Connect with us

Európai Unió

ELZÁRHATJA A GÁZT: A fehérorosz elnök ezzel válaszolhat arra, hogy az EU az Egyesült Államokkal egyeztetve újabb szankciókra készül

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lengyel hatar
play icon A cikk meghallgatása

A migrációs ügyekben illetékes uniós szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet alapvetően nem migrációs kérdés, mert ezt a válságot Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök mesterségesen idézi elő. Az uniós bizottság szerint a határvédelem továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik, és nem finanszírozható közösségi pénzekből, mint az Európai Néppárt frakciójának vezetője vetette fel. Ursula von der Leyen bizottsági elnök közben Washingtonban tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel, ezt követően jelentette be, hogy az EU újabb szankciókat vezet be Fehéroroszország ellen.

Közeleg a fordulópont(?)

Az EU migrációs ügyi szóvivő szerint az Európai Unió tagállamai remélhetőleg “minél gyorsabban” menekültügyi csomagot fogadnak el, amely közös választ ad a felvetődő migrációs kérdésekre.

Adalbert Janz úgy vélte, hogy ez a csomag ugyan a jelenlegi helyzetet nem oldja meg, de fordulópont hoz a migráció kezelésével kapcsolatban az EU-ban.

Brüsszelben azt is jelezték, hogy megvizsgálja a jogi eszközöket, amelyek révén feketelistára helyezhetik a migránsokat Fehéroroszországba szállító légitársaságokat.

Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője úgy fogalmazott: az EU számára nyilvánvaló, hogy a Lukasenka elleni szankciók jelentik a helyes választ a fehérorosz rezsim lépéseire, “a gyakorlati intézkedéseket pedig az Európai Unió összehangolja az Egyesült Államokkal”.

Kerítést nem finanszíroznak

A határvédelemmel kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva a bizottsági szóvivő kijelentette, hogy az EU jelenlegi hosszú távú költségvetésben 6,4 milliárd eurót fordít a határok védelmére, háromszor annyit, mint korábban. Hozzátette azonban: az uniónak az az álláspontja, hogy falakat és drótkerítéséket nem finanszíroz.

A szóvivő szerint tagállami hatáskörbe tartozik a határellenőrzés elvégzése, a tagországok eldönthetik, hogy ezt milyen módon teszik. A bizottság nem zárja ki a fizikai határzárak használatát, de azt a nemzeti büdzséből kell finanszírozni.

Ez az álláspont ellentétes az Európai Néppárt parlamenti frakcióját vezető Manfred Webernek álláspontjával, amely szerint az Európai Uniónak pénzzel is támogatni kell a lengyel határkerítés felépítését Fehéroroszország felé.

Weber a hétvégén a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy csak akkor lehetett megállítani Recep Tayyip Erdogan török államfő “zsarolási kísérleteit”, ha a határkerítés gyakorlatilag megakadályozta az illetéktelen átkelést a görög-török külső határon.

Weber szerint ugyanez vonatkozik most a keleti határra is, a bajor Keresztényszociális Unió politikusa ugyanakkor nem tett említést a magyar határkerítésről.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő Brüsszelben Weberhez hasonlóan úgy fogalmazott csütörtökön, hogy az Európai Uniónak anyagilag is támogatnia kell a külső határvédelmet, és nyíltan ki kellene mondania, hogy nem lehet illegálisan belépni Európába. A magyar politikus úgy vélte, hogy továbbá, hogy szolidaritásra van szükség Lengyelországgal.

Az EU Washingtonba szaladt

Brüsszeli források közben tájékoztattak arról is, hogy a lengyel vezetés felkérésére az Európai Rendőrségi Hivatal embercsempészeti szakértői segítenik a válság kezelését a lengyel-fehérorosz határon.

Az Oroszországból érkező gáztranzit leállításával kapcsolatos fehérorosz fenyegetésekről az Európai Bizottság szóvivője elmondta: “a minszki rezsim először az embereket, most pedig a gázt használja fel nyomásgyakorlásra, de az EU nem hagyja magát megfélemlíteni”.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ezzel szinte párhuzamosan úgy fogalmazott, hogy Minszk válaszol az uniós szankciók minden újabb bővítésére, és leállíthatja az EU-ba tartó orosz gáz szállítását.

– Mi fűtjük Európát, de azzal fenyeget bennünket, hogy lezárja a határát velünk. És mi van, ha mi pedig a gázszállítást állítjuk le? Ezért azt ajánlom a lengyel és litván vezetőknek, valamint a többi meggondolatlan embernek, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél

– nyilatkozta a Lukasenka, akit a fehérorosz állami hírügynökség idézett.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök közben Washingtonban tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel. Az Európai Bizottság elnöke közölte hogy az EU a jövő héten újabb szankciókat vezet be Fehéroroszországgal szemben. Hozzátette, hogy a korlátozások magánszemélyekre és szervezetekre is vonatkoznak majd.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava