Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel


Háborús bűnök

MURÁLGYILKOSSÁG: Kivégezték a háborsú bűnös Mladić tábornok arcképét, de lehet, hogy a murál feltámad

ratko mladić MURÁLGYILKOSSÁG: Kivégezték a háborsú bűnös Mladić tábornok arcképét, de lehet, hogy a murál feltámad mladic mural
Ratko Mladić megrongált arcképe a belgrádi Njegoševa utca egyik falán
hu ratko mladić MURÁLGYILKOSSÁG: Kivégezték a háborsú bűnös Mladić tábornok arcképét, de lehet, hogy a murál feltámad hu Hungarian

Olvasási idő: 3 perc

Belgrádban felforrósult a hangulat egy falfestmény miatt, amely a háborús bűnöket elkövető Ratko Mladić volt boszniai szerb vezérkari főnöknek “állít emléket”. A szerbiai ellenzék kifogásolja, hogy a rendőrök tegnap több embert is bevittek, mert “meggyalázták az alkotást”, ma viszont lehetővé tette a huligánoknak – akik feltehetően a belgrádi Partizan szurkolótáborához tartoznak – a rongálások eltávolítását. Az arcképet többé-kevésbé sikerült megtisztítani, bár valószínűleg “nem tündököl már soha sem eredeti szépségében”. Horvátországban és Szerbiában is fel-feltűnnek a falfestmények a háborús bűnösök éltetésére. A különbség annyi, hogy a zágrábi hatóságok eltávolíttatják ezeket, a belgrádi városvezetés viszont nem tesz semmit a megsemmisítésük érdekében.

A murálgyilkosság

Balša Božović, a Demokrata Párt belgrádi szervezetének vezetője a Twitteren arról számolt be, hogy a huligánok Ratko Mladić tegnap & ma megtámadott falfestményének megmentés munkálkodnak, a kép eddig Belgrád egyik belvárosi utcáját “díszítette”.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy a “restaurátorokat” nem állítja elő, és nem is igazoltatja a rendőrség, ami azt jelzi, hogy a “Vučić-rezsim logisztikai és politikai támogatást nyújt a háborús bűnösöknek”.

Božović ezzel arra utalt, hogy kedden, november 9-én, amely a Kristályéjszaka emlékére a fasizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi napja, a belgrádi rendőrség két nőt igazoltatott, és vitt be, miután tojással dobálták meg a Mladić tábornokról készült falfestményt.

Szerdán már a tábornok arcát is fehér festék takarta, mert egy baloldali politikus hozzávágott egy festéket vagy meszet tartalmazó tégelyt/zacskót vagy akármit, amivel “kivégezte” a volt tábornok arcképét, legalábbis jó ideig ezt lehetett hinni.

A “murálgyilkosság” szerdán délelőtt 11 óra körül történt. Đorđo Žujović, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt a Blic napilappal közölte, hogy “ő csinálta ki a falfestményt”. A nacionalista érzelmű emberek a beismerés óta már többször megfenyegették.

Helyszíni beszámolók szerint szerdán fiatalok egy csoportja nedves kendőkkel munkálkodott a friss festék/mész eltávolításán a mázolmányról.

ratko mladić MURÁLGYILKOSSÁG: Kivégezték a háborsú bűnös Mladić tábornok arcképét, de lehet, hogy a murál feltámad a megtisztitott mladics 500x288

A félig-meddig megtisztított falfestmény

hu Hungarian

hu Hungarian

Egyes jelentések szerint a Levijatan Csoport tagjai vettek részt a murális művészet nem éppen korszakos alkotásának “feltámasztásában”. Koradélután már arról érkeztek hírek, hogy a “retaurálás” sikerrel járt, és majdnem teljes mértékben megtörtént a helyreállítás.

Politikai következmények

Az események nemzetköz hullámokat is vertek, az esettel kapcsolatban megszólalt az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége is, amely szerint “néha kihívást jelent megbékélni a múlt nehéz pillanataival – mind az Egyesült Államok, mind Szerbia számára -, de nem az emberi méltóság védelmére utaló cselekmény egy népirtásért és emberiesség elleni bűncselekményekért elítélt háborús bűnös emlékének védelme”.

Reméljük, hogy Szerbia egy szebb és befogadóbb jövőre összpontosít, mielőtt újra átélné a 90-es évek fájdalmát, sötétségét és megosztottságát

– olvasható az amerikai nagykövetség szóvivőjének írásos válaszában, amelyet az Amerika Hangja kérésére fogalmazott meg.

Az Európai Unió szintén reagált, és arra szólította fel Szerbiát, hogy tartózkodjon a háborús bűnösök dicsőítésétől, a háborús bűnök tagadásától, és dolgozzon inkább a megbékélésen.

Egy EU-tagságra törekvő országtól elvárjuk, hogy igazodjon az Európai Unió alapvető értékeihez: a jogállamisághoz, a demokráciához és a tisztességes igazságszolgáltatáshoz

– szögezte le a szóvivő, aki szerint a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos ügyek megoldása kulcsfontosságú az Európa Unióba vezető úton.

Ezek után Aleksandar Vučićnak is mondania kellett valamit, a szerb elnök a történtekkel kapcsolatban elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a rendőrség védte a Mladić tábornokot ábrázoló falfestményt, megfogalmazása szerint ugyabnis ha védte volna, akkor nem semmisült volna meg. Vučić úgy fogalmazott, hogy a rendőrök az emberek közötti összecsapásokat akadályozták meg, vagyis a közrend és a béke megőrzésére törekedett.

ratko mladić MURÁLGYILKOSSÁG: Kivégezték a háborsú bűnös Mladić tábornok arcképét, de lehet, hogy a murál feltámad 12953845 500x373

Murál Slobodan Praljak “tiszteletére” Újzágrábban, a zágrábi hatóságok már kiadták a rendeletet a megsemmisítésre, és az is lehet, hogy azóta már el is távolították.

hu Hungarian

hu Hungarian

A szerb elnök közben megjegyezte, hogy a falfestmény megsemmisítése azért nem történt meg korábban, hat hóppal vagy egy évvel ezelőtt, mert valaki cirkuszt akart a fasizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi napján.

Vučić megszólalásában utalt arra is, hogy Horvátországban (és a boszniai horvát területeken) többfelé is vannak murálok a mostari hidat szétlövő és egyéb háborús bűncselekményeket elkövető Slobodan Praljak tábornok emlékére, aki mérget ivott a Hágai Törvényszéken, majd kórházba szállítását követően meghalt. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ő róla készült falfestményeket megsemmisítették/megsemmisítik Horvátországban, Zágrábban éppen mostanában festettek le néhányat.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

ratko mladić MURÁLGYILKOSSÁG: Kivégezték a háborsú bűnös Mladić tábornok arcképét, de lehet, hogy a murál feltámad balkanac nagy


Google-válogatás