasági együttműködésről is tárgyalt.

A migránsok monetizálása

Orbán az Erdoğan török elnökkel folytatott megbeszélése után jelezte, hogy Magyarország nagyobb és közvetlen pénzügyi támogatást kér Ankara számára az Európai Uniótól a migráció elleni küzdelemben.

A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy az Európai Uniónak támogatnia kellene a falak építését Törökország déli és keleti határán, valamint Észak- Szíria stabilitásának megteremtését.

A miniszterelnök a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy Törökország 50 határőrt küld Magyarországra a magyar határ védelmére.

Hazai kérdésekről szólva Orbán elmondta, hogy három hónapra befagyasztják az üzemanyagárakat, így a benzin és a dízel árát is 480 forinton maximálják. Olcsóbb lehet, drágább nem.

Orbán rámutatott, hogy Európát három irányból fenyegeti a migráció: a Földközi-tenger, a Nyugat- Balkán, valamint Fehéroroszország felől.

A kormányfő álláspontja szerint Budapest számára geopolitikai szempontból fontos, hogy Berlin és Moszkva mellett Ankarával is baráti, stratégiai szövetséget ápoljon.

Erdoğan a görögöknek üzent

Az MTVA megállapodást írt alá a TRT török állami médiaszolgatóval és az Anadolu török állami hírügynökséggel a közös műsorgyártás kibővítéséről, valamint a hírügynökségek szélesebb körű együttműködéséről.

A találkozót figyelemmel kísérte a görög sajtó is, amely a megbeszélésről tudósítva kiemelte: Erdoğan rá akarja engedni a migránsokat Görögországra, mert szerinte az “egész Görögország egy amerikai bázis” lett.

A görög és a világsajtó az amerikaiak görögországi jelenlétének növekedése miatt felszínre kerülő török elnöki háborgásról az Anadolu hírügynökségre hivatkozva számolt be.

– Sajnos, Alexandroupoli nem csak egy bázis – mert az egész Görögországot amerikai támaszponttá alakították át. Nem sikerült megszámolnom, hány amerikai bázis van Görögországban. De ha számba vesszük őket, az embernek az az érzése, hogy egész Görögország az Egyesült Államok bázisa

– mondta a török elnök a nemrég kötött görög-amerikai katonai megállapodásra utalva, amely alapján a török határ közelében lévő Alexandroupoliban amerikai bázis létesül.

Erdoğan az Orbánnal tartott sajtóértekezletről azt üzente a “hálátlan Görögországnak”, amely Törökországot a menekültprobléma forrásának tekinti, hogy Törökországról nem lehet ilyen értelemben beszélni, hiszen mintegy ötmillió menekültet fogad be.

A török elnök visszakanyarodva a magyar-török együttműködésre jelezte, hogy 2024-et a török-magyar kulturális évnek tekintik, és megköszönte Orbánnak, hogy Magyarország 101 történelmi jelentőségű műtárgyat adományozott vissza Törökországnak, amelyet a magyar hatóságok 2016-ban foglaltak le a magyar határon.

– Ez az együttműködés “megmutatta az egész világnak, hogy hatékony küzdelem” lehetséges a kulturális javak csempészete ellen.

-jelentette ki Erdoğan, aki egyúttal azért is háláját fejezte ki Magyarországnak, hogy erőteljesen támogatja a Törökország uniós tagságár irányuló törekvéseket.

Vírushelyzet, energiaválság, gazdaság

Orbán Viktor a koronavírus-járvány elleni küzdelmet illetően arra emlékeztetett, hogy Magyarország és Törökország között a kétoldalú kereskedelmi kapcsolat a pandémia alatt nemhogy visszaesett, hanem több mint 30 százalékkal nőtt, megközelítve a négymilliárd dollárt.

A magyar miniszterelnök egyúttal felidézte, hogy a válság elején, amikor a védekezés legalapvetőbb eszközei, például maszkok sem álltak rendelkezésre, Ankara alapanyagot szállított Magyarországra, elősegítve a hazai gyártást.

A gazdasági válsággal kapcsolatban Orbán Viktor közölte: a magyar kormány úgy döntött, hogy beruházásokkal küzdi le a válságot, amihez külföldi beruházók kellenek. Jelezte: óriási sikernek tartja, hogy a világ egyik legnagyobb csomagolóanyag-ipari vállalata minden idők legnagyobb magyar-török beruházását, egy 70 milliárd forint értékű gyárépítést valósít meg Kaposvár mellett.

Elmondta azt is, hogy folytatják a nukleáris energiával történő együttműködést tudományos, kutatási és képzési területen. Jelezte: Magyarország megnövelte a török diákok számára nyújtott ösztöndíjas helyek számát 150-ről 200-ra. Hozzátette: ennek a kontingensnek egy része kifejezetten nukleáris tanulmányokat folytató diákok számára lesz elérhető.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava