Connect with us

Magyarország

A GYŰRŰK URA: Orbán a migránsok miatt több pénzt kér Brüsszeltől a töröknek, itthon ugyanakkor maximálja az üzemanyagárakat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1 1erdogan orban
A cikk meghallgatása

Európának a migrációval szemben olyan szövetségesekre van szüksége, amelyek minél tágabbra tudják vonni a kontinens védelmi gyűrűjét. Erről beszélt Ankarában a magyar miniszterelnök, aki szerint ha nincs ilyen védelmi gyűrű, akkor Európa összeroppan. Orbán Viktor szerint ezt a szerepet töltheti be Törökország. Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan török elnök a Magyar- Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanácsának 5. ülésén a migrációról, az energiaválságról, a vírushelyzetről és a gazdasági együttműködésről is tárgyalt.

A migránsok monetizálása

Orbán az Erdoğan török elnökkel folytatott megbeszélése után jelezte, hogy Magyarország nagyobb és közvetlen pénzügyi támogatást kér Ankara számára az Európai Uniótól a migráció elleni küzdelemben.

A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy az Európai Uniónak támogatnia kellene a falak építését Törökország déli és keleti határán, valamint Észak- Szíria stabilitásának megteremtését.

A miniszterelnök a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy Törökország 50 határőrt küld Magyarországra a magyar határ védelmére.

Hazai kérdésekről szólva Orbán elmondta, hogy három hónapra befagyasztják az üzemanyagárakat, így a benzin és a dízel árát is 480 forinton maximálják. Olcsóbb lehet, drágább nem.

Orbán rámutatott, hogy Európát három irányból fenyegeti a migráció: a Földközi-tenger, a Nyugat- Balkán, valamint Fehéroroszország felől. erdoganorban

A kormányfő álláspontja szerint Budapest számára geopolitikai szempontból fontos, hogy Berlin és Moszkva mellett Ankarával is baráti, stratégiai szövetséget ápoljon.

Erdoğan a görögöknek üzent

Az MTVA megállapodást írt alá a TRT török állami médiaszolgatóval és az Anadolu török állami hírügynökséggel a közös műsorgyártás kibővítéséről, valamint a hírügynökségek szélesebb körű együttműködéséről.

A találkozót figyelemmel kísérte a görög sajtó is, amely a megbeszélésről tudósítva kiemelte: Erdoğan rá akarja engedni a migránsokat Görögországra, mert szerinte az “egész Görögország egy amerikai bázis” lett.

A görög és a világsajtó az amerikaiak görögországi jelenlétének növekedése miatt felszínre kerülő török elnöki háborgásról az Anadolu hírügynökségre hivatkozva számolt be.

– Sajnos, Alexandroupoli nem csak egy bázis – mert az egész Görögországot amerikai támaszponttá alakították át. Nem sikerült megszámolnom, hány amerikai bázis van Görögországban. De ha számba vesszük őket, az embernek az az érzése, hogy egész Görögország az Egyesült Államok bázisa

– mondta a török elnök a nemrég kötött görög-amerikai katonai megállapodásra utalva, amely alapján a török határ közelében lévő Alexandroupoliban amerikai bázis létesül.

Erdoğan az Orbánnal tartott sajtóértekezletről azt üzente a “hálátlan Görögországnak”, amely Törökországot a menekültprobléma forrásának tekinti, hogy Törökországról nem lehet ilyen értelemben beszélni, hiszen mintegy ötmillió menekültet fogad be.

A török elnök visszakanyarodva a magyar-török együttműködésre jelezte, hogy 2024-et a török-magyar kulturális évnek tekintik, és megköszönte Orbánnak, hogy Magyarország 101 történelmi jelentőségű műtárgyat adományozott vissza Törökországnak, amelyet a magyar hatóságok 2016-ban foglaltak le a magyar határon.

– Ez az együttműködés “megmutatta az egész világnak, hogy hatékony küzdelem” lehetséges a kulturális javak csempészete ellen.

-jelentette ki Erdoğan, aki egyúttal azért is háláját fejezte ki Magyarországnak, hogy erőteljesen támogatja a Törökország uniós tagságár irányuló törekvéseket.

Vírushelyzet, energiaválság, gazdaság

Orbán Viktor a koronavírus-járvány elleni küzdelmet illetően arra emlékeztetett, hogy Magyarország és Törökország között a kétoldalú kereskedelmi kapcsolat a pandémia alatt nemhogy visszaesett, hanem több mint 30 százalékkal nőtt, megközelítve a négymilliárd dollárt.

A magyar miniszterelnök egyúttal felidézte, hogy a válság elején, amikor a védekezés legalapvetőbb eszközei, például maszkok sem álltak rendelkezésre, Ankara alapanyagot szállított Magyarországra, elősegítve a hazai gyártást.

A gazdasági válsággal kapcsolatban Orbán Viktor közölte: a magyar kormány úgy döntött, hogy beruházásokkal küzdi le a válságot, amihez külföldi beruházók kellenek. Jelezte: óriási sikernek tartja, hogy a világ egyik legnagyobb csomagolóanyag-ipari vállalata minden idők legnagyobb magyar-török beruházását, egy 70 milliárd forint értékű gyárépítést valósít meg Kaposvár mellett.

Elmondta azt is, hogy folytatják a nukleáris energiával történő együttműködést tudományos, kutatási és képzési területen. Jelezte: Magyarország megnövelte a török diákok számára nyújtott ösztöndíjas helyek számát 150-ről 200-ra. Hozzátette: ennek a kontingensnek egy része kifejezetten nukleáris tanulmányokat folytató diákok számára lesz elérhető.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English4 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékA migránsok monetizálásaErdoğan a görögöknek üzentVírushelyzet, energiaválság, gazdaság A cikk meghallgatása The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékA migránsok monetizálásaErdoğan a görögöknek üzentVírushelyzet, energiaválság, gazdaság A cikk meghallgatása Marko Đurić, who previously served as an ambassador in...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékA migránsok monetizálásaErdoğan a görögöknek üzentVírushelyzet, energiaválság, gazdaság A cikk meghallgatása Even the Croatians couldn’t resist getting involved in the...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékA migránsok monetizálásaErdoğan a görögöknek üzentVírushelyzet, energiaválság, gazdaság A cikk meghallgatása The Serbian government has made the decision to build...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékA migránsok monetizálásaErdoğan a görögöknek üzentVírushelyzet, energiaválság, gazdaság A cikk meghallgatása In recent days, there has been quite a bit...

Egy hét legjava